• Poussin

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Hej!
    Tänkte starta en tråd för alla oss som redan gjort eller är på gång med immunologisk utredning hos Dr D i Aten. Här kan vi dela info och kunskap samt stötta varandra på vägen mot plus och sedan vidare genom graviditeten!

    Jag har 4 misslyckade IVF:er bakom mig, ett AMH på 0,4 samt flera autoimmuna åkommor vilket gjorde att vi fattade beslutet att söka hjälp hos Dr D. Vi har bestämt att göra max 2 IVF försök till innan vi går över till ÄD i höst, men hoppas så klart att nästa försök kommer att bli en bebis.

    Jag kom hem från Aten och ett bra möte med Dr D igår. Nu väntar vi på provsvar från Chicago som bör dyka upp om en vecka, mycket spännande!

    Välkomna! {#emotions_dlg.flower}

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-08 06:50
    Lite samlad info:

    Kontaktuppgifter:
    Dr Dimitri Papanikolaou
    lifeclinic@googlemail.com
    www.lifeclinic.gr

    Adress till kliniken:
    Genesis Hospital
    Papanikolai St 14-16
    HALANDRI (Gefyra Halandrioy)

    Hotellförslag Aten:
    www.athens-hotels-guide.com/
    www.athensdiamondhotel.com/
    www.booking.com/hotel/gr/olympic-halandri.en.... (gångavstånd till Life Clinic)

    Vad kostar det?
    Provtagningar, möte med läkaren, telefonkonsultation osv kostar ca 20 000-25 000 SEK. Klinikerna har oftast ingen väntetid.

    Hur går det till i Aten?:
    Se till att ha 2 nätter på plats, eftersom det ofta föreligger risk för förseningar, oförutsedda händelser som stängda apotek, långa transportsträckor osv. Kolla helgdagar i förväg!

    Ni blir alltid inbokade en måndag eller tisdag för att blodet ska hinna fram till Chicago före helgen, avsätt därför 2-3 timmar för provtagning, ultraljud & samtal. Läkaren kommer att ta 6-7 rör med blod som snarast skickas till labbet i USA. Under samtalet med läkaren bedöms möjligheterna och ni har en god chans att ställa alla frågor. Ev får ni en infusion Intralipider (IL) i Aten. Köp med er Prezolon, Filicine (Folacin), Clexane & IL med er hem i massor eftersom det är billigt i Aten och svårt att få utskrivet i Sverige. Det har små lager på apoteken så ni kommer att behöva gå till flera olika, å andra sidan finns det apotek i varje hörna.

    Ca 1-2 veckor efter provtagningen erhåller ni era provsvar. Någon dag senare har ni telefonkonsultation med er läkare där ni går igenom provsvaren och åtgärd. Läkaren skickar sedan en behandlingsplan beroende på vilka problem som eventuellt uppdagats.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-08 08:27
    Boktips:
    ?Is Your Body Baby-Friendly?? av Dr. Alan E. Beer

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-11-06 19:55
    Zinfandels fantastiska hemsida: www.fertilitetsguiden.com/index.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-01 07:45
    Info om bl a Hotel Dorian Inn finns i inläggen #7379 & 7380

  • Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!
  • Zwillinge86
    Cathy skrev 2013-09-16 19:02:46 följande:
    stumpan: du frågade om dina spottings. Såna hade jag också, först några dagar innan mens, sedan ganska snart efter äl. Proggisarna hjälpte men till slut fann jag det riktiga problemet, mitt prolaktin var högt. Inom ref värdet vilket gjorde att fert läkaren inte ville skriva ut medicin (pravidel) men en annan gyn skrev ut. Relativt höga prolaktinvärden kan sänka progesteronet. Googla hyperprolaktinemia på internetmedicin.se



    Jag har samma historia med högt prolaktin, men inte tillräckligt högt för behandling. Efter 1,5 år med kontroller på enodkrin och byte till privat gyn så fick jag pravidel och den första månaden har varit utan spottings. Upptäckte det förhöjda värdet efter mitt missfall som var startskottet för vår infertilitet, så jag hoppas även att medicinen nu ska öka våra chanser i detta ivf-försök; om nu inte spermierna ställer till det.
  • FineS
    Zwillinge86 skrev 2013-09-16 20:51:17 följande:


    Jag har samma historia med högt prolaktin, men inte tillräckligt högt för behandling. Efter 1,5 år med kontroller på enodkrin och byte till privat gyn så fick jag pravidel och den första månaden har varit utan spottings. Upptäckte det förhöjda värdet efter mitt missfall som var startskottet för vår infertilitet, så jag hoppas även att medicinen nu ska öka våra chanser i detta ivf-försök; om nu inte spermierna ställer till det.
    Hur högt prolaktinvärde krävs för att få behandling? Mitt värde ligger oftast på 22, normala värden = 2-18. Vet inte om det kan förstöra något för oss?!
  • Zwillinge86
    FineS skrev 2013-09-16 21:23:45 följande:
    Hur högt prolaktinvärde krävs för att få behandling? Mitt värde ligger oftast på 22, normala värden = 2-18. Vet inte om det kan förstöra något för oss?!



    Då mäter de nog i olika enheter. Till mig har desagt att det ska ligga under 320 för att betraktas som normalt. Mitt har pendlat mellan 400-890, men läkarna hävdar att man inte behöver behandla under ca 1000 om kvinnan inte har symtom. Jag har försökt hävda att mina korta och spottingsfyllda cykler tillsammans med barnlösheten är ett symtom, men på endokrin är man ju inte särskilt kunnig eller insatt i fertilitetsproblematik. Fick dock tidigt göra en magnetröntgen av hjärnan för att utesluta cysta på hypofysen.
  • siingoalla

    Hej allihop!

    Jag skrev ett jättelångt inlägg här häromdagen där jag bla svarade på stumpan81 och aylak:s frågor - blev jätteförvånad nu när jag inte kunde hitta det! Skrev inlägget under rätt lång tid, för jag grejade med lite annat emellan - så jag kanske hann bli utloggad och då kanske inte inlägget kom in..?
    Nåväl. Jag ska försöka komma ihåg vad det var jag skrev.

    stumpan81: I och med att jag aldrig har gjort någon IVF förut så vill jag ge min kropp en chans först, innan jag gör en massa tester, och se vad som händer. Och Penny gick med på det, men hon sa att hon inte ville göra någon mer IVF på mig om denna inte lyckas. Inte förrän jag har gjort en laparoskopi och de tester som hon anser är nödvändiga. Hårda bud i Mellerud Flört. Nej, men jag förstår och håller med henne - ingen idé att hålla på att slänga ut pengar och tid på IVF om min kropp ändå inte är mottaglig för ett embryo.
    Nu blev jag VÄLDIGT nervös av inläggen här om TSH-värden och missfall, för den 12/6-13 när jag tog prover så låg mitt TSH på 4.75 vilket min fertilitetsläkare tyckte var liite högt så jag fick ta om provet ett par dagar senare och landade på på 3.03 vilket hon tyckte var bra! VA!? Och hon är fertilitetsläkare! Som vet att vi ska göra IVF nu! Mindre än 4 veckor kvar, hinner man får ner TSH på den tiden om jag på nåt sätt kan få henne att skriva ut Levaxin.
    Nåväl. Här är min behandlingsplan.


    Pre-treatment plan


    From day 15.9.2013 and onwards please take:

    Celebrex 200mg tabs 1 tab per day


    Prednizolone 5mg tabs 2tab per day (to be taken in the morning, please minimize salt and sugar intake


    Folic Acid 5 mg tabs 1 tab per day


    TREATMENT PLAN

    From 5.10.2013 and onwards please take:


    2 vials of Menopure in the same syringe
    1 clexane 40 injection (please stop this after having done 7 injections)
    2 pills of Prednisolone 5mg in the morning (please minimize salt and sugar intake)
    1 doxycycline 100mg in the morning and 1 at night
    1 folic acid 5mg (Fillicin) per day. 1 celebrex 200mg 150 IU of Puregon
    Förbehandlingen avser till att sänka mitt förmodade överaktiva immunförsvar och hämma inflammation. Så mycket vet jag, men vad det gäller stimuleringsplanen så säger den mig inte så mycket, här är jag sannerligen en novis - har ingen koll på dessa mediciner. Vore fasligt snällt om ni kunde "översätta".... Innehåller den något utöver det vanliga? Sedan föreslog Penny vid vårt telefonmöte att jag kunde få IL-dropp väl i Grekland. Är det bra, tror ni? Fungerar det?

    Aylak: Vi åker den 12:e och stannar till den 22:e oktober - är du där då?

    Vi åker med vår 3-åriga dotter och vi tänkte att vi skulle bo i Voula/Glyfada - nära stranden -  för hennes skull (det blir ju lite restid och taxipengar har jag förstått, men det är det värt!). Hon ÄLSKAR sand, vatten och att bada.
    Hur länge brukar ni stanna vid IVF? Tror ni att vi kommer att hinna med att åka till någon av de närliggande öarna? Kan ni rekommendera något?

    Förlåt för alla frågor! Skäms

    Börjar bli nervös nu på allvar och frågorna poppar upp som popcorn i skallen...!

    {#emotions_dlg.flower}
  • aylak

    siingoalla: Nej, då har vi redan åkt hem. Kan tyvärr inte hjälpa dig med medicinerna, vet så lite än (även om jag läser och läser)

  • Zinfandel
    stumpan81 skrev 2013-09-15 09:11:38 följande:

    Tänkte fråga 2 saker: Senast jag kollade mitt TSH(för ca 2 år sedan) var det 2,0. Det tyckte läkaren var bra, så jag har inte tänkt mer på det. Men kan det höga värdet vara en orsak till alla mina MF? Tog ett nytt prov i fredags och ska få veta värdet i veckan. Vet ju nu att det bör ligga på runt 1,0.
    Och visst borde mina spottings bero på progesteronbrist? ( de startar ungefär efter äl och fortsätter fram till mens.)
    Kan inte finna någon annan orsak. Jag tänker testa progesteron direkt jag blir gravid, och sedan med jämna mellanrum. 
    Någon som kan svara på mina frågor? 


    Ditt värde ligger hyfsat bra. Värt att tänka på är att värdet inte är konstant, det kan vara både högre och lägre några dagar senare, ja ibland även bara några timmar senare. Därför är det vettigt att testa det vid ett par olika tillfällen under en vecka eller två. Nu gör ju inte du IVF men för alla andra som läser så är det också bra att veta att tsh påverkas av alla hormoner vi stoppar i oss. I ditt fall hade jag varit väldigt uppmärksam på värdet så fort du blir gravid, en graviditet kan påverka värdena att skjuta i höjden och de värden som var perfekta innan behöva inte nödvändigtvis vara det när du blir gravid.

    Ang prolaktin så finns det flera olika skalor, ta reda på vilket verktyg just ditt labb använder. Tänk på att inte ta prolaktin tidigare än 3 timmar efter att man vaknat. En del säger även att man inte bör ha ätit på ett par timmar men det gäller tydligen inte på alla labb. 
  • Cathy

    siingoalla; för att ha bästa chans är det skäl att försöka hålla tsh vid 1-1.5 men var inte alltför orolig för missfallsrisken vid ett högre värde. Enligt studien är risken för mf vid värden över 2,5 ca 6%. Så det är inte katastrolfalt stor risk men risken finns..så försök att sänka ditt värde om möjligt. Och notera att ditt tsh värde kan stiga under en ivf pga av medicinerna. Lycka till! Hoppas ni får en fin resa till Aten! kram

  • NinaCamilla

    Hej alla,
    Om drygt en vecka ska vi till Aten och besöka Penys klinik. Jag ska göra lapraskopi/hystereskopi och kollar möjligheter att göra ÄD där. Ni som har endo, har ni tagit andra tester inför IVF/ÄD hos Peny? Enligt Peny behöver jag inte ta några tester eftersom endometrios är på botten. Jag vill gärna vara så förberedd som möjligt inför mötet. Vi kommer kolla flera kliniker under vår besök.    

  • Cathy
    stumpan81 skrev 2013-09-16 19:35:29 följande:
    Cathy: Jag kollade ju prolaktinvärdet också, ska få svar imorgon. Men har det någon betydelse att det var på dag 10? Vad bör det då ligga på?
    Nej, jag tror inte det har någon betydelse när i cykeln man tar det men det är viktigt att man inte tar det alltför snabbt efter uppvaknandet (tidigast 2 timmar efter att man vaknat) eftersom prolaktinnivåerna stiger under natten och är som högst då. Ref värden är kanske lite olika för olika labb men det vanligaste är 3-27, har man värden som närmar sig 20 (t ex 17-18) så kan man lida av för mycket prolaktin som hämmar ägglossning och kan sänka progesteronnivåerna i kroppen.
  • Cathy
    Zwillinge86 skrev 2013-09-16 20:51:17 följande:
    Jag har samma historia med högt prolaktin, men inte tillräckligt högt för behandling. Efter 1,5 år med kontroller på enodkrin och byte till privat gyn så fick jag pravidel och den första månaden har varit utan spottings. Upptäckte det förhöjda värdet efter mitt missfall som var startskottet för vår infertilitet, så jag hoppas även att medicinen nu ska öka våra chanser i detta ivf-försök; om nu inte spermierna ställer till det.
    Läkarna verkar inte vilja ge pravidel om värdet är inom ref värdet men första månaden efter att jag fick pravidel så blev jag också av med mina spottings. Mitt värde verkade sänkas snabbt nog för att få äl men när jag slutade med medicinen i början av graviditeten så steg det igen så jag tog medicinen ett tag in i graviditeten för att förhindra missfall. (högt prolaktin=lågt östrogen/progesteron=ökar missfallsrisken). När jag började med medicinen gjorde vi ett ivf försök och eftersom det sänkte min FSH och höjde östrogenet så behövde jag mindre hormonenr under ivf:en. nåt som kan vara värt att notera så man inte får för många blåsor. Lycka till med ert försök!
Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!