• amia01

    Vem köper allt skit?

    Bara undrar... Affärerna är överfulla med smaksättningar, light, färdigskuret, mixer, mm mm Köper ni sånt? Varför?

    Har försökt planera för gemensam matlagning med några andra familjer den senast tiden, men varje gång känt mig så äcklad av de matvaror de väljer att jag känt mig tvungen att försöka undvika att äta maten. Och faktiskt också känt tvivel om jag kan fortsätta vara så nära vän med människor som står så långt från mina värderingar?

    Ett exempel på en middag kan vara:
    - Färdigskuren salladsmix i påse.
    - Färdig sås på burk eller mix.
    - Färdiga klyftpotatisar att värma.
    - Färdigkryddat kött.
    - Glass i storpack till efterrätt.

    De flesta varorna dessutom ur butikens eget EMV sortiment.

    Det är inte middag för mig.
    För mig är det självklart att inte köpa några lightprodukter, utan blanda själv. Margarin kommer inte över tröskeln, utan det är smör som gäller.
    Grönsaker ska köpas hela och tillagas när dom ska ätas. Kryddningar, smaksättningar och såser gör man själv. Liksom sylt, saft och bröd.
    EMV är också en sak som alltid går bort.
    Typisk inköpslista för middagen ovan:

    - Grönsaker
    - Potatis
    - Kött
    - Grädde/CF/Mjölk
    - Smör/Olja
    - Kryddor
    - Socker
    - Bär/frukt
    - Ägg
    - Mjöl

    Svenskt så långt som möjligt,och ingen EMV.

    Är jag konstig som reagerar? Eller finns det fler som tycker som jag, att det är skillnad på mat och MAT?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-09-17 22:37
    Lite förtydligande:
    Jag har ingen åsikt om att använda hel eller halvfabrikat, eller definitionen på det. Jag menar inte heller att man måste odla eller slakta all mat själv eller mala sina egna kryddor.
    Just för att undvika de här spekulationerna tog jag exemplet i TS, där jag föredrar både hel och halvfabrikat, och där inget av det jag listade var egenproducerat. Skillnaden är bara att de varor jag skulle valt var "basvaror" som man själv får laga till, medans de som mina vänner valde var mer processade.
    Jag förstår också att det finns massa anledningar till att ta genvägar i vardagen, och tro det eller ej, men det händer faktiskt här också, om än inte så grovt som i mitt exempel...
    Jag ville bara veta hur man tänker när man utger sig för att vara matintresserad och kunnig, när man inte väljer att laga maten själv de gånger det finns både tid och pengar?

  • Svar på tråden Vem köper allt skit?
  • Aniiee
    amia01 skrev 2014-09-17 22:44:00 följande:
    Men om du förstått varför man inte lagar sin egen mat i så stor utsträckning som man har möjlighet till, så kan du väl förklara för mig?
    Förklaringen har du fått många gånger från flera i tråden, men jag kan ta de vanligaste orsakerna igen:

    Om vi då bortser från de två största orsakerna (vaför vi nu skulle det), närmligen tid och pengar, så är resterande orsaker som följer, oftast även i den ordningen: okunskap, ointresse, matstress och dito ångest(trådar som den här tråden, med din TS, är en stoooor trigger till den matstressen, men även många tidningar och matprogram). Sedan kan man dela upp varje bit i underkategorier om man vill.

    Sen kan man ha en eller flera av dessa, eller dess motsatser, i kombinationer. Till exempel kan man ha all tid, intresse och budget i världen, men ändå inte få till någonting på grund av stress eller ångest (eller bådadera). Man kanske har intresset, men inte kunskapen, och vet inte hur man ska få den kunskapen (en av de stora orsakerna till min egna matkurs bland vänner och bekanta jag höll förra året). det finns till och med de som inte alls är intresserade av att laga mat, men som är superduktiga på att göra det.....

    Det finns alla sorter. Och man bör ha förståelse för alla sorter. Har man tid och ork att hjälpa de som ÄR intresserade men som plågas av okunskapen och/eller ångesten så bör man sträcka ut en hand och hjälpa utan att döma. Alla borde ha rätt att må bra i sitt förhållande till mat, även om det blir falukorv och makaroner ibland.
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee
    amia01 skrev 2014-09-17 22:57:22 följande:
    Visst, gör också färskosten på fil. Råkade bara vispa CF lite för mycket en gång, och fick ett jättegott, krämigt resultat. Lycka till!
    Solig
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Houdini

    D u TS är en snobb.

    Eftersom DU vet att x och y smakar så mycket bättre än z och å.

    Och så bryr du dig lite mer om din familj än andra gör för du gör ditten och datten.

    Jag blir inte ett dugg sårad eller skäms eller tycker det är ett känsligt ämne.

    Jag blir bara så trött på besserwiesers som dig som ska tala om för andra hur de ska leva.

    Och jag är en bra kock har jag fått höra så jag har inga komplex över det. Jag kan baka tom sylta och safta.

    Men hemgord sylt är inte så mycket godare än köpesylt att det är värt besväret att göra det själv. Köpebröd tycket jag är hundra gånger godare än hembakat.

    Sen tycker jag förståss att oftast är det vad man gör med råvarorna som ger resultat.

    Spelar ingen roll om du har världens finaste kött om du är en klant i köket.

    Men är du en bra kock kan du förvandla det mesta till en underbar måltid.

  • justine
    känt mig så äcklad av de matvaror de väljer att jag känt mig tvungen att försöka undvika att äta maten. = i stort sett förståeligt

    Och faktiskt också känt tvivel om jag kan fortsätta vara så nära vän med människor som står så långt från mina värderingar?= inte förståeligt
  • Mandel

    Jag bestämmer vad för sorts matvaror som ska finnas i mitt hem och andra bestämmer vad som ska finnas i deras.
    Så länge folk använder hjärnan och vet varför det köper det de gör och hur det påverkar den egna hälsan, miljön, djuret som köttet kommer ifrån osv. är jag nöjd.

    Tyvärr handlar inte folk med hjärtat eller hjärnan utan med plånboken och med så många kuddar i fina nya soffan som mål...


    Den vise talar om vad han ser, dåren om vad han hört.
  • Nightrod

    Tycker att man kan hårddra det att mat som man behöver använda två kastruller/pannor/formar och inte kan tillaga i micron idag räknas som lagat från grunden.


     


    Även om jag anser att från grunden då skall man se köttet växa upp innan man släcker dess liv och styckar upp det

  • tobbe01
    amia01 skrev 2014-09-16 22:03:47 följande:

    Bara undrar... Affärerna är överfulla med smaksättningar, light, färdigskuret, mixer, mm mm Köper ni sånt? Varför?

    Har försökt planera för gemensam matlagning med några andra familjer den senast tiden, men varje gång känt mig så äcklad av de matvaror de väljer att jag känt mig tvungen att försöka undvika att äta maten. Och faktiskt också känt tvivel om jag kan fortsätta vara så nära vän med människor som står så långt från mina värderingar?

    Ett exempel på en middag kan vara:
    - Färdigskuren salladsmix i påse.
    - Färdig sås på burk eller mix.
    - Färdiga klyftpotatisar att värma.
    - Färdigkryddat kött.
    - Glass i storpack till efterrätt.

    De flesta varorna dessutom ur butikens eget EMV sortiment.

    Det är inte middag för mig.
    För mig är det självklart att inte köpa några lightprodukter, utan blanda själv. Margarin kommer inte över tröskeln, utan det är smör som gäller.
    Grönsaker ska köpas hela och tillagas när dom ska ätas. Kryddningar, smaksättningar och såser gör man själv. Liksom sylt, saft och bröd.
    EMV är också en sak som alltid går bort.
    Typisk inköpslista för middagen ovan:

    - Grönsaker
    - Potatis
    - Kött
    - Grädde/CF/Mjölk
    - Smör/Olja
    - Kryddor
    - Socker
    - Bär/frukt
    - Ägg
    - Mjöl

    Svenskt så långt som möjligt,och ingen EMV.

    Är jag konstig som reagerar? Eller finns det fler som tycker som jag, att det är skillnad på mat och MAT?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-09-17 22:37
    Lite förtydligande:
    Jag har ingen åsikt om att använda hel eller halvfabrikat, eller definitionen på det. Jag menar inte heller att man måste odla eller slakta all mat själv eller mala sina egna kryddor.
    Just för att undvika de här spekulationerna tog jag exemplet i TS, där jag föredrar både hel och halvfabrikat, och där inget av det jag listade var egenproducerat. Skillnaden är bara att de varor jag skulle valt var "basvaror" som man själv får laga till, medans de som mina vänner valde var mer processade.
    Jag förstår också att det finns massa anledningar till att ta genvägar i vardagen, och tro det eller ej, men det händer faktiskt här också, om än inte så grovt som i mitt exempel...
    Jag ville bara veta hur man tänker när man utger sig för att vara matintresserad och kunnig, när man inte väljer att laga maten själv de gånger det finns både tid och pengar?


    Du har tre val. 1.Avsluta experimentet med att laga mat gemensamt med "vänner".
    2. Säga åt dina "vänner" att de lagar skitmat och att de får skärpa sig om du ska komma till dem på middag.3 Hålla god min och tänka att de ju är dina "vänner" (!?)
  • SivSavant

    Samma sak med andra saker.
    Vem köper den där skon för 1500 spänn som är en engångssko.
    Vem köper den där TV:n som har så oerhört dålig bild.

    Olika intressen, värderingar och framförallt okunnighet?


    Det krävs inte mycket av en tjej för att bli mamma, men det krävs en riktig kvinna för att vara en moder.
  • amia01
    SivSavant skrev 2014-09-18 09:34:16 följande:

    Samma sak med andra saker.
    Vem köper den där skon för 1500 spänn som är en engångssko.
    Vem köper den där TV:n som har så oerhört dålig bild.

    Olika intressen, värderingar och framförallt okunnighet?


    Håller med.
    Och även i de fallen kan jag känna mig obekväm med de människor som inte kan stå för sina val. Många berättar gärna om hur bra fynd de gjort, när de egentligen inte fått mer än de betalat för. Okunskap? Ovilja att inse fakta? Behov av att verka bättre än man är?
    Kan ändå ha mer förståelse för de här sakerna än för de matval mina vänner gör, eftersom jag vet att den ekonomiska biten inte spelat någon roll i det fallet. Måste vara okunskap eller ointresse, trots att de tror sig stå för något helt annat...
  • Tittij

    Jag är nog lite mitt emellan.

    vi försöker laga den mesta maten från grunden. Egna potatisklyftor (tar ju typ 5 minuter..) egen guacamole (hur den färdiga med 1% avocado ens får kallas guacamole är ett mysterium) och egen panerad torsk istället för fiskpinnar som några exempel.

    Vi kokar egen saft och får både svartvinbärssylt och äppelmos av svärmor som fixar, samt bullar som hon bakar. Vi får även svamp från svärmors skog som räcker hela året.

    Vi tycker ekologiskt och närproducerat är jätteviktigt och kommer under nästa år att bygga både egen kompost och växthus för att bli mer självförsörjande på tomtar, gurkor etc.

    MEN; självklart "fuskar" vi ibland. Det köps både pågens kanelgifflar (för att de är så sjukt goda) som färdig pommes frittes emellanåt då barnen gillar det. Det köps färdig ekologisk jordgubbssylt då vi inte har nån ekologisk självplock i närheten. Ävenfärdigköttbullar serveras emellanåt när vi inte orkar göra egna, en stressig dag mellan heltidsjobb och simträning för barnen. (ekologiska ibland, delikatessköttbullar ibland då de är goda)

    Jag förstår att inte alla orkar, kan, vill eller har råd med ekologiskt och hemlagat. Det jag itne förstår är att man köper den allra värsta skiten. Fun Light, Euroshoppers fiskpinnar, billiga skitkakor som bara innehåller palmolja, kemikalier, färgämnen och smakförstärkare. Jag förvånas över hur få människor som faktiskt läser innehållsförteckningen på varorna. Sen förundras man över hur många som får cancer...

Svar på tråden Vem köper allt skit?