• amoremio

    Sertralin- Livrädd!!!

    I slutet av Februari i år sprang jag bokstavligt talat till vårdhcentralen i ren panik och uppgivenhet. Jag bröt ihop inne hos läkaren. Efter flera månader av becksvarta känslor orkade jag inte mer. Det brast.

    Fick genast antidepressiva utskrivet. Äter sedan dess 50 mg sertralin om dagen. De första veckorna hade jag hemsk morgonångest, men plötsligt vände det och jag kände hur jag började må BRA igen. Jag kände mig bokstavligt talat pånyttfödd, lyckan och lugnet inombords kom tillbaka i livet.

    Allt var kanon. Fram tills några dagar sedan....

    För några dagar sedan fick jag en otäck overklighetskönsla i mig igen. Dagen kändes som en konstig dröm. Det kändes meningslöst att åka hem. Men jag flydde från stan för alla intryck fick mig att känna ännu mer olustig.

    Varje dag sedan ca 5 dagar tillbaka har jag återigen upplevt negativa känslor plötsligt. Kortare episoder tack o lov. Ikväll satt jag och tittade ut genom fönstret och när jag såg den gråa himlen utanför kom den där hemska känslan igen- livet kändes mörkt och meningslöst.

    Jag erkänner att jag är livrädd. LIVRÄDD att medicinen plötsligt slutat att verka och att depressionen därmed kommer tillbaka. Bara tanken på att drabbas av depression igen får mig att vilja skrika högt av ångest.

    Vad ska jag göra? Är detta bara en tillfällig naturlig dipp eller fungerar inte medicinen länge för min hjärna?

    Känner mig förtvivlad av skräck

    /En ung man som bara vill må bra.

  • Svar på tråden Sertralin- Livrädd!!!
  • Anonym (?)
    Anonym (Sluta!) skrev 2015-05-10 17:02:32 följande:

    Så det blev det tyvärr också för mig när jag åt Sertralin. Mådde jättebra den första tiden, sedan började jag få en ångest som jag aldrig upplevt tidigare, kände mig deppig och fick tvångstankar. Jag var tvungen at sluta med tabletterna, för om jag höjde mådde jag ännu sämre. Det tog ett år efter jag slutat med tabletter innan jag återhämtat mig. Skitmedicin!


    Usch , känns inte bra att läsa...blir jätterädd! Speciellt när man själv precis påbörjat behandling.
    Finns det någon med positiva erfarenheter?
  • Anonym (Sluta!)
    amoremio skrev 2015-05-10 17:13:01 följande:
    Vad tråkigt att du hade denna upplevelse!

    Äter du några andra mediciner nu?

    Du skriver att det tog ett år att återhämta dig. Hur gick denna återhämtning till och hur mår du idag? Om du vill får du jättegärna berätta mera
    Jag utvecklade tvångstankar när jag gick på Sertralin och började känna ångestkänslor, som inte liknade något av det jag upplevt tidigare, hjärtklappning och kände mig nervös jämt med en vilopuls på 110. Jag valde då att trappa ner medicinen och det var inte så lätt, jag grät mycket varje dag, alla mina känslor kom tillbaka, det kändes som så.

    Jag kan väl säga så mycket som att det har varit ett rent helvete för mig sedan jag valde att sluta, jag har varit mycket sämre nu än vad jag var innan jag började med medicinen. Jag slutade med medicinen sommaren 2012 och fick hoppa av min utbildningen och sedan dess har jag gått hemma. Jag äter ingen medicin idag.

    Jag börjar mer o mer känna mig som mitt gamla jag, men ångest har jag varje dag tyvärr, träffar inga människor pga ångesten, vågar inte åka buss osv.

    Det tog över ett år innan jag blev fri från tvångstankarna jag utvecklade med Sertralin, och nu såhär tre år efter så är de helt borta. Men jag är så mycket känsligare nu än vad jag var innan jag åt medicinen. Får ångest mycket lättare, blir lättare stressad och pulsen är fortf ganska hög.

  • Anonym (Sluta!)
    Anonym (?) skrev 2015-05-10 17:14:40 följande:
    Usch , känns inte bra att läsa...blir jätterädd! Speciellt när man själv precis påbörjat behandling.
    Finns det någon med positiva erfarenheter?
    Nä tyvärr alltså, jag har inget positivt att säga om medicinen, jag är ledsen. Men du behöver inte få det så jobbigt som jag hade det. Jag åt de i 4 år, alldeles för länge, du har ju inte ätit dom så länge och har chansen att sluta nu.

    Ta bara panikattacker, jag hade aldrig haft en panikattack i hela mitt liv innan jag började med Sertralin, men de kröp sig på under behandlingens gång och nu har jag panikattacker nästan dagligen.
  • cesso

    Ts, det tar tid att hitta rätt medicin och rätt dos! Ha is i magen! Prova tillsammans med läkare ut vad dom funkar MEN du måste förstå att medicinen inte löser allt! Du ska se den som den "knuff" du behöver för att SJÄLV orka lösa det! Promenader, motion, aktivitet, vila, balans i livet, terapi (?) etc. Den är tillför att ge dig en knuff i rätt riktning... Inte för att du jämt ska må bra. En vanlig missuppfattning tror jag. Jag tror ditt största problem är ångesten/rädslan för ATT bli väldigt deprimerad är ditt största problem nu. Jag tycker du ska ge 50mg en längre tid... Och jobba med ångesten. Det ärbara rädslor och tankar som ger dig oönskade känslor. När du känner dig rädd och ångestfylld försök att tänka: nu känner jag då här... (Sätt ord på det) och det gör jag JUST NU! Ta sen och rör på dig. Tvinga dig till det. Vad du än gör... Du måste aktivt jobba dig ut ut depressionen och inte få panik. Och inte förlita dig på medicin. Det är ett hjälpmedel men ingen bot. Men du är redan på väg!!!!! Det blir bra. Så låg dos som möjligt är bättre än för mkt.

  • cesso

    Och av alla antidep är sertrallin (zoloft) en gammal och väl beprövad med få biverkningar än annat. Börja inte ta lugnande

  • cesso

    Overklighets känslorna är med största sannolikhet ångest du upplever. Inget farligt bara otäckt.

  • Anonym (?!?!?!)

    Av det jag har läst här nu har jag bestämt mig. Det blir INTE sertralin för mig! Fy fan vilka mardrömsberättelser. Hur kan skiten få säljas?!?! Jag är säker på att jag skulle få totalbryt av den och ta livet av mig fast jag inte vill dö. En kompis till morsan käkar allehanda piller för ångest mm och hon är som en zombie och ibland är hon nästan bladig. Nej tack! Nej tack! Nej tack!

  • Anonym (?)
    cesso skrev 2015-05-10 18:10:29 följande:

    Och av alla antidep är sertrallin (zoloft) en gammal och väl beprövad med få biverkningar än annat. Börja inte ta lugnande


    Har du positiva erfarenheter att delge får du gärna göra det.....
  • Anonym (Ssk psyk)
    Anonym (?!?!?!) skrev 2015-05-10 14:59:12 följande:

    Min doktor vill ge mig Sertralin. Jag vågar inte ta det för jag har just hört det ts pratar om att man kan bli så fruktansvärt deprimerad och jag litar inte på att jag kan ta hand om mig om det händer och att jag kommer att rasa ner så djupt och plötsligt att jag får för mig att ta livet av mig. Jag har inga planer på självmord men tänk om hjärnan blir galen så att jag inte vet vad jag gör?!?!? Hjälp mig.


    Medicinen kommer inte att göra din hjärna galen. Ibland kan man inledningsvis må sämre de första veckorna när man börjar med ssri men det är övergående. Du behöver inte vara rädd att medicinen ska försämra ditt mående i längden. Däremot ska man ju själv överväga behovet av att börja medicinera. Vid en lindrigare depression kan det räcka med livsstilsförändringar såsom motion, tillräckligt med sömn, förbättrad kost. Även terapi kan vara gott nog vid depressioner. Men om du har svårt att klara av vardagen pga depressionen kanske antidepressiva bör övervägas.
  • Anonym (Ssk psyk)
    amoremio skrev 2015-05-10 16:29:46 följande:

    Tack för ditt svar.

    Jag känner precis som du säger. Jag behöver verkligen tala med någon för min rädsla har blivit nästan paranoid. Som i en skräckfilm

    Jag har precis tänkt samma angående doshöjning.

    Hur blir det med biverkningar om jag exempelvis höjer till 100 mg? Har hört att många går upp i vikt av sertralin, framförallt högre doser... Har ätit mina tabletter i 2 månader och inte gått upp något alls- trots ett hemskt "sug" stundtals. Hur är det med sertralin och viktuppgång? Låter kanske fjantigt men att fläska till sig skulle faktiskt göra mig deppig...


    "Paranoian" och overklighetskänslorna du beskriver är klassiska ångestsymtom. Ångest är helt ofarligt MEN bland det mest obehagliga man kan uppleva. Därför är sk förväntansångest (rädsla att drabbas av ångest) väldigt vanligt. Att få hjälp att hantera denna rädsla är det absolut mest effektiva för att bli bättre.

    Vad gäller din rädsla för viktuppgång är inte Sertralin det läkemedel som förknippas specifikt med viktuppgång. 50 mg är en ganska låg dos så en dosökning till 100 mg bör inte göra så stor skillnad vad gäller vikt. Depression och ångest i sig kan ju ge aptitlöshet och blir man av med de symtomen och får tillbaka suget på mat (godsaker) kan det ju givetvis märkas lite på vågen men Sertralin är inte förknippat med någon stor eller okontrollerad viktuppgång. Det antidepressiva som är mer förknippat med detta är Mirtazapin som ibland kan ges som tillägg till ssri.
Svar på tråden Sertralin- Livrädd!!!