• Digestive

    Är det verkligen farligt att röka hasch eller överregerar jag?

    Anonym skrev 2013-04-07 20:31:49 följande:
    Självklart påverkar min moral hur jag ser på saken, jag är inte bättre än så. Jag har tidigare i tråden tagit upp några av de saker som förändras när man röker cannabis, bland annat förmågan till logiskt tänkande och reaktionsförmåga. Jag vet även utifrån erfarenhet, då jag använt cannabis, att även om man är försiktig så kan det gå snett. Jag och andra påverkade vänner har bland annat stått och skrattat åt en kille som ramlade och bröt armen för att "det såg så roligt ut och han gjorde konstiga ljud". Nu var det ju endast en liten fraktur och han klarade sig bra, men tänk om något värre hade hänt? 

    Jag har inte sagt att det är bara för att det är olagligt. Jag har inte sagt att drogen är direkt farlig. Vad jag säger är att drogen kan vara indirekt farligt, som exemplet ovan. 

    Det där kan du försöka urskulda på cannabis bäst du vill. Ni var ett gäng skadeglada idioter, punkt.
  • Digestive
    Anonym skrev 2013-04-07 21:06:10 följande:
    Det jag menade var att vi inte brydde oss alls när vår vän låg och vred sig i smärta, det är, åtminstone inte för mig, normalt beteende.


    Snälla, du skriver med någon som åker longboard i över 40 km/h på trafikerade bilvägar under cannabisinfluenser och som har använt cannabis i över 15 år. Hur vårdslöst du och dina vänner använde cannabis under tonåren känns inte direkt intressant att använda som någon slags referens för hur man blir utav cannabisinfluenser.

    Att lyckas berusa bort empatin totalt med en drog som har inspirerat en hel fredsrörelse, jo jag tackar. Att argumentera med sina egna fjortisbängor som referens för hur vuxna människor bör föra sitt liv, lyckat.
  • Digestive
    Anonym skrev 2013-04-07 21:43:34 följande:
    Jag argumenterade för min ÅSIKT, och vad jag vet så har jag rätt till att ha en åsikt? JAG PERSONLIGEN tycker inte att man ska röka cannabis när man tar hand om sitt barn därför, därför och därför. Vad ni andra tycker är upp till er, och jag finner det en aning intressant hur personligt ni tar det även hur illa upp ni tar. Som sagt, mina argument för min åsikt är DELVIS grundade på egna erfarenheter. Olika människor reagerar olika på drogen och du kanske är en person som hanterar den bättre - vad vet jag. Jag talar utifrån mig och sen får ni andra tycka vad ni vill
    Ah, gick lite hastigt fram och ber om ursäkt för det! Lite svårt att hålla reda på alla anonyma när man skummar igenom tråden rakt upp och ner. Cannabis i samband med vardagsansvar över barn hör till ett kapitel för sig och flera faktorer spelar ändå in.

    Det uppstår dock ett logiskt felslut när man inbillar sig att föräldrar som befinner sig i riskzonen för att skapa en ohållbar miljö åt sina barn, skulle hamna utanför den riskzonen utifall en drog vore illegal. Vårdslösa föräldrar blir inte mindre vårdslösa av en sådan sak och en drog blir inte oåtkomlig på något vis för att den har gjorts illegal i landet.

    Vi kan beskåda hur en större majoritet av befolkningen klarar av skapa en hållbar miljö åt sina barn och det här trots att de kan spendera hela lönen på alkohol (eller i praktiken på vilken drog som helst). Varför problemet inte riktigt ligger uti droger, deras legala status eller lättåtkomst per se, utan i destruktiva/ansvarslösa/hänsynslösa/spärrlösa/förstörda/omogna människor - som i det här fallet tog på sig för mycket ansvar när de skaffade barn.

    Vi skulle helt enkelt ha en större chans att förebygga det här problemet om vi gjorde någonting så befängt (ingenting jag ställer mig bakom men tar med det för att peka ut det egentliga problemet tydligare) som att införa utredningar med tillhörande tillstånd för att överhuvudtaget få skaffa barn, än att göra det ena och det andra förbjudet. Vi pratar om ett problem vars symptom uttrycker sig i droganvändning.

    Sedan existerar det en del människor, om än få, som faller helt handlöst utav olika droger. Deras öden, om olyckliga, kan dock hanteras uteslutande via vård snarare än via juridiska komplikationer och i en demokrati så bör vi inte forma samhället efter så få i en så omfattande fråga - inte minst för att förbudet kommer med samhällsproblem av en allt större vidd i sig självt (samma människor söker sällan vård i tid, medan de som inte behöver vård mer eller mindre tvingas till den och därmed tar upp vårdplatser och resurser i onödan, som exempel) samt kostar väldigt mycket att blott upprätthålla som en inhemsk princip (för en lag med egg kan man knappast kalla det för).
  • Digestive
    Anonym (jupp) skrev 2013-04-08 09:45:26 följande:
    Ok. Men jag syftade inte på att jag har små sug, jag kan ha extrema sug efter det, nästan så att jag har lust att kontakta folk, men pga att jag har familj så gör jag inte det. 
    Då gör du nog gott i att hålla dig borta men vad du går igenom har extremt lite med hur gemene reagerar på cannabis.
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2013-04-08 17:36:01 följande:
    Lustig jämförelse med vin och cannabis då samma strävan av att uppnå rus knappast hade setts med blida ögon för den vindrickande föräldern.
    Man strävar alltid efter att uppnå ett påtagligt rus när man intar cannabis menar du? Vill mena att det vore ett lustigare påstående än jämförelsen du kommenterar.

  • Digestive
    Tom Araya skrev 2013-04-08 17:56:26 följande:
    Påtagligt behöver det inte vara men ändå ett rus då cannabis knappast har någon annan funktion.
    Undantag kan möjligtvis tillräknas om cannabis nyttjas mot krämpor.
    Du låter enbart din inskränkthet och flata världsbild tala för andra här.
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2013-04-08 18:06:51 följande:
    Vad är syftet med bruk av cannabis, om än lite?
    Jag kan ge dig vad jag överhuvudtaget orkar skriva ut utav någonting som näst intill kan växa sig oändligt; 1.) för att socialisera vid sociala tillställningar av passande art, 2.) för att göra skogspromenaden mer äventyrlig, 3.) för att träna, 4.) för att mildra lätt energiöverskott som uttrycker sig besvärligt, 5.) för att öka energin om den känns undermålig, 6.) för att andligt vägledas av sinnestillståndet, 7.) för att öka sin aptit, 8.) för att dämpa krämpor, 9.) för att somna lättare, 10.) för att öka upplevelsen av sex, 11.) för att öka upplevelsen av musik, 12.) för att släppa på mentala spärrar, 12.) för att finna kreativ inspiration, 13.) för att göra känslan av att åka longboard mer fantastisk, 14.) för att kanalisera känslor, 15.) för att öka en viss del utav koncentrationsförmågan..

    Behöver jag fortsätta? Hur du hanterar droger och dess syften säger bara någonting om dig och dig allena.
     
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2013-04-08 18:22:28 följande:
    Vi kan konstatera att en vindrickare med ansvar (över exempelvis barn) inte skulle kunna försvara att han/hon "bara" tar två glas för att endast bli lite onykter.
    Men samma vindrickare skulle kunna försvara samma mängd, samma grad av berusning - om syftet vore smak? Jag finner det intressant när graden av ansvar som man kan ta förbises i ett argument med ansvar som uppbyggnad.

    Graden ansvar som någon kan ta på sig har ingenting med syftet att göra, det påverkar de facto absolut ingenting i sammanhanget, utan delen ansvar som man kan ta på sig - vilar helt och hållet på doseringen.

  • Digestive
    Tom Araya skrev 2013-04-08 18:39:55 följande:
    Nästan allt av detta inrymde jag i begreppet rus men lade för säkerhets skull till smärtlindring som undantag.
    Du fick med en sak till och det är ökande av aptit.
    Syftet har inte varit något rus per se i dessa exempel. Att du likställer syften med "vad man isolerat kan få ut av X" handlar om bristfällig svenska.

    Eftersom du godkänner aptitökning samt smärtlindring i ditt tankesätt - som inte har någonting med syften att göra överhuvudtaget - så godkänner du även energitillskott, energidämpning, lättare insomning och viss koncentrationsökning (av det nämnda). Även dessa fenomen kan ses som isolerade egenskaper som cannabis för med sig, precis som att alkohol kan förstärka smakupplevelser och få dem att bli sensationella.

    Tror även att du underskattar hur nära smaksensationer och kemiska belöningar ligger varandra. Yngre barn uppskattar sällan alkoholdrycker samt exempelvis mögelostar, rent smakmässigt - då deras hjärnor, förenklat, inte har ett lika utvecklat belöningssystem som uttrycker en sensation av kemin som då återfinns i alkohol samt mögelostar.

    Man kan inte skilja på en smakupplevelse och på den kemisk struktur i vad som ger smakupplevelse, det har ingen betydelse om kemin kan skapa vad vi kallar för rus eller inte - kemin integreras likväl med smaksensationen. Du får med andra ord en smaksensation utav ett kemiskt belöningssystem, när du intar alkohol, och av samma belöningssystem som gör ruset i sig uppskattat.
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2013-04-08 19:14:11 följande:
    Ja, självklart. Jag menar inte att det är korrekt och logiskt utan snarare en allmän uppfattning och moral.
    Man ser helt enkelt olika på saker om syftet skiljer, det är inget konstigt med det.

    Huruvida man tar/kan ta sitt ansvar vid en rusnivå, så har rusmedlet naturligtvis ingen betydelse.
    Inställningen till ansvaret kan dock skilja med syftet av intaget.

    Du avsäger dig ansvar med syften rätt flitigt du. Om du, helt fel dag i månaden och totalt ur dagsform, likväl dricker två glas öl "enbart för smakens skull" - och därmed riskerade att förstärka din svacka - så hade även det varit oansvarigt i barns sällskap.
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2013-04-08 19:42:39 följande:
    Egenskaperna du nämner finns även för ett flertal andra droger som bieffekt på ett rus eller ibland tvärt om, rus som bieffekt för ett primärt syfte som att somna av sömnmedel.

    Alkohol har en särskild funktion vad det gäller doft och smak då doft- och smakämnen antingen är vatten-, fett- eller alkohollösliga.

    Vad har det för betydelse? Cannabis ger likväl en hel unik upplevelse i varje exempel som kan skrivas ut och det handlar enbart om vad som föredras vid ett specifikt syfte. Att somna in på cannabis liknar inte att somna in på propiomazin, bara för att man lyckas somnar in på båda.

    Och cannabis har sina särskilda funktioner och egenskaper. Blott smakförstärkning som egenskap ger ingen sensation överhuvudtaget. Precis som att du inte får någon sensation för att du saltar maten, även om saltet förstärker smaker. Du får en sensation av den kemiska strukturen som finns i alkohol. Smakupplevelsen hade helt enkelt inte varit den samma, om vi hade använt en annan men exakt lika fullgod smakförstärkare än alkohol i dessa drycker.

  • Digestive
    greenpower skrev 2013-04-08 20:14:39 följande:
    *suck*
    Nåväl, då tar vi ännu en tråd där vi hyllar alkohol och drar upp dess helt unika egenskaper som gör den så mycket bättre än alla andra droger.
     
    Jag beklagar ts men det är inget ovanligt att trådar blir söndersvamlade här.
     
    Ja, fast inte som drog, utan som smakförstärkare. Att vederbörande överhuvudtaget diskuterar utifrån en sådan ställning får en att undra över delaktigheten i det här forumet, där det knappast diskuteras matlagning och smaksensationer.

    Att diskutera droger och droganvändning med inställningen att ens egen drog kan ses som relativt förträfflig - så länge den inte ens används som drog - känns som att ha missat målet en aning.
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2013-04-08 20:31:30 följande:
    Sant.

    Jag antar att du menar rent hypotetiskt då doft- och smakämnen ÄR antingen vatten-, fett- eller alkohollösliga (att det hypotetiskt skulle finnas ytterligare lösningar för doft- och smakämnen).

    Jag menar snarare en smakförstärkare som exempelvis salt eller glutamat. Dock en fantasiutmanande situation snarare än en praktisk genomförbar, för smakförstärkare smakar i sig och exempelvis glutamat i ölen hade nog inte varit någon höjdare. Glutamat skapar i och för sig även det en sensation. Aja, jag tror du förstår vad jag menar.

    Det säger sig dock sig självt att man kan tala ner vilken drogföreteelse som helst i andras drogval, om man då inte använder den egna drogen som en drog överhuvudtaget. Det säger dock ingenting om vare sig drogerna som droger eller om användarna - annars så skulle jag liksom kunna köra med "- Ha, ditt WT, dricker du alkohol? Vilken vidrig drog! Själv så brukar jag införskaffa mig metamfetamin emellanåt, det har ett jättefint kristallin att beskåda under lupp! Mycket sundare att titta på metamfetaminkristaller än att supa tills man spyr, en mycket bättre drog helt enkelt!".
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2013-04-08 22:41:09 följande:
    Då alkohol löser ett oräkneligt antal smak- och doftämnen kan den inte jämföras med någon enskild smak.
    Alltså, vi pratar inte om saker i egenskap av smakförstärkare - vi pratar om droger i egenskap av droger, det bemöter du bland cannabisanvändare här (med utrymme för undantag där det gäller). Kan du inte se skillnaden?

    Du har liksom ingen grund för att klassa den ena drogen bättre än den andra eller jämföra alkohol med det ena eller det andra med dig själv som referens - för du använder inte alkohol som en drog. Du använder alkohol på samma grund som en annan skulle kunna använda cannabis som garnityr - en fin grön färg, luktar gott och distinkt men man ska inte ta för mycket, då kan bli man snurrig i bollen. Det har liksom ingenting med droger i egenskap av droger att göra what so ever.
     
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2013-04-08 23:29:35 följande:
    Exakt!
    Som drog är alkohol inget vidare, vilket jag nämnt och jag är övertygad om att det finns de preparat som ger skönare och mindre problematiska rus än alkohol (därmed inte sagt att de är ofarliga eller ens mindre farliga än alkohol).

    Men nu var det ändå så att jag halkade in på ett bananskal för att jag ville kommentera en dålig jämförelse mellan cannabis och vin. Att jag sedan fortsatt skriva är ju tack vare att det jag skriver hela tiden blir ifrågasatt.
    Fortfarande. Olika syften vad exakt samma mängd anbelangar, påverkar inte drogens effekt på ansvarstaganden. Det enda som påverkas ligger i din syn på den aktuella människan - och din syn på den människan omhändertar inte barnen, utan den nedvärderar enbart deras mor och/eller far på helt banala grunder.

    När människor till och med nedvärderar ansvar när ansvaret har tagits. "- Du må ha parkerat bilen rätt men du gick inte riktigt ut ur bilen på ett vis som jag gillar - därför har jag ett problem med din bilkörning." Vit kränkt öldrickande man.

    Tar det aldrig stop?
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2013-04-09 00:14:51 följande:
    Helt klart värderar jag människors handlingar efter deras syften, även om konsekvenserna är desamma, vem gör inte det?
    Vi pratar inte om någon som försöker bli vän med dig bara för att komma din syster närmare, exempelvis, eller om katoliker som hjälper till i U-länder på premisser att de får missionera, exempelvis - utan vi pratar om någon som dricker 2 glas vin med ett annat syfte än dig.

    Exakt vad skulle du kunna använda som grunder för att kunna värdera upp syftet i det här fallet - dig själv, dig själv allena och hur illa du tar vid dig när det händer? 

    Kan du konkret ens förklara varför inställningen "jag vill bli 2 glas vin berusad" överhuvudtaget vore någonting dåligt, eller för den delen varför inställning "jag vill smaka på 2 glas vin" vore någonting bättre?
  • Digestive
    Tom Araya skrev 2013-04-09 23:21:22 följande:
    Det beror ju så klart på i vilket sammanhang.
    Den som påstår sig inte väga in syftet i sin bedömning av andras resonemang och handlingar tillhör antingen ett unikt undantag eller är själv en hycklare.

    Sammanhanget har redan blivit utstakat. Utöver svar på trådstarten så svarade du först ut på sammanhanget i fråga.

    Du likställer med andra ord bedöma med att känna. Du har nämligen inte en enda avskiljande faktor för att kunna bedöma hur det ena syftet borde värdesättas annorlunda än det andra, utöver än din egen känsla. Det räcker så.

    Tänk dagen då moral förknippas med skada och nytta och inte sådant här självbekräftande skräp. Vad fyller det ens för syfte? Känns det helt enkelt så bra med inbördes ryggdunk att det mer än gärna får gå ut över andra och på grunder som inte ens besitter en tanke i dig?

    "Moral" - hur ser du på exempelvis rasism, kvinnoförtryck, religionstvång eller helt enkelt vilken form av känslomässigt bunden intolerans som helst, när du beklär exakt samma resonemangsuppbyggnad som moral för egen del? Tror du att avstånd ifrån sådant görs om man samtidigt gör det samma men i en annan form? Tror du att ett rimligt och vettigt förhållningssätt vore att säga "- Ja, men jag sysslar ju med sådant här på en mycket mindre skala än religionsdiktaturer."?

    Någon som tar ansvar ska inte kunna klassas som ansvarslös på grund av någons känsla om saken allena. Det vore lika hänsynslöst som det låter och i praktiken faktiskt kan se ut på sina håll i världen och när frågan inte berör ett mer sansat ämne som ansvar och droger, utan exempelvis religioner och otrogna till dem. Man bör känna avsmak så fort man ens börjar lyfta på samma svärd, inte moraliska storhet.

    Känslobunden moral "är folkets [verkliga] opium". Det definierar vad som driver allt ifrån rasism till kvinnoförtryck till intolerant religion och mycket, mycket mer - samt din diskussionsdel här då.
Svar på tråden Är det verkligen farligt att röka hasch eller överregerar jag?