• Anonym (Zingoalla)

    Vem av oss bör steriliseras?

    Jag och maken har tre ljuvliga barn, alla under 10 år. Vi är nöjda och vill inte ha fler barn. Men det har varit svårt med skydd, min kropp reagerar riktigt illa på hormoner så p-piller går bort (orkar inte med alla biverkningar och småndepressioner jag får av dem), minipiller känns för riskfyllt och spiralen var ett helvete. Min man vägrar kondom för han tycker känslan försvinner. Så vi kör säkra perioder.

    Men trots detta (var helt 100 på att vi var i en säker period) så blev jag gravid. För mig kändes det surt men ok, abort är inget allternativ och jag var säker på att det inte kommer bli så stor skillnad på att ha 3 eller 4 barn. Maken fick panik och ville ta bort det. Vi bråkade en hel del , men det löste sig iom att jag fick missfall.

    Nu föreslår maken sterilisering, på MIG. Men är det inte rimligare att han genomgår det? Vad jag förstått så är det ett betydligt mer komplicerat ingrepp att göra på en kvinna än en man? Dessutom går väl en sterilisering på en man att återställa? Jag vill inte ha fler barn men känns hemskt att helt ta bort den möjligheten vid 35 års ålder... Vem vet hur vi känner om några år liksom?

    Men han har helt spårat in på detta och jag får inga vettiga svar. Ibland känns det som han är rädd att hans manlighet ska påverkas om han steriliseras.. Kan man boka rådgivning för båda angående detta? Vad har ni för kunskaper om detta?

    Vill ha all information klart innan ett beslut fattas.

  • Svar på tråden Vem av oss bör steriliseras?
  • nevermind
    Anonym (V) skrev 2015-11-16 01:27:39 följande:

    Hade jag varit du ts hade jag enbart haft sex med kondom. Om han inte vill ha det så blir det inget sex heller. Sen får han väl avgöra om det är värt en sterilisering eller inte.


    Jag håller helt med. TS har själv ansvaret för att skydda sig själv, både mot graviditet och mot eventuella hälsorisker som p-medel kan medföra.
  • Jennie med ie

    Jag tycker inte du ska göra detta till nån rättvisefråga alls, att det är "hans tur" för att du minsann varit gravid o s v. En omständighet han knappast kan beskyllas för heller, det handlar ju om biologi. Nej det blir bara fånigt och osakligt. Den som ev. genomgår ingreppet måste vara säker på att det känns OK för egen del att så att säga stänga dörren.

    Jag förstår att du inte vill "bråka", men så länge ni har samlag måste ju ändå skyddsfrågan lösas.


    TS Zingoalla skrev 2015-11-16 08:07:11 följande:

    Tack så mycket för alla svar! Ska gå igenom dem mer noggrant idag. Men generellt känner jag att det är stora ingrepp som kan få negativa biverkningar oavsett vem av oss som gör det. Jag är ändå ganska bestämd att jag inte ska göra det.. Varför ska jag behöva ta den biten egentligen..? Jag har burit hans barn varav två av graviditeterna var riktigt kämpiga, jag har fött, jag har ammat och jag har experimenterat med min kropp med diverse hormoner för att skydda oss. Nu är det min tur att låta kroppen vila :)

    Men detta vill jag först säga till honom i ett möte med en läkare eller barnmorska. Vi får fundera ut ett annat sätt att skydda oss.. Natural Cykle låter ju intressant.

    Just nu vill jag inte bråka utan njuta av vår familj och bearbeta missfallet (trots att det egentligen var det bästa som kunde hänt oss just nu).


  • Anonym (hysto)
    Anonym (suck) skrev 2015-11-16 07:57:07 följande:
    Ts vill inte Heller ha fler barn.
    Anonym (hysto) skrev 2015-11-16 07:51:08 följande:

    Borttagning av livmodern leder inte heller till klimakterium. På tal om att läsa på.


    Men påverkas inte hormonoroduktionen när man gör ingrepp i äggledarna?
    Det är äggstocken som har den hormonella rollen. Äggledaren är transportkanal för det lossade ägget och även den plats befruktningen oftast äger rum. När det blir stopp i passagen i äggledaren kan spermier och ägg inte mötas. Äggen fortsätter dock utvecklas.
  • Anonym (en annan BM)

    Det finns en uppsjö av preventivmedel att välja på, har du verkligen fått reda på alla? Är det proppar du är rädd för kan du undvika de med östrogen i, och istället använda de med enbart gulkroppshormon. Vad hade du för spiral? Det finns ju en som sitter i tre år, motsvarar hormondosen ett minipiller i månaden. Det är synd att det finns hormonskräck. Hormonella p-medel med östrogen minskar risk för äggstockscancer, livmodercancer och tarmcancer med nära hälften. Andra hälsofördelar är mindre mens. Jag skulle gå till en barnmorska och få ALLA alternativ presenterade innan sterilisering är aktuellt.

  • Pentra
    nevermind skrev 2015-11-15 22:48:45 följande:
    Vad menar du med "manligheten"?

    En vasektomi kan mycket väl orsaka att mannen även få ohälsosamt och onormalt låga testosteronvärden, som då fortsättningsvis måste medicineras tillrätta. Men denna medicinering riskerar att endast kunna vara delvis till hjälp. En missad, utebliven eller otillräcklig medicinering mot låga testosteronvärden kan, i sin tur, leda till en typ utav feminisering. ... Med vänlig hälsning, Pentra
  • Anonym (suck)
    Anonym (hysto) skrev 2015-11-16 08:26:28 följande:

    Det är äggstocken som har den hormonella rollen. Äggledaren är transportkanal för det lossade ägget och även den plats befruktningen oftast äger rum. När det blir stopp i passagen i äggledaren kan spermier och ägg inte mötas. Äggen fortsätter dock utvecklas.


    Tack för förklaringen. Jag trodde verkligen att hormonerna påverkades även i äggledarna.
  • Anonym (Hans)

    Klart det är hans tur att ta lite ansvar för preventivmedlet! Du har uppenbart testat allt som går redan, mer än man kan tycka är rimligt OCH Fått ett onödigt missfall. Min man föreslog själv att han skulle steriliseras efter att vi fått våra två barn. Han förbjuder mig att äta hormoner igen då jag tydligen blir lite svår att handskas med ;).

  • Jennefer

    Han vill inte ha sex med kondom +

    Han vill inte ha fler barn

    = HAN får sterilisera sig!

    För mig låter det som en självklarhet, men jag kan förstå att det är mer komplicerat än så...

  • Vestra

    Jag och min man har också 3 barn är bägge är mer än nöjda. Vi har diskuterat om någon av oss ska genom gå ett litet klipp. Men kommit fram till att ingen av oss vill. Vi vill inte ha fler barn, men vi vill ändå inte stänga dörren för det. 
    Fundera över det noga innan ni bestämmer er.


    Något meningsfullt, imponerande och gärna lite skrytsamt.
Svar på tråden Vem av oss bör steriliseras?