• Lillajag87

    Letrozol

    Hej!

    Någon annan som testat Letrozol?
    Jag måste få berätta min historia....

    Jag fick 2009 reda på att jag hade PCO, jag hade ingen aning om vad det var, min värld rasade samman då jag uppfattade det på min gynläkare att jag aldrig skulle kunna få barn (väldigt taskig info fick jag, läkaren visste knappt själv vad hoin pratade om).
    Efter mycket tårar och olika faser innan det sjönk in ordentligt så sökte jag till en gyn i närliggande stad som var specialist på fertilitet. Jag fick testa Provera följt av Pergotime, enkel kur -inget hände, dubbel kur-inget hände och trippel kur-inget hände. Kändes hopplöst.

    Då fick jag komma till vår stads specialistklinik inom fertilitet och som är världskända. Fick börja med Gonal-F 50 enheter som sedan trappades upp efter mycket om och men till slut till 100 enheter och jag fick en blåsa på 18 mm, jippie! Fick då ta Ovitrelle så jag fick ägglossning.
    Denna gång vart jag gravid men fick ett väldigt tidigt missfall. Sånt som händer.
    Så då började den nedstämda och ledsna perioden igen en stund innan vi hoppade på karusellen igen. Vi tog en paus på 6 mån innan vi startade igen då det var väldigt jobbigt.

    Nu ska ni få höra varför jag frågade om ni andra provat Letrozol. När jag kom sist nu så sa läkaren till mig att det har kommit nya forskningar där Letrozol kan hjälpa att "trycka ner" de höga östrogen-nivåerna vi PCO:are har så (kommer inte ihåg vad hormonet heter) hormonet som gör att vi får ägglossning höjs och detta kan göra att ägg växer.
    Sen informerade han mig också om att detta är en tablett de ger kvinnor med bröstcancer (har inget med själva cancern att göra, det är ingen cellgift eller dylikt) för att ge dom hormonell balans. Han talade om det så jag inte skulle bli rädd och jag fick inte läsa bipackssedeln då den inte var riktad till mig.
    I värsta fall får vi putsa till med lite Gonal-F om det inte växer fullt sa han.

    Tjena tänkte jag, jag kommer väl på återbesök och så har det inte hänt någonting!
    Efter den obligatoriska Proverakuren och mensdag 3-7 2 st Letrozol så gick vi på återbesök.
    Voila! En äggblåsa på 20 mm presenterade sig.
    Både jag och min man var helt chockade och förstod ingenting. Vi fick sedan ta ägglossningsstickor i 3 dagar för att se om jag kunde ägglossa av mig själv, vilket inte hände, så vi tog sedan en Ovitrellespruta.
    Nu har jag tagit stickor och har haft ägglossning och ska till kliniken snart för att kolla progesteron i blodet som ett slags "kvitto" på att jag haft ägglossning.
    Plus att min man lämnade prov, man skulle sikta på 18 miljoner friska spermier, min man hade 124 miljoner vilket också kändes positivt och bra!

    Så nu går vi i den obligatoriska 2 veckor efter ägglossnings-tiden och väntar på att få ta gravtest och hoppas på att mensen inte kommer.

    Måste säga att jag blev väldigt imponerad av Letrozol. Så många gånger jag kört Gonal-F i omgångar och vi har skojat med läkarna och sagt vi har skyttetrafik till dom för alla kontroller vi gått på. Nu har vi varit där på ett första besök och ett återbesök.
    Antaligen fungerade behandlingen på mig och jag var mottaglig.

    Hoppas nu på ett plus den 27 april, önska mig lycka till!

  • Svar på tråden Letrozol
  • miss85

    Linneasvea- jag antar att du menar letrozol? Den framkallar ägglossning. Precis som pergotime men man har kommit fram till att letrozol är mer effektiv.. Dvs för mig som knappt fick någon växande blåsa med pergotime får med letrozol bättre effekt. Det garanterat ingen graviditet utan ger bara större chans till ägglossning.

  • LinneaSvea

    Tack snälla Miss85! Funkar den på samma sätt som pergo, dvs att man tar tabletter på cd5-9? Jag får nämligen inte äta mer pergo iföljd nu utan måste ha en paus tror ni då att jag kan ära detta i stället eller är det samma sak och att man inte saka äta dem mer än 6-7 mån?.. Tack för svar!

  • miss85

    Jag tror att det är lite samma sak.. Att har man ätit ett antal kurer så måste man pausa eller göra ngt annat. Man tar letrozol dag 3-7.

  • LinneaSvea

    Hej miss85, Och tack för svar! Tror du man kan börja ta letrizol med en gång, direkt efter en långkur med pergo?? Bara för att byta? Går det tror du? Jag hinner liksom inte ha massa pauser utan vill köra på

  • miss85

    Linneasvea- allt handlar om vad din doktor tycker. Du behöver få det utskrivet. Åtminstone brukar doktorn första gången vilja kolla med ultraljud. Men jag förstår inte, du har inte haft ägglossning genom pergotime?

    Ang bisolvon. Det framkallar ingen ägglossning, det enda bisolvon gör är att det är slemlösande. Man får tunnare sekret (om man har problem med för tjock sekret), man ska dock vara försiktig så att inte slemhinnan blir för svag, då fäster inte ägget. Finns i dagsläget inga bevis på att det ska hjälpa för en graviditet. Skadar dock inte testa. Men rådfråga doktor även där om vilka dagar du ska ta bisolvon.

  • kanien

    Pausade med letrozol denna månad pga en uvi jag fick och jag ville inte blanda antibiotika och letrozol. Imorse när jag tog ett äl test så visade det ett fint plus, så nu skippar jag letrozol efter 2 kurer och litar på min egna kropp :D

  • LinneaSvea

    Hej alla!
    och tack för alla svar. Uppsara, jag har kört bisolvon i flera omgångar och det verkar inte funka för mig. De ggr jag blivit gravid har jag blivit det bara med hjälp av Pergo men önskar så att det hade hjälpt! Idag kom den jäkla mensen igen. Mitt problem är ju min äggreserv och kvalitet naturligtvis men jag ska försöka orka kämpa på lite till och hoppas att man har ett guldägg där allt klaffar kvar!

    Miss85, Jo, jag får ju ägglossning av Pergo men problemet är att jag ätit det nu i sex månader och då måste man ha paus och det vill inte jag därför tänkte jag man kunde testa något annat så man stimulerar ägglossning ändå. Förhoppningsvis kanske det är annan verksam substans som gör att man kan köra det direkt, tyvärr har min gyn semester till mitten av augusti, så typiskt!!!

    Jäkla mens också, man blir så deppig när den kommer.....

Svar på tråden Letrozol