• Anonym (Hönsmamma?)

    Skulle ni låta er partner ta med er gemensamma ettåring på en 2 v resa till andra sidan jorden?

    Min sambo är nu pappaledig med vår ettåriga dotter och vill ta med henne på en resa till Indien i två veckor. Jag tycker att det känns jättejobbigt, vill inte att de ska åka. Dels tycker jag att hon är för liten för att vara ifrån mig så länge (både för hennes och min skull), dels tycker jag att flygresan är för lång, och att jag inte kan komma dit snabbt om det skulle hända något. Är jag hönsig eller egoistisk? Eller finns det fog för min motvilja? Är det okej att säga att man inte vill?

  • Svar på tråden Skulle ni låta er partner ta med er gemensamma ettåring på en 2 v resa till andra sidan jorden?
  • MammAmma

    Aldrig i livet att jag skulle gå med på att vara ifrån en 1-åring i två veckor oavsett vart resmålet är!

  • MammAmma
    Anonym (Mamma till 2) skrev 2015-01-30 13:21:11 följande:

    Mina är små globetrotters. De gjode sin första resa när de var 6 resp 8 månader och var ca 1 vid första riktigt långa flygningen. Så jag är ingen hönsmamma direkt när det kommer till resor med barn. Vi har flygit och flängt världen över med våra. Med det sagt så skulle jag aldrig aldrig åka till Indien med ett så litet barn! Indien har legat på vår önskelista över resmål i flera år men det får vänta till barnen är äldre pga av den stora magsjukerisken.

    Mitt företag har kontor i Indien så jag har varit där ett flertal ggr i jobbet och inte lyckts komma undan magsjukan en ända gång ännu. Bara en av kollegorna som klarat sig en gång trots alla tänkbara föriktighetsåtgärder. Stående skämtet här är "tjänteresa med gratis magsjuka inkluderat"

    En ettåring med magsjuka/matförgiftning i den värmen är inte att rekommendera. Det går snabbt att de blir uttorkade och njurarna får skador. Mycket snabbare än man tror.

    Bättre då att de tar ett resmål som är lite säkrare ur matsynpunkt. Indien är inte säkert utan ett av de värsta tänkbara även om man såklart endast äter på turisthaken


  • Anonym (Aldrig)

    Nej, aldrig i livet! Både för att en ettåring inte ska vara ifrån en anknytningsperson så länge (psykiska men) och till Indien, som jag har väldigt mycket erfarenhet av. (Fysiska risker)

  • Anonym (varför?)

    Frågan är väl varför man skulle vilja resa ensam med ett så litet barn till andra sidan jordklotet. Man har liksom inte riktigt samma glädje av resmålet som man kanske föreställer sig att man ska ha, när man har en så liten att ta hand om. Jag tror väl inte direkt att det är förenat med livsfara att resa dit (människor lever ju i Indien också), men det verkar bara inte vettigt. Bättre att spara det tills barnen är så stora att de också kan ha glädje av resan och inte kräver så mycket extra (särskilt mat, sovstunder, blöjbyten, ständig övervakning, etc, etc).

  • Anonym (Mamma till 2)

    Sen har vi ju också vaccinationerna.
    Havrix är ett måste och kan ges till barn över ett men då det är 2 sprutor med 4 veckors mellanrum måste det planneras. Kolla även upp vad det kostar.
    Vår företagshälsovård rekommenderar även Dukoral (ett koleravaccin) när vi åker men det får endast ges till barn över 2.
    Polio-, stelkramps- och difteri-vaccinationerna måste vara i ordning.
    Malariaprofylax kan även komma på fråga i många delar men inte i Goa.
    OM de tvunget skall åka så kontakta en vaccinationcentral i god tid för råd!

  • humlesurr

    TS! Googla anknytningsteori och "resa bort" om du vill ha lite kött på benen, att vara så länge ifrån varandra kan absolut skada i längden...


    Och det gäller egentligen oavsett om det hade varit du eller pappan som rest bort.

  • Rocket Mania

    Jag tror inte det är så farligt ur anknytningssynpunkt om pappan är en närvarande far som barnet knutit an till. Det är mer upprepade separationer som är skadligt.

    Du får väl tänka dig in i situationen. Och nu utgår jag från att pappan och barnet har en ordentlig anknytning (och du o barnet likaså). Om du själv skulle tycka det var ok att du och barnet åkte bort på samma sätt till samma ställe tycker jag du får bita i det sura äpplet och släppa iväg dom. Tycker du inte det är ok får ni sätta er och diskutera.

    Jag hade inte alls gillat det, vill absolut inte vara från mina barn så länge i den åldern. Så för min skull hade jag bett min man vänta.

  • Isis

    Absolut inte, skadligt för barnet att vara borta så länge från mig som mamma.

Svar på tråden Skulle ni låta er partner ta med er gemensamma ettåring på en 2 v resa till andra sidan jorden?