• Anonym (Zingoalla)

    Vem av oss bör steriliseras?

    Jag och maken har tre ljuvliga barn, alla under 10 år. Vi är nöjda och vill inte ha fler barn. Men det har varit svårt med skydd, min kropp reagerar riktigt illa på hormoner så p-piller går bort (orkar inte med alla biverkningar och småndepressioner jag får av dem), minipiller känns för riskfyllt och spiralen var ett helvete. Min man vägrar kondom för han tycker känslan försvinner. Så vi kör säkra perioder.

    Men trots detta (var helt 100 på att vi var i en säker period) så blev jag gravid. För mig kändes det surt men ok, abort är inget allternativ och jag var säker på att det inte kommer bli så stor skillnad på att ha 3 eller 4 barn. Maken fick panik och ville ta bort det. Vi bråkade en hel del , men det löste sig iom att jag fick missfall.

    Nu föreslår maken sterilisering, på MIG. Men är det inte rimligare att han genomgår det? Vad jag förstått så är det ett betydligt mer komplicerat ingrepp att göra på en kvinna än en man? Dessutom går väl en sterilisering på en man att återställa? Jag vill inte ha fler barn men känns hemskt att helt ta bort den möjligheten vid 35 års ålder... Vem vet hur vi känner om några år liksom?

    Men han har helt spårat in på detta och jag får inga vettiga svar. Ibland känns det som han är rädd att hans manlighet ska påverkas om han steriliseras.. Kan man boka rådgivning för båda angående detta? Vad har ni för kunskaper om detta?

    Vill ha all information klart innan ett beslut fattas.

  • Svar på tråden Vem av oss bör steriliseras?
  • Anonym (F)

    Mannen, lättare ingrepp kan dock vara smärtsamt (min man har fortfarande ont efter 3år). Personligen så skulle jag rekommendera preventivmedel i stället.

  • Anonym (Ä)

    Att sterilisera sig är inte en parfråga. Det är en individfråga.

    Den personen som absolut inte vill ha fler barn i sitt liv kan ju sterilisera sig.

    Och då ska man fråga sig hur man kan tänka angående frågan med eventuella senare partners.

    Jag har steriliserat mig, och jag är kvinna.
    Jag tänkte så här...
    Dels min ålder.
    Dels att jag inte vill ha fler olika pappor till mina barn.
    Jag har haft sterilisering i min tanke redan innan jag fick mina barn.

    Träffar min nuvarande man en annan tjej, så kan han få barn längre upp i ålder. Och han kände inte att han ville sterilisera sig.

    Skulle han sterilisera sig, så skulle jag ändå gjort ingreppet på mig, eftersom det är mitt individuella beslut.

    Lycka till i ditt beslut.

  • Anonym (V)

    Hade jag varit du ts hade jag enbart haft sex med kondom. Om han inte vill ha det så blir det inget sex heller. Sen får han väl avgöra om det är värt en sterilisering eller inte.

  • Anonym (56356)

    HAN säger att DU ska sterilisera dig? Och har helt spårat in på det!?

    Han verkar ju inte vara helt frisk i knoppen. Hur mycket par man än är så är frågan att sterilisera sig helt upp till den part som inte längre önskar fler barn. Han får tänka till på detta lite till, kondom eller så får han knipsa sina egna kroppsdelar. Eller stå beredd på att bli pappa till fler barn. De valen har han. Du gör de val som passar dig och din kropp.

  • Jennie med ie

    Han ska inte genomgå en sterilisering om "det går att återställa" har betydelse för beslutet. För även om det i en del fall är möjligt är det absolut inget man ska räkna med utan beslutet om sterilisering ska ses som permanent.

    Givetvis ska inte du heller genomgå det om du inte känner dig helt trygg med att "stänga dörren".

    Precis som flera skriver ska beslutet om sterilisering handla om vad individen vill. Även om man givetvis bör prata om saken som par och lyssna till partnerns känslor genomgår man det som just individ. Så endast den som känner sig helt säker på att man inte vill ha fler barn ever ska göra det (om vi räknar bort fall där man bör göra det ändå p g a hälsoskäl) , vilket även kan innebära att mer än en i relationen gör det.

  • Anonym (suck)
    taquine skrev 2015-11-15 22:30:06 följande:

    Nej , varför skulle hon göra det? Det ä knappast livmodern eller "hela paketet" som tas bort . Bara att läsa på;)


    Äggledarna producerar ju hormoner. Tar man bort de så kommer man in i klimakteriet så jag antog att även en sterilisering påverkar hormoner men det var väl fel av mig. Sorry för min okunskap.
  • Anonym (hysto)

    Borttagning av livmodern leder inte heller till klimakterium. På tal om att läsa på.


    taquine skrev 2015-11-15 22:30:06 följande:

    Nej , varför skulle hon göra det? Det ä knappast livmodern eller "hela paketet" som tas bort . Bara att läsa på;)


  • Anonym (suck)
    sugarfree skrev 2015-11-15 23:07:33 följande:

    Jag anser att han givetvis borde göra det, det är ju han som inte vill ha fler barn.

    Men tills dess rekommenderar jag dig att kika på natural cycles :) det är som "säkra perioder" fast 99% säkert! Jag är supernöjd och tror du skulle bli det också! :)


    Ts vill inte Heller ha fler barn.
    Anonym (hysto) skrev 2015-11-16 07:51:08 följande:

    Borttagning av livmodern leder inte heller till klimakterium. På tal om att läsa på.


    Men påverkas inte hormonoroduktionen när man gör ingrepp i äggledarna?
  • TS Zingoalla

    Tack så mycket för alla svar! Ska gå igenom dem mer noggrant idag. Men generellt känner jag att det är stora ingrepp som kan få negativa biverkningar oavsett vem av oss som gör det. Jag är ändå ganska bestämd att jag inte ska göra det.. Varför ska jag behöva ta den biten egentligen..? Jag har burit hans barn varav två av graviditeterna var riktigt kämpiga, jag har fött, jag har ammat och jag har experimenterat med min kropp med diverse hormoner för att skydda oss. Nu är det min tur att låta kroppen vila :)

    Men detta vill jag först säga till honom i ett möte med en läkare eller barnmorska. Vi får fundera ut ett annat sätt att skydda oss.. Natural Cykle låter ju intressant.

    Just nu vill jag inte bråka utan njuta av vår familj och bearbeta missfallet (trots att det egentligen var det bästa som kunde hänt oss just nu).

Svar på tråden Vem av oss bör steriliseras?