Inlägg från: Mentat |Visa alla inlägg
  • Mentat

    Miljöpartiet, höger eller vänsterparti?

    scrapparlotta skrev 2014-05-25 09:04:38 följande:
    Vet inte vad jag ska rösta på idag. Kan inte så mycket om politik. Men jag tycker miljön är viktig.....samtidigt som jag inte gillar moderaterna och högern. Så var ligger Miljöpartiet? Åt höger eller vänster? Vad säger sossarna om miljön, har dom bra miljöfrågor?
    Visserligen kan man fråga sig om du skall rösta över huvud taget när du inte känner till mer om partierna än så men du kan vara helt lugn: (mp) är ett mycket tydligt vänsterparti.

    Om vi nu bortser från namnet, har du satt dig in i hur (mp) tänker sig att förbättra miljön och hur vi skall få fram resurser för att göra det?
  • Mentat
    scrapparlotta skrev 2014-05-25 10:29:47 följande:



    Nä egentligen inte....men jag antar ju att Miljöpartiet värnar om miljön. Och det tycker jag är viktigt. Jag bryr mig mycket om miljön....är riktigt orolig över alla miljökonsekvenser. Så då känns det rätt. Jag fösöker ibland lyssna på politiker, men jag tycker det är svårt att fatta...
    Kruxet är bara att även andra vill värna om miljön men kanske gör det på andra sätt. Att partiet heter Miljöpartiet betyder inte att det dess politik verkligen är det bästa för miljön. Det beror på vad man definierar som "bäst".

    Men eftersom du vill rösta på ett vänsterparti så blir deet nog bra med (mp) för din del.
  • Mentat
    FDFMGA skrev 2014-05-25 10:41:28 följande:
    Det är en ganska vanlig uppfattning att de som inte kan så mycket inte borde få rösta, särskilt vanlig verkar den uppfattningen vara bland de som står till höger i politiken.
    Någon sådan uppfattning har jag inte uttryckt, att de okunniga inte skulle FÅ rösta. Jag har inte begärt några inskränkningar i rösträtten.

    Däremot har vi inte röstplikt. Jag tycker att var och en har ett eget ansvar för att ta reda på vad de olika partierna står för och först efter att man har gjort det bilda sig en uppfattning om vem man skall rösta på. Att du tycker att du ser liknande uppfattningar mest från högersympatisörer är logiskt: Högern betonar betydligt mer individens eget ansvar.

    Jag tog det ansvaret genom att skaffa mig samtliga partiers fullständiga program och lusläsa dem i syfte att hitta vad jag INTE kunde hålla med om. Alla partier vill ha rättvisa, glada människor och söta kattungar. Frågan är hur de definierar det och hur de tänker sig att nå dit. Det var en jobbig metod att gå igenom precis allt men också lärorikt. Jag rekommenderar det - för den som vill ta ett eget ansvar.
  • Mentat
    Punkster skrev 2014-05-26 21:05:28 följande:
    Det är väl en sanning med modifikation. Mp brukar ju officiellt klassa sig som ett blocklöst mittenparti, även om drygt 50% av deras medlemmar och anhängare anser sig själva stå mer till vänster. Vad gäller riksdagen så har Mp också oftast samarbetat med S och V. Det ser dock väldigt olika ut runt om i kommunerna. 
    Jo, men att (mp) själva inte vill klassificera sig som vänster är en sak. Deras agerande visar på något helt annat, Fridolins argumentation likaså och inte minst deras partiprogram. Alla dessa placerar (mp) mycket tydligt till vänster, även till vänster om (s) skulle jag påstå.

    Det är inte bara något allmänt tyckande från min sida heller. Det stöds också av EU-kandidaternas åsikter i Aftonbladets valkompass där de redovisar hur kandidaternas egna såikter stä,,er överens med både det egna partiets och andra partiers: www.aftonbladet.se/nyheter/valaret2014/EU/Kandidaterna/

    Välj (mp) och notera att för 8 av de 10 kandidaterna ligger (v), (mp), givetvis, och (F!) i topp. För två av dem hade (s) kommint in bland de tre i topp. Samtliga har dessa 4 som de fyra partier de håller mest med.

    Nej, (mp) är inget mittenparti. De står mycket klart till vänster, längre till vänster än (s).
  • Mentat
    Punkster skrev 2014-05-26 21:46:46 följande:
    Jo, det köper jag helt klart. Jag vill bara påpeka att Mp brukar vilja se på sig själva som ett blocklöst mittenparti, även om det kanske inte ser ut så i verkligheten. Genom åren har de väl också vuxit mest på bekostad av vänsterblocket, även om det i sammanhanget är värt att nämna att Mp från början bildades som en utbrytargrupp ur Fp.
    Ja, jag är medveten om det. Fast det är en viss skillnad mellan om de själva verkligen ser sig själva som stående mellan blocken eller om de bara vill framställa det på det viset? Om de tror på det själva har de ju, som visats ovan, dålig kontakt med verkligheten. Att framställa sig på det viset är möjligen ohederligt men kan ju vara ett sätt att försöka locka väljare från (c) och/eller (fp) och framstår då åtminstone som rationellt i någon mening.

    Den som någonsin lyssnat till Per Gahrton kan bara förundra sig över hur han någonsin kunde ha förirrat sig in i folkpartiet...
  • Mentat
    ursula skrev 2014-05-28 08:10:13 följande:
    Hur många vill ha en planekonomi ?Knappast ingen
    Kommunister. Fast de är onekligen "knappast ingen".

    I och för sig har (mp) kunnat räknas in i den kretsen en gång i tiden då de i sitt partiprogram skrev "Endast sådan produktion som är nödvändig skall vara tillåten". (sic!)

    Det är rätt länge sedan nu men det var en definition på planekonomi så god som någon, apropå diskussionen om huruvida (mp) står till vänster eller inte - det visar att de länge har stått mycket långt till vänster.
  • Mentat
    Sensitiveguy skrev 2015-04-18 04:57:19 följande:
    Vad är det som är så konstigt med det?
    Jisses, om du inte begriper det så förstår jag att du inte har insett att (mp) mycket tydligt står till vänster. Ledtråd: Vem avgör vad som är nödvändigt?
  • Mentat
    Sensitiveguy skrev 2015-04-18 17:33:57 följande:

    Du är tycks vara fullständigt insnöad i den i mitt tycke förlegade vänster- och högerskalan.

    Jag förstår att du inte förstår formuleringen, då du är anhängare av en helt fri marknad, vad jag förstått.

    Samma formulering kunde kommit ifrån C under Thorbjörn Fälldins ledning. Tror vederbörande t o m har yttrat samma mening som den du nämnde. Och inte kallar vi Centern för väldigt långt till vänster för det. Du är som sagt bekväm i att marknadsprinciper är norm idag, och har så varit i 30 år, verkar det som.

    Det man menar med "nödvändig produktion" är naturligtvis det basala, som mat och kläder. Och inte t ex elektronik.

    Jag hade önskat att all produktion var lokal och nationell, och att bara det nödvändiga producerades. Samtidigt borde frihandel förbjudas, anser jag. Men så är jag ju också halv centerpartist också (C av 70-talskaraktär, inte nyliberal stureplanscenter).

    Jag förstår att du som moderat inte håller med mig. Men det gör inte mina åsikter till felaktiga för det. Vi har bara olika syn på samhället.


    Notera att du aldrig svarade på frågan: "VEM avgör vad som är nödvändigt?"
  • Mentat
    Sensitiveguy skrev 2015-04-18 18:48:20 följande:
    Jo, jag sade att du tror på marknad på räls vad det verkar, och vill därmed få det till att "endast nödvändig produktion" är detsamma som att staten bestämmer allting i ett samhälle.

    Jag gör helt enkelt en annan tolkning av uttrycket.
    Fortfarande inget svar på frågan. Jag kan ana varför den är så svår att besvara om man försöker hävda att (mp) inte är ett tydligt vänsterparti: Svaret leder till att man förespråkar planekonomi.

    Det finns i och för sig mycket annat som placerar (mp) till vänster.
  • Mentat
    Sensitiveguy skrev 2015-04-19 15:52:26 följande:
    Som sagt, du är väldigt insnöad i höger- och vänsterskalan.

    MP har mig veterligen aldrig förespråkat planekonomi. Blandekonomi däremot.

    Samma gäller Centern som också velat ha "endast nödvändig produktion".

    Jag har ingenting emot en välfärdsstat, men heller inte något emot privata alternativ och valfrihet i densamma. Att då placera mig till vänster är oerhört förenklat.
    Jag placerar inte nödvändigtvis dig till vänster men (mp). Varför har jag förklarat.
  • Mentat
    Sensitiveguy skrev 2015-04-19 17:27:49 följande:
    Du får gärna placera dem till vänster. Jag tycker de är vänster i mångt och mycket, men att värdera partier efter sakfrågor är betydligt viktigare än att placera dem i en snäv höger- och vänsterskala, menar jag.
    För all del. Tittar man på sakfrågorna finns det väldigt stora likheter mellan (mp) och (v). I en valkompass jag analyserade till ett tidigare val var de två partier som på 30 sakfrågor hade minst skillnader över huvud taget just (mp) och (v).

    Så snäv är tydligen inte höger - vänsterskalan.
Svar på tråden Miljöpartiet, höger eller vänsterparti?