• Paisley

    Här samlas vi som väntar på utredning!

    MrJ skrev 2012-11-14 23:20:20 följande:
    Hej. Förlåt alla för att jag bryter mig in i tråden. Hoppas ingen tar illa upp.

    Har läst de sista sidorna och kände att jag ville göra ett inlägg. Jobbar med barn och unga vuxna inom NPF (neuropsykiatriska funktionshinder) området.

    Måste hålla med om att några diagnoser verkligen är en färskvara och väldigt svåra att "träffa rätt" i ung ålder. ADHD diagnoskriterierna kan tex liknas väldigt mycket vid ett trotsigt barn. 

    Några jag jobbat med har fått just sina ADHD diagnoser omprövade.

    Dessutom kommer diagnosen Asperger med största sannilikhet tas bort iom snart kommande DSM-V som är "handboken" för utredning inom bland annat NPF området. Man kommer i framtiden bara prata om olika grader inom autismspekrat.

      
    sv.wikipedia.org/wiki/Koder_i_DSM-IV Den som är aktuell nu.

           
    Hej! Tar inte illa upp, men det här är nog inte rätt ställe att komma med gammal skåpmat 
     Vi vet att Aspergers har tagits bort, den ges inte som diagnos längre. Men ibland måste man vara nyanserad när man förklarar och uttrycket lever kvar.

    Om ADHD-utredning för barn.. Du vet väl hur omfattande testning det är?  Det tar flera månader, bara själva praktiska testningen tar kanske 3 timmar, sedan har du flera omfattande formulär och läkarundersökning. Vi gick igenom allt detta med äldsta barnet som hade väldiga koncentrationsproblem, koordinationsproblematik och dessutom NPF i släkten. Men vi fick ändå ingen diagnos! De är restriktiva med diagnoser till barn, man måste vara helt säker. En annan sak är det med de historier man hör om att vuxna går privat och får en diagnos efter ett enda besök.
     
    Sedan kan det mycket väl vara så att vissa har haft stora svårigheter men att de minskat när de växt upp. Det är vanligt. Det betyder inte att det inte finns en bakomliggande problematik. NPF är ju inga sjukdomar som man kan bli frisk från.

    För att sedan inte tala om en autismutredning. Jag har ju gått igenom en precis med mitt barn som är under 2. Det är verkligen omfattande specifik testning. Ingen tvekar på att det är autism, ett livslångt funktionshinder. Hade du själv haft ett barn som aldrig ens en gång tittat i ögonen på någon, aldrig sagt ett kommunikativt ord och spenderar dagarna snurrande och flaxande så skulle du inte påstå att diagnosen är en färskvara. En diagnos autism i barndomen är ingen färskvara. Den har man hela livet. Man är inte kraftigt utvecklingsförsenad med ojämn begåvning och avsaknad av språk och kommunikationsbrist som liten och sedan så om man blir bättre kommer läkarna på att ojj jaha lille Johan har visst inte autism längre. Det finns alltid där! Det är lätt för en specialist att se vilka av barnen som är verkligt autistiska. Tvekar de det minsta får inte barnet en diagnos. 
    Detaljerna är helheten
  • Paisley
    johanna5678 skrev 2012-11-15 08:03:59 följande:
    Om asperger tagits bort som diagnos. Vad kallas den gruppen nu då?
    Allting är autismspektrumtillstånd nu. När man pratar om de olika kan man kalla Asperger för HFA (högfungerande autism). Men de som skulle fått Aspergers som diagnos brukar få diagnosen autismliknande tillstånd eller atypisk autism. Det är när man inte uppfyller alla kraven för diagnosen autism i barndomen.

    Aspergers är ju egentligen exakt samma sak som autism, men det uttrycker sig mildare. 
    Detaljerna är helheten
  • Paisley
    johanna5678 skrev 2012-11-15 08:39:45 följande:
    "Autismspektrat"? Ett ord som hela tiden dyker upp. Undrar hur en läkare kan bedöma på vilken nivå i detta "spektra" ett visst barn befinner sig!  Barn med svår autism är det inga problem att ställa diagnos på, men de här barnen som tydligen kan vara högfungerande och sociala och fungera rätt bra!

    Det är svårt att bedöma vilken nivå av svårigheter det finns. Det får tiden utvisa, och det kan även ändras med tiden. Man kan ha haft stora svårigheter men växa upp och bli högfungerande. Eller tvärtom så kan man ha en mild autism som förvärras kraftigt i tonåren.

    Det finns kriterier som ALLA med autismspektrumstörning uppfyller. Det finns ALLTID brister inom dessa områden.

    Anledningen till att ordet autismspektrat dyker upp är eftersom det är just det - ett spektrum. Det är otroligt brett. Men en specialist känner lätt igen tecknen som urskiljer autism från vanlig blyghet, en utvecklingsstörning eller annat problem.     
    Detaljerna är helheten
  • Paisley
    Ronjami skrev 2012-11-15 09:28:58 följande:
    Min dotter fick ju sin aspergerdiagnos för bara drygt ett år sen, man underar hur den diagnosen kommer att justeras?
    Jag har väldigt svårt att se att min dotter ska ha samma diagnos som någon som inte kommunicerar eller interagerar. Grundproblemet är väl ofta det samma för alla npf diagnoser inte bara de inom AST, inte för intet som många har en kombinationsdiagnos typ AS + ADHD etc.
    Jag håller inte med om att utredningen var speciellt grundlig även om jag håller med om diagnosen i min dotters fall. Tror också att diagnosen till stor del beror på den som håller i utredningen, det är ju tydligt att det är populärare med vissa diagnoser i vissa områden etc. Bara det gör ju hela utredningsprocessen mindre trovärdig.
    Det har du problem att förstå, men inte jag. Jag har själv Aspergers, jag har insikten att förstå att svårigheterna är inom exakt samma områden, men att de är mildare hos mig. Man har tex ett speciellt sinne för detaljer, och har ingen naturlig känsla för sociala regler, dvs man har inte fått det automatiskt. Det varierar hur mycket en person kan visa utåt, och hur svårigheterna ter sig varierar pga utvecklingsnivå, motorik osv.

    Den autistiska hjärnan tänker på ett annat sätt, uppfattar sinnesintryck på ett annat sätt. Men hur detta tar sig yttre uttryck varierar. Det varierar också hur pass mycket autistisk hjärnan är. Det beror på hur kopplingarna i hjärnan sitter.
    Detaljerna är helheten
  • Paisley
    johanna5678 skrev 2012-11-16 04:29:38 följande:

    Antar att läkarna inom psykiatrin för journaler och när barnet blivit "bra" så skrivs det väl in i journalen och så är diagnosen borta.

    Nej, diagnosen kan inte växa bort, och man kan inte ändra det i journalen. Den är stängd när utredningen är avslutad. Och förresten så får man aldrig ändra i en journal. Man får göra en kommentar vid sidan. Det gäller till och med om psykologen antecknat fel. Så det är fel att tro att om barnet blivit välfungerande så skriver man det i journalen. MEN om man anser att det var fel från början så kan man begära en ny utredning.
    Detaljerna är helheten
  • Paisley
    johanna5678 skrev 2012-11-16 09:20:22 följande:

    Jag tycker att jag läst flera inlägg om att diagnosen kan växa bort? Barnet mognar och utvecklas. Om barnet inte längre har några psykiatriska problem så ändrar man inte i journalen självklart utan man gör en slutnotering.

    Ta autism, det beror på annorlunda kopplingar i hjärnan. En mycket stark teori som är stödd av studier med detaljerad magnetröntgen är att man har många lokala kopplingar men få långdistanskopplingar mellan de olika regionerna i hjärnan. Det här KAN INTE växa bort, det är en omöjlighet. Vaddå barn mognar och utvecklas?
    Du blandar nog ihop psykiska sjukdomar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. 

    Grundorsaken finns alltid där. Det gör alltid att personen är annorlunda, och påverkar alltid på något sätt. På ett eller annat sätt är personen annorlunda, även om det inte alltid innebär svårigheter i vardagen. Men min erfarenhet är att det alltid gör det på något sätt även om svårigheterna kan vara mycket milda.

    Och vid ADHD har också också skillnader i hjärnan påvisats. Det finns forskning som visar på en obalans av signalsubstanser i frontalloben i hjärnan. När man scannar och en normal person koncentrerar sig vs en person med ADHD så är det olika områden som aktiveras.

    Än igen, vi ska inte glömma att dessa tillstånd är PSYKIATRISKA inte psykologiska. De försvinner inte, men de kan ibland minska så pass att man inte får några vidare problem av dem längre. Men hjärnan fungerar ändå mer eller mindre annorlunda, det går inte att komma ifrån.
    Detaljerna är helheten
  • Paisley
    johanna5678 skrev 2012-11-16 11:14:07 följande:
    Jag skulle blivit vanvettigt lycklig att höra att mitt barn INTE har autism!

    Ursäkta, men har du ett barn som är under utredning? Du har inte presenterat dig själv än i så fall. Missat TS?
    Detaljerna är helheten
  • Paisley
    pcalma skrev 2012-11-16 11:20:48 följande:
    Ja om barnet INTE HAR AUTISM!! Men HAR barnet Autism och det missas så blir man inte lycklig!!
    Båda mina små barn med autistiskt syndrom har fått andra diagnoser som förklaring till sina svårigheter innan de vid 5 resp 6 år fick sina autismdiagnoser. Då hade de varit under utredning från 2,5 års ålder och vi har hela tiden sagt att de har Autism!
    Detaljerna är helheten
  • Paisley

    Och precis som om problematiken försvinner bara för att barnet bedömts som icke-autistisk. Barnet är ju fortfarande samma person.


    Detaljerna är helheten
  • Paisley

    Mina barn sitter och ritar just nu. Det ena barnet färglägger och det andra barnet öppnar korkarna på 5 pennor och sticker in skaften i ändarna på dem och har gjort en lång rad. Båda visar att de är glada och stolta över vad de har gjort. Men den första går och visar mig, den andra är betraktar sin konstruktion för sig själv med ett finurligt leende.

    Och tänk, båda barnen är så underbara med sina olika sätt. Jag är glad för att en av dem har fått sin diagnos, och för att den andra inte har något behov av en.  


    Detaljerna är helheten
Svar på tråden Här samlas vi som väntar på utredning!