• Anonym (Lider)

    Skänka till tiggare?

    Tror inte någon har missat att det sitter en "tiggare" utanför varje affär, skänker ni något till dessa? För jag vill gärna hjälpa till genom att kanske då och då köpa en matbit till dem, rent pengamässigt skulle jag nog inte kunna tänka mig att ge pengar eftersom jag inte vet vad det går till? Skulle bjuda en av alla på restaurang men vi blev utskickade eftersom chefen på restaurangen hade portat dessa, så jag gav tjejen pengar i hopp om att hon skulle gå och äta..

  • Svar på tråden Skänka till tiggare?
  • Mrs Green

    Nej, jag ger ganska mycket till hjälporganisationer men aldrig till enskilda människor. Jag föredrar att överlåta åt andra att välja vem som ska få och inte.

  • Anonym (otacksamma)

    Absolut inte!! Varför?

    Jo för att tiggarna i min stad är så jäkla fräcka..

    Dom slänger mat/frukt dom får någon min efter att dom fått den och personen som gav gått därifrån.

    Härom dagen stod en av tiggarna framför mig i kassan, såg hur han höll på med sina pengasedlar, (bland annat några hundringar) När det var hans tur så räckte han fram 50kr, det kostade det dubbla. Han vägrade betala mer än 50kr och bad kassörskan ge honom alla varor.

    Har förövrigt sett samma person stå och växla in sina sedlar och mynt, till en summa på flera tusen.

    Då jag sett dessa saker, vägrar jag numera ge. Även mat och frukt då våra tiggare slänger det ist för att säga nej tack.

  • Anonym (otacksamma)

    Köper däremot situation stockholm och liknande.

  • Ess
    Anonym (asta kvarts) skrev 2015-04-01 20:29:55 följande:

    Här i stan så har vi tiggare överallt och nu även utanför biblioteket. Där halvligger det en stor och välväxt man i sina bästa år. Ser frisk och stark ut och är välklädd. Jag är inte bättre klädd på minsta vis. Han väljer själv att ligga där och gäspa istf att försöka göra ngt vettigt. F ö så blir jag alltid så fundersam över att tiggare har så fina moderna telefoner. Jag har fått överta min dotters Iphone (heter det så?) och själv skulle jag aldrig ha råd att köpa en sådan. Utöver telefonen som kostar även om man har kontantkort bara så röker tiggare förvånansvärt ofta. Jag slutade röka 1989 och det var tur för idag skulle jag aldrig kunna unna mig en sådan lyx.


    Som jag skrev i en annan tråd så har vi enormt många polacker här på vår ort som jobbar både med bygge och grönsaksodlingarna.
    OM nu tiggarna varit så otroligt desperata, varför konkurrerar de inte med polackerna lönemässigt då?
    Kan det va för att dom inte pallar jobba så som polackerna gör....................
  • Anonym (Linn)
    driver28 skrev 2015-03-30 22:04:16 följande:

    Så här är det. Jag ger inte till tiggare heller. Men jag ger även en förklaring till mitt val att inte göra detta.

    Pengarna går tyvärr inte dit de gör någon nytta. Inte till största delen i allafall. Läste i DN för ett tag sedan om en mor och vuxna dotter som var här och tiggde. De betalade för 2 månader totalt 11000:- var för transport till Sverige, hyra av sovplats i husvagnsläger, och hyra av anvisad plats att tigga på som de tvingades tigga ihop först. Totalt lyckades de skrapa ihop 14000:- var innan de åkte hem igen. De tyckte det bar värt besväret eftersom 3000:- svenska kronor räcker långt i Rumänien varifrån de kom. Så värt det att de var här en andra runda när DN intervjuade dem. De människor som tar hit tiggarna är de riktiga vinnarna som kan ha upp till ett 20-tal tiggare som betalar 11000:- för plats i 2 månader. En bra inkomst för dem. Tiggarna själva är således inte någon tiggeriliga men det är andra som profiterar på dem och alla som ger. Jag vill inte gynna sådan verksamhet. Tyvärr hamnar tiggarna i kläm.


    Så du grundar din tanke på ett exempel? Många slår sig ihop och sover i bilen tex eller bor på ställen för hemlösa, där går inga 11 000 åt.
  • Anonym (Mia)
    Anonym (??) skrev 2015-04-01 18:32:44 följande:

    Ni som ger pengar osv. Ger ni även till svenska tiggare?


    Självklart förutsatt att de inte aktivt missbrukar.
  • Anonym (Q)
    Brumma skrev 2015-04-01 20:38:42 följande:
    Nja. Den enskilde individen hjälps ju. Och det är definitivt ett steg i rätt riktning..

    Och det är inte främst fattigdom och svält jag syftar på, utan själva attityden som blir ett större och större problem i världen. Vi och dom. Oförmåga att känna empati och förståelse för andra människor. Skylla problemen på grupper av människor för att de inte passar in eller för att de är "osnygga" delar av vårt samhälle.
    Men att ge pengar till en enskild individ är ju inte ett steg i rätt riktning. Och om alla ger pengar till alla tiggare blir det ju ett antal hundra/antal tusen enskilda individer som blir kvar i beroendet av andras allmosor. Attityden vi och dom kommer att kvarstå så länge människor fastnar i fattigdom. Jag känner empati för tiggarna men ger aldrig något på grund av skälen jag angivit.
  • Froststar
    Anonym (nej) skrev 2015-04-01 20:36:24 följande:

    En ganska relevant video


    Wow. Skitbra. Alltså man måste vara fullkomligt korkad att inte förstå sammanhanget när det presenteras på det viset. Kanske någon skulle ta och göra en sådan uppvisning för våra politiker. Eftersom de tydligen inte kan tolka siffror. De borde förstå tuggummimängderna i alla fall med en sådan här visuellt tydlig presentation.
    Genomsnittliga FL-ares inlägg framkallar kattens reaktioner.
  • Anonym (aldrig)

    Nej, jag ger aldrig något till tiggarna. Igår skulle jag göra ett ärende på stan och räknade till 13 tiggare mellan punkt A och punkt B. Här i stan är de inte alls försynta utan tilltalar en hela tiden genom att gapa HEJHEJ HEJHEJ och/eller vifta med något framför en). Jag tycker det hela är en jobbig situation, för jag vill kunna gå in i en butik eller till biblioteket utan att känna mig obekväm. Jag tycker att alla har rätt att få röra sig i det offentliga rummet (gator, torg, broar, bibliotek) utan att bli påhoppad. Jag undviker numera cityhandelns butiker eftersom jag inte känner mig väl till mods där längre.
    Jag tror inte på att ge pengar till tiggarna eftersom det inte löser några som helst problem. Kommunen här bidrar med lägenheter/sovplatser, stadsmissionen bjuder på frukost, mat och dusch och jag tycker redan där att kommunens skattepengar ska gå till annat än rumänska medborgare som inte vill betala boende i Sverige.
    Det finns mycket andra saker man kan göra för en bättre värld. Bli blodgivare t.ex. Jag köper också träd som planteras där det behövs, skänker till Rädda Barnen, cancerfonden, hjärt- lungfonden, frälsningsarmen,  har ett fadderbarn i SOS Barnbyar m.m. Bara för att man inte skänker till tiggarna betyder det ju inte att man inte gör något alls för andra här i världen. Man kanske rentav gör mer...

  • Anonym (Angelwings)
    Vanillaextract skrev 2015-04-01 16:34:35 följande:

    Folk får väl ge hur mycket dom vill men man bör vara medveten om att man inte hjälper/löser något utan bara håller liv i ett lönlöst system.

    Jag tror inte människorna som tycker så synd om romerna vet särskillt mycket om gruppen. Inte mer än dom läst i mainstream media eller sett på någon dokumentär på svt. Gräver man lite djupare vet man att det inte handlar om några oskyldiga änglar som så gärna vill integreras.

    Vill man faktiskt hjälpa hittar man sätt att ge dom p-piller, utbildning, jobb och ett hem. Men dessa människor som känner sig som änglar för att de skänker fem kronor på vägen till jobbet skulle sällan göra någon stor uppoffring. Det är lätt att vara snäll när det inte kräver någon ansträngning.


    Det är så sant det där du skriver, jag tror inte att du ens är helt medveten om hur mitt i prick du träffar. Jag skriver inga detaljer men någon som är ingift i min släkt har släkt i Rumänien, vissa där är gifta med romer och de har själva berättat om läget. Låt oss säga såhär, det är inte romerna som är integrerade, accepterar samhällets lagar och regler som är här och tigger.
Svar på tråden Skänka till tiggare?