Inlägg från: Natalie87 |Visa alla inlägg
  • Natalie87

    Första barnet - BF januari 2014

    sweetmoments skrev 2013-12-05 15:10:47 följande:
    ja jag pratar också om PDB, jag läste om den igår när jag hade läst ditt inlägg. den bedövar man på 2 ställen vad jag har förstått. men sen läste jag att en del kliniker inte använder sig av PDB utan kör lokalbedövning i slidmynningen istället för inuti slidan. jag ska höra med min BM om hon vet vad de pratar om (om skummet) och se om det finns ngt namn på det! 

    ja precis! hur tusan ska man veta HUR man ska krysta, man hör bara att man ska krysta rätt osv. men en kompis sa "tänk på hur du krystar, tänk som om du är stenhård i magen och ska försöka skita!" haha och jag frågade BM om det stämde och det sa hon att ja det gör det. för det blir ett tryck och känns som att du är riktigt bajsnödig. och så visade hon mig hur barnet kommer. 
    Oj!! Mina ögon läste "...jag vill inte ta PCB men...".. Nu ser jag ju att du skrivit PDB, knäpp jag är.
    Ja det ska jag också fråga, både om lokalbedövningen och om skummet.. Försökte googla på "bedövningsskum+förlossning" och "bedövningskräm+förlossning" men hittade inget.
  • Natalie87
    Lillisen skrev 2013-12-05 09:58:23 följande:
    Jag har lite inställningen att det kommer göra ont men att det är en smärta som är snabbt övergående och att jag kommer klara det ;) Jag kommer få EDA-katetern satt så fort jag kommer in pga min ryggproblematik och sen har jag tänkt att testa lustgas. Ska verkligen göra mitt yttersta att försöka lyssna på bm så jag minskar risken för att spricka.
    Visst ska man lyssna på BM, men jag tror nästan det är viktigare att lyssna på sin kropp. När krystvärkarna pausas så ska man inte krysta även om BM säger att man ska det (så vidare inte barnet mår dåligt och absolut måste ut), då ska man vila och låta det ta den tid det tar så kroppen hänger med.. och sen krysta när man får en till krystvärk.
  • Natalie87
    debbie85 skrev 2013-12-07 18:24:24 följande:

    Förlossningsbrev

    Bra att veta om oss
    Jag arbetar som läkare inom psykiatrin. Jag har tidigare arbetat på förlossning och var under den tiden med på uppskattningsvis omkring 300 förlossningar. Det är det bästa jobbet jag haft i många hänseenden och har fortsatt god kontakt med många av dom som arbetar där. F är yrkesmilitär och är inom sitt yrke utbildad inom akutsjukvård. Vi har förberett oss för förlossningen genom att bl.a. lära oss den s.k. dyktekniken som vi vill tillämpa. Vi har med oss en nedskriven beskrivning av tekniken om ni är intresserade att veta mer om den.

    Önskemål
    Vi önskar oss en naturlig förlossning med så lite läkemedel och medicinska interventioner som möjligt.
    En lugn atmosfär i förlossningsrummet med nedsläckt ljus och musik.
    Under värkarna vill jag inte att någon pratar med mig om det kan vänta.
    Tydlig och rak kommunikation. Vi vill veta vad som händer och varför.
    Påminn gärna mig om att äta, dricka och gå på toaletten.
    Jag vill amma.
    Vi önskar att F får stanna hos mig efter förlossningen och sova på BB.

    Vi är oroliga för
    Att inte bli lyssnad på, känna mig utsatt, övergiven eller överkörd.
    Att behöva bli; igångsatt, förlöst med tång/klocka, snittad.

    Smärtlindring
    Jag kan tänka mig att prova massage, värme (gärna dusch/bad), akupunktur, TENS och sterila kvaddlar. Min önskan är att klara mig utan lustgas, epidural och dylikt och vill därför inte bli erbjuden detta. Vill jag ha det så frågar jag efter det själv.

    Utdrivning/krystfas
    Även här önskas ett naturligt icke-forcerat förlopp i största möjliga mån. Jag vill krysta i min egen takt, men säg till om jag behöver ta det lugnare för att undvika bristningar. Jag vill vara så upprätt som möjligt i detta skede, exempelvis på knä eller förlossningspall.

    Syntocinon
    Jag vill inte ha någon syntocinoninjektion i förebyggande syfte efter förlossningen utan detta får ges vid behov i samråd med mig. Jag vill helst undvika synotocinondropp i värkstimulerande syfte. Dialog om detta får föras med oss om behov finns.

    Avnavling
    Vi önskar helst sen avnavling enligt beskrivning nedan

    När barnet fötts fram hålls det under placentanivå i 30 sekunder. En slynga av navelsträngen kläms av med ena handen. Navelprover tas distalt om handen, närmast barnet. När proven tagits släpps den manuella stasen. Skulle det uppstå ett större läckage komprimeras insticksstället med en kompress under några minuter. Barnet läggs upp på mammans mage. 2-3 minuter efter födelsen kan barnet avnavlas permanent.
    Om barnet är påverkat, navelsträngen är för kort eller när det finns annat som talar för tidig eller direkt avnavling så tillåter vi detta. I sådana situationer får ni klampa av navelsträngen, från vilket man kan ta prover.
    Vid kejsarsnitt önskas också sen avnavling. Obstetrikern ger barnet till barnmorskan, som håller barnet lågt bredvid mamman under de första 30 sekunderna. Om barnet är medtaget avnavlas det omedelbart för ett snabbt omhändertagande. Navelprover tas på samma sätt som beskrivits tidigare. Om placenta förlöses tidigare än vid rekommenderad avnavlingstid, 2?3 minuter efter födelsen, kan barnet flyttas till kvinnans bröst eller till barnbordet under pågående placentatransfusion. Innan den permanenta avnavlingen gjorts är det viktigt att barnet så långt det är möjligt hålls i nivå eller helst lägre än placenta. Permanent avnavling sker efter 2?3 minuter.

    Induktion
    Vid en eventuell igångsättning vill vi att icke-medicinska interventioner som bard-kateter och amniotomi används så långt det är möjligt. Vid användning av läkemedel vill vi att ni diskuterar metod med oss först. Vi vill helst inte att läkemedlet Misoprostol används.

    Vi förstår att förlossningen kanske inte blir som vi har tänkt oss och är öppna för detta. Om barnet är i fara går barnets säkerhet självklart före alla våra önskemål.

    Vi ser fram emot att dela denna händelse med er!


    28-årig Sthlmstjej bosatt i Skåne som väntar sitt första barn tillsammans med fästman. BF 140106. <3
    Oj, det var ett väldigt långt och detaljerat förlossningsbrev. Tror det blir väldigt svårt för alla barnmorskor att hinna läsa och komma ihåg allt det där. Jag fick tipset om kort, koncist, helst punkterat och endast det nödvändigaste. Måste verkligen personalen veta vad ni jobbar med t.ex?

    Avnavlingsprocessen känns extremt komplicerad också :P Hur ska dem komma ihåg allt det där? :P

    Vad är Syntocinom och Misoprostol? Är Misoprostol samma som Cytotec?
  • Natalie87
    goaround skrev 2013-12-08 14:15:41 följande:
    Jag har också jobbat på förlossningen och jag VET att det inte alls många som hinner läsa förlossningsbreven, speciellt inte om det är så långt som de flesta av er här på FL har skrivit. 
    Det räcker med punktlista och max 100 bokstäver. 
    Men jag förstår er samtidigt att det kan kännas skönt att ha något nedskrivet, mitt tips är då mer punktform så att ifall barnmorskan hinner läsa kan få en snabb överblick, ett helt A4 papper med text är ingen hit. 

    Det bästa är ändå muntlig kommunikation vilket givetvis är svårt när man har värkar, men mellan värkarna kan man faktiskt prata lite. 
    Mitt tips är att inte oroa er så mycket, det blir som det  blir och ju mindre förväntningar desto mindre besvikelser ifall det inte blev som ni hade tänkt. :) 

    Kan tänka mig det, därför har jag skrivit punkter med det allra viktigaste. Känns skönt att ge en till någon som kan läsa igenom snabbt och få en uppfattning, men som någon annan skrev också så ska min sambo få en också så han kan påpeka om det är något de missar (om jag är för upptagen med värkar).
  • Natalie87
    sweetmoments skrev 2013-12-09 14:16:30 följande:
    jag skrattar gott för mig själv, för jag tror minsann att jag hade en förvärk idag! det roliga var att jag var glad att känna den för direkt jag fick den så jag tillfället i akt att träna min avslappning på riktigt! ville bara dela med mig om den udda händelsen Gravid  Skrattande det kanske är önsketänkande haha

    Haha jag vaknar nästan varje natt med sammandragningar i samband med att jag måste upp och kissa. Då ligger jag kvar och låtsas som att det är en värk och försöker smeka magen och "andas igenom" sammandragningen =P
  • Natalie87
    annadenise skrev 2013-12-07 21:17:10 följande:
    Hej!! Nu vär det länge sen jag var inloggad. Jag har försökt att läsa ikapp. Hur mår ni? Nu är jag i V.36 (35+3) och jag mår toppen (förutom att jag är sjukt trött och sover dåligt). Jag älskar att vara gravid. Vågen står på +10, vilket känns helt ok.

    Jag har läst många av era förlossningsbrev. Är det bara jag som inte skrivit något? Jag känner att jag tar det lite som de kommer, eftersom att man inte ver hur förlossningen kommer bli.

    Jag har Bf 7 jan. Vi längtar såååå efter vår bebis.
    Hej! Juste vi har samma BF =) Jag älskar också att vara gravid. Mår så himla bra och stortrivs med fina gravidmagen. Tyvärr står vågen på +16 kilo redan.. men den har stannat av de senaste 2 veckorna så förhoppningsvis blir det inte så många kilon till.

    Nej, har man inga särskilda önskemål så är det nog onödigt. Jag har ganska många "undviker helst" och en del saker som jag oroar mig för så för min egen del har jag skrivit ner dem så min sambo kan få ett ex. och så bm kan ha och kolla om det hinns med. Annars får vi meddela muntligt vad vi vill.

    Sista arbetsveckan, sen ska jag simma och sticka (haha) det enda jag har planerat fram tills bebisen kommer.

  • Natalie87
    johanna3 skrev 2013-12-09 22:07:57 följande:

    LÅREN!


    Tänkte väl :P Stråla enda ner till vaderna lät väldigt konstigt.

    Ja jag har känt så, enligt BM så är det en typ av foglossning. Har inte haft det innan förrän nu. Hon sa att jag skulle ta mindre steg och försöka att inte sära på benen för mycket (kan misstolkas haha). Alltså om jag vänder mig på natten t.ex så ska jag inte "öppna benen" för att vända. Eller göra träningsövningar där man särar på benen för mycket.
  • Natalie87
    Sante skrev 2013-12-10 12:05:05 följande:
    Smulan82; så var min lilltjej igår. Hon var jättelugn, jag kände henne men inte på samma sätt som vanligt. Men idag då är de en väldans fart!! Så jag knappt kan göra något. :) så jag antar att hon hade en vilodag igår hon är väl mer trött vissa dagar som vi alla andra. Hehe. Men känner du dig orolig så ska du ju absolut ringa/åka in.

    Precis så är det här också. Vissa dagar hur lugnt som helst, antagligen rör det sig men ibland tänker jag efter på slutet av dagen "har bebisen ens rört sig idag?" och sen dagen efter är det världens liv och det går inte att missa att bebisen rör sig.. Jag har inte lyckats se något mönster heller, ingen speciell tid det rör sig extra mycket eller lite. Det varierar från dag till dag.. Svårt det där med vad som är normalt och inte...
  • Natalie87
    Midsommarflickan skrev 2013-12-19 06:25:58 följande:

    Hej

    Ja, lyxgraviditet eller inte så får man väl gnälla lite ibland. Idag är jag uppe med tuppen pga av molvärk och rastlöshet. Vet att många har haft det så i veckor men för mig är det första antydan till förvärkar. Inte helt säker på om det är för att det är dags för förvärkar eller för att jag hade en tuff kväll igår med mycket oro och stress (av helt andra anledningar än bebis).

    Anyways, har börjat få lite kalla fötter för det här med att föda jättebebis sen besök hos BM i tisdags. Jag och bebis är stora nu och har 3 veckor till BF och sen kanske två till om man går över. Funderar på om man kan begära TUL för att kolla att man inte blir FÖR stor och kanske få slippa gå över de där två veckorna. Jag har inget emot att bära kulan ett par veckor till, till beräknad men ytterligare två veckor känns långt bort och läskigt. BM gissade mer än 4 kilos bebis, "svärfar" (inte gift egentligen men...) vägde 5.2, sambon själv 4.6 och vi är har stora bebisar på min sida också. Inte jag själv dock...


    Jag har sedan länge tillbaka sagt att jag inte vill gå över tiden. Jag är livrädd för att föda ett stort barn där komplikationer oftast är ett faktum. Sen är det så att min mamma saknar ett hormon som gör att förlossningen kommer igång av sig själv och har fått bli igångsatt (två veckor efter bf) med alla tre barnen. Risken är stor att jag också saknar det hormonet och kommer få bli igångsatt. Då har jag sagt att om jag ändå ska behöva bli igångsatt så vill jag bli det så nära bf som möjligt. Bebisen har legat ganska nära toppen av kurvan hela graviditeten så det är ingen liten bebis.

    Ska på ett TUL imorgon och om det är ett lite större barn så ska jag få en vaginal undersökning någon dag innan bf för att se om min kropp är "redo". I så fall blir jag igångsatt. Känns oerhört tryggt, jag är verkligen jätterädd för att behöva gå över tiden och få en jättebebis.
  • Natalie87
    Natalie87 skrev 2013-12-19 12:09:12 följande:
    Jag har sedan länge tillbaka sagt att jag inte vill gå över tiden. Jag är livrädd för att föda ett stort barn där komplikationer oftast är ett faktum. Sen är det så att min mamma saknar ett hormon som gör att förlossningen kommer igång av sig själv och har fått bli igångsatt (två veckor efter bf) med alla tre barnen. Risken är stor att jag också saknar det hormonet och kommer få bli igångsatt. Då har jag sagt att om jag ändå ska behöva bli igångsatt så vill jag bli det så nära bf som möjligt. Bebisen har legat ganska nära toppen av kurvan hela graviditeten så det är ingen liten bebis.

    Ska på ett TUL imorgon och om det är ett lite större barn så ska jag få en vaginal undersökning någon dag innan bf för att se om min kropp är "redo". I så fall blir jag igångsatt. Känns oerhört tryggt, jag är verkligen jätterädd för att behöva gå över tiden och få en jättebebis.
    Kan lägga till också att alla igångsättningar min mamma haft har gått bra. Det har tagit ca 12 timmar från att hon fått värkstimulerande dropp tills vi varit ute. Hon klarade sig på bara lustgas och alla barn har mått bra. Annars vet jag är många är emot igångsättning för att det kan gå för fort och kroppen hänger inte med, men så har det inte varit för henne så jag håller tummarna för att det går lika bra för mig :)
Svar på tråden Första barnet - BF januari 2014