• amia01

    Vem köper allt skit?

    Bara undrar... Affärerna är överfulla med smaksättningar, light, färdigskuret, mixer, mm mm Köper ni sånt? Varför?

    Har försökt planera för gemensam matlagning med några andra familjer den senast tiden, men varje gång känt mig så äcklad av de matvaror de väljer att jag känt mig tvungen att försöka undvika att äta maten. Och faktiskt också känt tvivel om jag kan fortsätta vara så nära vän med människor som står så långt från mina värderingar?

    Ett exempel på en middag kan vara:
    - Färdigskuren salladsmix i påse.
    - Färdig sås på burk eller mix.
    - Färdiga klyftpotatisar att värma.
    - Färdigkryddat kött.
    - Glass i storpack till efterrätt.

    De flesta varorna dessutom ur butikens eget EMV sortiment.

    Det är inte middag för mig.
    För mig är det självklart att inte köpa några lightprodukter, utan blanda själv. Margarin kommer inte över tröskeln, utan det är smör som gäller.
    Grönsaker ska köpas hela och tillagas när dom ska ätas. Kryddningar, smaksättningar och såser gör man själv. Liksom sylt, saft och bröd.
    EMV är också en sak som alltid går bort.
    Typisk inköpslista för middagen ovan:

    - Grönsaker
    - Potatis
    - Kött
    - Grädde/CF/Mjölk
    - Smör/Olja
    - Kryddor
    - Socker
    - Bär/frukt
    - Ägg
    - Mjöl

    Svenskt så långt som möjligt,och ingen EMV.

    Är jag konstig som reagerar? Eller finns det fler som tycker som jag, att det är skillnad på mat och MAT?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-09-17 22:37
    Lite förtydligande:
    Jag har ingen åsikt om att använda hel eller halvfabrikat, eller definitionen på det. Jag menar inte heller att man måste odla eller slakta all mat själv eller mala sina egna kryddor.
    Just för att undvika de här spekulationerna tog jag exemplet i TS, där jag föredrar både hel och halvfabrikat, och där inget av det jag listade var egenproducerat. Skillnaden är bara att de varor jag skulle valt var "basvaror" som man själv får laga till, medans de som mina vänner valde var mer processade.
    Jag förstår också att det finns massa anledningar till att ta genvägar i vardagen, och tro det eller ej, men det händer faktiskt här också, om än inte så grovt som i mitt exempel...
    Jag ville bara veta hur man tänker när man utger sig för att vara matintresserad och kunnig, när man inte väljer att laga maten själv de gånger det finns både tid och pengar?

  • Svar på tråden Vem köper allt skit?
  • Flygfotogen

    Idag kokade jag rotmos och fläsklägg men ibland köper jag smaksatt creme fraiche och färdig sås. Varför? Jo, för att jag jobbar. Oregelbundna tider. Och jag är hungrig vid i princip samma tid varje dag. Då går det ibland snabbare att ta en genväg. 

  • tobbe01
    Flygfotogen skrev 2014-09-18 17:33:50 följande:

    Idag kokade jag rotmos och fläsklägg men ibland köper jag smaksatt creme fraiche och färdig sås. Varför? Jo, för att jag jobbar. Oregelbundna tider. Och jag är hungrig vid i princip samma tid varje dag. Då går det ibland snabbare att ta en genväg. 


    ....men skriv inte det på FB för då kanske du blir av med en massa "vänner"!!
  • Aniiee
    tobbe01 skrev 2014-09-18 17:48:35 följande:
    ....men skriv inte det på FB för då kanske du blir av med en massa "vänner"!!
    Med såna vänner behöver man inga fiender.....
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Tom Araya
    amia01 skrev 2014-09-16 22:03:47 följande:

    Bara undrar... Affärerna är överfulla med smaksättningar, light, färdigskuret, mixer, mm mm Köper ni sånt? Varför?

    Har försökt planera för gemensam matlagning med några andra familjer den senast tiden, men varje gång känt mig så äcklad av de matvaror de väljer att jag känt mig tvungen att försöka undvika att äta maten. Och faktiskt också känt tvivel om jag kan fortsätta vara så nära vän med människor som står så långt från mina värderingar?

    Ett exempel på en middag kan vara:
    - Färdigskuren salladsmix i påse.
    - Färdig sås på burk eller mix.
    - Färdiga klyftpotatisar att värma.
    - Färdigkryddat kött.
    - Glass i storpack till efterrätt.

    De flesta varorna dessutom ur butikens eget EMV sortiment.

    Det är inte middag för mig.
    För mig är det självklart att inte köpa några lightprodukter, utan blanda själv. Margarin kommer inte över tröskeln, utan det är smör som gäller.
    Grönsaker ska köpas hela och tillagas när dom ska ätas. Kryddningar, smaksättningar och såser gör man själv. Liksom sylt, saft och bröd.
    EMV är också en sak som alltid går bort.
    Typisk inköpslista för middagen ovan:

    - Grönsaker
    - Potatis
    - Kött
    - Grädde/CF/Mjölk
    - Smör/Olja
    - Kryddor
    - Socker
    - Bär/frukt
    - Ägg
    - Mjöl

    Svenskt så långt som möjligt,och ingen EMV.

    Är jag konstig som reagerar? Eller finns det fler som tycker som jag, att det är skillnad på mat och MAT?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-09-17 22:37
    Lite förtydligande:
    Jag har ingen åsikt om att använda hel eller halvfabrikat, eller definitionen på det. Jag menar inte heller att man måste odla eller slakta all mat själv eller mala sina egna kryddor.
    Just för att undvika de här spekulationerna tog jag exemplet i TS, där jag föredrar både hel och halvfabrikat, och där inget av det jag listade var egenproducerat. Skillnaden är bara att de varor jag skulle valt var "basvaror" som man själv får laga till, medans de som mina vänner valde var mer processade.
    Jag förstår också att det finns massa anledningar till att ta genvägar i vardagen, och tro det eller ej, men det händer faktiskt här också, om än inte så grovt som i mitt exempel...
    Jag ville bara veta hur man tänker när man utger sig för att vara matintresserad och kunnig, när man inte väljer att laga maten själv de gånger det finns både tid och pengar?


    Mycket av det där du beskriver är praktiskt att köpa om man inte förbrukar så mycket att det är idé att köpa råvarorna att göra det själv på.

    Jag som bor själv tycker färdiga salladsmixer mm är jättepraktiskt, men med 2-4 till i hushållet hade jag kanske föredragit andra varor och andra sätt.

    Färdigkryddat kött - ja, när jag ska iväg och grilla längre ifrån ett kök.
  • Tom Araya
    Bunny on speed skrev 2014-09-18 16:32:22 följande:

    Sallat i påse = perfekt för att få olika typer av sallat och inte behöva köpa mängder av varje


  • Tacksamt
    Bunny on speed skrev 2014-09-18 16:32:22 följande:

    Sallat i påse = perfekt för att få olika typer av sallat och inte behöva köpa mängder av varje


    Testade vitkålssalladen i påse på willys,fy fan så torr,urk!!!
    Nej,köper hellre ett huvud..
  • nernu

    Vad är det för fel på salladen och glassen?

  • Ramborg
    Tacksamt skrev 2014-09-18 19:17:21 följande:

    Testade vitkålssalladen i påse på willys,fy fan så torr,urk!!!

    Nej,köper hellre ett huvud..


    Finns det vitkålssallad på påse? Låter otäckt. Jag har bara sett olika slags blandsallad, och så ruccola och bladspenat.
    42.
  • Tow2Mater
    Ramborg skrev 2014-09-18 19:51:32 följande:
    Finns det vitkålssallad på påse? Låter otäckt. Jag har bara sett olika slags blandsallad, och så ruccola och bladspenat.
    Jag antar det avses strimlad vitkål, menad att blandas med t ex majonäs mm for "cole slaw" eller vinäger for pizzasallad. Vem äter strimlad vitkål som den är oavsett om man skär den själv eller inte, den är alltid torr.
  • Tacksamt
    Tow2Mater skrev 2014-09-18 19:55:12 följande:
    Jag antar det avses strimlad vitkål, menad att blandas med t ex majonäs mm for "cole slaw" eller vinäger for pizzasallad. Vem äter strimlad vitkål som den är oavsett om man skär den själv eller inte, den är alltid torr.
    Jag äter vitkål som den är,men köper ett huvud,den är inte torr!
    Vitkålen på påse smakade torkad vitkål typ,blääääärk!!
    Ibland köper jag olja och italiensk dressing och gör pizzazallad :)


Svar på tråden Vem köper allt skit?