• Poussin

    Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!

    Hej!
    Tänkte starta en tråd för alla oss som redan gjort eller är på gång med immunologisk utredning hos Dr D i Aten. Här kan vi dela info och kunskap samt stötta varandra på vägen mot plus och sedan vidare genom graviditeten!

    Jag har 4 misslyckade IVF:er bakom mig, ett AMH på 0,4 samt flera autoimmuna åkommor vilket gjorde att vi fattade beslutet att söka hjälp hos Dr D. Vi har bestämt att göra max 2 IVF försök till innan vi går över till ÄD i höst, men hoppas så klart att nästa försök kommer att bli en bebis.

    Jag kom hem från Aten och ett bra möte med Dr D igår. Nu väntar vi på provsvar från Chicago som bör dyka upp om en vecka, mycket spännande!

    Välkomna! {#emotions_dlg.flower}

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-08 06:50
    Lite samlad info:

    Kontaktuppgifter:
    Dr Dimitri Papanikolaou
    lifeclinic@googlemail.com
    www.lifeclinic.gr

    Adress till kliniken:
    Genesis Hospital
    Papanikolai St 14-16
    HALANDRI (Gefyra Halandrioy)

    Hotellförslag Aten:
    www.athens-hotels-guide.com/
    www.athensdiamondhotel.com/
    www.booking.com/hotel/gr/olympic-halandri.en.... (gångavstånd till Life Clinic)

    Vad kostar det?
    Provtagningar, möte med läkaren, telefonkonsultation osv kostar ca 20 000-25 000 SEK. Klinikerna har oftast ingen väntetid.

    Hur går det till i Aten?:
    Se till att ha 2 nätter på plats, eftersom det ofta föreligger risk för förseningar, oförutsedda händelser som stängda apotek, långa transportsträckor osv. Kolla helgdagar i förväg!

    Ni blir alltid inbokade en måndag eller tisdag för att blodet ska hinna fram till Chicago före helgen, avsätt därför 2-3 timmar för provtagning, ultraljud & samtal. Läkaren kommer att ta 6-7 rör med blod som snarast skickas till labbet i USA. Under samtalet med läkaren bedöms möjligheterna och ni har en god chans att ställa alla frågor. Ev får ni en infusion Intralipider (IL) i Aten. Köp med er Prezolon, Filicine (Folacin), Clexane & IL med er hem i massor eftersom det är billigt i Aten och svårt att få utskrivet i Sverige. Det har små lager på apoteken så ni kommer att behöva gå till flera olika, å andra sidan finns det apotek i varje hörna.

    Ca 1-2 veckor efter provtagningen erhåller ni era provsvar. Någon dag senare har ni telefonkonsultation med er läkare där ni går igenom provsvaren och åtgärd. Läkaren skickar sedan en behandlingsplan beroende på vilka problem som eventuellt uppdagats.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-09-08 08:27
    Boktips:
    ?Is Your Body Baby-Friendly?? av Dr. Alan E. Beer

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-11-06 19:55
    Zinfandels fantastiska hemsida: www.fertilitetsguiden.com/index.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2013-03-01 07:45
    Info om bl a Hotel Dorian Inn finns i inläggen #7379 & 7380

  • Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!
  • pink lily
    Cathy skrev 2014-11-03 09:31:57 följande:

    Robsab; jag kan från egen erfarenhet berätta att även en aning högt prolaktin (alltså inom ref värden) kan ge spottings (och ingen äl även om äl-testen visar äl!) eftersom den sänker östrogenet vilket gör att LH inte höjs så att ett ägg lossar och därmed bildas det inte tillräckligt med progesteron och då får man spottings. Tyvärr verkar detta inte alls något som våra gyn är så intresserade av även om jag tror att det här är ett problem som många infertila har (som sitt enda problem eller tillsammans med binjureinsufficiens) och som lätt skulle avhjälpas med medicin som sänker prolaktinet (eller tillsammans med kortison). Kram kram


    Tog prov för att kolla mitt prolaktinvärde. Hade 267 mIE/L ( ref 65-470). Det verkar ju ok om man ser till ref.värdena. Frågan är, vad räknas som förhöjt värde inom referensintervallet? Har letat på fertilitetsguiden och annanstans för att få en vägledning, men inte hittat något. Vet du Cathy? Vad räknades som förhöjt för dig? Ang. TSH finns ju rekommendationen 1,0 vid IVF, finns det ett rekommenderat prolaktinvärde vid IVF också?
  • pink lily

    Robsab, dragits med hormonobalans i 5 år, progesteronbrist. Alltid fått samma behandling inom västerländsk skolmedicin: syntetiskt progesteron i form av primolut eller provera. För mig ger obalansen blödningar som inte slutar, och hormonpillerna har oftast hjälpt annars har de bara ökat dosen till de slutar. Fick spottings ett tag, men " det är normalt för din ålder". Sedan jag var 39 har jag fått höra att obalans är "normalt för min ålder, visar att du närmar dig klimakteriet", både på sjukhuset och privat gyn. För mig är progesteronpillerna bara en akutbehandling eftersom de endast hjälper när jag tar dem, effekten sitter inte i (vilket man sagt till mig att den eg ska). Till slut gick jag över till behandling med akupunktur och örter istället och mår mycket bättre än när jag åt hormonpiller. Kinesisk medicin behandlar orsak, och ger inte bara ett tillskott som tar bort symptomen. Ureaplasma: progesteronbrist vanligare vid Hidden C än annars, vet ej hur vid U. Ges extra tillskott av progesteron vid IVF om man visat positivt för viss infektion i livmodern vid test. Dock mkt svårt bli av med U. tyvärr, och därför även antibiotika för att trycka undan spår av U. vid IVF.

  • Cathy

    pink lily; det är nog individuellt vilket prolaktinvärde som skapar problem men för mig var värdet i mitten av ref värden (dock det andra ref intervallet 3-27 men spelar ju ingen roll). Tyvärr ser inte ivf klinikerna värde i att kolla prolaktin eftersom de inte ser att det påverkar behandlingen. Av egen erfarenhet vet jag att det behövs mindre hormoner (puregon, menopur o.dyl) när prolaktinet är sänkt och kan även bildas fler folliklar med sänkt prolaktin. Och förmodligen fler mogna ägg eftersom kroppen producerar mer LH vid lägre halter prolaktin. För mig är detta basic gynekologi men de svenska gynekologerna verkar inte ha intresse att kika på basics innan de 'skickar vidare' till ivf (hände även mig). Som om ivf vore dagens lösning för alla infertila?!

  • Cathy

    pink lily; glömde att säga att dessutom påverkar ivf hormonerna kroppen ibland så att prolaktinet höjs vilket kan innebära att med varje misslyckad ivf får man bara färre och färre folliklar med förhöjd dos hormon. Men mig veterligen tar ingen ivf klinik i Sverige hormonprover (FSH, E2, LH, prolaktin) innan varje nytt försök för att se 'läget'. På St Göran sa det till mig att det är helt onödigt för hormonerna ändras så lite om man gör försöken nära inpå varandra men det är nog struntprat, iaf i mitt fall var det det.

  • Solkattan

    Cathy: visst är det förnedrande rent ut sagt att svenska läkare är så förbaskat envisa med att ta så lite prover som möjligt ?? OM det är en kostnadsfråga så fattar jag än mindre... Ivf Kostar !! I både i pengar o kraft. Ett ynka blodprov kostar på sin höjd 200-300 kr. Och fem minuter i tid. Kan visa att ivf rent ut sagt är olämpligt. Att förutsättningarna är så kassa att det är 30-40 tusen kr rakt i sjön... :(

  • Zwillinge86

    Pink lily: på endokrin avrådde de mig att göra ÄD om prolaktinvärdet var över 300 mIE/L, men rmc tycker att mitt nuvarande värde på 636 mIE/L är helt okej för att fortsätta behandlingen. Litar inte ett dugg på rmc bedömning då de, precis som Cathy skriver, inte ens inser värdet av att kolla prollaktinnivåerna, varken vid fertilitetsutredningen eller inför ivf. Nu har vi ändå valt att fortsätta ÄD-behandlingen då vi om inte annat hoppas på ägg till frysen.

  • leah2012

    Jag hade nu ett för högt prolaktinvärde: 718 (normalt upp til 619) vet ej enhet. Vet iofs inte om det blev helt rätt taget. Ingen som sagt att värdet skulle vara till problem. Hur kan man sänka det? Bara med medicin?

  • Cathy

    Solkattan; tyvärr är det en kostnadsfråga varför klinikerna inte tar hormonprover. Jag kan ha fel men jag tror att hela hormonkittet kostar ca 1000 ? Landstingen anser sig inte ha pengarna och de privata vill ha alla pengar i egen ficka Men jag tror att ivf klinikerna även tänker att proven spelar så liten roll för själva behandlingen men jag tror faktiskt att ivf resultatet blir bättre ju mer hormonerna är i balans innan.

    leah; ja, i princip är det bara pravidel som kan hjälpa vid så höga värden. Annars finns det nåt kosttillskott (typ vitaminaktigt) som man kan prova men måste kolla upp vad det var för det var ett tag sen jag läste om det...

  • Zwillinge86
    leah2012 skrev 2014-11-03 20:27:00 följande:

    Jag hade nu ett för högt prolaktinvärde: 718 (normalt upp til 619) vet ej enhet. Vet iofs inte om det blev helt rätt taget. Ingen som sagt att värdet skulle vara till problem. Hur kan man sänka det? Bara med medicin?


    Då är det nog mätt i mIE/L. Vården har inte rekommenderat några andra lösningar än medicin till mig. Och medicin fick jag efter år av förhöjt värde. Men Zin har tipsat mig om homeopati så det kan säkert vara en lösning :)

    Jag hade förra året över 800mIE/L innan jag fick medicin då de menade att utan symptom, läs läckande bröst, så fanns det ingen anledning att behandla. Infertilitet, äl-problem och spottings ansågs inte vara symptom i sig. Nu när mitt värde låg på 1500mIE/L så var jag dock extremt hungrig och hade aptit som en häst. Trodde först att jag var gravid, så det kanske är ett relevant symtom.

    Provet ska helst tas på förmiddagen minst 3timmar efter nattsömn och minst 2 timmar sedan senast intagen föda. Prolaktinet höjs också av stress så man ska gärna vara på plats och vänta en längre stund innan provtagningen.
  • leah2012

    Tack för infon. Ja jag ska nog prova ta ett nytt prov, på "rätt" sätt. Cathy jag vill gärna ha info om kosttillskottet.

    Jag märker då inte direkt av någon obalans. Min cykel är regelbunden och exemplarisk.

Svar på tråden Vi som snart är gravida efter utredning i Aten!