• Zwillinge86

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Läste just på 1177s informationssida att missfall innan vecka sex oftast orsakas av problem som uppstått vid befruktningen och som lett till att ägget inte fäster eller delar sig, medan missfall efter vecka sex oftast beror på problem med moderkakan varför fostret stöts ut. Missfall orsakade av problrm med moderkakan sammankopplas till föräldrarnas ålder eller sjukdommar.

    Ovanstående var för mig nytt, då sjukvården aldrig nämnt detta med skillnad på orsak för missfall innan och efter vecka sex. Inte heller har de någonsin informerat om att missfall efter vecka sex oftast beror på problem med moderkakan. Den enda information jag fick var att missfall är vanligt och nästan alltid beror på att fostret inte var livsdugligt. Samt att missfall ska betraktas som otur, men att kroppen oftast ställer om sig snabbt och att det därför är ganska lätt att bli gravid igen.

    Tycker att det är anmärkningsvärt att 1177 som ger allmän information, ger en helt annan bild av missfall än den individuella information som förmedlas i samband med ett missfall...

    Sökte vidare på mitt landstings hemsida och fick då fram ett PM från en läkare på RMC som meddelar att orsakerna missfall kan vara genetiska, anatomiska, endokrina eller immunologiska samt att i 40-80% av de som drabbas av upprepade missfall så finner man ingen orsak men att man misstänker att hälften av dessa missfall orsakas av immunologiska reaktioner under graviditeten. Jag är inte lika insatt som många av er "veterander" här i tråden, men jag blev chockad när jag läste detta. PM:et är väl om något ett erkännande om immunförsvarets påverkan på fertiliteten och därmed en rimlig orsak till ofrivillig barnlöshet och upprepade missfall!? Har man ända kommit så långt i sin förståelse av immunologiska orsaker till infertilitet varför är man då så ovillig att bemöta och behandla patienter utifrån detta?

    Läkaren som skrivit PM:et har jag mött flera gånger men hon har som alla andra bestämt hävdat att missfall är otur eller kromosomfel samt att vår barnlöshet och misslyckade behandlingar orsakas av min låga äggreserv. Inte ett ord om att "man kan misstänka att hälften av alla kvinnor med upprepade missfall har immunologisk problematik", vilket således kan tänkas vara en viktig pusselbit även vid orfivillig barnlöshet.

    Ovanstående kanske är old news för er andra, men jag blir förbannad när jag inser att jag blivit felaktigt informerad inte bara utifrån utländsk kunskap inom området, utan även utifrån svensk sjukvård. Det är väl ändå helt galet om 1177 ger en mer nyanserad (och korrekt) bild av missfall än den som behandlande läkare förmedlar!?

    På ett annat landstings hemsida kunde jag även läsa att det "ofta kan ta lång tid för kvinnor att återfå hormonell balans efter ett missfall". Precis vad jag försökte beskriva för läkarna i över ett år efter första missfallet, att något blivit galet med mina hormoner, vilket nonchalerades totalt. Hormonell obalans och svårigheter att bli gravid ter sig vara en omöjlig ekvation för läkarkåren, och ändå är det tydligt att de är väl medvetna om sambandet.

    Är glad att jag äntligen har fått mina tankar bekräftade, men blir riktigt ledsen att ingen inom vården på denna långa resa bemött mig utifrån det jag ikväll kunnat läsa mig till. Hur tragiskt är det inta att en generell sjukvårdsupplysning ger mer fördjupad information än läkarna själva :(

  • Zwillinge86
    singhatjejen skrev 2014-02-02 08:03:10 följande:
    Zwillinge: ytterligare ett bevis på att något är jäkligt sjukt inom den svenska fertilitetsvården... Har du någon länk till pm:et?



    PM om upprepade missfall:

    www2.lio.se/PM-medicinska-o-vardadm/PM-dokument/Barn--och-Kvinnocentrum/Kvinnoklinikerna-i-Ostergotland/Lokala-medicinska-PM-US/Upprepade-missfall---utredning-och-behandling-Kvinnokliniken-i-Linkoping/

    Sammanfattning av symposium ang immunologisk repriduktion 2011:

    www.liu.se/forskning/reportage/fortplantning

    Det sammarbete mellan universitet och forskare som lyfts i texten har jag inte sett röken av då rmc och kk aldrig pratat om immunförsvaret över huvud taget. Synd när det ändå hölls en internationell samling i min hemstad just kring dessa frågor.... Till vilken nytta undrar man ju.
  • Zwillinge86
    Vilaa skrev 2014-02-02 19:32:54 följande:
    Fast just detta längst ner lät ju väldigt fientligt: "? Behandlingsförsök med metoder som är kontroversiella eller inte övertygande visats ha kliniskt värde skall ej erbjudas. Exempel är lutealfasstöd under tidig graviditet samt immunoterapi."



    Visst gör det det, så det är säkerligen ändå en lång väg kvar innan "nya" behandlingsmetoder erbjuds. Det jag hakar upp mig på är att det ändå verkar som att det är en utbredd tanke även bland svenska läkare att immunförsvaret kan vara orsaken till en stor andel fertilitetsproblem. Ett erkännande kring detta, eller åtminstone ett bekräftande bemötande från läkarna, när man som patient lyfter dessa funderingar kan ju inte vara så svårt när det är något de själva uppenbarligeb är medvetna om. Förstår inte oviljan att diskutera misstanke immunologiska orsaker, även om man anser att det saknas evidensbaserade behandling.
  • Zwillinge86

    Stämmer det att man helst ska boka tid med Dr.D en måndag eller tisdag och gärna ha två hela dagar på plats för att hinna köpa medicin mm?

  • Zwillinge86

    Ni som följt tråden länge, vet ni några som gjort utredningen i Aten men att provsvaren visat att de inte har immunologiska orsaker till sin barnlöshet? Eller har alla som åkt så klockrena symtom att det inte är någon tvekan om saken....?

    Har nu fått en tid för preliminär resa till Aten och blev plötsligt så osäker. Jag som inte har massa missfall eller misslyckade ivf:er bakom mig och inte heller övertydliga symtom. Här i Sverige anses ju min barnlöshet vara förklarad i och med min förmodade låga äggreserv.

    Känner mig plötsligt fånig, som att jag har kokat ihop hela den här teorin själv. Har aldrig tvivlat på immunförsvarets inverkan på möjligheterna att bli gravid förut, och det jag jag ju inte nu heller, men det känns nästan som att jag går in så mycket för det här så att jag blivit förblindad. Missförstå mig rätt, men jag känner mig lite galen som kan tänka mig att lägga så mycket pengar på det här....Men det beror säkert på den allmänna övertron på läkarnas kunskap samt deras skepsis till allt som går utanför de svenska ramarna. Att jag tvekar nu beror säkert på att mitt agerande går emot allt vi har socialiserats in i under vår uppväxt. Eller!?

    Har ni andra någonsin tvivlat över rimligheten i det ni kan tänka er att göra för att få en förklaring och därmed en möjlig lösning på barnlösheten?

    Jag menar gränsen mellan galenskap och genialitet sägs ju vara hårfin ;)

    Ber om ursäkt för ett flummigt inlägg, vet inte riktigt vad jag vill ha ut av det mer än få bekräftat att jag inte är knäpp som tänker åka och att det finns fler än jag som inte varit säkra på att provsvaren kommer att bekräfta immunologiska besvär......typ...

  • Zwillinge86

    Tack Cathy precis vad jag behövde höra. Ang dina dåligt fungerande binjurar och sköldkörtel,fick du koll på detta i Aten? Du och jag har ju redan haft en del diskussioner om just hormonell obalans och framför allt prolaktin och min känsla var ju precis som din att något var fel i kroppen. Men detta får mig att tänka att man kanske borde fokusera på att hitta en duktig hormonläkare istället...

  • Zwillinge86

    Tack för att du delar med dig Strumpan. Kul att höra att ni lyckades spontant trots att inga utredningar kunnat ge er svar. Precis som du så misstänker jag att jag blev spontant gravid tack vare en längre tids medicinering. Skönt att D fortsätter att följa sina patienter även när proverna inte bekräftar immunologiska orsaker. Guld värt att ha en läkare som hjälper än framåt oavsett vad problemet är. Men man får förstås det man betalar för. Har ni köpt follow up fram till graviditet eller fram till förlossning?

    Cathy: vilka prover bör man försöka ta för att få koll på hur binjurar och sköldkörteln fungerar? Har bara tagit TSH som del i fertilitetsutredning för 1,5 år sedan och det var under 1 har jag för mig, men jag kanske behöver göra ytterligare test. Om man har dessa problem, är det levaxin som är lösningen då eller? Vet du om detta är något som D kan hjälpa till med när man ändå är där?

  • Zwillinge86
    TWH skrev 2014-02-04 21:26:57 följande:
    Zwillinge, det är faktiskt flera i början (el kanske mitten) av tråden som inte har haft immunproblem.



    Jag streckläste tråden för något år sedan, men fokuserade förstås på helt andra saker då så jag la aldrig på minnet de vars provsvar inte visade på immunologiska besvär. Vet du hur dessa tjejer gick vidare och de lyckats på något annat vis?
  • Zwillinge86
    Zinfandel skrev 2014-02-05 08:10:45 följande:
    Dr D satte förstås in immunterapi ändå för säkerhets skull och jag vill minnas att de lyckades 



    ????
Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!