• Anonym (Lider)

    Skänka till tiggare?

    Tror inte någon har missat att det sitter en "tiggare" utanför varje affär, skänker ni något till dessa? För jag vill gärna hjälpa till genom att kanske då och då köpa en matbit till dem, rent pengamässigt skulle jag nog inte kunna tänka mig att ge pengar eftersom jag inte vet vad det går till? Skulle bjuda en av alla på restaurang men vi blev utskickade eftersom chefen på restaurangen hade portat dessa, så jag gav tjejen pengar i hopp om att hon skulle gå och äta..

  • Svar på tråden Skänka till tiggare?
  • Anonym (sanna)
    Anonym (lois) skrev 2015-03-31 11:48:14 följande:
    Och på vilket sätt hjälper vi dem genom att ge pengar, menar du? Särskilt med tanke på de problem och kostnader det trots allt för med sig att ha så många tiggare här. (Olagliga bosättningar, nedskräpning, tiggarbråk mm). Så ja, det är ett problem både för dem som tigger och dem som förväntas ge.

    Det bästa vore förstås om vi kunde erbjuda dessa människor jobb och tak över huvudet, men nu går inte det. Vi har redan många arbetslösa och de flesta svenska kommuner har tight ekonomi redan som det är.

    Man måste vara realistisk. Det bästa vore om vi kunde fixa världsfreden också, men det kan vi inte.
    Är det inte självklart att vi hjälper dom genom att ge pengar? Det är färre familjer som svälter.

    Jag tror säkert att man hade kunnat lösa saken på annat sätt. De som vill hjälpa tiggarna hade kanske kunnat skänka pengar till en organisation som hade kunnat hjälpa dom på plats utan att staten blir inblandad och tar pengarna till annat. Krav hade kunnat ställas på Rumänien att de måste ta tag i problemet för att få vara fortsatt kvar i EU. Det finns säkert massor av saker som vi kan göra. Men fram tills dess kommer jag fortsätta hjälpa dom. Men jag håller med om att det är ett problem med de olagliga bosättningarna.
  • Anonym (Ger pengar ibland)

    Jag ger pengar några gånger per vecka men då bara till den man som sitter där jag bor. Någon enstaka gång kan jag ge till någon annan men de är, som många av er skriver, så många så situationen blir ohållbar.

    Till er som tycker att man ska hjälpa på plats: Det finns ett flertal organisationer som är på plats i bl a Rumänien och hjälper romer där genom att bl a hjälpa till så att romska barn kan gå i skolan. En av dessa organisationer är Hjälp till liv genom vilken du kan stödja hjälp på plats alt. bli fadder till ett barn i en romsk familj. Deras hemsida är htli.org. De har 90-konto och står alltså under insamlingskontroll. Jag har själv fadderbarn i Lettland genom dem och kan varmt rekommendera er som är intresserade att titta in på deras hemsida. Varje jul så har de faddrar som har fadderbarn i Lettland och Rumänien möjlighet att skicka ett julpaket till sina fadderbarn.

    Jag tror inte på att tiggeriet är organiserat på det sätt som en del här i tråden skriver. Visst finns det säkert de som organiserar dyra resor, säljer boende här och tar betalt för platser. Dock tror jag dessa är i minoritet. Om det stämde att det skulle vara så dyrt som vissa av er skriver så hade strömmen av tiggare redan halverats. Däremot tror jag det är organiserat så tillvida att någon kanske har en bil och säljer platser i den, någon har en husvagn och säljer platser i den. Det man måste komma ihåg är att i den romska kulturen, och i många andra kulturer; är det snudd på lag att man ska hjälpa varandra inom släkten. Lika synd som jag tycker om dessa romska mödrar som får lämna sina barn, ibland flera månader i sträck, lika synd tycker jag om alla romska mor- och farmödrar som lämnas kvar med barnbarnen och ska försöka få ihop vardagen.

  • Anonym (Fattiga i EU)

    Vi hjälper redan Rumänien genom EU, idag får Rumänien stora bidrag genom EU socialfond med syfte att hjälpa utsatta. Rumänien väljer dock att inte utnyttja pengarna. EU har nu lanserat ett nytt sätt FEAD där man istället fördelar om pengarna så att vi i Sverige (och alla länder i EU) får extra pengar för att hjälpa de fattigaste inom EU. Man räknar med att det finns 20 miljoner fattiga inom EU. Pengarna finns men Rumänien och en del andra länder väljer att helt enkelt inte använda dom.

    Vi ska också komma ihåg att vi är med i EU vilket innebär att de som är från Rumänien och andra länder inte är invandrare eller flyktingar utan medborgare i vårt gemensamma EU. Vi har fri rörlighet, sjukvård och möjlighet att verka inom EU och det gäller tiggare, rörmokare och ingenjörer.

    Om vi skulle utesluta Rumänien ur EU så skulle tiggarna blir flyktingar och då skulle nog inte deras ekonomiska situation räcka som asylskäl. Så länge Rumänien är medlemmar i EU så borde EU tvinga dom att lösa problemen med fattigdom, diskriminering och utanförskap med de pengar som de faktiskt får.

    Jag ger en stor del av min skatt till EU, jag ger alltid tiggare pengar om jag har mynt.

    Jag stör mig mer på mobiltelefonsäljare, vandrande reklamskyltar, organiserade tiggare från t.ex röda korset, fyllon och psykfall på gatorna än tiggare som oftast sitter tyst och diskreta.

  • Anonym (ändrat mig)

    Tidigare tänkte jag som många här att det bara blev värre om jag gav pengar och att det var Rumäniens ansvar.

    Men sedan så började jag istället tänka på de enskilda människorna och att du just nu lider enormt mycket och att det knappast är speciellt kul att sitta utanför en affär i kylan hela dagen.

    Det är ju som deras jobb, världens tråkigaste jobb som jag absolut inte skulle vilja ha själv. Inte en chans att jag skulle byta ut mitt jobb mot att sitta utanför affärer dag ut och dag in även om jag fick samma lön. Så nu försöker jag att alltid ha en hög med 10-kronor på mig som jag kan ge så att de får någon form av lön för sitt arbete och hoppas att Rumänien får sådan press på sig från EU att de tar tag i problemet hemmavid.

  • Madmoiselle

    Jag ger pengar fast jag vet att det inte är en hållbar lösning. Jag har funderat på att volontärarbeta åt någon organisation som hjälper dem men hittills har jag inte haft tiden och energin.

  • En blå giraff

    Jag brukar ibland ge en liten slant. Tycker jag har råd med det och tiggare är människor också. Det är hemskt att se dem sitta så. Det bästa vore om de fick hjälp i sitt eget hemland men tyvärr fungerar det ju inte som det ser ut.

  • En blå giraff

    Tack för tipset om organisationen hjälp till liv. Tror jag ska ansöka om att få ett fadderbarn i Rumänien.

  • Anonym (för fan)

    Sluta för helvete att ge dom allmosor, dom kommer vara här så länge idioter gör det.


     

  • Vanillaextract

    Folk får väl ge hur mycket dom vill men man bör vara medveten om att man inte hjälper/löser något utan bara håller liv i ett lönlöst system.

    Jag tror inte människorna som tycker så synd om romerna vet särskillt mycket om gruppen. Inte mer än dom läst i mainstream media eller sett på någon dokumentär på svt. Gräver man lite djupare vet man att det inte handlar om några oskyldiga änglar som så gärna vill integreras.

    Vill man faktiskt hjälpa hittar man sätt att ge dom p-piller, utbildning, jobb och ett hem. Men dessa människor som känner sig som änglar för att de skänker fem kronor på vägen till jobbet skulle sällan göra någon stor uppoffring. Det är lätt att vara snäll när det inte kräver någon ansträngning.

  • tobbe01
    Anonym (lois) skrev 2015-03-31 11:35:16 följande:
    Om man ger pengar, leder det till att fler kommer hit istället för att hjälp erbjuds på plats i Rumänien. Som sagt, jag gav ibland för några år sen. Hjälpte det? Nej, det blev istället värre. Nu är de många fler och har de fått det bättre i hemländerna? Nej. Detta kan bara lösas på EU-nivå, inte på Sveriges gator.
Svar på tråden Skänka till tiggare?