• amia01

    Vem köper allt skit?

    Bara undrar... Affärerna är överfulla med smaksättningar, light, färdigskuret, mixer, mm mm Köper ni sånt? Varför?

    Har försökt planera för gemensam matlagning med några andra familjer den senast tiden, men varje gång känt mig så äcklad av de matvaror de väljer att jag känt mig tvungen att försöka undvika att äta maten. Och faktiskt också känt tvivel om jag kan fortsätta vara så nära vän med människor som står så långt från mina värderingar?

    Ett exempel på en middag kan vara:
    - Färdigskuren salladsmix i påse.
    - Färdig sås på burk eller mix.
    - Färdiga klyftpotatisar att värma.
    - Färdigkryddat kött.
    - Glass i storpack till efterrätt.

    De flesta varorna dessutom ur butikens eget EMV sortiment.

    Det är inte middag för mig.
    För mig är det självklart att inte köpa några lightprodukter, utan blanda själv. Margarin kommer inte över tröskeln, utan det är smör som gäller.
    Grönsaker ska köpas hela och tillagas när dom ska ätas. Kryddningar, smaksättningar och såser gör man själv. Liksom sylt, saft och bröd.
    EMV är också en sak som alltid går bort.
    Typisk inköpslista för middagen ovan:

    - Grönsaker
    - Potatis
    - Kött
    - Grädde/CF/Mjölk
    - Smör/Olja
    - Kryddor
    - Socker
    - Bär/frukt
    - Ägg
    - Mjöl

    Svenskt så långt som möjligt,och ingen EMV.

    Är jag konstig som reagerar? Eller finns det fler som tycker som jag, att det är skillnad på mat och MAT?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-09-17 22:37
    Lite förtydligande:
    Jag har ingen åsikt om att använda hel eller halvfabrikat, eller definitionen på det. Jag menar inte heller att man måste odla eller slakta all mat själv eller mala sina egna kryddor.
    Just för att undvika de här spekulationerna tog jag exemplet i TS, där jag föredrar både hel och halvfabrikat, och där inget av det jag listade var egenproducerat. Skillnaden är bara att de varor jag skulle valt var "basvaror" som man själv får laga till, medans de som mina vänner valde var mer processade.
    Jag förstår också att det finns massa anledningar till att ta genvägar i vardagen, och tro det eller ej, men det händer faktiskt här också, om än inte så grovt som i mitt exempel...
    Jag ville bara veta hur man tänker när man utger sig för att vara matintresserad och kunnig, när man inte väljer att laga maten själv de gånger det finns både tid och pengar?

  • Svar på tråden Vem köper allt skit?
  • Jennie med ie
    amia01 skrev 2014-09-16 22:03:47 följande:

    Bara undrar... Affärerna är överfulla med smaksättningar, light, färdigskuret, mixer, mm mm Köper ni sånt? Varför?

    Har försökt planera för gemensam matlagning med några andra familjer den senast tiden, men varje gång känt mig så äcklad av de matvaror de väljer att jag känt mig tvungen att försöka undvika att äta maten. Och faktiskt också känt tvivel om jag kan fortsätta vara så nära vän med människor som står så långt från mina värderingar?

    Ett exempel på en middag kan vara:
    - Färdigskuren salladsmix i påse.
    - Färdig sås på burk eller mix.
    - Färdiga klyftpotatisar att värma.
    - Färdigkryddat kött.
    - Glass i storpack till efterrätt.

    De flesta varorna dessutom ur butikens eget EMV sortiment.

    Det är inte middag för mig.
    För mig är det självklart att inte köpa några lightprodukter, utan blanda själv. Margarin kommer inte över tröskeln, utan det är smör som gäller.
    Grönsaker ska köpas hela och tillagas när dom ska ätas. Kryddningar, smaksättningar och såser gör man själv. Liksom sylt, saft och bröd.
    EMV är också en sak som alltid går bort.
    Typisk inköpslista för middagen ovan:

    - Grönsaker
    - Potatis
    - Kött
    - Grädde/CF/Mjölk
    - Smör/Olja
    - Kryddor
    - Socker
    - Bär/frukt
    - Ägg
    - Mjöl

    Svenskt så långt som möjligt,och ingen EMV.

    Är jag konstig som reagerar? Eller finns det fler som tycker som jag, att det är skillnad på mat och MAT?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-09-17 22:37
    Lite förtydligande:
    Jag har ingen åsikt om att använda hel eller halvfabrikat, eller definitionen på det. Jag menar inte heller att man måste odla eller slakta all mat själv eller mala sina egna kryddor.
    Just för att undvika de här spekulationerna tog jag exemplet i TS, där jag föredrar både hel och halvfabrikat, och där inget av det jag listade var egenproducerat. Skillnaden är bara att de varor jag skulle valt var "basvaror" som man själv får laga till, medans de som mina vänner valde var mer processade.
    Jag förstår också att det finns massa anledningar till att ta genvägar i vardagen, och tro det eller ej, men det händer faktiskt här också, om än inte så grovt som i mitt exempel...
    Jag ville bara veta hur man tänker när man utger sig för att vara matintresserad och kunnig, när man inte väljer att laga maten själv de gånger det finns både tid och pengar?


    Färdigskuren salladsmix i påse köper jag ibland ja, jag vill ha det just blandat men det blir för mycket att köpa varje sort separat om det bara är jag som ska ha. 
    Light? Absolut. Pepsi Max kan jag inte vara utan :D
    Smaksättningar och mixer? Absolut. Tacokryddmix t ex, jag får det inte lika gott själv.
    Saft? Det dricker bara sonen och inte orkar jag göra egen för det...
    Bröd? Äter jag sällan och gillar inte att baka.
    Jag köper t o m färdiga köttbullar. Sonen är storkonsument och ingen av oss pallar rulla den mängden utom till jul eller när även maken ska ha (jag är vegetarian).
    O s v.

    Tycker jag att vi äter dålig mat? Nej, inte över lag. Vi väljer bara inte alltid det allra nyttigast möjliga.
  • Ramborg
    Tow2Mater skrev 2014-09-18 19:55:12 följande:

    Jag antar det avses strimlad vitkål, menad att blandas med t ex majonäs mm for "cole slaw" eller vinäger for pizzasallad. Vem äter strimlad vitkål som den är oavsett om man skär den själv eller inte, den är alltid torr.


    Rå vitkål är faktiskt ganska gott. Inte de mjukaste delarna av bladen, men resten, i lagom stora bitar. Krispigt och trevligt.
    42.
  • Tacksamt
    Jennie med ie skrev 2014-09-18 20:09:21 följande:
    Färdigskuren salladsmix i påse köper jag ibland ja, jag vill ha det just blandat men det blir för mycket att köpa varje sort separat om det bara är jag som ska ha. 
    Light? Absolut. Pepsi Max kan jag inte vara utan :D
    Smaksättningar och mixer? Absolut. Tacokryddmix t ex, jag får det inte lika gott själv.
    Saft? Det dricker bara sonen och inte orkar jag göra egen för det...
    Bröd? Äter jag sällan och gillar inte att baka.
    Jag köper t o m färdiga köttbullar. Sonen är storkonsument och ingen av oss pallar rulla den mängden utom till jul eller när även maken ska ha (jag är vegetarian).
    O s v.

    Tycker jag att vi äter dålig mat? Nej, inte över lag. Vi väljer bara inte alltid det allra nyttigast möjliga.
    Oj,Det trodde jag inte om dig,varför vetjag dock inte :P
  • Jennie med ie

    Jag har inte läst hela tråden, jag erkänner. Kom nån fram till vad den avgörande skillnaden var mellan att köpa "hel" salami och färdigskivad, och vilken enorm skillnad i odlingssätt blandad sallad på påse har jämfört med om man plockar det separat från lösvikt t ex?

  • MaaxMaax

    Vet att min mor är så glad att det finns tex färdigskivad ost, färdigskuren sallad osv då hennes reumatism gör det svårt och smärtsamt att hacka, skära och hyvla.


    Veni Sancte Spiritus - - - Blogg: stadiggrund.blogspot.se/
  • Juronjaure

    Jag önskar att jag bara åt mat lagad från grunden, men tycker faktiskt det är väldigt skönt att kunna värma nåt från frysen ibland... Och vem fasen orkar ställa sig och göra en Bearnaise från grunden en fredagskväll...?

  • Tacksamt
    MaaxMaax skrev 2014-09-18 20:29:30 följande:

    Vet att min mor är så glad att det finns tex färdigskivad ost, färdigskuren sallad osv då hennes reumatism gör det svårt och smärtsamt att hacka, skära och hyvla.


     :D
  • amia01
    nernu skrev 2014-09-18 19:17:24 följande:

    Vad är det för fel på salladen och glassen?


    Varför inte skära sin egen sallad? Om det inte är för att man är sjuk/rörelsehindrad då. Färskare och godare.
    I det här fallet var mängden inget problem eftersom vi var många som skulle äta. Men även om man inte är så många i hushållet så är hållbarheten på färska grönsaker minst en vecka, så man borde kunna ha mer än en sort hemma om man vill blanda.
    Glass är godast om man gör den själv, eller så väljer man en enklare efterrätt om man inte har så mycket tid som vi hade i det här fallet.
  • amia01
    Jennie med ie skrev 2014-09-18 20:09:21 följande:
    Färdigskuren salladsmix i påse köper jag ibland ja, jag vill ha det just blandat men det blir för mycket att köpa varje sort separat om det bara är jag som ska ha. 
    Light? Absolut. Pepsi Max kan jag inte vara utan :D
    Smaksättningar och mixer? Absolut. Tacokryddmix t ex, jag får det inte lika gott själv.
    Saft? Det dricker bara sonen och inte orkar jag göra egen för det...
    Bröd? Äter jag sällan och gillar inte att baka.
    Jag köper t o m färdiga köttbullar. Sonen är storkonsument och ingen av oss pallar rulla den mängden utom till jul eller när även maken ska ha (jag är vegetarian).
    O s v.

    Tycker jag att vi äter dålig mat? Nej, inte över lag. Vi väljer bara inte alltid det allra nyttigast möjliga.
    För mig är det inte bra mat, men det gör inte ert val sämre, bara att ni antagligen prioriterat något annat i livet. Problemet är när man inte kan stå för sina val och prioriteringar, när man kallar köpt saft och färdiga köttbullar för bra mat...
  • Jennie med ie
    amia01 skrev 2014-09-18 22:11:59 följande:
    För mig är det inte bra mat, men det gör inte ert val sämre, bara att ni antagligen prioriterat något annat i livet. Problemet är när man inte kan stå för sina val och prioriteringar, när man kallar köpt saft och färdiga köttbullar för bra mat...
    Du har ju ingen aning om vad vi äter, utöver den lilla infon du fick där.

    Men jag ser inte en massa "inte kan stå för sina val", men betydligt mer "jag kan inte acceptera andra val än mina".
Svar på tråden Vem köper allt skit?