• Bellss

    Avliva friska katter.

    Nu är det tredje gången jag är med om en bekant (inte sammansatte gång) avlivar sin katt för att den kissar inne!
    Jag blir så jävla förbannad! Tycker ni det är okej?!

  • Svar på tråden Avliva friska katter.
  • Dr Mupp
    annaba skrev 2014-11-01 21:50:48 följande:

    Åtminstone i Sverige börjar fler och fler veterinärer vägra att avliva fullt friska djur utan hälsoproblem och hjälper istället till med att försöka hitta omplacering via katthem/hundstall eller liknande. I storstadsregionerna finns ett flertal, men även i övriga landet existerar ett antal frivilligorganisationer som arbetar med både hemlösa djur och omplaceringar.

    Självklart kan dessa inte göra allt, behovet överstiger långt de resurser man har tillgängliga eftersom det handlar om människor som på sin fritid volontärjobbar med något man brinner för.

    För min egen del är det en principfråga att inte avliva ett djur där det fortfarande finns möjlighet att komma tillrätta med problematiken - oavsett om det är i beteende eller fysiskt - och fortfarande ha ett värdigt liv för djuret. Avlivning är ett alternativ när sjukdomen eller beteendet blir en börda för djuret och påverkar hans/hennes förmåga att ha ett fullgott liv på sina egna villkor. Det sker för djurets skull, inte för att det är bekvämt för mig som ägare. 


    Antar att även du är vegan. 
    Rational arguments don?t usually work on religious people. Otherwise there would be no religious people.? - Gregory House, M.D
  • annaba
    Dr Mupp skrev 2014-11-01 22:05:26 följande:
    Antar att även du är vegan. 
    Har varit under perioder. För närvarande semi-vegetarian med inslag av fisk och ägg.

    Även om det låter som en paradox. Slakt av djur för deras kött ser jag inte i samma termer som avlivning av ett friskt sällskapsdjur.

    Varför? Slakten sker i syfte att tillvarata kött/hud/övrigt från djuret - d v s att producera näring och/eller skydd och kläder. Avlivning av ett friskt sällskapsdjur som har ett oönskat beteende (som i de flesta fall går att komma tillrätta med) är enbart en bekvämlighetsåtgärd för ägarens skull - det finns aldrig ett syfte att tillvarata något från det djur som tas bort.

    Vad gäller slakt av djur för deras kött så är en en grundläggande princip för min egen del naturligtvis en djurhållning som inte skapar ett lidande eller en onödigt onaturligt miljö för djuret (t ex burhöns, eller grisar som stängs in utan möjlighet till naturligt bökande, eller nötkreatur som binds upp kontinuerligt). Slaktmiljön behöver också vara så minimalt stressande som möjligt (där är dagens slakthus horribla, föredrar i stort gårdsslakt i en för djuret invand miljö). Där, mer än i slakten som sådan, ligger min anledning till att äta semi-vegetariskt, inte i någon grundprincip om att det är felaktigt att döda djur, som många (felaktigt) förutsätter.

    Läser man ordentligt i den ursprungliga texten jag skrev så framgår också att jag inte på något sätt motsätter mig avlivning som sådan av sällskapsdjur heller. Enbart en avlivning som är ur ägarens bekvämlighet och inte ur aspekten om vad som bäst tar tillvara djurets intressen och förmåga att ha ett fortsatt värdigt och fungerande liv.

    Sen kan vi naturligtvis diskutera oss blåa om det är samma sak eller inte. Död som död hävdar den som likställer de båda. Inte alls säger jag från min synvinkel.
  • Djur älskaren
    Dr Mupp skrev 2014-11-01 09:09:06 följande:
    Vi avlivar friska djur daligen. Det kallas slakt. Är du vegan?
    Jag är vegetarian som mer och mer håller på att bli vegan. Jag tycker denna tråd är så sjukt hemsk. tappar tron på människorna. att ni säger att djur är vår egendom å att vi har rätt att döda dom får mig bara att vilja gråta. Djur är inte våra. De är våra vänner som vi tar hand om.
  • manfrsthlm

    katter som inte sköter sig avrättas


    KIK: KRILLESTHLM1
  • Djur älskaren

    Människor är oxå djur vilket är de konstiga i denna tråden.


     


    Människor är också djur så varför skulle vi kunna ta livet av ett djur för att det inte sköter sig. de är inte deras fel att ingen har lärt dem de. å de är inte möjligt att någon ska veta hur man sköter sig om ingen lärt än.


     


    öva öva öva!

  • manfrsthlm
    Djur älskaren skrev 2014-11-03 06:07:52 följande:
    Människor som inte sköter sig avrättas. 
    det görs ju...Cool
    KIK: KRILLESTHLM1
  • Bellss
    Djur älskaren skrev 2014-11-03 06:07:52 följande:
    Människor som inte sköter sig avrättas. 
    Gör dom? I Sverige?
  • Djur älskaren
    manfrsthlm skrev 2014-11-03 07:14:07 följande:
    det görs ju...Cool
    inte i sverige och inte för anledningar som att dom kissar inne eller river på tapeter....
Svar på tråden Avliva friska katter.