• Anonym (TS)

    Min kille blev helt galen

    Jag o killen har varit tillsammans i 2,5 år. Distansförhållande (ses varje helg o ledig tid). Han har alltid varit lite "speciell". Tex är han extremt snabb på att hugga så fort han tror nån kritiserar honom, och han vänder alltid på saker till att det är andras fel. Han har under våra år ihop aldrig bett mig om ursäkt eller sagt förlåt när vi bråkat.

    Men han har aldrig varit våldsam.

    För ca 8 månader sedan var vi ute o gick när en bil stannade in. Min kille fick för sig att mannen i bilen sa något spydigt när han gick ur bilen typ "flytta på er" och innan jag fattade vad som hände hade min kille sprungit fram till mannen och skrek, verkligen vrålade allt han kunde så rösten skar sig "VAD FAN ÄR DET DU SÄGER DIN JÄVLA FITTA!!! PASSA DIG JÄVLIGT NOGA" och började dessutom sparka (!) på killens bildörr.

    Jag blev helt chockad för enligt mig hade mannen inte ens sagt något men jag kanske bara inte hörde. Oavsett så var min killes reaktion helt överdriven.

    Jag drog bort min kille och försökte be om ursäkt till mannen och jag höll på att skämmas ihjäl. Jag är strax över 30 och min kille närmare 40 så vi är knappast några stökiga ungdomar. Tvärtom, ingen av oss festar eller är stöddig eller så på nåt sätt, tror aldrig han varit i slagsmål ens som yngre.

    Killen fortsatte härja i min lägenhet när vi kom upp. När jag sa att det inte var okej att fara ut sådär blev han helt svart i blicken och fortsatte slå i skåp o dörrar helt okontrollerat och bara skrika på mig. Han var så olik sig att jag började gråta. Tyckte det var obehagligt. Jag bad honom flera ggr sluta skrika för jag blev helt skakig men han brydde sig inte alls.

    Iaf så la det sig efter några dagar o sen dess har han aldrig nämnt det.

    Jag försökte såklart prata men han är totalt omöjlig att prata med när det kommer till hans eget beteende. Jag kan ALDRIG ta upp något jag tycker han gjort fel för han hugger direkt o vänder taggarna utåt o skriker eller spelar offer. Även när det gäller småsaker. Och även när jag lindar in orden i bomull och försöker förklara på det allra snällaste sätt så han inte ska känna sig kritiserad. Hjälps inte. Det tar bara stopp och han blir tokig och vrålar.

    Efter den här händelsen har dessa dåliga sidor blivit sju resor värre. Han är alltid typ "nervös" nästan paranoid av sig. Han kan bli oproportionerligt förbannad över saker och fara ut så jag blir alldeles nervös på honom. När jag ber honom sluta skrika nekar han till att han gjort det. Som att han tappat minnet/inte hör sig själv. Han verkar plötsligt ha fått så mycket hat inom sig och har gått från att vara en empatiskt ödmjuk kille till att hata o säga så elaka saker om det mesta. Tex måste han säga något vidrigt om varenda utländsk människa vi möter (trots att han vet att jag aktivt jobbat mot rasism och att hans kommentarer gör mig ledsen), eller att han blir svinförbannad när jag ger pengar till tiggare ibland, han hatar plötsligt feminister och "vänsterpack" mer än allt annat, osv osv.

    För mig är det helt okej att tycka olika, men att man kanske kan respektera varann ändå genom att vara tyst om vissa åsikter eller iaf säga dom på ett mer vuxet sätt. Det är som att han måste få säga sånhär skit, oavsett vad jag tycker om det. Som att har massa hat i sig. Det gör mig ledsen.. Inte att vi tycker olika helt plötsligt men att han inte alls bryr sig om vad jag tycker om honom.

    Detta är INTE den kille jag blev tillsammans med och jag tycker det är obehagligt för det vände på bara en/nån dag. Andra har också märkt skillnad, mina föräldrar tex som älskade honom tycker nu att han mest beter sig jävligt mot mig..

    Det är som att han höll inne med allt tidigare och nu har han helt tappat gränserna..

    Hade jag inte vetat bättre hade jag trott han börjat med droger (han är strikt vegetarian och emot både alkohol o tobak o givetvis andra droger, vägrar även vanlig medicin typ alvedon så långt det går). Han verkar dessutom blivit så "vek". Han klagar o klagar på ALLT från sin onda tå till sin rygg till att det susar i näsan till ja, allt möjligt. Han säger bla att han aldrig kan sova trots att jag vet att han sover hela nätterna osv. Jag har själv svåra rygg o nervskador efter en bilolycka som gör att jag alltid har ont, men han ska liksom vara värst hela tiden. Det är ju inte en tävling, och jag ger honom så otroligt mycket bekräftelse o omtanke i övrigt så det saknar han knappast. Men får inte jättemycket av det tillbaks. Tänker att vi kanske bara är olika och vem är jag att döma. Han visar det ibland på andra sätt än med ord.

    Vad har hänt med min fina kille, hur kan jag hjälpa honom? Som det är nu tassar jag på tå varje gång vi ses för att inte råka säga fel sak. Ohållbart.

    Har tagit upp detta massor av ggr och även skrivit brev, men det blir tvärstopp så fort han känner sig minsta kritiserad. Han blir helt svart i blicken och skriker "vad fan är du ihop med mig för om jag är så jävla dålig!!" Och då kan jag precis innan ha radat upp massa härliga saker till varför jag älskar honom.

    Vad hände med honom?!?

    Kan man få en psykos utan droger? Kan jag hjälpa honom?

    Vad tycker ni det låter som?

    Usch det känns så obehagligt med hans humör och ilska.

    Och han skulle ALDRIG gå till en psykolog el liknande, just för att han inte kan göra fel. Bara alla vi andra. Annars hade jag gärna följt med honom.

    Han har såklart massa bra sidor emellan de här utbrotten. Men det tär så mycket på mig att inte kunna prata om det.

    Händelsen med mannen i bilen har han inte pratat om en enda gång efteråt. Inte om de ggr han sårat/kallat mig saker heller. När jag frågat varför han aldrig kan säga förlåt då han vet att jag ändå förlåter så lätt svarar han "jaha så jag ska säga förlåt och stå där som en idiot medan du inte gör nåt fel va, glöm det, GLÖM DET jag tänker faan inte be om ursäkt".

    Ursäkta lång ts men behövde få ur mig allt..

    Vad kan ha hänt egentligen??

  • Svar på tråden Min kille blev helt galen
  • Anonym (TS)
    Gammal_jazz skrev 2014-12-17 07:22:10 följande:

    Mycket leden att läsa allt detta..

    Vissa saker som du skriver om låter helt oacceptat, och det är inte okej!

    Du måste ta tag i detta.

    Har ni varit på någon familjerådgivning eller gått och snackat med någon?

    Föreslå detta, går han inte med på det eller någon annan hjälp, har du tyvärr svårt att kunna få ett drägligt liv.

    Om ni kommer iväg och pratar med någon tillsammans, är det vktigt att du tar upp sådant som du försökt säga, du nämner att han inte vill prata om saker och blir mörk i blicken.

    Jag har massa mer att säga, men får ta det senare.


    Jag har föreslagit detta och är jätteöppen för det själv. Främst för att hitta ett sätt att kunna prata utan att han blir så arg och stänger av. Jag har tagit upp det när allting varit lugnt o bra men han blir först helt oförstående och sen bara tvärarg då han inte ser att han gjort/gör några fel. När jag sa att det inte var okej att bli så orimligt arg på skitsaker skrek han "DET BLIR JAG INTE HELLER". Ibland känns det som jag hittar på för han nekar så in i vassen att jag funderar på om det är jag som hallucinerar eller är väldigt överkänslig. Men har aldrig haft såna problem förut och det är då ingen som sagt att jag är överkänslig tidigare..

    Ja han blir helt svart i ögonen. Trodde det var något man bara sa men blicken blir alldeles förändrad och han ser typ galen ut. Alltså inte annars såklart men när det vänder till ilska. Och han är så nervig och paranoid däremellan..

    Eller så kan han skrika, gå ut från rummet och banka och slamra inne i sovrummet sen komma tillbaks och skrika lite mer o sen gå in igen osv. Säger jag något, vad som helst, blir det värre. En gång mitt i ett såntdär utbrott sa jag "ska du vara här får du faktiskt lugna ner dig, mina grannar kommer ju ringa polisen. Ja vi är arga nu men jag älskar dig och du är ändå min bästa vän så ta det lite lugnt", det blev han också värre arg av. Han verkar inte höra mig i ilskan utan har fullt fokus på att antingen skylla på mig va det nu än är, eller försvara sig själv in i minsta detalj. Det enda som hjälper är om jag sitter knäpptyst alternativt håller med tills han skrikit klart, då blir det lugnt ganska fort. Det tär dock på mig istället för jag blir både irriterad över att inte kunna få fram mina åsikter nångång samt ledsen över att han inte ser att jag är på hans sida och vill hjälpa, och att inget nånsin blir utrett.

    Efteråt är det som att inget hänt. Jag kan va ledsen i dagar över att han kallat mig något (det har mest kommit på de sista bråken, att jag är dum i huvudet, en jävla käring, jag gör fan slut, jävla nonsens detta är, osv) men för honom är det som att inget speciellt har hänt..

    Flera ggr har jag sagt "men vi är ju alltid så respektfulla mot varann annars och jag säger ju aldrig såna saker till dig. När jag ber dig inte kalla mig saker kan du inte bara sluta göra det". Men då var jag löjlig som hängde upp mig på ord sa han. Och det är väl iofs sant också..

    Ja det kanske är bäst att lämna. Men det gör ont, för jag tyckte så mycket om honom innan allt detta hände. Jag har isolerat mig ganska mycket efter en bilolycka med massa efterföljande skador och han har varit ett stort stöd i kampen att få rätt hjälp. Och han får mig ofta att skratta istället för att tänka på smärtan. Och han låter mig vara lite hur jag vill, sätter inga krav tex utan verkar nöjd med mig när jag bara är mig själv och det är stort för mig och inget jag känt med någon annan.. Som sagt, dom bra sidorna.. är bra. Sålänge jag inte drar upp något eller kritiserar honom. Men inser att det nog är ohållbart, jag kommer explodera av innestängd irritation o frustration tillslut.

    Innan detta hände ville jag för första gången i mitt liv gifta mig. Så bara vände allt :'( usch det gör mig så ledsen...
  • Anonym (TS)
    MikNis skrev 2014-12-17 09:06:03 följande:

    ha en dialog med psykriatrin. 


    Du menar utan honom?

    Jag har det litegrann. Går hos en kurator jag har stort förtroende för, för att bearbeta bilolyckan och då har jag berättat en del om killen också, främst om det som hände med mannen i bilen samt hur arg han kan bli.

    Hon säger typ "nä det låter inte hälsosamt eller riktigt friskt. Njut av det som är bra tills du är starkare i dig själv sen kanske du ska släppa honom". Ungefär så. Hon funderade också på droger först och när det var uteslutet sa hon typ "ja nånting är det som inte står helt rätt till iallafall, det låter nästan som en form av psykos eller möjligen en diagnos men det kan ju inte jag sätta".

    Ska träffa henne nästa vecka igen. Ska kanske prata lite djupare om detta då då..
  • Anonym (v)

    ni kanske båda mår bra av att åtminstone vara ifrån varandra. Då kanske han vaknar till och inser allvaret, att det kan ta slut. Ni kanske kan ha julen som en testperiod nu (om du orkar det) ? Men du får nog vara tydlig mot honom att du tänker på det sättet. Om det inte funkar nu de här veckorna så måste vi ta ett break/göra slut (hur det nu känns för dig) , så att det inte kommer som från en klar himmel för honom utan att han faktiskt inser att det krävs en förändring för att ni ska kunna fortsätta tillsammans. Om han bara blir arg av det med, tja då finns nog inte så mkt att göra.

    Jag har en tonårig son som också blir helt svart i ögonen vid fåtal tillfällen när han verkligen upplever att något är orättvist. Han utreds just nu för trolig autism. Många saker du skrivit om din kille stämmer in på min son, även om jag faktiskt tycker min son beter sig "bättre" än din kille Skrattande, men jag tänker att det kanske eskalerar med ålder om man inte fått hjälp. 

  • eslah

    Jag tycker att beslutet är solklart. Efter bara 8 månader ihop och redan alla dessa incidenter, nej det är ingen fin kille du har hittat utan lägg benen på ryggen och spring.

    Det är något vissa av oss brudar bör tänka på, svinigt beteende som detta hade vi aldrig accepterat av vänner....varför då ta sån skit av en man? Nej lägg ner, allt behöver inte analyseras och repareras alla gånger.

  • eslah
    MikNis skrev 2014-12-17 09:06:03 följande:

    ha en dialog med psykriatrin. 


    Efter 8 månader ihop? Ska man börja böka med sådant i det stadie man borde ha "smekmånad"? Nej hon bör dra öronen åt sig, om det börjar såhär illa efter så kort tid så kommer det sluta på begravningsbyrån inom några få år till. Vägra leva destruktivt!
  • eslah

    Förlåt, 2,5 år ihop skulle det vara. My bad, men står fast vid min åsikt ändå!

  • Anonym (Usch)
    Anonym (TS) skrev 2014-12-17 07:05:05 följande:

    Ja det är precis som ni säger. För hade han varit öppen för att prata om så bara med mig, och varit öppen för det jag har att säga eller pyttelite öppen för att han har ändrats och gör saker som inte är okej, då kan jag absolut stanna och tillsammans hjälpas åt att få en förändring.

    Men nu blir det som att jag ska kämpa för en förändring för någon som inte ens förstår vad som ska ändras eller ens inser att han gör fel ibland. Jag hittar ingen utväg i det :(

    Faan att jag ska älska honom däremellan dessa utbrott. Jag hade så gärna hjälpt o stöttat honom i detta om han bara ville låta mig..

    Men visst, en del varma känslor mattas ju av lite när han beter sig illa, tyvärr.. O även om de kommer tillbaks när allt är bra så blir det som en liten flisa som alltid gnager att jag inte kan slappna av med honom osv,

    Nä jag vettefan vad jag vill just nu faktiskt..

    Nu är det bestämt sen länge att han ska spendera hela julen här. Han kom idag o ska vara här till första veckan i januari.

    Det som borde kännas kul känns mest nervöst.. Eller ja roligt också såklart.. Som sagt, han har bra o roliga sidor också. Vi skrattar mycket ihop och sådär. Men utmattande då det känns som jag går och håller andan till nästa bråk.

    Skulle eg vilja prata med hans mamma om detta och höra vad hon har att säga. Men det skulle han förmodligen få reda på och då skulle han ju verkligen bli skitförbannad.


    Jag blir faktiskt rädd för din skull, när jag läser att han ska stanna hos dig ända tills i januari. Efter allt du skrivit. Usch. Tanken är om du faktiskt kommer att orka med det, tänk om julen blir en enda lång pina o kaos, skulle det inte vara bättre att vara själv under julen o hitta en ursäkt för det? Eller ska du gå omkring o vara utmattad i flera veckors tid?

    Hoppas du kommer att fasa ut honom istället.
  • AnnaZL
    Anonym (TS) skrev 2014-12-17 07:13:59 följande:

    Jag har också varit i något liknande för många år sedan och det är mycket därför jag blir orolig. Orkar inte gå igenom det en gång till. Samtidigt känns det så orättvist av mig att ens tänka på det då han aldrig slagit eller puttat mig eller rört mig på något sätt. Men det är just att hans ilska känns så okontrollerad och bottenlös när den väl kommer. Men det är ju en känsla o min uppfattning. För honom är det kanske självklart att han aldrig skulle röra mig. Är ju det som blir så svårt när vi inte kan prata om honom :/

    Utanför sina utbrott är han den man jag träffat som varit mest respektfull överlag (förutom att han aldrig kan säga förlåt o det) och han behandlar mig mer som en jämlik vän än en tjej (på ett bra sätt alltså) och har noll av den där macho attityden, tack o lov. Men det är ju som sagt i hans "normala" stunder och är förstås ingen säkerhet för när han blir arg känns han verkligen som en annan person. Men det är ju vad jag känner och kanske inte sanningen. Eller ja, sanningen för mig såklart. Men i hans huvud kanske det inte ens finns på världskartan att han skulle slå mig? Förstår du? Känns orättvist att anklaga när det aldrig hänt. Och oron inför att han skulle göra det under ett utbrott kanske bara ligger hos mig?

    Han är så jäkla överdramatisk av sig i sin ilska att jag blir helt matt..


    Att bete sig som han gör när han är arg- skrika, kalla dig nedvärderande saker, är psykisk misshandel. Du har redan börjat bete dig annorlunda, tassa på tå för att inte göra honomarg, ett steg i normaliseringsprocessen.

    Det är inte konstigt att "hänga upp sig på ord", om orden var oviktiga kunde han låta bli att säga dem. Han visar inga tecken på att kunna hantera sin ilska eller ens på ånger när han skrämmer och sårar dig.

    Tänk på dig själv som om du vore ditt barn (eller annan vuxen): skulle du acceptera att någon behandlade en annan på det sättet.

    Du behöver inte ha honom hos dig på julen om du inte vill, det går att avboka/ göra slut. Ja, han blir väl arg, men det kommer han med största sannolikhet att bli ändå under helgen.

    Snälla, ta hand om dig själv! Denna typ av förhållanden är nedbrytande för psyket och ju längre de varar destå längre tid tar det att läka.
  • Anonym (Såärdet)

    Lämna honom bums.
    Det är förmodligen hans veganism som ställer till det. Veganer och vegetarianer blir lätt väldigt uppretade, har lätt för att samlas i grupp och skrika ramsor tillsammans tex.

    Sikta på en trygg och stabil köttätare nästa gång.

  • Anonym (anna)

    Hans beteende kan bero på många orsaker obearbettade händelser i barndomen, han kan lida av någon personlighetstörning eller en kombination av båda.

    Obearbettade händelser kan man komma tillrätta med men det kräver att han vill jobba med det. personlighetstörningar får man lära sig att leva med men man kan med hjälp av terapeut lära sig hantera ens tex ilska mm. 

    Oavsett så måste han inse att han har ett problem och så länge han inte gör det så spelar det ingen roll hur mycket du försöker få honom att förstå det finns inget du kan göra för honom. 

    Utan antingen acceptera hur han är och leva med det eller lämna. Finns en bra sajt på nätet där man hittar mycket artiklar om relationer, förhållanden mm. www.relationslabbet.com 

Svar på tråden Min kille blev helt galen