• amia01

    Vem köper allt skit?

    Bara undrar... Affärerna är överfulla med smaksättningar, light, färdigskuret, mixer, mm mm Köper ni sånt? Varför?

    Har försökt planera för gemensam matlagning med några andra familjer den senast tiden, men varje gång känt mig så äcklad av de matvaror de väljer att jag känt mig tvungen att försöka undvika att äta maten. Och faktiskt också känt tvivel om jag kan fortsätta vara så nära vän med människor som står så långt från mina värderingar?

    Ett exempel på en middag kan vara:
    - Färdigskuren salladsmix i påse.
    - Färdig sås på burk eller mix.
    - Färdiga klyftpotatisar att värma.
    - Färdigkryddat kött.
    - Glass i storpack till efterrätt.

    De flesta varorna dessutom ur butikens eget EMV sortiment.

    Det är inte middag för mig.
    För mig är det självklart att inte köpa några lightprodukter, utan blanda själv. Margarin kommer inte över tröskeln, utan det är smör som gäller.
    Grönsaker ska köpas hela och tillagas när dom ska ätas. Kryddningar, smaksättningar och såser gör man själv. Liksom sylt, saft och bröd.
    EMV är också en sak som alltid går bort.
    Typisk inköpslista för middagen ovan:

    - Grönsaker
    - Potatis
    - Kött
    - Grädde/CF/Mjölk
    - Smör/Olja
    - Kryddor
    - Socker
    - Bär/frukt
    - Ägg
    - Mjöl

    Svenskt så långt som möjligt,och ingen EMV.

    Är jag konstig som reagerar? Eller finns det fler som tycker som jag, att det är skillnad på mat och MAT?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2014-09-17 22:37
    Lite förtydligande:
    Jag har ingen åsikt om att använda hel eller halvfabrikat, eller definitionen på det. Jag menar inte heller att man måste odla eller slakta all mat själv eller mala sina egna kryddor.
    Just för att undvika de här spekulationerna tog jag exemplet i TS, där jag föredrar både hel och halvfabrikat, och där inget av det jag listade var egenproducerat. Skillnaden är bara att de varor jag skulle valt var "basvaror" som man själv får laga till, medans de som mina vänner valde var mer processade.
    Jag förstår också att det finns massa anledningar till att ta genvägar i vardagen, och tro det eller ej, men det händer faktiskt här också, om än inte så grovt som i mitt exempel...
    Jag ville bara veta hur man tänker när man utger sig för att vara matintresserad och kunnig, när man inte väljer att laga maten själv de gånger det finns både tid och pengar?

  • Svar på tråden Vem köper allt skit?
  • Aniiee
    YokohamaNr2 skrev 2014-09-17 14:25:08 följande:
    Eller hur, samma här Vi har dessutom inte så mycket plats i frysen för det!

    Vi gillar matlagning men tar definitivt genvägar, just nu exprimenterar vi med att laga japansk och vietnamesiskt, sushi och summer rolls, då kan det ju vara lite svårt att laga helt från grunden
    Va? Påstår du att du inte odlar kelp själv? Skämmes, ta mig fan!
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee
    LaLola skrev 2014-09-17 14:25:45 följande:
    Nähä så du snackar gärna skit om de så här på ett forum men törs inte ifrågasätta IRL? Finns det något passande ord för sånt tro?
    Jag har flera....
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • modsey

    jag är ganska matmedveten och många kallar mig matsnobb Flört
    jag slår gärna ihop en egen beasås och gör eget potatismos, klyftpotatis och rotsakgratäng.
    Men visst tusan köper jag en del av det du raddar upp i bland, som sallad på påse exempelvis och visst kan jag köpa en färdig sås också om tiden tryter.
    Har man i grunden en bra mathållning finns det såklart utrymme för det.

  • Aniiee
    Fjärilslarv skrev 2014-09-17 15:51:40 följande:
    CF i köttfärsås, örk! det görs ju på en tomatbas.
    Ja, precis, på tomatbas. Vad trodde du =P

    För övrigt är "butiksbakat" bröd oftast från Dafgård...... inte nödvändigtvis, på mitt coop har de faktiskt ett riktigt bageri, med bagare och konditor anställda, men rent generellt är "butiksbakat" bara frysta degklumpar från något storbageri (dafgård verkar ha monopol) och sedan bara gräddat i butiken. Alltså ungefär lika "butiksbakat" som skogaholmslimpa....
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Aniiee
    Fjärilslarv skrev 2014-09-17 16:05:00 följande:
    Grädde/CF/mjölk är halvfabrikat,
    mjöl är halvfabrikat, likaså kryddor (om de inte är färska) och både smör och olja.
    Ännu värre, grädde, creme fraiche och mjölk är HELfabrikat. Även de flesta kryddor är HELfablikat. Mjölk och grädde kan argumenteras för är råvara, livsmedelsbranschen är inte riktigt överens där....
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Ramborg

    När vi nu ändå pratar om mat med genvägar: Varför köper folk färdigskivat bröd? Formfranska som man ändå ska rosta förstår jag, men allt annat bröd? Det finns ju knappt o-skivat bröd nuförtiden. Är det så jobbigt att ta fram en skärbräda och brödkniv? Själva snittytan torkar ju först, bröd är mycket godare nyskuret tycker jag.

    (Ja, jag köper färdigskivat ändå eftersom det inte finns annat. Men det här irriterar mig faktiskt - och till skillnad mot för TS, så påverkar andras beteende mig, eftersom jag inte längre kan hitta det jag vill köpa på grund av andras preferenser.)


    42.
  • Kpax
    Emeli skrev 2014-09-17 19:31:04 följande:

    Vad är EMV?


    Egna märkesvaror. Till exempel ICA Basic, Garant, Eldorado.
  • Aniiee
    Emeli skrev 2014-09-17 19:31:04 följande:

    Vad är EMV?


    Gissar vilt på "egna märkets varor", dvs coops egna märken (änglamark, coop och X-tra), icas egna märken (ica och ica basic), garant och eldorado (som är hemköps och willys egna märken. dvs Axfoods märke)
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
  • Kpax

    En parentes också:

    Läs innehållsförteckningen och läs tester istället för att stirra dig blind på märket. Nu kanske det inte är aktuellt om man syltar, saftar och lägger in sill själv, men Eldorados nachos, matjes, tvättmedel och äppelmos är produkter som brukar hamna högt i tester. Allt är inte skit bara för att det är EMV, men jag försöker också laga det mesta från grunden (men bakar aldrig bröd och orkar fanimej inte släpa fram pastamaskinen varenda gång jag ska ha spagetti).

  • Aniiee
    Ramborg skrev 2014-09-17 19:58:14 följande:

    När vi nu ändå pratar om mat med genvägar: Varför köper folk färdigskivat bröd? Formfranska som man ändå ska rosta förstår jag, men allt annat bröd? Det finns ju knappt o-skivat bröd nuförtiden. Är det så jobbigt att ta fram en skärbräda och brödkniv? Själva snittytan torkar ju först, bröd är mycket godare nyskuret tycker jag.

    (Ja, jag köper färdigskivat ändå eftersom det inte finns annat. Men det här irriterar mig faktiskt - och till skillnad mot för TS, så påverkar andras beteende mig, eftersom jag inte längre kan hitta det jag vill köpa på grund av andras preferenser.)


    Kanske just därför, det FINNS inget bröd som inte är skivat. Jo, butiksbakat......

    Tycker det är lite fånigt, faktiskt. Inte av de som köper, utan av bagerierna...... Jag vill faktiskt skära min skogaholmare själv =P Och jag äter inte ens skogaholmslimpa....
    We've got to live, no matter how many skies have fallen. - D.H. Lawrence
Svar på tråden Vem köper allt skit?