• gintonic77

    Vems fel vid krock i rondell?

    Se bild och ha överseende för min svaga talang när det gäller ritning =)

    Om jag krockar vid den gröna plutten, vems fel är det då?
    En bil åker längs blå linje och ska köra rakt fram i vänsterfil. Den andra åker längs svart linje och ska rakt fram i högerfil. Svart kör in i sidan på blå. Blå blinkar höger och är på väg ut ur rondellen när det smäller. Svart blinkar såklart inte alls då denna ska rakt fram.

    Ska blå lämna företräde och i detta fall stanna i rondellen eller ska svart lämna företräde?

  • Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?
  • Roxter

    Det är bara på familjeliv som en hänvisning till NTF och en körskolelärare kan ignoreras i en sån här diskussion ð???

  • plusplusplus

    Det beror på om den svarta bilen är inne i rondellen när blå tänker byta fil. Det ser ut som en liten rondell och jag antar att du menat att den svarta fortfarande är på väg att (snart) köra in i rondellen, och därmed har den svarta väjningsplikt mot den blå. Den bil som är inne i rondellen har alltid företräde framför dem som är på gång att köra in. Filbyte inne i rondellen gör alltid att man har skyldighet att kolla dem som är i den fil dit man tänker byta, så om den svarta redan är i högerfilen, måste den blå väja för den svarta. 

    Rondeller är bra för att skadorna blir mindre när det sker olyckor än i en korsning, iom att hastigheterna generellt är lägre, men de är dåliga då trafiksäkerhetsverket inte lagt många kronor på att informera och återinformera folk om vad som gäller i rondeller. MÅÅÅNGA, även yrkesförare, blinkar helt fel i rondeller fortfarande.

    Det som gäller är alltså att inte blinka över huvudtaget i eller före rondellen förrän precis innan man ska svänga av, och då blinkar man höger. Det kan aldrig bli en vänsterblinkning i en rondell, så länge vi har högertrafik. 

  • Leah

    Jag är nääästan säker på att det är den blå bilens fel ^^ Alla vet ju att man får köra både rakt fram samt vänster om man ligger i innerfilen. Om den blå bilen inte såg några blinkers som antydde annorlunda borde den ha utgått ifrån att den svarta skulle köra rakt fram och i så fall lämna företräde. (Personligen utgår jag alltid ifrån att folk är idioter som aldrig använder blinkers när de ska göra det, följdaktligen tar jag aldrig något för givet- SÄRSKILT inte i rondeller)
    Det är ju aldrig särskilt bra att tvärnita och lämna företräde när man väl är INNE I rondellen, oavsett vilken fil man ligger i, men eftersom den svarta bilen nu dessutom blinkade sig ut ur rondellen "i god tid", borde den blåa bilen ha tvärnitat när den såg vart den svarta skulle.

    Den svarta bilen gör inget filbyte och ska därför inte lämna företräde. Den var inne först i rondellen, låg i tillåten fil och blinkade dessutom ut. Inte dennes fel att den blåa bilen var oförsiktig och missbedömde situationen samt hastigheten.

    Den svarta bilen trodde förmodligen att den blåa skulle direkt till höger, de skulle ut åt samma håll men i varsin fil, och att det var anledningen till attt den blå bilen körde över huvud taget. Bara en teori.

  • InfinityPoint
    plusplusplus skrev 2011-12-29 17:50:27 följande:
    Det som gäller är alltså att inte blinka över huvudtaget i eller före rondellen förrän precis innan man ska svänga av, och då blinkar man höger. Det kan aldrig bli en vänsterblinkning i en rondell, så länge vi har högertrafik. 

    Förklara gärna det för hela jämtland. Inklusive trafiklärare (!)

     
    Att säga sanningen i en tid av förljugenhet är en revolutionär handling.
  • JimmmiM

    Jag har precis tagit körkort och funderade på det där. Enligt min körledare är det så att de som väntar på att få komma in i rondellen ALLTID har väjningsplikt mot de som redan kör i rondellen.
    Den svarta ska räkna med att den blåa kan köra ut sådär och därmed ta det varligt.

    Den svarta har gjort fel, men det är ju lätt hänt.

  • InfinityPoint

    Det här kan vara ett gränsfall om den svarta bilen körde ni i rondellen samtidigt som den blå svängde ut. Isåfall har den svarta väjningsplikt som kommande utifrån rondellen på väg in, och den blåa var inne i rondellen.

    Men om båda bilarana redan körde i rondellen, parallellt i varsin fil, då är det den blåa som bytte fil som är vållande.

    Kan tänka mig att försäkringsbolaget säger delat vållande.

        


    Att säga sanningen i en tid av förljugenhet är en revolutionär handling.
  • gelehallon

    Den som kör längs svart linje bär ansvar i frågan. I en tvåfilig rondell får man lämna rondellen från innerfil också. Och eftersom bilen blinkade ut ur rondell med höger blinkers är det solklart att den gjort helt rätt och att felet är den "svarta" bilen.


    In the end of my life I hope to god that I can say, I made the best of everyday...
Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?