• Anonym (Annie)

    Att välja bort amning

    Om man är en frisk kvinna och får ett friskt barn, på vilka grunder väljer man då bort amning? Frågan avser inte de som drabbas av komplikationer med sin amning utan som på förhand bestämt sig hur det ska vara och inte heller önskar hjälp för att amma.

    Idag bör det betraktas som klarlagt att det finns en rad fördelar för såväl moder som barn med amning, men ändå är det långt ifrån alla som ammar. Vad beror det på?

  • Svar på tråden Att välja bort amning
  • Anonym (barn tätt)
    Anonym (Entill) skrev 2016-05-25 23:53:26 följande:

    Å vad jag tror att många med mig klarar oss utan sådana självgoda moralbärare som du ts.

    Här är en till som inte ammade sina 3 barn. Men inte för att jag inte ville utan för att jag inte kunde. Men tror du att ditt ifrågasättande av ickeamning på något sätt förbigår oss oavsett orsak till att vi inte ammat? Eller att vi som velat men inte kunnat inte drabbas av ditt skuldbeläggande? Vi vet ju att våra barn kommer bli sjukare, tjockare och få diabetes om de överhuvudtaget överlever?! Och visste vi det inte innan så har ju du så förnumsigt just talat om det för oss alla. Men om jag inte missminner mig så var det t.o.m. omodernt att amma under första halvan av 1970 talet men jag kan inte minnas att psd ökade eller att barnen var vare sig sjukare eller fetare då ? Och ordet allergier hade vi knappt hört ens. Och det är väl knappast så att 70 talisterna oftare har diabetes än andra? För av någon konstig anledning så har även mina barn vuxit upp till fullt friska individer med bra motståndskraft och är vare sig feta eller har diabetes. Men om jag hade haft oturen att stöta på dig när de var små så hade DU fått MIG att må riktigt dåligt.


    FL vill inte låta mig gilla (sitter i mobilen), men så himla bra skrivet!
  • Anonym (Maria)
    Anonym (Ursäkta?) skrev 2016-05-25 23:56:49 följande:
    Jag tänkte då på sömn till exempel som omnämns vid ett par tillfällen.

    Att vara en bra mamma är att prioritera sina barn framför sig själv. Och jag ser inte ner på dem som inte ammar, utan på dem som medvetet väljer att inte amma av skäl som handlar om annat än att amningen inte fungerat.

    jag anser att man åtminstone är Skyldig sitt barn att prova
    Man är inte skyldig sitt barn att amma, man är skyldig att ge sitt barn mat.

    Att ta hand om sig själv är att sätta barnet främst, vilket barn mår bra av en mamma som inte mår bra?
  • Anonym (F)
    Anonym (Ursäkta?) skrev 2016-05-25 23:56:49 följande:

    Jag tänkte då på sömn till exempel som omnämns vid ett par tillfällen.

    Att vara en bra mamma är att prioritera sina barn framför sig själv. Och jag ser inte ner på dem som inte ammar, utan på dem som medvetet väljer att inte amma av skäl som handlar om annat än att amningen inte fungerat.

    jag anser att man åtminstone är Skyldig sitt barn att prova


    Jag håller med! Har väldigt svårt att förstå de som inte ens vill ge amningen en chans. Amning är så otroligt mycket mer än mat!
  • Mooomin
    Anonym (Linda) skrev 2016-05-25 23:57:20 följande:

    Finns inget alls som tyder på att det är till fördel för barnet att båda föräldrarna kan mata barnet eller att pappan skulle få en sämre anknytning för att mamman bara kan mata några månader. Dömer ingen som inte kan/vill/orkar amma, däremot behöver man inte köra med påhittade argument som art barnet mår bättre av att båda kan mata. Däremot är det säkert praktiskt för mamman att bli avlastad.


    Det är inget påhittat argument. Vi har sett skillnaden. Både hos oss och de vi har runt oss. Det vanligaste jag hör ammande par klaga över är att pappan inte kan ta barnet. Dels för att mamman ammar och för att inget annat än mamman duger. Och det är ju inte "några månader". Det är ju ofta upp till ett år.
  • Anonym (Annie)
    Anonym (M) skrev 2016-05-25 23:24:23 följande:

    Jag valde bort amningen eftersom jag började jobba 4 veckor efter förlossningen. Tycker du ska läsa vad Agnes Wold säger om amning.


    Jag vet precis vad Agnes Wold säger; att det är ok att ta ett glas vin när du ammar t ex. Hon säger också att sambandet att allergier minska pga amning är osant, vilket jag aldrig påstått motsatsen.

    Att välja bort amning för att kunna jobba 4 v efter förlossningen låter tungt. Jag förstår dig om det handlade om försörjning av familjen, men om alternativ fanns, så är det en annan sak.
  • Anonym (Annie)
    Anonym (barn tätt) skrev 2016-05-25 23:55:26 följande:

    Enkelt, vi ville ha barn tätt och regelbunden amning skjuter upp ägglossning!

    Dessutom ville jag att vi skulle vara lika delaktiga i vårt barn, vilket vi är. Hon är inte det minsta mammig och har aldrig varit, pappa och mormor funkar lika bra och det är såååå jäkla skönt!


    Och därmed får hennes behov stå tillbaka för era önskemål och till och med existensen av ett framtida syskon.

    Mammighet är inte nödvändigtvis en konsekvens av amning, eftersom amning underlättar trygg anknytning som i sin tur ger trygga barn som vågar utforska omgivningen.
  • Oscarsmamma84

    Vad får du ut av denna tråden TS förrutom att klappa dig själv på bröstet o säga hur jäkla duktig du e? Förstår inte skillnaden mot att inte amma frivilligt eller ofrivilligt det borde ju vara lika skadligt enligt dig eller allergierna tänker nämen detta var ju ofrivilligt så då e det ok. Första sonen kunde jag inte amma o denna som ligger i magen vet jag inte om jag vill. Det är 2016 o ändå tycker vissa kvinnor att de har med att göra vad andra gör. Skit du i vad andra gör som är bäst för deras barn. O nej det e inget fel på anknytningen mellan mig o min son , jag la honom inte i soffan med flaskan o gick som många ammande kvinnor tror att man gör. Hur ska du argumentera sen när de kommit på en ersättning som e exakt lika bra som amning som jag vet att de håller på att forska fram? Då kommer det garanterat vara nåt annat som stör er.

    PS jag o min bror blev ammande som små o vet du vad jag har astma o han pollenallergi men visst amning skulle ju skydda mot det?

  • Anonym (pft)
    Anonym (F) skrev 2016-05-26 00:15:50 följande:

    Jag håller med! Har väldigt svårt att förstå de som inte ens vill ge amningen en chans. Amning är så otroligt mycket mer än mat!


    Ja, te.x ångest och äckel.
  • Knastrar

    Ni som väljer att inte amma; fine. Gör inte det. Men sitt inte och försök rättfärdiga att flaskmatning är "lika bra" som amning för det finns lite för många studier som visar på att ersättning idag inte innehåller all den viktiga näring som finns i bröstmjölk och det finns även studier som visar på bättre anknytning med amning. Varför skulle läkare, barnmorskor och amningsspecialister annars förespråka detta? För att djävlas? För att aktivt vilka förminska nyblivna föräldrar?

    Och ja, amning är en komponent som minskar risker för psd. Inte lika viktig som att låta barnet sova på rygg och undvika cigaretter i barnets närhet, men det är en faktor.

    Sluta vara så jäkla lättstötta och erkän istället att amning är bäst men att ni har valt det näst bästa alternativet åt ert barn. För så är det ju.

    Föräldraskap innebär mycket krav. Speciellt kravet på att sätta barnets behov i första rum. Även framför jämställdhet (för det är inte jämställt att vara gravid, föda, amma och vara den vars hormoner virvlar runt som en tornardo kroppen).

  • Anonym (pft)

    Flaskmatning är ett fullgott alternativ. Så enkelt är det.

    Eller väljer du Alltid det bästa för ditt barn? Väljer du alltid den ekologiska maten över en billigare version, väljer du aldrig kläder efter pris eller bekvämlighet över kvalitet? Osv osv... Antingen är du världens superförälder, och jag måste gratulera, eller så är du som alla andra och försöker göra det bästa av situationen som den ser ut för dig.

Svar på tråden Att välja bort amning