Inlägg från: Lotus73 |Visa alla inlägg
  • Lotus73

    Funderingar på äldre föräldrar och äldre barn

    Hej!

    Jag och min man funderar på adoption och har bokat det första samtalet hos socialtjänsten inför utredning. När jag läst lite på adoptionsbyråernas sidor och här på FL så verkar det som att det tar några år att slutligen få hem ett barn. Vi är 39 respektive 41 år nu. Min fundering är om vi är för gamla redan nu att börja en utredning, om det liksom är någon idé att dra igång en process som bara mynnar ut i besvikelse och en massa tidsenergi. 

    Vi skulle helst vilja ha ett barn som är 2-4 år då det kommer (för att passa in åldersmässigt med sina syskon), räknas denna ålderskategori som "små" barn eller "stora" barn? Jag har fått för mig att det är enklare att adoptera ett lite större barn, men det kanske är felaktigt?

    Vilken ålder är det som räknas? Är det vår ålder som vi har då vi väl ställer oss i kö eller åldern som vi har då vi fått barnbesked eller hämtar barnet?

    Och slutligen: Har ni tips på länder som kan vara aktuella då vi är äldre? Och har ni tips på länder där det går lite fortare då vi önskar adoptera relativt fort just pga vår ålder (vi vill inte vara 50 när vi får hem barnet)

    Tacksam för alla råd och tips! 

  • Svar på tråden Funderingar på äldre föräldrar och äldre barn
  • Lotus73

    Tack snälla!

    Ja jag har fått massa bra svar i tråden om när man ska ställa sig i kö. Det verkar som att vi måste skynda på och börja köa.

    Men. Vad menas med Kinas 72 timmarslista? Är det SN barn eller bara barn som behöver familj snabbt?

  • Lotus73
    Emeli skrev 2012-03-02 19:31:55 följande:
    SN = special needs, alltså barn med särskilda behov.

    Hur länge har ni varit gifta? Kort äktenskap innebär att många länder går bort.

    Klarar ni lång vistelsetid i landet? Då kanske Kenya kan vara ett alternativ. Det går hyfsat fort.

    I övrigt instämmer jag med den som skrev om att ni snarast ska ställa er i kö hos åtminstone en men helst flera adoptionsorganisationer. Ni behöver samla kötid.
    Vi har varit gifta i tre år. Kenya går tyvär bort eftersom vi inte har möjlighet att vistas där nästan ett år. Undrar vilka familjer det är som egentligen klarar det? Ett inkomstbortfall ett år för två personer, resor mm gör ju att adoptionskostnaden blir mer än en miljon kronor. Eller jobbar folk i landet samtidigt? Jag är verkligen nyfiken på hur det klarar av resan rent praktiskt och ekonomiskt! Men för oss går det tyvärr bort. Pga den långa vistelsetiden
    koalabjörn skrev 2012-03-02 21:07:19 följande:
    Börja med att ringa socialtjänsten i er kommun och begär att en medgivandeutredning startar. Den har man rätt att starta om man är under 42 år, dvs max 41 år och 364 dagar.

    Kolla upp var ni kan gå den obligatoriska föräldrautbildningen och anmäl er genast till den. Är det lång kö till utbildningen kan ni gå i en annan kommun för att skynda på det hela. Det är bråttom eftersom din man har åldern emot sig, men det kan absolut fungera.

    Ni ska vara gifta, friska, ha stabil ekonomi, bra bostad, goda värderingar, inga prickar hos kronofogden eller polisens belastningsregister med mera.

    Kötid till den vanliga Kina-kön växer för varje år. Nu är den uppe i nästan 7 år!

    Mycket snabbare går det med Special Needs eller Special Focus, hör med AC tex för att få mer info.

    Ställ er i aktivt medlemskap i minst en adoptionsorganisation, tex AC.

    Fundera över vilka Special Needs ni känner er rustade att bemöta. Läs på, och hör med organisationerna.
    Tack! Vi ska kolla upp organisationer över helgen och ställa oss i kö på måndag! Bra tips på det där med utbildning i annan kommun om det är bråttom! Gäller det att vara klar med utredningen innan min man är 43 år? 

    Vet du om det finns någon lista eller info om de olika SN på nätet? Skiljer dessa listor sig åt mellan de olika adoptionsbyråerna eller är det någon slags standard? Läste någonstans att man "får räkna med" någon typ av SN även på barn ur vanliga kön. Vet du om det stämmer?
    en glad skrev 2012-03-02 22:14:00 följande:
    Observera att det är kommunen som skall anvisa er till den obligatoriska föräldrautbildningen dvs en föräldrautbildning som de godkänner (vilket de inte säkert gör med alla).
    Bra tips! Vore ju hemskt om vi, och andra par, förlorade en massa dyrbar tid genom att gå på en icke-godkänd utbildning! Tack!
     
  • Lotus73

    Emell: Tack för bra länkar! Känner mig osäker på Kinas SN lista. Och Kina på vanligtvis verkar vara låååång väntetid? Å andra sidan kanske SN är det enda alternativet för oss?  

    Någon som vet om det är vanligt att man adopterar 3-5 åringar? Jag menar om det anses som en "normal" ålder eller om det är en hög ålder på barn (och då kanske går lättare)? 

  • Lotus73
    fabbemam skrev 2012-03-05 13:22:49 följande:
    "..............

    Om du läser denna länk så står det att även barn över 4 år som har haft SN som nu är korrigerade räknas som SN i Kina.

    www.adoptionscentrum.se/Adoption/Landerna/Kin.../

    Mitt råd är att läsa på om en del SN nu medan ni ändå väntar så att ni kan grunda ert beslut på kunskap oavsett om ni väljer ett barn med eller utan "skavanker".
    Tack! Jag tror att det är som du skriver, man är lite rädd i början. Tänker att ett adopterat barn ska vara ett friskt barn. Men man kan ju inte ha någon garanti alls, egentligen. Varken med adopterade eller biologiska barn. Och de diagnoser som kanske är "värst" för barnet i det långa loppet är kanske de som inte syns? Jag tänker på psykiska diagnoser som man ju inte har någon garanti för. 

    Du. Jag har en fråga angående "korrigerade SN". Tror du att man kan välja vilka korrigerade SN man kan tänka dig? Och sedan en till fråga, vet du om KIna är ansett angående kirurgi, plastikkirurgi etc?

    Tack alla för att ni är så behjälpliga med svar på mina kanske korkade frågor! Är total nybörjare och samlar all info jag kan så att vi ska veta om vi ska köra på adoption eller inte. 
  • Lotus73

    Tack för era svar! Vi kollar SN men är fortfarande lite osäkra kring det. Framförallt kring om vi vågar ta ett barn som både är äldre och har SN.... Känns som dubbla uppförsbackar att gå då. Vi har det lite mycket som det är nu och ett alltför "krävande" barn skulle vi inte mäkta med. 

    Vilka typer av SN anser ni vara "lätta"? 

  • Lotus73
    72Lisa: Det är bra med lite realistiska resonemang!

    Ibland blir ju barnlängtan alltför stark och man glömmer lätt bort hur jobbigt det kan vara med barn  Och som du skriver så kan man ju få ett biologiskt barn som har diagnoser eller problem som gör att hela familjen påverkas negativt. Just nu väger vi barn eller inte och adoption kontra biobarn. Biobarn känns vanskligt av olika anledningar men där är vi ju säkrare på arvet. Med adoptionsbarn kan vi ju bara vara säkra på miljön som vi skapar. Det känns lite som ett lotteri. Med större risker än om man skaffar biobarn. 

    Vi brukar måla fan på väggen Och det är ett hinder många gånger men gör också att vi tycker att de flesta saker går galant eftersom vi kalkylerat med alla tänkbara hemskheter.
  • Lotus73
    Bläckfisken skrev 2012-03-14 21:05:52 följande:
    Tänk på en svensk 6-åring du känner. Tänk dig att 2 vuxna från Afrika eller tex Burma kommer och hämtar det svenska barnet och reser hem till sitt land med barnet. Vilken kulturchock för barnet.
    Tack! Vilken bra bild du gav mig där!
Svar på tråden Funderingar på äldre föräldrar och äldre barn