• Mullvaden17

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Hej allihopa!

    Jag blev tipsad om denna tråd efter att ha startat en egen på annat håll.. ledsen om jag klampar in mitt i men skulle så gärna vilja ha lite inspel om någon här har koll och/eller egna erfarenheter?

    Jag (36,5 år) och min man 39,5 år har försökt få till ett syskon till vår treåriga dotter utan framgång i ca 1,5 år. Dottern kom till på naturlig väg. Jag har haft två missed abortions (ett före vårt barn som kom igång av sig självt v 13, dött V6-7), ett efter (upptäcktes vid ultraljud v9, dött v 4-5).

    Under 2017 har vi gjort två misslyckade ivf samt ett försök på naturlig väg med trombyl/prednisolon/fragmin/dropp som misslyckades. Jag har celiaki sen barnsben, äter glutenfritt. Mannens spermier verkar vara av bra kvalitet.

    Under våren har jag gjort tester för att kolla blodvärden och om det finns immunproblematik.

    Immuntester visade:

    T-lymfocyter: CD3+ 2,17 Ref 0,78-2,07 (78 % ref 68-83%)

    B-lymfocyter: CD19+ 0,46 ref 0,09-0,40 ( 17% ref 9-24 % )

    NK-cell: CD+16/+56/-3 0,12 ref 0,07-0,42 (4% ref 4-17%)

    Både B-och T lymfocyterna är alltså något förhöjda men inom refintervallet procentuellt, vad betyder det? NK-cellerna ser ju ut att vara ok, är det då inte något konstigt med immunförsvaret?

    Andra tester hos husläkaren (annan läkare) visade (listar bara dem utanför refintervallen)

    hb 110 (ref 117-153) ,

    B-EVF 0,33 (ref 0,35-0,46),

    B-Erytrocyter 3,7 (ref 3,9-5,2)

    Därtill var järn och ferritin åt det lägre hållet, 12 (ref 9-34) resp 21 (7-120), TSH var ok på 1,3.

    Någon som har lite koll på detta eller har liknande erfarenheter? Jag funderar på om det finns koppling mellan de olika provsvaren. Ev näringsbrister för typ vitaminer vet jag inget om i dagsläget.

    Vi ska göra ytterligare ivf till hösten och planerar då köra trombyl/pred igen, och om det misslyckas funderar vi på äggdonation. Men om tex immunproblematik eller någon brist föreligger, hur påverkar det chanserna för att äggdonation ska lyckas? IVF kliniken menar att våra misslyckade försök beror på dåliga ägg. (Om så är fallet bådar det gott för donation, men om inte vilket jag tycker provsvaren indikerar, riskerar behandlingen misslyckas).

    All läsning om infertilitet, missfall, blodstatus, immunproblematik, celiaki osv som finns är lite av en djungel! Någon med eller utan celiaki som varit med om liknande, eller har lite mer koll på ämnet och kan råda?

    Är Aten nästa anhalt för mig?

    Enormt tacksam för svar! Vill (som alla andra) så gärna komma till bukt med orsaken.

    Stora kramar till alla er därute som kämpar på!

  • Mullvaden17
    UndrandeSökare skrev 2017-07-19 10:09:03 följande:

    Mullvaden- Välkommen hit till tråden ! Här är vi många som är i liknande situation som dig.

    Immunproblem kan yttra sig på olika sätt, endel får bara minus, och andra får upprepade missfall.

    Några får ett barn och har sen svårt att få syskon.

    Vissa med immunproblem har autoimmuna sjukdomar själva eller i släkten, medan andra har inga såna.

    Tyvärr kan det vara svårt att få bra hjälp i Sverige, den största kompetensen inom detta finns utomlands.

    I Aten finns 2 kliniker som sysslar med detta, Life Clinic samt Serum. Men eftersom du redan försökt 3 gånger med immunmedicinering utan framgång så skulle jag föreslå att du kontaktar Serum. De har en större stab och gör även andra saker förutom immunutredning och immunbehandling som tex Mensblodtest som många av oss har gjort. De är även känd för att de är mycket duktiga på hysto.

    Om du vill komma i kontakt med Serum så googla på ivfSerum så hittar du deras hemsida. Fyll i deras Questionaire och maila in så kommer Katie på Serum att svara dig och erbjuda dig ett gratis telefonsamtal med någon av klinikens läkare eller klinikchefen Penny.


    Tack för svar och tips! Jag var nog otydlig i mitt förra inlägg dock, jag har bara gjort en immunbehandling och då på naturlig väg. (IVF-försöken gjorde vi tidigare i år före vi ens kände till att immunbrhandling existerade). Så hoppas kunna testa det här spåret någon gång till, då kombinerat med ivf. Men ska kolla upp serum!

    Vad gäller mina övriga frågor, känner du/ni andra på tråden till om förhöjda värden på B-och T-celler innebär immunproblematik (även om NK-cellerna är ok)? Eller om immunproblematik försvårar chanserna att lyckas med äggdonation, även om man immunbehandlas?
  • Mullvaden17
    Ariellan skrev 2017-07-20 09:44:58 följande:

    Någon som kan tyda dessa?




    Hej Ariellan,

    Tänkte vi kanske kunde hjälpa varandra att tyda dem. Mina provsvar ser du ovan.Du har ju förhöjda NK-celler (inte jag) samt förhöjda värden på B-lymf (har jag med). Har du någon autoimmun sjukdom? Läste att det är vanligt att B-lymfocyterna är förhöjda då. Vad jag förstår ser det ut som att du behöver immunbehandling iaf, vet inte exakt vad dock. Någon annan?
  • Mullvaden17
    Ariellan skrev 2017-07-20 13:25:45 följande:

    Ja absolut. Jag har ätit Prednisolon förra cykeln, och nästa ska jag höja dosen med 5 mg samt ta il-dropp och Trombyl är tanken. Har du någon behandling ?


    Jag gick på samma som du plus Fragmin-sprutor i juni. Min tanke är att testa det igen i september, då i kombination med ivf och se hur det funkar.
  • Mullvaden17
    Ariellan skrev 2017-07-20 13:33:48 följande:

    Har ingen autoimmun sjukdom vad jag vet, utan det som fått mig att misstänka immunproblem är för att jag en vecka efter ägglossning blir sjuk i feber och får högt CRP. Det har hänt för många gånger för att vara en slump tycker jag...


    Jaha, jag kan känna mig hängig och lite febrig (typ fryser, trött) under den tiden men får inte samma tydliga reaktion. Hur kommer det sig att du tagit CRP regelbundet? För att utreda sjukdom under ägglossning eller p g a något annat?

    Jag skickade för övrigt mina provsvar till bravermans klinik i USA för att se om han ansåg de indikerade någon immunproblematik. Han skrev att det var för få test/markörer för att dra några som helst slutsatser och hänvisade till den här länken http://www.preventmiscarriage.com/Reproductive-Immunology.aspx#~D0D0Q6
  • Mullvaden17
    UndrandeSökare skrev 2017-07-22 06:51:30 följande:

    Ariellan och Mullvaden- Om ni tar blodprover hos Life clinic eller Serum så tar de en mängd blodprover och skickar till ett specialistllabb i USA inriktat på immunologi, och de testar för saker de inte testar för i Sverige tex Tnf-alfa. Har man höga värden så räcker inte Trombyl, Fragmin, prednisolon och IL-dropp. Då behövs starkare mediciner för att lyckas, som Neupogen och Humira. Så om ni kontaktar Serum så får ni rätt hjälp snabbare. Bara ett tips.


    Jag kontaktade serum och har fått formulär att fylla i, likaså från Braverman. Är serum bättre alternativ än att gå till USA direkt, även om man gör testerna på distans (t e x utbud, kostnader, närhet osv) ? Du tipsade ju om att serum kunde göra prover på mensblod osv, och de skickade även med information om det. Det stod om antibiotikakurer i samband med det - har du någon erfarenhet av behandlingen eller hört något från någon som har det? 

  • Mullvaden17
    lill111 skrev 2017-08-06 13:21:22 följande:

    Hej!! Jag har gjort hystroskopi hos dr D och även två i Sverige! Dr D är mkt skicklig på det så du kan lugnt lita på honnom. Onödigt med två hysto särskilt i Grekland! Däremot mensblodstest kan ju vara av värde! Dock bör man ta i beaktning att penny samt dr d har olika teorier just om bakterier i livmodern...! Kram Lill


    Lill, hur skiljer sig deras teorier om bakterier i livmodern? Jag har nyligen varit i kontakt med både ivf serum och med dr D. serum föreslog endast mensblodtest medan dr D vill ta immunprover och föreslog hysteroskopi för att "chocka" immunförsvaret då han ( liksom jag), tror jag har immunproblematik. Det var ett jättebra samtal och jag kände men jag hittar inte så mkt info om det när jag söker runt. Av vilken anledning gjorde du hysto, och vad blev resultatet? Behöver man tänka nåt särskilt kring försäkringar osv? Bra att göra det i Grekland eller bör jag försöka få till det i Sverige istället? Tacksam för tips!
  • Mullvaden17

    Hej

    jag undrar vad ni har för erfarenheter av dr Braverman och dr D? Hur skiljer de och deras behandlingar sig åt? vem rekommenderar ni att man anlitar för tester/behandlingsprogram? Hade bra första samtal med dr D som trodde på immunproblematik oxh ev lite bad match med min man.. trodde inre på ivf för oss utan köra på naturlig väg, rekommenderade hysteroskopi.

    Jag tyckte det lät bra men blev lite fundersam när jag läste gamla trådar här, att dr d är "enkelspårig", svår att komm oxh få kontakt med mm. Braverman har bredare palett men är Å andra sidan så dyr. Men samtidigt vill man ju att det ska lyckas.. hur har ni tänkt? Men kanske är gammal intel som inte ens stämmer längre?

  • Mullvaden17
    UndrandeSökare skrev 2017-08-06 23:26:57 följande:

    Förutom Dr D i Aten, och Braverman i Usa, så finns det fler som sysslar med immunproblem. Det finns bland annat en Dr Gorgy i London samt kliniken ivfSerum i Aten. Googla så hittar du deras hemsidor.

    Jag har gjort immunutredning hos Dr D och tycker din beskrivning av honom stämmer. Han är duktig, men I hans ögon handlar allt om immunattacker...(även i de fall när det inte är orsaken). Många här har beklagat sig över att han är tidvis svår att få tag på och ibland svarar han inte alls på frågor man har (jag har själv råkat ut för det flera gånger). På mig fungerar tex intralipider helt bakvänt, och jag har frågat honom om det men han vägrar svara (kanske för att han inte förstår varför själv?).

    Jag har även gjort Mensblodtestet hos ivfSerum och den kliniken har jag enbart goda erfarenheter av, de svarar snabbt på mail, har en stor stab och jag är mycket nöjd med dem.

    Det bästa är nog om du kontaktar alla de kliniker du är intresserad av och ställer frågor till dem och fråga vad de kan erbjuda dig/er, och be att de mailar sina prislistor så du kan jämföra.

    Lycka till !


    Tack för värdefull input! Det underlättar så att få lite koll på det som inte står på deras hemsidor genom andras erfarenheter. Får jag fråga hur du märkte att intralipider inte funkade på dig?
  • Mullvaden17
    lill111 skrev 2017-08-07 11:45:08 följande:

    Dr D sa till mig efter att jag gjort mensblodstestet hos penny och testat positivt på alla tre variablerna att alla bär på dessa bakterier mer eller mindre! Och dr D lägger inte så stor vikt kring det som penny gör. Därav deras olika tankar gällande bakterier i livmodern.

    Jag tog ju givetvis pennys ordination samt min man... penicillinkur en månad...

    detta var två årsedan...gjorde två ivfer med egna ägg efter det...lyckades tyvärr inte ändå, trots immunmediciner samt penicillinkur...

    Gällande hystro, så har jag gjort en hos Lennart Blomkvist i Borås samt en på Sahlgrenska... båda dessa visade ua. Likaså den hos dr D...

    Men som dr D säger chokade han kroppen och mitt immunförsvar...vilket lyckades då jag haft fina resultat på FBC efter hystron hos honom. Jag frågade honom säkert tre ggr och även jag var helt säker på att jag hade död vävnad efter alla mina mf... men han försäkrade mig om att min slemhinna var i gott skick, det är inte mitt bekymmer...

    Mitt bekymmer är immunförsvaret, med högt tnf-a och därav jag nu ska ta humira och neupogensköljninng samt neupogen via sprutor...och övriga immunmediciner....

    Hoppas att du finner svar på varför din slemhinna det ut som den gör...kram Lill


    Tack för svar! Vad tråkigt att det inte har fungerat. Har du fortsatt göra IVF efter det eller försöker ni på naturlig väg? Dr D tyckte inte jag skulle fortsätta med ivf, var det så i ditt fall med? Hoppas det fungerar för er nästa gång. Kram
  • Mullvaden17

    Hej!

    Jag öka åka till dr D i Aten för att ta prover och göra hysteroskopi. Nu började jag dock noja över multiresistenta bakterier och den typen av risker och fick massa svar på Google att Grekland är svårt drabbat. Se ex här: www.google.se/amp/s/amp.svt.se/nyheter/vetenskap/varannan-bar-pa-resistenta-bakterier

    Nu vet jag inte om den typ av sjukvård vi får har samma risker men hysteroskopin ska iaf göras på ett sjukhus. Hur har ni andra resonerat? Har ni några erfarenheter kring detta? Vet ni om försäkringar osv täcker ev följder som sker "utanför" själva ingreppet? Så tacksam att få bolla lite med er som varit där/tänker åka dit eller erfarenheter kring detta. Har ingen läkare att få råd från kring detta.

  • Mullvaden17
    finee skrev 2017-08-17 14:41:01 följande:
    Jag har EXAKT samma oro!! Artikeln som du länkade till är från 2015, så det här har ju varit aktuellt ett tag. Svenska myndigheter avråder ju inte från att åka till tex Indien. Vad jag förstår så är det större risk att utsättas om man är på sjukhus som ligger lite mer "off", typ på någon turistö eller så. Men visst, man vet ju aldrig. Jag planerar hysteroskopi i mitten av september. Tror inte att jag kan bli med barn utan den, tyvärr, så jag kommer nog ta risken. Jag har också ställt frågan om reseförsäkring här i tråden, men inte fått något svar. Någon som vet nåt??

    Tror du man kan maila Serum kliniken och fråga om standarden på sjukhuset?

    Hur har ni andra tänkt som redan gjort hysteroskopin?
    jag puffar på mitt och finees tidigare inlägg - hade gärna hört hur ni andra resonerat! 
  • Mullvaden17
    Mullvaden17 skrev 2017-08-18 17:43:49 följande:
    jag puffar på mitt och finees tidigare inlägg - hade gärna hört hur ni andra resonerat! 
    kring risken att smittas av multiresistenta bakterier vid vård i Grekland, alltså. Någon?
  • Mullvaden17
    Mullvaden17 skrev 2017-08-18 17:43:49 följande:
    jag puffar på mitt och finees tidigare inlägg - hade gärna hört hur ni andra resonerat! 
    kring risken att smittas av multiresistenta bakterier vid vård i Grekland, alltså. Någon?
  • Mullvaden17
    pipperoni skrev 2017-08-18 18:55:21 följande:

    Jag är i Aten nu för att göra min andra hysteroskopi för Dr D. Gjorde en för två år sedan. Operationen görs på ett stort sjukhus och det kändes då som de var väldigt noggranna med det mesta. Fick t.o.m göra EKG innan operation. Som jag har förstått det är risken för multiresistenta bakterier större om man hamnar i akutsjukvården och mer ute på landsbygden. Det här är ett jättestort sjukhus inne i Aten. Men visst finns det viss oro. De gödslar ju med antibiotika här på ett annat sätt än hemma. Jag har fått det både efter hysteroskopi och äggplock och vem som helst kan ju gå in på ett apotek och köpa antibiotika själv. Säker kan man ju aldrig vara, men jag bestämde mig för att ta risken. Om ni gör hysteroskopi tänk på att "fasting" betyder att du varken får äta eller dricka innan operationen. Jag trodde att det bara var äta man inte fick och fick en utskällning på grekiska av en ilsken sköterska när jag försökte ta ett glas vatten. Sen fick de skjuta på min hysto ett par timmar pga det.


    Ok, tack för svar, låter lugnande att storstäderna har bättre koll! Oj, jag trodde absolut man fick dricka klara vätskor före.. bra tips! Kram
  • Mullvaden17
    pipperoni skrev 2017-08-18 18:55:21 följande:

    Jag är i Aten nu för att göra min andra hysteroskopi för Dr D. Gjorde en för två år sedan. Operationen görs på ett stort sjukhus och det kändes då som de var väldigt noggranna med det mesta. Fick t.o.m göra EKG innan operation. Som jag har förstått det är risken för multiresistenta bakterier större om man hamnar i akutsjukvården och mer ute på landsbygden. Det här är ett jättestort sjukhus inne i Aten. Men visst finns det viss oro. De gödslar ju med antibiotika här på ett annat sätt än hemma. Jag har fått det både efter hysteroskopi och äggplock och vem som helst kan ju gå in på ett apotek och köpa antibiotika själv. Säker kan man ju aldrig vara, men jag bestämde mig för att ta risken. Om ni gör hysteroskopi tänk på att "fasting" betyder att du varken får äta eller dricka innan operationen. Jag trodde att det bara var äta man inte fick och fick en utskällning på grekiska av en ilsken sköterska när jag försökte ta ett glas vatten. Sen fick de skjuta på min hysto ett par timmar pga det.


    Ok, tack för svar, låter lugnande att storstäderna har bättre koll! Oj, jag trodde absolut man fick dricka klara vätskor före.. bra tips! Kram
    pipperoni skrev 2017-08-18 18:55:21 följande:

    Jag är i Aten nu för att göra min andra hysteroskopi för Dr D. Gjorde en för två år sedan. Operationen görs på ett stort sjukhus och det kändes då som de var väldigt noggranna med det mesta. Fick t.o.m göra EKG innan operation. Som jag har förstått det är risken för multiresistenta bakterier större om man hamnar i akutsjukvården och mer ute på landsbygden. Det här är ett jättestort sjukhus inne i Aten. Men visst finns det viss oro. De gödslar ju med antibiotika här på ett annat sätt än hemma. Jag har fått det både efter hysteroskopi och äggplock och vem som helst kan ju gå in på ett apotek och köpa antibiotika själv. Säker kan man ju aldrig vara, men jag bestämde mig för att ta risken. Om ni gör hysteroskopi tänk på att "fasting" betyder att du varken får äta eller dricka innan operationen. Jag trodde att det bara var äta man inte fick och fick en utskällning på grekiska av en ilsken sköterska när jag försökte ta ett glas vatten. Sen fick de skjuta på min hysto ett par timmar pga det.


    Såg att du är i Aten just nu-spännande! Lycka till med hyston! Kram
  • Mullvaden17
    NinaCamilla skrev 2017-08-18 19:43:25 följande:

    Jag har gjort op både i Sverige och i Grekland och jag kan säga att privata stora sjukhusen i Aten är mycket renare än stor sjukhus i Sthlm. Javisst kan man få multiresistenta bakterier men det kan få oxå i sjukhus i Sthlm utan att åka utomlands. I mitt rum i Aten såg jag städerskan flera ggr per dag - moppade golvet etc. Städerska på sjukhus i Sthlm tvättade handfatet med handsprit utan att moppa golvet och det var fortfarande smuts kvar efter förra patienten. Aten folket var mycket professionella och de har inte råd att förlora sitt rykte. Förstås op är alltid op oavsett var den görs. Min känsla att det är annat med allmänna sjukhus än privata i Grekland.


    Tack! ja det är det där som är så lurigt, som jag förstår det kan man ju få bakterierna av att åka tunnelbana i Stockholm. Den risken kanske till och med är större, bara det att man inte slår larm om det. Det låter ju som du varit på kliniker där de skött hygienen, betryggande.
  • Mullvaden17
    Donaldduck1234 skrev 2017-08-19 08:36:51 följande:

    Hej,

    Har också funderingar över hur vi smittas av multiresistenta bakterier. Störst risk är ju att bli smittad via mat, då kommer du väl in på sjukhuset för det flrsta. Men är det inte från dem sedan som bakterierna riskerar att sprida vidare ex om du hamnar på sjukhuset för benbrott? Vad jag hört kan dessa bakterier överleva på bänkytor (även när torkade) i flera månader. Vet inte om det krävs en längre sjukhusvistelse för att riskera att bli smittad, men borde ju rimligen vara så (läs om benbrottet

    www.sydsvenskan.se/2011-04-09/grekland--inte-bara-ett-semesterparadis).

    Nu är det ju oftast korta ingrepp under dagen vi talar om här, men tips är väl att vara extra försiktiga med handhygien, toabesök, hudkontakt etc. även om det inte är ett sjukhus på landsbygden. Ta med egen handsprit!

    Önskar er lyckade hystos i nästa vecka,

    Varma kramar


    Tack donaldduck1234 - handspriten ska med! :)
  • Mullvaden17
    Jovita skrev 2017-08-31 12:34:07 följande:

    En liten uppdatering från mig. Idag är jag på ruvardag 7 och Dr D bad mig att göra vissa tester bla hcg. Nu väntar jag på svaret. När jag kom hem så kom jag på att jag hade ett gravtest någonstans så jag tog den. Det var inte med morgonurinen men ändå. För min förvåning så visade positivt!!! :)) blev så glad eftersom jag har inte känt något. Vi får se vad hcg visar...första perioden avklarat men det är en långt väg kvar....ha en bra dag allihopa <3


    Åh vad kul! Ett stort grattis till dig!
  • Mullvaden17
    finee skrev 2017-08-31 20:45:58 följande:
    Hur går det för dig förresten Mullvaden? Ska ni åka till Dr D eller avvaktar ni?
    Hej vi har avvaktat lite men åker eventuellt senare i höst. När åker du? :)
Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!