• Lady32

    Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?

    Ravenna skrev 2012-02-28 11:13:41 följande:
    Jag förstår inte hur man över huvud taget kan vara emot att kvinnan ska få bestämma över sin egen kropp om hon är frisk nog att genomgå ett snitt på ett säkert sätt. Hade det varit män som födde barn och detta innebar risker för Den Heliga Penis, så vidhåller jag att deras rätt att välja hade varit inskriven i lagen vid det här laget.
    Absolut! Utan tvekan! Men..det är väl "den berömda skillnaden" som träder in där.. Vi är ju "bara" kvinnor..
  • Lady32
    Cristally skrev 2012-02-28 11:31:33 följande:
    Word! Herregud, kvinnor har fött barn i miljontals år, våra kroppar är faktiskt konstruerade till det! Självklart gör det ont, men smärtan går ju över direkt efter att barnet är fött. Om man inte tror sig klara en vaginal förlossning, så är man nog inte mogen att bli mamma heller!!!!
    Så okunnigt inlägg att jag knappt ens orkar bemöda mig med att bemöta det... Herregud, så oinsatta vissa kvinnor är i förlossningsfrågor..! Nästan chockerande faktiskt, med tanke på att det är vi kvinnor som utsätts för scenariot ifråga.. Ja: vi har fött barn hur länge som helst, och även blivit offer för diverse komplikationer hur länge som helst. På många håll i världen DÖR fortfarande var 7:e (lite osäker på den exakta siffran) kvinna i barnsäng, vilket ju är väldigt naturligt, men dock: vi DU vara en av dem som går denna väldigt naturliga död till mötes medan du föder fram ditt efterlängtade barn?? För att inte tala om barndödligheten...!

    Sen är det nog ganska få kvinnor som väljer snitt uteslutande pga. rädsla för själva smärtan i sig. Oftast finns det en helt annan problematik bakom önskemålet om snitt, men det har du väl inte orkat sätta dig in i, antar jag..? Lättare att bara klaga, obefogat och okunnigt.

    PS: Jag tror mig inte klara en VF i nuläget, (har dock genomgått en tidigare + ett akut snitt) men utifrån ditt resonemang och din personlighet att döma, är jag betydligt mer lämpad att vara mamma, än DU är! Jag skulle aldrig bete mig så fördömande, översittande och korkat som du gör. Mina barn kan vara (och är!) stolta över mig, och jag lär dem att visa andra människor hänsyn, respekt, tolerans och acceptans, vilket du troligen inte är kapabel till. Av allt att döma.
  • Lady32
    Anna Paulita skrev 2012-02-28 11:38:20 följande:
    Jag kan inte gå in i en diskussion om huruvida snitt eller vaginal förlossning är säkrast eller ej då jag inte vet tillräckligt mycket, vad jag är ganska säker på är att det är som politik, två läger och två olika sätt att se på saker och ting. Det handlar alltså om vad man tror på eller ej.  Och det är svårt för mig att tro att sjukvården hemlighåller att snitt är det säkrare sättet att föda barn på, faktiskt. Jag måste någonstanns tro att den läkare jag besöker som är utbildad vet bäst inom sitt ämne. Så som en svensklärare vet mer om svenska än en engelsklärare.
    Tror och tror... Det finns ju dokumenterad vetenskap också att tillgå, för den som faktiskt orkar göra sin läxa och inte bara tycka en massa.

    För mig, med mina personliga erfarenheter och kunskaper i bagaget, är det inte det minsta svårt att tänka mig att sjukvården hemlighåller information om att KS är det säkraste sättet att föda barn på, eftersom de dels hemlighåller så mycket annan information från oss (som vi är berättigade att få reda på!), och dels eftersom det, som i så många andra fall, handlar om ekonomi. Sjukvården samarbetar med läkemedelsindustrin, som i sin tur överlever för att det finns ett stort behov av läkemedel, pga. sjukdomar och skador. Om vi inte längre utsätts för en massa sjukdomar/skador i livets olika led och situationer, skulle det få stora konsekvenser för såväl läkemedelsindustrin som för sjukvården. Alltså finns det ett stort ekonomiskt intresse bakom att hemlighålla viss information för oss; det är inte meningen att vi ska veta vissa saker, eller ha möjlighet att styra över vår egen hälsa. Det står var och en fritt att köpa eller förkasta detta resonemang, men för MIG råder inget som helst tvivel om att detta är konstaterande av fakta. Allt tyder på det, inget tyder på motsatsen, som jag ser det. Har upplevt det gång på gång, i diverse möten med sjukvården/läkemedelsbranschen.
  • Lady32
    Anonym skrev 2012-02-28 13:25:30 följande:
    Men snälla du, i så fall borde väl kejsarsnitt släppas fritt? Du har totat ihop en konspirationsteori som är mycket, mycket platt.
    Håller inte med dig, men som sagt: det står var och en helt fritt att välja att tro på eller förkasta min teori. För mig är det glasklart hur det ligger till "bakom kulisserna", men tydligen inte för dig. Men sånt är livet, folk är olika. Jag accepterar det - gör du?  
  • Lady32
    Åskan skrev 2012-02-28 13:39:51 följande:
    Men om det enbart handlar om förlossningsrädsla så borde det inte ens nämnas nåt om söndertrasad snippa och dåligt sexliv. Då tänker man ju att det finns folk som vill göra KS av de anledningarna. Har man "riktiga" skäl så behöver man inte ens nämna de sakerna. Tycker jag.
    Så för dig personligen skulle "en söndertrasad snippa" med medföljande värdelöst/obefintligt sexliv för resten av livet, inte vara "ett riktigt skäl" att föredra ett kejsarsnitt och slippa detta lidande..? Du väljer hellre att aldrig mer kunna vara intim med någon, under resterande livstid, utan att uppleva smärta och oro?

    Tja, det kanske du gör, vad vet jag? Folk är olika intresserade av sex och intimitet, men sex tillhör dock livets "grundbehov", och faller inom samma kategori som mat, dryck, sömn, luft, m.m. Så att vilja ha denna möjlighet kvar, är inget att fnysa åt. Det är tämligen grundläggande för oss människor att vilja kunna ha sex med den vi älskar och delar livet med. Faktiskt.
  • Lady32
    Åskan skrev 2012-02-28 13:57:04 följande:
    Jo men att tänka att det ska bli en beständigt söndertrasad snippa och minskad sexlust per automatik bara för att man genomgår en förlossning är ju helt befängt! Det är ju ytterst ovanligt. Vet ingen det hänt faktiskt. Den största anledningen till att man möjligen fått minskad sexlust efter barnafödande handlar ju inte om att snippan är söndertrasad. Utan att man har så lite tid och ork för sex pga småbarnen. Och det händer ju även om man fött med kejsarsnitt.

    tycker inte att rädsla för minskad sexlust är skäl nog till snitt.
    Men ingen här har (mig veterligen) nämnt begreppet "minskad sexlust", förutom du. Vi pratar inte om lust, utan om rent fysiska förutsättningar (att genomföra ett samlag) som inte längre existerar pga. "söndertrasad snippa". Att du inte känner någon som varit med om detta (eller som känt sig bekväm nog att dela den känsliga informationen med dig..?), är inget bevis på att det varken är "ytterst ovanligt", eller på att problemet inte existerar.

    Vidare handlar det inte direkt om att "tänka att det ska bli...etc...per automatik bara för att..etc", utan snarare om att man är så medveten om att dessa risker finns, och faktiskt är betydligt mer vanliga än du verkar känna till, att man inte är villig att utsätta sig för dessa risker och istället väljer ett annat alternativ som förvisso också innebär risker, men på andra områden man i så fall är mer villig att acceptera ev. komplikationer. Det är väl upp till varje enskild kvinna att avgöra vilka ev. komplikationer hon är villig att leva med..? Eller är det okej för dig att t.ex. jag har mer bestämmandedrätt över din kropp, än du själv har..?
  • Lady32
    Cristally skrev 2012-02-28 14:11:51 följande:
    Men snälla du. Jag har fött tre barn, med det första barnet sprack jag "som en dragkedja". De andra två förlossningarna förlöpte normalt. Och jag är inte det minsta skadad i snippan, om nu  någon trodde det Man har väldigt bra läk-kött "därnere".

    Visst har mödrar dött i barnsäng i miljontals år. Men om vi nu håller oss till nuläget, dvs Sverige år 2012, så innebär en vaginal förlossning betydligt MINDRE risk än ett kejsarsnitt. Fråga vilken barnmorska som helst!

    Gäsp, ja du, förbjud mig (hur nu det skall gå till?!). Detta är ett diskussionforum, vilket innebär att alla inte tycker exakt som du tycker. Om du inte kan acceptera det, så har du inte här att göra.
    Men snälla du, jag födde ETT barn vaginalt och fick både framfall, framåtriktad livmodertapp som nu är i vägen vid VARJE samlag resten av mitt liv, samt viss problematik med inkontinens (vid ansträngning, nysningar, skratt osv). Så uppenbarligen är det olika från individ till individ, vilka komplikationer man råkar ut för, om några, och när. Att det inte hände dig, betyder inte att det inte hände MIG. VAD är det som är så enormt svårt att förstå egentligen..? Verkligen frustrerande!

    Vidare har du fel i ditt (ogrundade) påstående att en vaginal förlossning innebär betydligt färre risker än ett planerat snitt (som ju är det vi diskuterar i denna tråd). En vaginal förlossning innebär få risker SÅ LÄNGE DEN FORTLÖPER KOMPLIKATIONSFRITT, ja, men kan DU garantera mig en sådan VF?? Nej, och det kan ingen annan heller, varpå jag väljer ett planerat snitt istället. Samma sekund som en VF blir komplicerad och det blir aktuellt med sugklocka, tång, akut snitt, värkstimulerande dropp osv, så ökar riskerna och överstiger dem som råder vid ett planerat snitt.

    Men det är sådant man känner till när man, som jag, lagt ner 5 månader på att jämföra riskstatistik, läsa forskarrapporter osv, dagligen, för att fatta rätt beslut för mig och min bebis... 
  • Lady32
    Ravenna: Hahaha, vi går hela tiden "om varandra" och skriver liknande inlägg samtidigt, med nästan samma innehåll, och samma uttryck. Ser lite lustigt ut; jag trycker på "posta inlägget" och ser sedan att du precis skrivit nästan samma sak som jag. Bara att konstatera att vi tycker likadant i detta ämne. *Kram på dig*
  • Lady32
    Cristally skrev 2012-02-28 14:40:38 följande:
    Med ditt resonemang så borde alltså INGA förlossningar ske vaginalt??? Är det vad MVC förespråkar? Nej, just det, de gör de inte.
    Bryr mig föga om vad de förespråkar, numera, eftersom jag upptäckt att deras "förespråkande" inte nödvändigtvis ligger i mitt eller barnets bästa intresse.. Anser mig vara bättre förtrogen med min kropp, mitt psyke och mina personliga förutsättningar, än de är. Likaså mer kompetent att fatta beslut som rör just mig och mina barn, än någon annan är, förutsatt att jag läst på (vilket jag har) och är införstådd i vad de olika alternativen innebär. Kan tillägga att den chefsläkare jag träffade för att besluta om mitt snitt, höll med mig om detta, rakt av. Han sa efter ett par minuters samtal:
    - "Det märks tydligt att du är påläst om detta, har lagt ner stor eftertanke i ämnet och är väl förtrogen med processen. Känns inte som att jag behöver tillägga något här, och ser ingen anledning att jävlas med dig, så vi bokar in ett datum för snitt nu med detsamma. Du känner dig själv bäst". Smart kille!  
  • Lady32
    Anonym skrev 2012-02-28 14:44:53 följande:
    Hur kommer det sig att barn som föds med kejsarsnitt ofta drabbas av autoimmuna sjukdomar än barn som är födda genom vaginala förlossningar?
    Det sambandet är ännu inte klarlagt, utan utreds fortfarande. Man har sett vissa sådana tendenser, men det saknas alltså underlag för att med säkerhet fastslå det samband du antyder.

    Däremot: Hur kommer det sig att barn som föds vaginalt oftare drabbas av allvarlig syrebrist (som kan resultera i CP-skada), Plexus brachialis-skada, (dvs. en skada på det nervnät som försörjer armen), intrakraniell blödning (framförallt vid instrumentiell vaginal förlossning) och neonatal sepsis och meningit (blodförgiftning och/eller hjärnhinneinflammation)? Sedan tillkommer att antal risker till, för både mor och barn, såsom t.ex. uterus ruptur ifall modern tidigare genomgått ett kejsarsnitt (uterus ruptur ökar risken för att livmodern måste opereras bort och även risken för att barnet dör vid försök till vaginal förlossning).

    Uterus ruptur (ökar risken för att livmodern måste opereras bort och även risken för att barnet dör vid försök till vaginal förlossning)


  • Lady32

    Ser att mitt senaste inlägg blev lite konstigt i slutet. Sorry. Klistrade först in lite info från min dator, men raderade det igen. Men det försvann visst inte, trots att det såg ut att ha gjort det när jag publicerade inlägget. Shit happens..

  • Lady32
    elmadumle skrev 2012-02-28 16:47:22 följande:
    Har man inte fött barn så kan man ju inte veta hur det känns eller hur? och att då få ett snitt utan att ens ha provat tycker inte jag är ok. Prova först och sedan snitt om det inte går, alt föd första barnet vaginalt och sedan diskutera snitt till nästa om man verkligen tyckte det var så hemskt.
    elmadumle skrev 2012-02-28 16:54:25 följande:
    Som sagt har man inte provat så kan man inte uttala sig heller, så är det med allting man inte provat , det är svårt att uttala sig innan.
    Men....ehh....? När man väl har provat och fått skador/komplikationer är ju skadan redan skedd..?? Det var väl inte riktigt genomtänkt, det resonemanget..? (Får jag hoppas, för din skull..)

    Ibland finns det situationer i livet då man faktiskt bara är helt ohanterligt RÄDD för något speciellt, och det är väl något de flesta av oss upplevt någon gång kanske? När rädslan väl slagit rot i en, är det ibland helt omöjligt att bli av med den, hur mycket man än vill. Om man är övertygad om att just JAG kommer att drabbas av "det eller det", så hjälper det inte att vissa andra människor har solskensberättelser - man känner då bara att "okej, tur för dig, men jag kommer säkert inte att ha samma tur..." Och eftersom ingen kan garantera att man faktiskt HAR mer tur heller, så finns det inte mycket att göra åt en sådan rädsla. Och att föda fram sitt barn medan man är skräckslagen, är INGEN bra ide´ för någon! Varken för mor eller barn. Otrygghet, ångest, rädsla, stress osv ökar riskerna markant, och det som annars kanske kunde blivit en helt "normal", komplikationsfri vaginal förlossning (om mamman känt sig trygg osv), blir istället en förlossning kantad av komplikationer och risker. Uteslutande pga. att hon var så rädd. Med denna kunskap i ryggen har förlossningsvården insett att det faktiskt är bättre att bevilja snitt till dessa kvinnor, än att tvinga dem genomgå en potentiellt riskfull vaginal förlossning. Eller rättare sagt: Tyvärr är det inte alla läkare som insett detta, men lyckligtvis en hel del, däribland den läkare jag träffade för en vecka sedan.  
  • Lady32
    straw2008 skrev 2012-03-01 08:33:07 följande:
    Fast det där är ju dina spekulationer o jag måste faktiskt ärligt säga att det är du som försöker ge din egen åsikt o skyller på "en kompis" För mig var snitt faktiskt "a walk in the park"
    Men...är du inte lite väl hård mot Essien nu..? Någon frågade ju henne varför hennes väninna ändrat sig från att vilja ha snitt, till att vara okej med att föda vaginalt, varpå Essien svarar att hon inte vet säkert vad som orsakade detta "byte av inställning", men att hon gissar att det kan ha att göra med den ökade risken för blodproppar inom familjen. Vari ligger det konstiga..?

    Givetvis ger hon sin egen åsikt i sina inlägg, det gör vi ju alla. Hoppas jag?? Vems åsikter är det annars vi sitter här och förmedlar? Obestämd

    Själv tycker jag att Essien är väldigt tydlig och öppen med att hon TROR att hennes väninna resonerat "så här", men inte är säker, och ska fråga kompisen vid ett annat tillfälle. Det har även framgått att Essien är FÖR rätten till KS, men inte anser att man ska fatta beslutet utan att ha tillräcklig/korrekt information i ryggen först, eftersom det dock är ett stort operativt ingrepp, vilket det ju ÄR, rent medicinskt. Ofrånkomlig fakta liksom..

    Sedan kan KS gå lite hur som helst. Har själv gjort ett akut, som gick bra, men någon "walk in the park" vill jag nog ändå inte kalla det. Hade rejält ont i magen/såret en tid efteråt och fick gå och "bära" på magen en tid, för att det gjorde för ont att släppa den så att den "hängde i såret". Men trots det, har jag ändå valt att göra ett planerat snitt för att få ut min lilla flicka om 6 veckor. Kul dock att du upplevde ditt snitt som "a walk in the park", hoppas jag får samma upplevelse denna gången. Tas tacksamt emot i så fall.

    Min kontenta är att olika människor upplever händelser/situationer på olika sätt, och att ett snitt säkert kan vara en enkel sak för en kvinna, medan en annan kan få en helt annan upplevelse av samma ingrepp. Summa summarum: Vi är olika. Men vi behöver dock alla få tillräcklig och korrekt information innan vi fattar stora, avgörande beslut för/emot saker och ting i livet. Så tycker jag i alla fall. 
  • Lady32
    Anonym skrev 2012-03-01 12:26:10 följande:
    Det är inte sjukvårdens fel att folk är så feta att de lättare får problem. En av de vanligaste av de ökade anldningarna till komplikationer vid förlossning, i synnerhet sfinkterrupturer.
    Ehhh...va? Var kom nu detta ifrån?? Obestämd

    Är ingen expert på sfinkter rupturer, men att de skulle vara så mycket vanligare bland överviktiga mödrar, har jag lite svårt att se logiken i...? Tror snarare att de är vanligare bland de kvinnor som "tvingats" eller "pushats" att krysta forcerat, utan att faktiskt ha krystvärkar. Samt bland dem som råkat ut för barnmorskor som inte skyddat perineum om de borde göra. Var övervikten kommer in i bilden, har jag svårt att föreställa mig. Vore intressant med en källa till ditt påstående. 
  • Lady32
    Anonym skrev 2012-04-03 12:04:36 följande:
    Än så länge händer det inte särskilt mycket. Jag verkar undermedvetet ha kopplat bort alla känslor inför det här och ofelia-bm försöker trigga igång dem tror jag. Funkar inget vidare, känns inte som om det är jag som ska ha barn längre. Det måste vara någon annan.

    Men vi fortsätter väl lulla omkring i förlossningssalar och leka med lustgas och titta på badkar. Har nästan inga reaktioner på någonting längre, inte upprörd över någonting men inte heller glad. Går omkring och hummar och säger ja eller nej.

    Folk frågar om jag är deprimerad och logiskt sett kanske det är så, men jag känner mig inte ledsen. Känns å andra sidan inte riktigt som om det här är mitt liv heller. Som om jag tittar på. Märker inte av när bebisen sparkar, bara när mannen gör mig uppmärksam och påpekar att det rör sig därinne.

    Bokade in en tid på ett privat ultraljud nu, kanske hjälper tillräckligt för att förstå att det faktiskt är nåt på gång på riktigt.
    TS, det låter onekligen som om du behöver mer hjälp att hantera detta, än du får idag. Du måste berätta för BM hur du mår! Och om hon inte fattar eller tar dig på allvar: sök vidare efter någon annan som gör det. Du verkar faktiskt vara lite deprimerad, eller nästan lite apatisk, och det är inget positivt tillstånd att vara i, varken för dig eller för din bebis som känner av allt Du känner av. Det verkar som om du gett upp, resignerat? Gör inte det! Res dig och kräv att höras och synas! Förlossningen kommer snart att äga rum, även om du för närvarande inte kan/orkar tänka på den. Du behöver förbereda dig. Låt inte tiden passera, utan berätta för berörd personal hur du mår, och att du känner att du inte blir lyssnad på, respekterad, osv. Ge dig inte! Du har rätt att få hjälp! De är bara bekväma och gör minsta möjliga ansträngning, om de kommer undan med det.. Låt dem inte komma undan. Sätt dem i arbete - det är DET de får betalt för!

    Styrkekramar!
  • Lady32
    Essien skrev 2012-04-10 17:14:18 följande:
    Hennes skräck beror på övergrepp. Om du insinuerar att jag är en sådan som begår övergrepp ligger du risigt till kan jag lova..
    Ravenna skrev 2012-04-10 15:11:21 följande:
    Men vilka risker är det du hänvisar till här? Du hänvisar ju bara helt vagt till "riskerna", utan att visa att du förstår över huvud taget vilka risker som är inblandade.

    Risken att få sfinkterruptur? Den är 0% vid snitt.
    Risken för infektion? Den är ca 6-8% vid snitt och 4% vid vaginal förlossning.
    Risken för att barnet får astma/allergi? Den ökar från ungefär 2% till 2,6% vid snitt, men å andra sidan minskar risken för hjärnskador.
    Risken för att få stora blödningar är lika stor, om man räknar akutsnitt / urakut snitt som en konsekvens av vaginal förlossning.
    Och så vidare.

    Så, vilka risker är det du hänvisar till som ökar? Alla risker ökar nämligen inte vid snitt. Vissa gör det. Andra minskar. Det existerar ingen generell risk som ökar i allmänhet med den ena eller andra metoden. Genom att välja den ena eller andra metoden så utsätter man sig för olika risker.

    Vissa läkare rekommenderar snitt, andra rekommenderar vaginal förlossning. Den främsta anledningen till att rekommendera vaginal förlossning är av kostnadsskäl.

    Är man förlossningsrädd så ökar många av riskerna med vaginal förlossning (man löper större risk att få rupturer) och därmed blir snitt ofta det säkrare alternativet för förlossningsrädda rent rationellt.

    De psykiska riskerna är individuella.

    Så berätta gärna, vilka risker är det du hänvisar till som ökar vid snitt? Och hur väger du dessa ökade risker mot de risker som faktiskt minskar eller elimineras?

    Jag kan också hitta forskningsrapporter som visar att t.ex. risken för att få infektion ökar vid snitt. Men detta måste ställas t.ex. mot att risken för att få en sfinkterruptur minskar. Du kan inte bara lyfta ut de riskerna som ökar - man måste titta på hela bilden.

    Den allmänna inställningen bland läkare till snitt vs vaginal förlossning är att båda metoderna är säkra metoder. Vilken metod som är säkrast för kvinnan beror på kvinnan.

    Sammanfattningsvis kan man säga att vissa risker ökar med snitt och andra risker minskar. Risken för bestående men i underlivet är dock absolut högst vid vaginala förlossningar.
    Well said! Jag håller med er!
  • Lady32
    Ravenna skrev 2012-04-11 16:16:06 följande:
    Men hur kan det vara skräckpropaganda när JAG minsann har kläckt fram TIO små änglar utan så mycket som ett enda stygn! Och ont gjorde det inte heller... eller jo... nummer sju kändes väl som ett litet stick, men han vägde ju också hela 3 kilo! Jag VET att jag har rätt, för JAG hade minsann inga problem! Skada sig, det är det väl bara en på 100 000 som gör eller något, och då var det säkert hennes eget fel för att hon inte lyssnade på barnmorskans instruktioner. Alla kvinnor KAN föda barn! Lyssna lite på Ina May och få rätt attityd så kan du också föda smärtfritt. Det är ROLIGT att föda barn. Särskilt att föda dem hemma i badkaret, där är riskerna som minst.

    Eller....? ;-P
    Hahaha! Touché Ravenna!
  • Lady32

    Förresten.. Har ju skrivit här tidigare och berättat att jag skulle få ett planerat KS (efter mycket om och men!) den 10:e april, och tänkte nu bara säga att detta gick jättebra, kändes sååå mycket bättre än mitt akuta snitt för 4 år sedan, och att jag är lättad och glad över att jag följde min intuition och krävde ett planerat snitt pga. min förlossningsrädsla. Att jag inte lät mig övertalas till ännu en vaginal förlossning, av barnmorskor och läkare... Detta var rätt lösning FÖR MIG i varje fall, så jag är glad att jag gjorde det val jag gjorde.

    Nu önskar jag alla er andra samma positiva upplevelse, oavsett förlossningssätt. Men om ni känner väldigt starkt för det ena eller det andra sättet, så ge er inte - ni känner er själva bättre än någon annan på denna jord (förmodligen..), och lär få den bästa upplevelsen när ni följer er "magkänsla". Då blir ni lugnare, mer stabila, självsäkra osv, vilket i högsta grad påverkar förlossningsförloppet positivt! Oavsett vilket sätt ni väljer.

    Lycka till!

Svar på tråden Hysterisk - helt plötsligt inget kejsarsnitt?