Inlägg från: Anonym (dumsnuten?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (dumsnuten?)

    Jag känner mig så dum när mina vänner talar om sina barns pappor

    Jag är en kvinna med en rejäl portion pondus, har bra självförtroende och tror på mig själv. Jag och min sambo separerade för snart ett år sedan, pga att aldrig var hemma. Jag kände mig helt ensamstående med vår son, och jag fick aldrig någon som helst egentid, som är viktigt för mig. Jag mådde dåligt i över fyra månader, och försökte prata med sambon, och till slut satte jag ultimatumet om förändring eller separation. Vi separerade.

    Mina vänner, som också har barn, är fortfarande ihop med sina barns pappor, men fyyy fan vilka liv dom lever. Jag kan inte för en sekund förstå att man inte har stolthet nog att säga stopp.

    Dom berättar om deras män som aldrig bytt blöjor, aldrig tagit barnet på promenad, aldrig fått avlastning eller sovmornar etc. HUR kan man stanna kvar, när man så uppenbart blir behandlad som en dörrmatta? Jag känner mig så dum, för mitt ex gjorde allt det där emellanåt, men alldeles för sällan. Och det räckte inte för mig.

    Nu, ett år efter separationen, tar mitt ex precis det ansvaret som jag önskade från början, han är världens absolut bästa pappa, och jag känner mig så trygg och varmhjärtad när jag ser honom tillsammans med vår son. Vilket har fått mig att fundera på ett ge oss ett nytt försök, men det är en annan tråd...

    Men seriöst nu, var drar ni era gränser? Vad räknar ni med att era män gör när det kommer till ungarna? Står ni ut med att dra hela lasset själva? Jag har ju funderat på om jag var helt överdriven, men näe, jag kunde aldrig skaka av mig känslan av att bli överkörd. Ni som har karlar som gör för lite, eller ännu värre, ingenting - varför i hela världen står ni ut med det??

  • Svar på tråden Jag känner mig så dum när mina vänner talar om sina barns pappor
  • Anonym (dumsnuten?)
    Anonym (Svek) skrev 2014-07-28 10:20:01 följande:

    Vi har inte tagit 50/50 , ibland klagar jag och jag skäms inte en sekund för det. Det är mycket bättre nu när barnen är större. Jag skulle aldrig någonsin ha separerat för att jag inte "fått tillräckligt med egentid". Det tycker jag är höjden av svek mot barnen. Man får göra det bästa av de situationer man hamnar i och det är vi vuxna som får försöka parera för att alla ska få det de behöver. Att leva i en relation och att ha barn, jobb, fritidsintressen o.s.v är ett jobb i sig och inte alltid enkelt att få ihop. För mig är det liksom det som är jobbet som ska göras. Självklart är det enklare när man är separerade. Är man i ett förhållande måste allas behov och viljor vägas mot varandra.


    Ett svek mot barnen är att stanna i ett kärlekslöst förhållande av ren och skär plikt där mamma och pappa mår dåligt, och dessutom låta barnen växa upp med värderingen att man vackert får nöja sig. Mina barn ska lära sig sina värden och att vad just dom tycker betyder.
  • Anonym (dumsnuten?)
    Anonym (jo) skrev 2014-07-28 09:31:34 följande:

    Jag har tagit huvudansvaret för våra barn, och det har varit tungt, jobbigt och sömnlöst eftersom jag vid första barnet hade den lite naiva tanken att mamma och pappa är likvärdiga och lika lämpade. Alltså att hela tiden slåss för att det ska vara lika. Ja, i en del fall är mamman och pappan lika lämpade. I väldigt många fall är det inte så.

    Jag bedriver inte någon slags jämställdhetskamp med mina barn som insats, utan det jag gör är att var den bästa mamman som jag kan vara. Min man är den bästa pappan han kan vara. Det betyder inte att han är dålig eller oengagerad eller utnyttjar mig, utan jag är helt enkelt avsevärt bättre på de traditionellt kvinnliga värdena, medan han bidrar med annat. Vi har tre pojkar så att ha en manlig förebild som kan fiska, snickra och spela fotboll är guld värt. Jag själv är totalt ointresserad och detta hade de inte fått om jag hade varit själv med dem.

    Det har att göra med våra bakgrunder och uppväxt, och jag vet och förstår att han inte är den som alltid kan ge trygghet mitt i natten när han är trött och tålamodet tryter. Visst klagar jag gärna på detta, precis som dina väninnor, men samtidigt gör jag det hellre själv eftersom det blir bäst för mina barn. Jag täcker upp hans svagheter, och han mina, det är superskönt.

    Jag förväntar mig inte att han är perfekt, och skulle aldrig vilja att mina barn fick växa upp som skilsmässobarn pga mina tidigare lite omogna föreställningar om vad jämställd föräldraskap innebär. Jag har ändrat syn på saker och ting, och tycker att jag nästan var lite indoktrinerad när jag var yngre om hur kvinnor ska driva karriär och vara jämställda och självförverkligade.

    Jag och min man har ett oerhört värde båda två, precis som vi är, i vår familj och utanför. Drivet efter vad jag idag tycker är en konstruerad jämställdhet finns inte längre. :)


    Förlåt nu, men det känns som att du övat länge på det här försvarstalet. Och jag bedriver inte heller någon jämställdhetskamp med barn som insats. Men ska man vara ensamstående så ska man vara ensamstående, och inte i ett förhållande, så att säga.

    Allt är relativt, jag kräver ingen jämställdhet, jag tar mer än gärna det tyngsta ansvaret. Men pappan får ju ändå vara något engagerad. Du har alltså aldrig satt krav på blöjbyten, egentid etc?
  • Anonym (dumsnuten?)
    Anonym (Morotsstavar) skrev 2014-07-28 10:33:43 följande:

    Vi är väldigt jämställda, tack vare att jag är lika inkompetent och lat som en genomsnittlig man. Vi skärper båda till oss för att ordna det så bra som möjligt för barnens skull, men vi låter det bli stökigt när vi har chansen. Panikstädar inför gäster. Nu är största barnet så stort att kompisar börjar komma hit så nu börjar vi fatta att vi alltid måste ha en viss standard. Vi vill inte att barnens kompisar ska tycka att vi har det stökigt.

    Med maten är vi mindre jämställda, eftersom jag är den som fixar vardagsmaten. Dock handlar vi lika ofta och han kan laga utmärkt mat och står aldrig handfallen om jag inte är hemma. Men när jag var föräldraledig var det jag som fixade allt med barnen och när han var föräldraledig så fortsatte jag vara engagerad. I början när han var föräldraledig så tänkte han inte alls på självklara saker: han kunde glömma att låta barnet sova middag, eller så lade han barnet och glömde bort att ge det lunch istället. Han gav också konstiga saker till mellanmål, eller gav ettåringen ett helt oskalat och osköljt äpple att gnaga på, när han var van att få små skalade bitar i en skål. Han hade heller ingen tanke på att tvätta nyinköpta kläder innan användning och sådana där överkurssaker som många mammor bara snappar upp. Men han lärde sig snabbt det viktigaste, eftersom barnen uppfostrade honom: en ettåring som inte har fått mat sedan frukosten är inte lätt att tas med framåt sena eftermiddagen.

    Vi är också helt ojämställda vad det gäller inköp av kläder, underkläder och ytterkläder. Jag fixar allt där och hans uppgift är att ge mig dåligt samvete för att jag köper ytterkläder som är nya och av bra kvalitet (alltid till halva priset ett år i förväg).

    Han är i alla fall en underbar pappa som alltid funderar kring hur barnen mår och vill vara med och se att de har det bra hela tiden.

    Dock vaknar han aldrig på natten om det är något. Han litar omedvetet på att jag tar hand om allt på natten. Det var 6 år sedan jag sov en hel natt.

    Vi skulle vara mer jämlika om jag lät bli att fixa kläder och lät bli att hjälpa barnen om natten. Men jag gillar att fixa kläder och jag tar hand om barnen i sömnen nästan utan att tänka.


    Jag tycker det du skriver låter fint. Du verkar ha en man som åtminstone försöker. Bara med det är hälften vunnet liksom.
  • Anonym (dumsnuten?)
    Baktakt skrev 2014-07-28 12:13:48 följande:

    Är man två om att skaffa barn ska man vara två att ta hand om det. Ett barn behöver fler trygga punkter än en.

    När det kommer till övriga göromål kring huset tycker jag att man iaf ska se till att ha ett hum om hur allt ska skötas, men sen får paret dela sysslorna som det passar dem bäst. Huvudsaken är att arbetsbördan fördelas jämnt och att man visar varandra uppskattning. DET är jämlikhet för mig.


    Extremt bra skrivet.
  • Anonym (dumsnuten?)
    Tow2Mater skrev 2014-07-28 13:18:05 följande:
    TS gjorde tydigen ett forsok i hela 4 månader, wow.... ("mådde dåligt i över fyra månader, och försökte prata med sambon").
    Nej, självklart pågick processen mycket längre än så, men de sista fyra månaderna började jag bli riktigt deprimerad. Och när jag väl ställde ultimatumet om att han skulle börja spendera mer tid hemma var han inte villig att göra det. wowa åt det istället.
  • Anonym (dumsnuten?)
    Studentpappa skrev 2014-07-28 14:04:46 följande:

    Dessa juveler till män kan knappast ha varit några praktexemplar till att börja med, varför väljer man att avla på en idiot och sedan bli förvånad att han fortfarande är en idiot när barnen kommer?


    Fast här håller jag inte med. Det började gå utför i slutet av graviditeten, och sedan gick det käpprätt. Det var inte likt den mannen jag först blev kär i, och nu som sagt, ett år senare är han tillbaks mer till sitt gamla jag. Skulle det vara så omöjligt att man blir förändrad när man blir förälder? Det har iaf jag blivit. Trodde det var oundvikligt... En del har nog svårt att hantera och axla föräldrarollen. Det kan komma oväntat
  • Anonym (dumsnuten?)
    Studentpappa skrev 2014-07-28 14:30:14 följande:
    Ja visst blir man förändrad av att få barn men inte sker någon personlighetsförändring av dramatiska mått. Man skiftar sina prioriteringar, i övrigt är egenskaperna tämligen intakta hos de jag känner, den late är fortfarande lat och den energiske är fortfarande energisk. De jag känner som är kassa föräldrar är det nog ingen som är särskilt förvånad över hur det blev heller. Sen finns de såklart alltid undantag men av alla trådar här på fl där kvinnor beklagar sig över män som inte gör ett dyft hemma, har jag svårt att tro att inte situationen var detsamma innan barnen.
    Håller inte med på något du skriver, typ. Jag tror det kan uppstå personlighetsförändringar på alla och sedan finns det lika många "mått" av det som det finns människor. Sedan skulle det vara intressant att höra din teori om varför mitt ex tex ryckt upp sig och tar ett mycket större ansvar nu än för ett år sedan? Dålig ekvation med ditt resonemang om att en skit har varit, är, och alltid kommer vara skit....
  • Anonym (dumsnuten?)
    Studentpappa skrev 2014-07-28 14:53:54 följande:
    Ja det krävdes ju enbart att han blev dumpad för att han skulle förstå något som för de flesta är uppenbart. Låter som ett mirakel, men samtidigt är det roligt att höra att det finns hopp för de flesta. Skaffa ett till barn på momangen nu när han visat att han faktiskt kan vara vuxen.
    åh. majj. gadd.
  • Anonym (dumsnuten?)
    Michelle 341 skrev 2014-07-29 09:18:08 följande:
    ........

    Jag kan inte förstå att ts lämnat.
    Hur kan du inte förstå det? Ska jag stanna i förhållandet och må dåligt? Sova illa på nätterna med hjärtklappning och ångest som ständigt påminner mig om hur kasst jag lever.... Alltid känslan av att vara instängd, överkörd, alla mina gamla intressen som bortblåsta för att jag aldrig får tid. Medans min man åker på resor, jagar, tränar varje dag etc etc etc.......

    Eller ska jag bara tvärt sluta må dåligt? Jaha, att jag inte tänkte på det. Gud vilken lätt lösning.
  • Anonym (dumsnuten?)
    Anonym (stannar för barnens skull) skrev 2014-07-30 08:53:18 följande:

    Och de har rätt till sin pappa lika mycket som till sin mamma..../.../


    Mitt barn har mkt mer pappa nu sedan vi separerade än vad han någonsin hade under tiden vi var ihop. Nu MÅSTE pappa lära sig att ta ansvar, och med det kommer anknytningen. Dom har ett superfint band nu, och det är en stor lättnad i mitt mammahjärta. Om du hade satt ner foten kanske dina barn hade fått en mer närvarande pappa i sitt liv? Är inte det mer värt än att hålla ihop fasaden om att det SKA vara kärnfamilj?
  • Anonym (dumsnuten?)
    Ramborg skrev 2014-07-30 09:58:03 följande:
    Du stannar för din egen skull, för att du inte vill vara ifrån barnen varannan vecka. Det är inget fel på det, men det är för din skull och inte för barnens.

    Barnen hade kunnat förtjäna ett bättre exempel än en pappa som behandlar mamma som en hushållerska och en mamma som låter sig behandlas sämre bara för att hon är kvinna.

    Tyvärr är det stor risk att barnen tror att förhållanden ska vara så här. Din framtida svärdotter kommer kanske lämna din son för detta. Och din dotter kommer kanske stanna i ett dåligt förhållande precis som du. Bli trött och sliten med en karl som tar för givet att hans byte av vinterdäck två gånger om året är värt lika mycket som tvätt, blöjor, städ och matlagning. Cirkeln går runt. Stackars dina barn.
    Riktigt bra inlägg.
Svar på tråden Jag känner mig så dum när mina vänner talar om sina barns pappor