• gintonic77

    Vems fel vid krock i rondell?

    Se bild och ha överseende för min svaga talang när det gäller ritning =)

    Om jag krockar vid den gröna plutten, vems fel är det då?
    En bil åker längs blå linje och ska köra rakt fram i vänsterfil. Den andra åker längs svart linje och ska rakt fram i högerfil. Svart kör in i sidan på blå. Blå blinkar höger och är på väg ut ur rondellen när det smäller. Svart blinkar såklart inte alls då denna ska rakt fram.

    Ska blå lämna företräde och i detta fall stanna i rondellen eller ska svart lämna företräde?

  • Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?
  • Eleonor01




    Vägverket skrev i yttrande AL20 94:674 till Högsta domstolen:


    "Begreppet vägkorsning är inte definierat i VTK men det är inte uteslutet att betrakta en cirkulationsplats som en vägkorsning. Den aktuella cirkulationsplatsen har dock sådan storlek och utformning att det framstår som mer naturligt att uppfatta vägen runt rondellen som en särskild väg än som en del av de vägar som har tillfart till platsen. För den som är obekant med förhållandena på platsen kan en direkt överföring av korsningsbegreppet skapa problem med att avgöra vad som är ”vänster” respektive ”rakt fram”. Cirkulationsplatsen bör således inte betraktas som en vägkorsning".


    (Detta yttrande fanns inte tillgängligt vid tings- och hovrättens handläggning av ärendet).


     


    Högsta domstolen anger i sin dom - DOM NR DT225


    "För en färd genom en cirkulationsplats av förevarande utformning och storlek kan bestämmelserna i 30§ vägtrafikkungörelsen (1972:603) inte anses tillämpliga. I den mån inte särskilda anvisningar anger annat gäller alltså allmänna trafikregler för en sådan passage".


    Vad säger trafikförordningen om "I den mån inte särskilda anvisningar anger annat."
    2 kap 2§ "En trafikant skall följa anvisningar för trafiken som meddelas genom ett vägmärke, en vägmarkering en trafiksignal.... Om en anvisning innebär en avvikelse från en trafikregel gäller anvisningen framför regeln".
    Om man bortser från "storlek och utformning" i Vägverkets yttrande är cirkulationsplatser av mindre storlek att betrakta som vägkorsningar.

    


  • Miss Cee

    Den blå bilen är den som korsar den andres körfält. Den som korsar någon annans väg är den som har väjningsplikt (om man inte kör på huvudled, vilket man knappast kan hävda att det ena körfältet i en rondell är).

    Så det är den blå bilens fel. Oavsett var den andra bilen befann sig när. Att de krockat är bevis  nog för att blå inte skötte sitt jobb.

  • Miss Cee
    munterlitensak skrev 2011-12-29 13:35:55 följande:
    Ämne Är Falu Tingsrätts dom i mål nr T2999-05 felaktig?

    ”Kollisionen gick till på följande sätt. NN (nedan kallad A) och NN (nedan kallad B) kom körande österifrån. De kom in i cirkulationsplatsen samtidigt.
    A:s bil var placerad i högerfil och B:s bil i vänsterfil. A:s avsikt var att köra tre kvarts varv och alltså svänga till vänster i cirkulationsplatsen
    medan B:s avsikt var att köra ett halvt varv och alltså fortsätta rakt fram. I samband med att B skulle lämna cirkulationsplatsen kom han att köra in i
    vänstersidan på A:s bil”.

    Falu tingsrätt dömer föraren av fordon B som ensam vållande enligt 3 kap.43§ trafikförordningen. Vändning, backning körfältsbyte, m.m.

    Vad tycker du?

    Den aktuella cirkulationen har inga vägmarkeringar men körbanan har plats för två fyrhjuliga fordon – vilket betyder att det är två körfält.

    Om cirkulationsplatsen betraktas som en egen väg.

    Föraren av bil A får inte köra om på höger sida när vägmarkering (Se 2 kap 37§ och 7§ Trafikförordningen SFS 1998:1276
    >>

    Föraren av fordon A har kört om bil B då han har en längre sträcka att tillrättlägga än föraren av fordon B vilket resulterar i att
    bil B kör in i sidan på bil A.
    vägkorsning.
    Där anvisningar saknas, ska fordon placeras i vänster körfält för vänstersväng (Se 2 kap 25§ och 26§ 3:dje stycket Trafikförordningen SFS 1998:1276
    >>

    Den placering som föraren av fordon A har haft medger endast han får svänga till höger eller rakt fram. (Vägverkets yttrande
    >>

    i målet T 2999/05) Läs även omkörning på fel sida
    >>

    Inlagd den Jan 07,2007 11:28 Uppdaterad 2008-01-30
  • puss
    viti skrev 2011-12-29 13:43:34 följande:
    www.korkort.se/rondell/

    Puss: vad säger DU nu då?  
    det första som står på den sidan är, citat:
    "

    "Du har väjningsplikt mot fordon som
    redan är i cirkulationen."

    så, öh. du har ju fel, som sagt.


    Ät min sidfot
  • InfinityPoint

    Det här citatet avgör saken:

    "Om du kör ut ur cirkulationen från vänster körfält måste du vara extra uppmärksam på fordonen i höger körfält eftersom du inte vet om de ska fortsätta att köra i cirkulationen. Tänk också på att du gör ett körfältsbyte."

    http://www.korkort.se/rondell/


    Att säga sanningen i en tid av förljugenhet är en revolutionär handling.
  • Miss Cee
    puss skrev 2011-12-29 18:19:00 följande:
    det första som står på den sidan är, citat:
    "

    "Du har väjningsplikt mot fordon som
    redan är i cirkulationen."

    så, öh. du har ju fel, som sagt.


    Ja när du själv befinner dig utanför. Då stannar man tills vägen är fri. Vilket den var eftersom den andra bilen låg i vänster körfält och uppenbarligen inte blinkade ut...

    När du väl kört in, som den svart bilen i exemplet har gjort, är blå ansvarig för att inte korsa någon annans körfält utan att försäkra sig om att det är ok.
  • plusplusplus

    TS, jag tror du måste förtydliga (uppdatera i TS) om den svarta bilen just skulle köra in i rondellen eller om den redan kört in i rondellen, det är otydligt i ursprungsfrågan.

    Den svarta bilens position när den blå byter körfält är avgörande. Även om den blå ska framåt i vänster körfält på vägen efter rondellen, byter den ju körfält inne i cirkulationsplatsen. 

    Om den svarta bilen stod vid infarten till cirkulationsplatsen då den blå visade att den skulle byta körfält/köra ut ur rondellen, är det den svarta bilens fel, som inte lät den blå passera.

    Om den svarta bilen var inne i cirkulationsplatsen ( i yttre körfält) när den blå bilen skulle byta körfält och köra ut ur rondellen, är det den blå bilens fel (den måste väja för den bil som ligger i ytterfält eftersom ytterfältet måste passeras),  den blå bilen vet ju inte vart den svarta ska.

     

  • Hector

    Jag var den blå bilen vid ett tillfälle. Då fick jag lov att fortsätta för att inte bli smälld i sidan.

    Letade sedan länge efter en förklaring till vem som hade gjort fel om olyckan hänt.

    I mitt tycke så var det givetvis han som uppenbarligen skulle fortsätta utan att ligga i inner fil som gjorde fel men efter lite funderingar så kom jag fram till följande: Man får ligga i ytterfil även om man inte ska av och hur ska jag veta vem av oss som var i rondellen först? Han kan ha kommit i hög fart från min eller en tidigare infart.
    Summa, det blir nog mitt fel pga att det är jag som väljer att byta kurs. Hur irriterande som helst..

  • gelehallon
    InfinityPoint skrev 2011-12-29 18:22:23 följande:

    Det här citatet avgör saken:

    "Om du kör ut ur cirkulationen från vänster körfält måste du vara extra uppmärksam på fordonen i höger körfält eftersom du inte vet om de ska fortsätta att köra i cirkulationen. Tänk också på att du gör ett körfältsbyte."

    www.korkort.se/rondell/


    Det beror dock på.. I detta fall har du 2 filer in i cirkulationsplatsen och 2 igenom och 2 ut ur den. Vilket innebär att du icke gör ett körfältsbyte. I de cirkulationsplatser där det är 1 körfält in, 2 runt och 1 ut, får du INTE göra så. DÅ gör du ett körfältsbyte. I de cirkulationsplatser där du har PLATS för 2 bilar i bredd (men inte vita körfältsmarkeringar som visar 2 körfält), räknas som 2-filiga, men har OFTAST bara 1 körfält in och ut. DÄR lär du också göra ett körfältsbyte innan du åker ut och får alltså inte ligga i vänsterfil och lämna rondellen.

    Ang tidigare kommentarer jag läst...  Man FÅR i detta fallet köra ut ur cirkulationsplatsen från vänster körfält. MEN! Det kanske inte är det säkraste sättet. Det räknas kanske som olämpligt, men du FÅR. Vilket innebär att frågar du farbror blå så kommer de säga att svart bil bär skuld. Huruvida försäkringsbolagen dömer skuldfrågan har inte med varandra att göra. Polis och försäkringsbolag är 2 heeelt olika instanser och försäkringsbolaget har rätt att bedöma frågan PRECIS SOM DE VILL. 
    In the end of my life I hope to god that I can say, I made the best of everyday...
Svar på tråden Vems fel vid krock i rondell?