• Anonym (Viola)

    Nekad mat på restaurang halvtimme innan stängning

    Finns en liten asiatisk restaurang på gatan där jag bor och ibland har jag gått iväg dit och köpt hem mat. Gick dit igår en halvtimme innan de stängde och beställde det jag ville ha. Han som tog emot beställningen gick ut i köket till kocken med min beställning men kom snart tillbaka och sa att det inte fanns tillräckligt med ris och att de inte tänkte koka nytt ris eftersom de inte visste om det skulle komma fler gäster den resterande halvtimmen.

    Jag tyckte inte att det var speciellt kul att höra att man som gäst inte skulle få beställa mat för att de inte tänkte koka ris "bara till mig". Första gången jag varit med om detta. Är det såhär det brukar vara på restauranger? Eller är det denna restaurangen som har dålig service?

  • Svar på tråden Nekad mat på restaurang halvtimme innan stängning
  • glutten
    Anonym (Skämmes) skrev 2015-05-18 19:30:13 följande:

    Oj. Skulle ni tänka så kring allt? Ni vill ha en klänning i er storlek på HM, men expediten säger att hon inte tänker gå ner till lagret och hämta en för hon vet inte om du verkligen tänker köpa den.

    Eller kaffet är slut på kafe men de vill inte göra nytt för det kanske inte kommer några fler kunder som vill ha kaffe efter dig.

    Eller du ska åka till en viss busshållplats men chauffören vill inte köra dit för det kanske bara är du som ska den vägen.

    En restaurant SÄLJER MAT. Om de inte vill ge sina kunder mat så är det ingen restaurang.

    Och ja, jag driver själv en restaurang och jag skulle skämmas ögonen ur mig om mina anställda inte ville koka ris åt en kund. Det kan bli en kund vi tappar och så mycket kostar inte ris. Då sätter man på lite ris om man är osäker men man skicker inte iväg kunden utan mat. Det är dålig service!


    HM - de hämtar aldrig saker på lagret, vilket är helt okej för mig. Det är så HM funkar.

    Kaffe - ej jämförbart då kaffe tar ca 1 minut att göra.

    Bussen - konstig jämförelse. Buss = kollektivtrafik och därmed samhällelig service.

    En restaurang är inte en samhällelig service.

    Återigen: Passar inte galoscherna går man nån annanstans. I mitt tycke märkligt att bli upprörd över en sån här sak.
  • PrettoWoman

    Jag har själv jobbat på en finare restaurang, inget hak.

    Där stängde vi köket minst en halvtimma innan stängning.

  • Anonym (Fried rice)
    Madmoiselle skrev 2015-05-18 14:31:26 följande:

    De måste koka minst 10 potioner ris åt gången, riskokarna funkar inte med mindre ris. Det känns väldigt onödigt att slänga nio potioner. Dessutom hade du fått vänta en halvtimme på din mat. Med andra ord förstår jag dem. Kunde du onte ha beställt något med nudlar eller bara woken och gjort ris hemma själv?


    Jag förstår att dom inte ville göra ris så sent, men att skriva att dom måste slänga resten av riset är helt fel, ris blir inte dåligt av att stå en natt i riskokaren. Ska man laga fried rice så är det bättre om riset är kokt dagen före.
  • Tocopherol
    Anonym (Fried rice) skrev 2015-05-19 07:04:34 följande:
    Jag förstår att dom inte ville göra ris så sent, men att skriva att dom måste slänga resten av riset är helt fel, ris blir inte dåligt av att stå en natt i riskokaren. Ska man laga fried rice så är det bättre om riset är kokt dagen före.
    Det är extremt stor risk för matförgiftning av ris, så jo dom måste faktist slänga det. Och speciellt om det får stå i riskokaren en hel natt utan kylskåp!!
  • Anonym (Fried rice)
    Tocopherol skrev 2015-05-18 23:23:54 följande:
    Det är extremt stor risk för matförgiftning av ris, så jo dom måste faktist slänga det. Och speciellt om det får stå i riskokaren en hel natt utan kylskåp!!
    Det är normalt i varje fall i Thailand att man kokar riset dagen före om man ska ha det till fried rice. Jag har själv käkat dagsgammalt ris många hundra gånger utan att hittills blivit matförgiftad så att det skulle va stor risk har jag svårt att tro. Jag har inte heller hört att det skulle va farligt av varken min fru eller hennes familj, men vad vet dom, dom äter ju bara ris varje dag.
  • ursula
    Anonym (Skämmes) skrev 2015-05-18 19:30:13 följande:

    Oj. Skulle ni tänka så kring allt? Ni vill ha en klänning i er storlek på HM, men expediten säger att hon inte tänker gå ner till lagret och hämta en för hon vet inte om du verkligen tänker köpa den. Eller kaffet är slut på kafe men de vill inte göra nytt för det kanske inte kommer några fler kunder som vill ha kaffe efter dig. Eller du ska åka till en viss busshållplats men chauffören vill inte köra dit för det kanske bara är du som ska den vägen. En restaurant SÄLJER MAT. Om de inte vill ge sina kunder mat så är det ingen restaurang. Och ja, jag driver själv en restaurang och jag skulle skämmas ögonen ur mig om mina anställda inte ville koka ris åt en kund. Det kan bli en kund vi tappar och så mycket kostar inte ris. Då sätter man på lite ris om man är osäker men man skicker inte iväg kunden utan mat. Det är dålig service!


    Massor med restauranger som stänger köket en halvtimme före stängning. Inget konstigt med det . personalen har väl fasta arbetstider
  • Madmoiselle
    Anonym (Skämmes) skrev 2015-05-18 19:30:13 följande:

    Oj. Skulle ni tänka så kring allt? Ni vill ha en klänning i er storlek på HM, men expediten säger att hon inte tänker gå ner till lagret och hämta en för hon vet inte om du verkligen tänker köpa den.

    Eller kaffet är slut på kafe men de vill inte göra nytt för det kanske inte kommer några fler kunder som vill ha kaffe efter dig.

    Eller du ska åka till en viss busshållplats men chauffören vill inte köra dit för det kanske bara är du som ska den vägen.

    En restaurant SÄLJER MAT. Om de inte vill ge sina kunder mat så är det ingen restaurang.

    Och ja, jag driver själv en restaurang och jag skulle skämmas ögonen ur mig om mina anställda inte ville koka ris åt en kund. Det kan bli en kund vi tappar och så mycket kostar inte ris. Då sätter man på lite ris om man är osäker men man skicker inte iväg kunden utan mat. Det är dålig service!


    Grejen är att restauranger kokar inte ris som vi kokar ris hemma, de använder en riskokare. Riskokaren tar minimum 10 potioner ris och det tar en halvtimme för den att bli klar. TS ska alltså vänta i en halvtimme (vilket hon säkert också hade tyckt var dålig service) sedan ska restauranger slänga nio potioner ris. Det kan knappast jämföras med att hämta en tröja på lagret. Det är också väldigt vanligt att restauranger stänger köket en halvtimme innan stängning.
  • Madmoiselle
    Anonym (Fried rice) skrev 2015-05-18 23:47:22 följande:

    Det är normalt i varje fall i Thailand att man kokar riset dagen före om man ska ha det till fried rice. Jag har själv käkat dagsgammalt ris många hundra gånger utan att hittills blivit matförgiftad så att det skulle va stor risk har jag svårt att tro. Jag har inte heller hört att det skulle va farligt av varken min fru eller hennes familj, men vad vet dom, dom äter ju bara ris varje dag.


    Så kan man göra hemma, men i ett restaurangkök gäller helt andra regler och lagar. Är maten över två timmar gammal så måste vi slänga den.
  • Anonym (Fried rice)
    Madmoiselle skrev 2015-05-19 00:40:12 följande:
    Så kan man göra hemma, men i ett restaurangkök gäller helt andra regler och lagar. Är maten över två timmar gammal så måste vi slänga den.
    Eller sätta den i kylen.
  • Anonym (Man i kalasbyxor)
    Anonym (*) skrev 2015-05-17 14:54:40 följande:
    Ja, om man bara har sittande gäster. Men har man mat för avhämtning så brukar man kunna beställa tills de stänger. Det är i alla fall min erfarenhet.

    Men det kan vara olika.
    Köket stänger ju i alla fall ca en timma innan restaurangen stänger. Har jobbat på restaurang som ung och vet att sista timman avslutar man för samtliga gäster med att ta nota samt att städa och förbereda för nästa dag.
Svar på tråden Nekad mat på restaurang halvtimme innan stängning