Inlägg från: Anonym (ADD) |Visa alla inlägg
  • Anonym (ADD)

    Jag ADD, han högfungerande autist. Barn?

    Ja, vi är ett par i 30-årsålden som efter många om och men till slut har hittat oss själva, varandra, klarat av utbildningar och hittat jobb och boende vi trivs med. Jag har en historia där depressioner, sociala svårigheter och vantrivsel på skolor och arbetsplatser har utmanat mig till det yttersta men där jag nu i vuxen ålder tack vare terapi, massor med stöd och lite tur äntligen hittat rätt sätt att använda mina styrkor och hantera mina svagheter. Min sambo, och bästa vän sen 15 år, har egentligen främst haft bekymmer med det sociala och svårigheter att prioritera vardag framför specialintressen, men även hans problematik blir med åren mindre framträdande och med hjälp av rutiner funkar han idag som de flesta andra. Här dyker tanken på egna barn upp, och den impulsiva delen av mig vill genast sätta igång, och lösa eventuella problem när de dyker upp samtidigt som den grubblande perfektionistiska sidan genast förkastar det hela, inte kan vi uppfostra ett barn, i ett samhälleligt sammanhang där sociala förmågor är ett måste, interaktioner med skola, vård och andra föräldrar? Hur kommer vi påverkas av ett barn i vår uppstyrda och strukturerade vardag? Och hur kommer ett barn påverkas av att växa upp med "knepiga" föräldrar där mamma kanske inte alltid vågar gå på föräldramöte, där hen kanske växer om pappa i social mognad redan före högstadiet? Hur kommer jag hantera ljudbilden som ett spädbarn innebär, jag som är rädd för dammsugaren, microns pling och tvättmaskinens pipande. Och hur stora är sambons empatiska förmågor egentligen? Många frågor, få svar.

    Någon där ute med erfarenhet, antingen som förälder med funktionshinder, eller barn till förälder med funktionshinder?

  • Svar på tråden Jag ADD, han högfungerande autist. Barn?
  • Anonym (ADD)
    Nonym skrev 2015-08-02 20:21:59 följande:

    Jag tror ni skulle klara det alldeles utmärkt!

    Barn behöver också struktur och rutin, så det är nog inga problem, och jag tror att din karl kommer att lära sig hantera när barnet/en ät ledsna, han kommer kunna trösta även om han inte alltid kommer kunna förstå VARFÖR det kommer tårar.

    Dessutom har ni ju rätt till stöd i ert föräldraskap, så om ni känner er mogna i övrigt tror jag det löser sig.


    Tack, du anar inte vad lite trevliga ord kan värma. Sambon har absolut stor förmåga att avläsa människor och anpassa sig utifrån det och skulle såklart lära sig även ett barns signaler, så ett spädbarn kan han nog absolut klara av, men ett lite äldre barn med ett stort känsloregister, ibland helt utan logik, kan bli en rejäl utmaning. Han trivs bra ihop med barn, men är ju sällan den som så att säga styr utan han leker på deras nivå oftast. Och det där med stöd låter ju bra, men man känner ju en viss rädsla i att inte räcka till själva. Om vi behöver stöd, och redan nu misstänker det, är det då rätt att gå vidare, mot barnet, mot samhället?
  • Anonym (ADD)
    Anonym (E) skrev 2015-08-02 20:31:30 följande:

    Visst, barn gillar rutiner men det är vi föräldrar som får inrätta dom. Ofta får vi också bara finna oss i att barn skapar rutiner som inte passar oss, som att vakna fem varje morgon.. Helst skulle jag sova till åtta men det struntar mina barn i. Hur skulle ni hantera avvikelser i era rutiner?


    Jag blir en typisk bortskämd tonåring när jag inte får sova och äta ordentlig, vresig och svårmodig, döljer det dock och går undan. Sambon blir förvirrad och beroende på situation apatisk eller går in fullständigt i något som inte kräver så mycket tankeverksamhet. Vi klarar av en del störningar numera, men barn är en obekant parameter.
  • Anonym (ADD)
    Anonym (Add med barn) skrev 2015-08-02 20:50:18 följande:

    Jag har add och en son som har adhd. Vi är altså varandras motsatser men ändå så lika???? jag ångrar aldrig att jag skaffade barn. Men jag tvekade som du innan. Vi med diagnos kanske har det lite tuffare att ställa om och bli den förälder samhället vill se. Men vi är absolut inga dåliga föräldrar!!! Kör hårt!! :)


    Det är väl egentligen det som oroar mest, inte att vi inte kommer lösa det, utan att våra lösningar kommer peka ut oss som annorlunda och att det inte kommer anses vara OK.
  • Anonym (ADD)
    Anonym (nej) skrev 2015-08-02 20:36:49 följande:

    Jag tycker att ni bör avstå.


    Såna här åsikter är såklart också välkomna, men utveckla gärna.
  • Anonym (ADD)
    Anonym (vården) skrev 2015-08-02 21:07:41 följande:

    Min åsikt är att ni bör avstå.

    Har via mitt arbete i våden där jag träffar många föräldrar alltför många gånger sett så många fall där man för barnens skull verkligen önskar att föräldrarna inte skulle varit så egoistiska utan skulle avstått.

    Men det måste kännas hemskt att höra detta, barnlängtan är ju en så stark instinkt och för många är barn mer eller mindre meningen med livet ... :(

    Vad säger exempelvis att det är den normala ljudbilden ni kommer mötas av? Ni kanske får et barn med kolik? Mitt barn hade kolik 16h per dygn i 4-5 månader.

    Vad säger att ni inte får ett barn med särskilda behov?


    Tack, precis såna här åsikter vill jag höra, goda argument och det är ju just det, kanske klarar vi av ett vanligt barn alldeles utmärkt, men som du säger, alla barn är mycket jobb, men vissa är mer. Jag kan försäkra dig att jag inte tar illa upp och turligt nog är vår barn längtan inte överväldigande, då hade vi nog redan varit på gång.
  • Anonym (ADD)
    Anonym (vården) skrev 2015-08-02 21:20:55 följande:

    Kram!

    En tanke jag har är att se hur ni hanterar att ha hand om barn kortare stunder, barnvakt hos släkt eller vänner med barn kanske? Bara för att få en känsla.


    Barnvakt fungerar utmärkt, men där är det ju så att vi dels oftast är jobblediga och kan vila ut dagen efter. Jag blir väldigt utmattad av barnskrik, men det klarar jag av under timmar eller till och med dagar, men egna barn stannar ju lite längre...
    Litet My skrev 2015-08-02 21:22:15 följande:

    Har lite samma tankegång. Har tyvärr träffat på föräldrar med diagnoser som haft de bästa intentionerna men där det inte fungerat alls utan där barnen till sist inte kunnat vara kvar. Det är inga elaka människor eller som utåt verkat ha så stora problem men i och med barnet (som även ofta själv har diagnos) har det inte fungerat. Npf diagnosen eller bakomliggande depressioner och sårbarhet har blommat upp. Menar absolut inget illa men det är min spontana tankegång efter flera år inom psykiatrin. (Sedan finns det såklart solskenshistorier MEN där anledningen att det gått bra har varit mycket stöd och mycket engagerade anhöriga som stöttat upp enormt). Vad tror du era anhöriga spontant skulle säga om ni frågade dem TS? Tänker att de har ju en hum om hur ni fungerar och känner er.


    Jag har som tur är en fantastisk familj som många gånger sagt att vi gör som alltid, hjälps åt :) men jag vill ju att vi ska klara oss bra, inte bara klara oss. Jag har ju också stött på en del människor som absolut inte borde ha barn, och som du säger, depression ligger ju oftast latent och bryter ut vid stress även om jag idag mår bra.
  • Anonym (ADD)

    Ser att jag fått massor med svar, jag är ute i båten och lovar att besvara frågor så snart jag har en pålitlig uppkoppling.

    Jag vill dock svara snabbt på en fråga som flera ställt. Vill vi ha barn för att vi har en stor barnlängtan eller för att man ska. Svaret är nog någon form av mellanting, vi har bägge två sen många år accepterat att vi helt enkelt inte ska skaffa barn p.g.a. våra svårigheter. Men nu när allt annat som såg omöjligt ut är på plats så tänds ändå hoppet. Vi vill ju ha barn, men är oerhört skeptiska, enligt många omkring oss lite för skeptiska.

  • Anonym (ADD)
    Lilje skrev 2015-08-04 18:40:34 följande:

    Kan ni inte fundera på en hund istället?


    Jodå, de finns redan, jag använder mina två i jobbet, och så har vi en gamling som numera är sambons sällskap på dagarna.
Svar på tråden Jag ADD, han högfungerande autist. Barn?