• Yohan

    Vilken är din (huvudsakliga) religion?

    Nyfiken gul skrev 2014-05-29 14:44:03 följande:
    av alla röda helgdagar i almenackan är det endast 6:e juni som inte har något med kristendomen att göra. 

    bara en liten parentes... 
    1 maj? Nyår? Och i sanningens namn så har de flesta av våra högtider som jul, lucia, midsommar, valborg sitt ursprung i annat än kristendomen även om kyrkan har gjort sitt bästa för att göra anspråk på dessa. Jag tror nog att ca 10-20% kristna i Sverige är en ganska bra uppskattning. De flesta är ateister.
  • Yohan
    Aniiee skrev 2014-05-29 14:58:53 följande:

    According to the Eurobarometer Poll 2010,[3]


    18% of Swedish citizens responded that "they believe there is a god". 45% answered that "they believe there is some sort of spirit or life force". 34% answered that "they do not believe there is any sort of spirit, god, or life force".

    According to the Eurobarometer Poll 2012,[3] the religions in Sweden are the following


    Protestants 41% Orthodox 1% Catholics 2% Other Christian 9% Buddhist 1% Other 3% Atheist 13% Agnostics 30%

    Saxat från wiki, men länkarna till Europol finns ju där....
    Okej, kanske inte uttalade ateister men ändock sekulära snarare än anhängare av organiserad religion. Icke-religiösa kanske är ett bättre uttryck.
  • Yohan
    Aniiee skrev 2014-05-29 15:08:48 följande:
    Jag har ett bra.... epitet.... på det hela. "traditions-religiösa". Inte religiödsa egentligen, tror inte på den traditionella guden i sin religion, men inte beredda att släppa helt, just för att det är tradition att tro på den aktuella religionen. Många får också för sig att man måste sluta fira alla mysiga högtider, vilket naturligtvis inte är något som helst krav.....
    När det gäller mig har jag i alla fall aldrig haft något med kristendomen att göra trots att jag är helsvensk född och uppvuxen i Sverige. För mig är kristna traditioner helt främmande. Jul t.ex. har ingen religiös innebörd för mig, varken julgranen, Tomten, skinkan, julbocken, glöggen, lussebullarna, snapsen, sillen eller gröten är kristna traditioner. Om ingen kan peka på var i Bibeln dessa omnämns?
Svar på tråden Vilken är din (huvudsakliga) religion?