• Anonym (Trött sambo)

    Livet med min sambo (jättelångt)

    Lite bakgrundsfakta: vi är båda runt 25, varit ihop i lite över två år. Jag har pluggat heltid hela tiden medan han precis fått jobb efter att ha varit arbetslös i nästan 2 år. Han jobbar 11-20 och har 5 minuters gångavstånd till jobbet, jag pluggar 8-17 och har ca en timme till skolan.

    Det har kommit gradvis typ, men han respekterar inte mig alls längre. Så som jag lägger fram det nu undrar jag själv varför jag inte bara lämnar honom, men eftersom det kommit lite i taget hoppas jag ännu att han kan gå tillbaka till den omtänksamma killen han var i början. Här är lite exempel på hur han är nu:

    - När jag kommer hem kl 18 handlar jag (ringer ALLTID och frågar om han vill ha nåt speciellt) och lagar mat, äter ensam och sätter mig sen och pluggar (tuff linje). Han kommer hem ca 20.30. FLERA gånger har han då klagat på att jag inte möter honom i hallen med en kram och en puss och erbjuder honom ett glas vatten eller mat direkt. Han fattar liksom inte att jag sitter och pluggar vid datorn eller antecknar och inte bara kan slänga ifrån mig grejerna. Det är inte heller så att HAN frågar mig om han kan hämta nåt, det är enbart mitt jobb trots att vi båda "jobbat" lika mycket under dagen. När han kommer hem är han dessutom ledig eftersom han lämnar jobbet på jobbet, medan jag fortfarande måste sitta och plugga flera timmar. Inte heller då frågar han hur det är eller så, utan sitter vid TVn bara.

    - Det är bara jag som städar, även om jag har minst tid. Jag ser ju hur det samlas i pappersinsamlingen, HANS disk står kvar i vardagsrummet, HANS smutskläder vandrar ut i hela lägenheten. Och ändå är det bara jag som städar, för att JAG måste sitta i äcklet och plugga. Jag har bett honom snällt att plocka upp sin egen smutstvätt/disk och det tar MINST en vecka innan nåt händer. Tar han hand om det läggs det först på en hög på sängen, eller på golvet, eller knökas in i hans garderob igen. När jag efter en vecka skriker "TA UPP DINA STRUMPOR" då är jag jobbig och bitchig osv.

    - Han har slutat be mig göra saker, nu bara kommenderar han mig. Det har blivit helt extremt. I början var det "ge mig sladden där" eller "ge mig saltet". Nu imorse öppnade han kylen för att se vad det fanns och sa "ta ut osten" när jag stod vid köksbordet?! När han för en gångs skull BER mig göra nåt åt honom kan han aldrig säga tack eller nånting för det.

    - På helgerna äter vi frukost tillsammans (han sover till 10.45 på vardagarna) och som jag skrev ovan har jag frågat honom 4-5 ggr i veckan om jag ska handla nåt åt honom. Det finns ALLTID flera sorters bröd i frysen + knäckebröd och kex, flera sorters pålägg och grönsaker, yoghurt, mjölk och minst 2 sorters flingor. Dessutom ägg, makrill, kakor och bullar, gryn att göra gröt på. Det som köpts hem av mig alltså. Ändå kommer han in i köket varje lördag och säger när jag frågar vad han vill ha "det finns inget att äta". Jag radar upp förslagen och han säger "uuh, äckligt".
    Samma sak när han kommer hem på kvällen. Han är hungrig och frågar vad det finns, oftast har jag lagat nåt snabbt och lätt, typ grönsaksgryta eller låda i ugnen, paj ibland. Han ratar det VARJE gång. Då har jag också frågat när jag handlar vad han vill äta, och han säger "spelar ingen roll". Istället beställer han hem pizza på kvällen.

    - Jag får aldrig göra nåt själv. Han blir utbjuden varje helg av sina kompisar, och de gillar inte mig (lång historia men inte mitt fel). Jag har inte haft så många kompisar eftersom mitt ex inte lät mig ha vänner och jag har haft svårt att skaffa nya. Jag uppmuntrar dock honom (nuvarande) att träffa sina även om jag inte får följa med, och han går iväg med orden "jag är hemma till midnatt". Även om jag nån gång ber honom stanna hemma går han ändå. Han kommer aldrig hem innan 3 och hör inte heller av sig för att berätta att han blir sen. De ytterst få gånger jag får erbjudande om att följa med "mina" kompisar (jag har EN killkompis) så är han grinig och sur hela dagen, för att sen på kvällen dampa loss totalt tills jag ger mig och stannar hemma. EN gång har jag varit på en "fest" med bara tjejer i klassen, han var ensam hemma i TVÅ timmar och när jag kom hem, spiknykter, klockan 23 så grät han hela kvällen för att han "känt sig så ensam". Han hade inte ätit nåt för att han blev så "deprimerad av att äta middag själv" (välkommen till min vardag).

    - Och så det som stör mig mest av allt. Då vår ekonomi inte är jättebra och vi inte har bil och sådär så får vi planera när vi ska handla tex på IKEA eller storhandla mat. Ofta på lördagen. Det planerar vi kanske tisdag/onsdag. Ändå blir det så VARJE lördag morgon att han får ett samtal från sin pappa att han ska komma hem och fixa nåt och han bara rusar iväg. Ingen förvarning dagen innan eller så. Kvar är jag ensam och ba... jaha. Antingen storhandlar jag själv det jag orkar bära, eller så får det vara till nästa vecka. Även saker vi planerat tillsammans, tex att vi ska gå och simma eller gå ut och äta, blir inte av eftersom han inte kommer hem i tid. Idag är en sån dag, vi skulle träna tillsammans och sen laga mat och äta mysigt på kvällen. Han kollar TV medan jag äter frukost ensam, sen rusar han ut för att "pappa är här om 2 minuter". Inte ett ord om när han kommer hem eller nånting, men jag antar att jag äter middag själv idag med...

  • Svar på tråden Livet med min sambo (jättelångt)
  • Anonym (C)

    Han låter som ett barn och du som hans mamma... Jag skulle slänga ut honom och hitta en mognare kille som man kan ha en framtid med :)

  • Anonym (.l.l.l.)

    Ts visst är det så at du redan ha rlämnat i tanken, nu behöver bara resten av dig följa med så slipper du den där parasiten och kan träffa en människa som visar hänsyn och omtanke och som älskar dig, för visst vet du att det där inte är kärlek.

  • Anonym (jo)
    Anonym (.l.l.l.) skrev 2014-11-01 14:29:49 följande:

    Ts visst är det så at du redan ha rlämnat i tanken, nu behöver bara resten av dig följa med så slipper du den där parasiten och kan träffa en människa som visar hänsyn och omtanke och som älskar dig, för visst vet du att det där inte är kärlek.


  • Anonym (Trött sambo)
    Anonym (C) skrev 2014-11-01 14:07:40 följande:

    Han låter som ett barn och du som hans mamma... Jag skulle slänga ut honom och hitta en mognare kille som man kan ha en framtid med :)


    Det har jag också sagt, att jag inte vill vara hans mamma. Han svarar "sluta med det då" men det är ju inte så jävla lätt när jag då själv får vada fram i smutstvätt och ändå blir beordrad saker. När jag flippar och säger att han är bortskämd så blir han kränkt och kör alltid med "amen då flyttar jag då!!" och när han dampat lite så kommer han och ber om ursäkt och lovar att aldrig göra så igen och blabla, sen blir det så några minuter senare ändå.
  • Anonym (Trött sambo)
    Anonym (.l.l.l.) skrev 2014-11-01 14:29:49 följande:

    Ts visst är det så at du redan ha rlämnat i tanken, nu behöver bara resten av dig följa med så slipper du den där parasiten och kan träffa en människa som visar hänsyn och omtanke och som älskar dig, för visst vet du att det där inte är kärlek.


    Halvt typ. Jag älskar ju honom och han gör bra saker också, men nu är det typ 50-50 bra och dåligt. Det är nästan bättre på vardagarna när jag är ensam, för då har jag kvar den där mysiga känslan att han kommer hem och vi pussas lite och vi kan se fram emot helgen. När helgen väl kommer vill jag helst inte vara här, för då spricker min rosenskimrande dröm.
  • Anonym (vfd)

    Varför slösar du bort ditt liv på detta vis? Du lever med en idiot rent ut sagt och när du väl lämnat kommer du ångra att du stannade så länge.

  • mammaåten

    Usch det låter inte alls speciellt roligt. Tycker du ska säga till honom vad du känner och om han inte bättrar sig kommer du lämna honom.

  • Ramborg

    Han kommer aldrig att ändra sig. Du har hotat honom, han har lovat ändra sig, du har accepterat. Och så ändrar han sig inte. Men du verkställer inte hotet.

    Ord kostar inget. Han har begripit att för dig räcker det med ord (buhuuu, jag looovar...). Varför skulle han då göra något som kostar något? Han behöver ju inte.

    Två alternativ. Acceptera att det här är ditt liv. Eller lämna.


    42.
  • Ellonbellon

    Det är så jäkla svårt att lämna en person man tror att man älskar, eller har älskat. Jag vet, för jag klarade det inte själv när jag levde så. Jag ställde upp på all skit och lät honom leva sitt liv medan jag levde som han vill. Han hittade en annan tjej sen, och på så sätt blev jag fri från honom. Det gjorde ändå ont så klart, men det gick ganska fort att komma över det och ta tag i mitt liv och mig själv.

    Du har det inte bra just nu och det ser ju inte ut som om han kommer förändras. Jag tycker du ska fundera lite på hur du skulle kunna gå till väga för att lämna honom. OM du gör det, har du någonstans du kan bo en stund tills du kan finna ett eget boende? En vän eller kanske hemma hos föräldrar/syskon? Det är alltid enklare och mer definitivt om du kan bo någon annanstans när du väl tar steget.

    Därefter tar du ett prat med honom, ett ordentligt ett. Säg hur du känner (inte du gör så och så, utan "jag känner att..."). Förklara sedan att det inte funkar längre och om han inte är villig att jobba på ert förhållande så blir detta slutet. Du kan också säga att du kommer bo borta några dagar, så kan han tänka över det, och du kan känna på hur det är att inte leva så här.

  • Anonym (Må bra)

    För mig som helt utomstående råder det inga tvivel, han är vidrig. (Visst, allt är relativt) Jag förstår att du ser något utöver det där hos honom, och att det är svårt att bara göra slut. Själv brukar jag tänka att de allra flesta människor har något fint långt där inne, även de mest fruktansvärda typerna. Att man hittar något fint i en annan människa är inget märkligt. Det är allt det andra, som drar ner en, som man bör hålla koll på.

Svar på tråden Livet med min sambo (jättelångt)