Inlägg från: Ambulansliv |Visa alla inlägg
  • Ambulansliv

    Döda barn

    INGET BARN ska behöva drukna!!!!! FINNS INGET FÖRSVAR till att en femåring är själv/utan uppsyn och lyckas komma under vattenytan. INGET!!!!!!

  • Ambulansliv
    INGET BARN ska behöva drunkna!!!!!
    FINNS INGET FÖRSVAR till att en femåring är själv/utan uppsyn och lyckas komma under vattenytan. INGET!!!!!!
  • Ambulansliv
    metervara skrev 2015-08-08 00:04:42 följande:
    Det finns en artikel om det på Aftonbladet.

    Hur det sen gick till vet inte jag. Någon kanske hade utomordentlig koll på barnet men olyckan skedde iaf. Det kan också varit så att barnet kunde simma och då slappnar man som förälder av mer.
    Om en vuxen haft total koll på barnet hade det absolut kunnat hamna med huvudet under vattnet, men det hade varit upp inom några sekunder. 
    Ja, vissa femåringar kan simma, några kan tom ta simborgarmärket. Men det innebär INTE att barnet är tillräckligt moget för att lämnas ihop med en avslappnad förälder!
  • Ambulansliv
    mainda skrev 2015-08-07 23:59:25 följande:
    ingenstans i trådstarten finns en länk till vad han syftar på. va barnet ensamt eller tittade föräldrarna bort en sekund? ingenstans. ser enbart ett inlägg som proviserar kopiöst.

    nu är jag änglamamma åt en kille som dog på förlossningen men vet många som har förlorat sina barn i olyckor. så min åsikt är: detta inlägg bör skrivas om och formuleras bättre.
    Varför? Barnet dog och det finns INGA förmildrade omständigheter när en femåring drunknar! INGA!!!!
    Kommer aldrig att trippa på tå och hålla tyst för att nån kan ta illa vid sig. Ska vi förhindra totalt onödiga olyckor så måste vi prata om det och skrämmas!!!! REJÄLT! Alla kommer inte tänka till ändå, för vissa är dumma på riktigt, men kanske vi räddar ett eller två barn om det pratas och pratas och pratas!!!!!
  • Ambulansliv
    mainda skrev 2015-08-08 00:22:58 följande:
    wohoow...att du kallar änglaföräldrar dumma är nog det mest tanklösa du gjort i denna tråd. på badställen ska det finnas badvakter. och vi vet inte allt om olyckan. men det finns rikspuckon som dömer och tror dom har rätt i allt.

    det är sjukt sorgligt att en 5 åring har blivit en ängel. men sålänge du inte va på plats så ska du nog hålla kakhålet stängt.
    Nädu, DET gjorde jag INTE!!!! Jag kallade folk som inte tar åt sig vanlig information om hur man beter sig på badstranden med sina barn dumma, det är skillnad! Men jag vet att vissa personer skall HELA tiden hänvisa tillbaka till sin egen situation och vad synd det är om en och att alla andra ska gullidutta! Det här handlar INTE OM DIG!!!! Det handlar om att barn idag, 2015, trots all info, fortfarande drunknar i Sverige!!!!
    Var står det att det SKALL finnas badvakter på badställen? 
    Nä, vi vet inte alls vad som gjorde att detta barn drunknade. Därför skrev jag mer generellt om barn som drunknar! 
  • Ambulansliv
    Vanillaextract skrev 2015-08-08 00:34:25 följande:

    Det kommer alltid att finnas barn som drunknar oavsett om alla tar sitt ansvar. Olyckor händer liksom.


    Ja, det kan hända olyckor när båtar välter och föräldrar kommer ifrån sitt barn. Men är man på en badstrand och faktiskt lämnar sitt barn utan uppsikt, om än för några sekunder, då undrar jag ens om det är en olycka och inte dråp....man har brustit i sitt ansvar gentemot barnet. 
    Har man koll, så kan barnet absolut hamna under vattnet, men som sagt, det är uppe på 2 sek...
  • Ambulansliv
    Vanillaextract skrev 2015-08-08 00:44:53 följande:

    Det spelar ingen roll hur bra förälder man är, man kan aldrig hålla koll på sitt barn varenda sekund. Drunkning händer snabbt och tyst och de sekunder som krävs för en förälder att hitta barnet på är tillräckligt för att dö.


    Under den mkt korta tid av ett barns liv som det tillbringar i eller nära vattnet kan man unna sig att ha TOTAL koll!! Det går! Då drunknar inga barn!
  • Ambulansliv
    Vanillaextract skrev 2015-08-08 02:18:42 följande:

    Nej det går inte. Sedan är det knappast större risk vid vattnet än vid övriga livet och med ditt resonemang behöva stirra på sitt barn varje sekund under barndomen. 

    Skulle en förälder vara så paranoid och uppfylld av rädsla att den satt och råstirra på sitt barn vid vattnet skulle hen knappast vara en bra förälder. En förälder som låter rädsla kontrollera sina handlingar och gå ut över barnen är ingen bra förälder. Man ska hålla uppsyn över sitt barn, självklart. Men jag är ledsen, att övervaka sitt barn varenda sekund är ingen realistisk strategi, det funkar inte i verkligheten utan låter bara bra i ditt huvud. 


    Ditt resonemang skrämmer mig. Är du på riktigt?Hoppas verkligen inte det...
  • Ambulansliv
    Vassochtaggig skrev 2015-08-08 17:05:54 följande:

    Man ska inte skuldbelägga någon som har förlorat sitt barn i en olycka. Fy på dig, ts.


    Vem skuldbelägger någon? Snarare varnande exempel på för alla andra som MYCKET UPPENBART behöver ha sig lite veklighetsbaserad fakta på vad som kan hända och händer när man inte har TOTAL koll på sina barn vid vattnet!
  • Ambulansliv
    Vassochtaggig skrev 2015-08-08 18:48:15 följande:

    Jo, en förälder som har förlorat ett barn ställer sig nog frågan om det skulle hänt om inte, om inte, om inte. Det blir inte bättre att någon utomstående säger att man måste ha bättre uppsikt. I en förälders öron som förlorat ett barn blir det bara sten på bördan.


    Så då håller vi käften och det är en ickefråga att barn drunknar för att föräldrar brister i sitt ansvar?
  • Ambulansliv
    Embla twopointoh skrev 2015-08-08 21:28:57 följande:
    Att säga: "Det är ditt fel att ditt barn dog för du är en dålig förälder" är inte samma sak som att upplysa om riskerna.
    Vem har sagt "Det är ditt fel att ditt barn dog för du är en dålig förälder"?
  • Ambulansliv
    Embla twopointoh skrev 2015-08-08 22:02:43 följande:
     
    Det är det du säger i t.ex. inlägg #8: "Barnet dog och det finns INGA förmildrade omständigheter när en femåring drunknar! INGA!!!!"

    och # 12:"Ja, det kan hända olyckor när båtar välter och föräldrar kommer ifrån sitt barn. Men är man på en badstrand och faktiskt lämnar sitt barn utan uppsikt, om än för några sekunder, då undrar jag ens om det är en olycka och inte dråp....man har brustit i sitt ansvar gentemot barnet. 
    Har man koll, så kan barnet absolut hamna under vattnet, men som sagt, det är uppe på 2 sek..."

    Eller "Mamma64" inlägg #17: "Vissa inlägg skrämmer mig o jag tycker så oerhört synd om barnen som drar en nitlott med sina föräldrar. Inget barn drunknar med en vuxen som håller uppsikt! Sen kan en båt kapsejsa men en drunkning vid en badstrand sker för att den vuxne varit oaktsam. Inget annat. Mina sympatier går till barnen o inte till er vuxna. Jag vill med denna tråd uppmärksamma det farliga i att lämna barnet utan uppsikt vid vatten. Det skrivs gång på gång i media om att hålla uppsikt hela tiden över barnet o att inte lämna det i bilen på sommaren men fattar folk? Nej de gör på sitt sätt!"

    Citaten ovan är definitivt att säga att det var föräldrarnas fel eftersom de är dåliga föräldrar, även om just det inte formuleras exakt med de orden. Hur det skulle hjälpa i kampen att minska olyckorna förstår jag inte.
    Att gå fram till en mamma vars barn precis har drunknat och säga: Det var ditt fel, du är en dålig förälder...det gör man inte, av respekt för sorgen och förlusten, inte för att man respekterar personen som förälder.... Mamman kommer att vara fullt medveten om det ändå. Att skriva om det i ett öppet forum och vara öppen och ärlig rent generellt, det är inte samma sak. Vi diskuterar generellt, vi diskuterar inte varje specifikt fall. Men vad vi kan komma överens om ÄR: barn med ansvarstagande föräldrar, som TÄNKER, som inte låter mobilen förvilla, som inte har fler barn än de har kontroll över, som "barnsäkrat" hemma, de står heller inte inför situationen att deras barn drunknar!

    Om vi kan ÖPPET diskutera, utan att hymla, om vad som kan göras förebyggande för att barn INTE ska drunkna, så måste man också diskutera vad det är som gör att de tillåts drunkna. 

    Men om du vill gömma huvudet i sanden och blunda inför fakta, så ska du nog avregga dig från Familjeliv! Jag håller INTE tyst!!!! 
  • Ambulansliv
    Una Flux skrev 2015-08-08 22:18:46 följande:

    Jag tror inte att det är så svart eller vitt. Har svårt att tro att föräldrarna på 70-talet var så exemplariska exempelvis. Min pappa född på 40-talet har berättat hur han som barn ramlade från en brygga och gamla fiskargubbar som satt närmst skrattade när han låg och fläktade i vattnet. Tror för övrigt att det var så de lärt sig simma. Men det är så klart inget att eftersträva. Det finns en hel del föräldrar som inte själva kan simma. Föräldrar med dålig vattenvana. Föräldrar med flera syskon att hålla reda på. Nä, statistiken ligger där kring 100 personer/ år. Olyckor sker. Att döma föräldrarna till ett förolyckat barn är jäkligt tufft tycker jag.


    Nä, men kolla också in statistiken över hur många som dog på 70 talet...

    www.svenskalivraddningssallskapet.se/media/drunkningsolyckor-2013.pdf
  • Ambulansliv
    Embla twopointoh skrev 2015-08-08 23:47:49 följande:
    Du skrev ju själv att "Barnet dog och det finns INGA förmildrade omständigheter när en femåring drunknar! INGA!!!!"   I ett svep fördömer du alla föräldrar som har ett barn (du skriver femåring, men jag tror inte att du menar enbart femåringar) som drunknat när de själva varit på plats, bär skulden till olyckan genom sin oaktsamhet. Utan tanke på olika omständigheter och situationer. Utan undantag.

    En drunkningsolycka kan gå mycket fort, och dessutom obemärkt. De flesta små barn i den situationen börjar inte heller skrika, plaska eller försöka dra till sig uppmärksamhet. Det är naturligtvis en sådan sak som föräldrar bör veta, men att vara okunnig om precis varenda fakta som rör barn är inte samma sak som att vara dålig förälder.

    Jag håller med om att vi ska diskutera hur man kan förhindra onödiga olyckor, men jag vänder mig emot uppfattningen att samtliga föräldrar som har barn som varit med om olyckor per definition skulle ha varit bristande. Som jag skrev förut, bara för att ingenting allvarligt har hänt mina barn när jag haft ansvaret för dem, så betyder inte det att jag är en bättre, mer uppmärksam förälder. Det enda det betyder är att vi haft tur.

    Och du, bara för att jag motsäger dina åsikter betyder det inte att jag "stoppar huvudet i sanden" eller "blundar inför fakta". Exakt vilka fakta är det du menar att jag blundar för?
    Ge mig EN vettig acceptabel anledning att en förälder kan lämnas oansvarig om ett barn drunknar! När en förälder har koll, så märker de så fort nåt inte är som det ska, och tar tag i barnet! 
    Nej, det innebär inte bara att du har haft TUR!!! Det innebär att du gör riskbedömningar och förstår vad det handlar om när det kommer till barn och olycksrisker!

    Fakta som radas upp för dig. Föräldrar som håller stenkoll på sina barn när man befinner sig i eller nära vattnet slipper ta emot beskedet att det har avlidit. Barn kan självklart halka och ramla under utan fast du står brevid, skillnaden är att du drar upp ditt barn omedelbart om du står där, det hinner du inte alla gånger om du inte ser det hända....
  • Ambulansliv
    Embla twopointoh skrev 2015-08-09 00:08:42 följande:
    Jag har inte sagt att en förälder helt kan lämnas oansvarig om en olycka sker, jag efterlyser bara ett nyanserat tänkande och insikten att världen inte är svart-vit och att inte alla människor/föräldrar är som man själv, utan att för den delen vara sämre människor/föräldrar.

    Jag har inte sett några fakta som radas upp, bara åsikter.
    Barn dör för att de lämnas utan uppsikt, annars dör dom inte! Det är fakta!
    Nej, vi vet inte alla fakta om varenda barn som dött pga drukning. Ett barn kan vara hjärtsjukt, tex. Och kanske dog innan det hamnade under vatten. 
    Men förklara för mig under vilka omständigheter ett barn kan dö pga drunkning som inte hade kunnat förhindras. Om du ni vill få fram ett nyanserat tänkande!

    Det är ju inte så att jag sitter här och hittar på, att det är JAG som kommer och skriver andra på näsan att man skall hålla sina barn under ordentlig uppsikt när de badar. Så jag vet inte hur man kan bli mer nyanserad i det?!?! Men förklara gärna!
  • Ambulansliv
    Embla twopointoh skrev 2015-08-09 00:29:42 följande:
    Okej, tänk dig följande teoretiska scenario:

    Du och din partner är på stranden med er treåring. Det är en fin dag med strålande sol och det är många andra i vattnet och ljudnivån är ganska hög. Du har för stunden ansvaret och står i vattnet mindre än en armslängd ifrån ditt barn och tittar på barnet hela tiden. Plötsligt ropar din partner ditt namn, du vänder dig åt hans/hennes håll och han/hon säger kort att det är dags att åka hem. Hela episoden tar mindre än tio sekunder. När du vänder dig tillbaka är barnet borta. Självklart ser du dig omkring både ovan och under vattenytan men det är lite svårt att se för det skarpa solljuset och blänket i vattnet, samt för alla andra människor som simmar, plaskar och leker bredvid dig. Du ropar på din partner och gör denne uppmärksam på att barnet är borta. Till sist får du se något under vattnet inte långt ifrån där du stod från början och du får upp barnet som är livlöst. Totalt sett har hela episoden från det att din partner ropade på dig fram till att man kan börja HLR  tagit någon enstaka minut. Det räcker.

    Vems fel är det? Din partners som ropade på dig? Ditt för att du vände dig bort några sekunder?

    Min poäng är inte att försöka peka ut en skyldig person, utan att ingen människa kan eller har total koll precis hela tiden (nej, inte du heller, även om du verkar vilja tro det), och att sekunder är tillräckligt för att olyckan ska vara framme. Lägg därtill omständigheter såsom dålig sikt (skarp sol, många badande), hög ljudnivå (svårt att veta exakt vem som plaskar och varför) och att din partner ville hem och jag kan inte förstå hur man i det läget kan påstå att om bara föräldern varit en bättre förälder (lika bra som jag själv), då hade det aldrig kunnat hända.
    Då lägger jag handen på mitt barn, innan jag vänder mig om..........och min partner vet ju att ropa under de omständigheterna är inte så smart! 
  • Ambulansliv
    Embla twopointoh skrev 2015-08-09 00:55:58 följande:
    Säg att det är en bekant som ropar då. Eller att någon annan på badstranden råkar ha samma förnamn som du. Eller att du går lite i vattnet och snubblar till och att det tar några sekunder innan du åter hittar balansen. Eller att någon skvätter vatten så att du får i ögonen. Eller att du får ett kraftigt nysanfall. Eller att en fiskmås anfaller dig. Eller att solen plötsligt förmörkas av ett UFO.

    Måste jag fortsätta? Förstår du inte min poäng (eller om du anser att alla situationer och människor är lika) så finns det inget konstruktivt med att fortsätta diskussionen.
    Eller att du helt enkelt väljer att sitta på filten och surfa och ha ett öga på barnet. Det är uppmärksamhet enligt många. Trots att barnet är 4 år. 
    Nej, jag förstår inte din poäng. Om en stor kille kommer rusande genom vattnet och fäller dig, trots att du står bredvid ditt barn, det är en händelse utom din kontroll. Men då kanske man som mamma också skall tänka till om det är en lämplig badplats för små barn....
  • Ambulansliv

    Upprepar det jag skrev på första sidan!


    INGET BARN ska behöva drunkna!!!!!
    FINNS INGET FÖRSVAR till att en femåring är själv/utan uppsyn och lyckas komma under vattenytan. INGET!!!!!!

    Det lixom har kommit bort på vägen och folk tar sig såna friheter att kalla mig hemska saker, så det kan ju inte göra nåt att jag kallar de flesta av er andra dumma i huvudet i ert resonemang!
Svar på tråden Döda barn