• jlhm

    Vems fel vid krock i rondell?

    Blå bil gör fel då han byter/korsar körfält. Det är alltid den som ska byta/korsa ett eller flera körfält som ska se till att det fnns plats och inte orsakar en olycka.
    Det finns inget "rakt fram" i en rondell, vad som är rakt fram för den blå är ju inte samma sak som rakt fram för den svarta.

  • jlhm
    von Brev skrev 2011-12-29 22:22:09 följande:
    Ja, men det betyder inte att man inte får åka ut om det är fritt. Yttre körfältet var helt tomt, klart den svarta kan köra.

    Kom igen. Den blåa bli påkörd PÅ HÖGER SIDA. Vi har högerregel i Sverige.
    Har ingen betydelse då den blå byter/korsar ett körfält.
    InfinityPoint skrev 2011-12-29 22:21:34 följande:
    Eftersom det bara var blå som gjorde en manöver så är blå vållande. Svart körde bara i samma fil.

    Var finns en försäkringstjänstekvinna när man behöver henne? (Inte bilskollärare - dom har ingen aning!)

        
    Precis, skrämmande vad dålig kunskap folk har om grundläggande trafikregler så som vad som gäller då man ska byta/korsa ett körfält.
  • jlhm
    kossan skrev 2011-12-29 22:29:03 följande:
    Svart gör fel! För denne ska lämna företräde till alla som är i rondellen när han kör in!!!
    Endast om man behöver då man kör in i rondellen, precis som vid en korsnings vid med väjningsplikt.
  • jlhm
    von Brev skrev 2011-12-29 22:36:10 följande:
    Haha, jo, du korsar den andra vägbanan! Din fil fortsätter runt, runt, runt.
    Precis, inte konstigt att det sker olyckor då kunskapen om grundläggande trafikregler är så dåliga, åtminstone här på FL
  • jlhm
    Alyssa skrev 2011-12-29 22:38:12 följande:
    Alltså om man skulle ha väjningsplikt mot det högre fältet så skulle man ju få stå ett tag innan man kom ut vilket skulle resultera att det blir trafikstockning i rondellen tillslut. Det tar stopp bakom alla i vänster fält och ingen kan till slut komma in där bakom. Inte förrän det är helt tomt framåt i rondellen och svarta bilar slutar köra in före i rondellen . Förstår du?
    Därför ska de som är på väg in, ge väjningsplikt och de som kör i högra fältet släppa ut de som är i innerfilen. Här gäller alltså hänsyn och trafikvett annars är hela iden med rondell meningslös.
    NEJ!

    Den som är i det inre körfältet ska se till att byta körfält i tid till det yttre körfältet. Det finns ingen regel som säger att den som kör in i en rondell ska hålla reda på alla de bilar som redan finns i rondellen och var de ska (hur man nu skulle kunna veta det).
    Det som man behöver göra är att se till att det finns plats då man kör in i en rondell, precis som man gör vid vanlig väjningsplikt.
  • jlhm
    von Brev skrev 2011-12-29 22:41:58 följande:
    Så du nekar till att blå bil korsar en vägbana när han svänger ut?
    Jag håller med dig, den blå bilen korsar körbanan!
  • jlhm
    JM76 skrev 2011-12-29 22:47:10 följande:
    Varför ska hon göra det när hon inte ska byta körfält överhuvudtaget utan ligga kvar i vänster även efter att hon har kört ut ur rondellen? Blå bli ligger hela tiden i vänster körfält och byter inte allt. Däremot svänger hon inte vänster i rondellen. Det är olika saker.
    Den blå bilen KORSAR ett körfält, det körfält där den svarta bilen befinner sig i. Vilket körfält som man hamnar i efter man har lämnat rondellen är ointressant i detta fall.
  • jlhm
    Neio skrev 2011-12-29 22:54:25 följande:
    Men Han har ju Väjningplikt!!!!! Va e det för fel på er????
    NEJ, man har väjningsplikt då man kör IN i rondellen. När man är i rondellen så gäller väjningsplikt då man byter körfält, någon som det blå bilen gör men inte den svarta.
  • jlhm
    Sixxty skrev 2011-12-29 23:14:43 följande:
    ...från andar bilar rondellen ja. Det betyder inte att bilar som kör in i rondellen slipper sin väjningsplikt.
    Men den svarta är redan inne i rondellen och har då inte väjningsplikt för den blå då denna ska ut och behöver korsa körfältet som den svarta kör i.
    Väjningsplikten för de bilar som finns i rondellen gäller ENDAST då man kör in i rondellen, så snart man har svängt in i rondellen så gäller de vanliga reglerna vid körfälts byte och körfälts korsning, dvs. den blå bilen korsar ett körfält och ska då se till att det kan ske utan någon risk för olycka.
  • jlhm
    JM76 skrev 2011-12-29 23:21:50 följande:

    Jag har läst, men jag tycker inte riktigt att fallet motsvarar den beskriva händelsen. Om krocken skedde där den skedde måste blå bil redan ha blinkat innen svart körde in och då skulle svart inte ha kört in utan vänta tills blå kommit förbi. Ingen av dem skulle stanna mitt i rondellen, det har jag aldrig påstått. Höger körfält var ju fritt när blå bil började köra ur rondellen och sedan körde svar in och på honom.


    Blå såg inte till att det var fritt då den korsade körfältet där den svarta färdades i så den blå bilisten är därför skyldig till olyckan.
Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?