Inlägg från: EnBoll |Visa alla inlägg
  • EnBoll

    När låta kattunge gå ut?

    Har fått hem en kattunge som nu är lite mer än 3 månader. Det är en honkatt, hon är försäkrad. Kastrering och id-märkning/chipp kommer göras när hon är 6 månader. Vaccinerad kommer hon också bli snart.

    Hur gammal ska hon vara när jag kan börja låta henne gå ut lite?

    Vi bor bra till för att låta henne vara ute. :)

  • Svar på tråden När låta kattunge gå ut?
  • EnBoll

    Nä vaccinerad kommer hon ju absolut få bli innan!

    Oj, Men märkte du inte att hon hade börjat löpt innan då?

    Veterinären här kastrerar när de är 6 månader eller tidigare om de börjar löper tidigare. Så min tanke är att man kanske märker när hon börjar löper och då får hon bli inne tills man får en tid hos veterinären? :)

  • EnBoll
    Anonymplz skrev 2017-02-21 10:35:21 följande:

    Vi kastrera vår katt när hon var 5 månader och släppte ut henne för första gången för 1 vecka sedan (6 1/2 månader gammal). Har gått runt lite med henne i koppel innan detta så hon ändå fått känna på att vara ute.


    Har det gått bra för henne att vara ute själv? Hon håller sig i närheten antar jag?:)
  • EnBoll
    Mandel skrev 2017-02-21 13:21:55 följande:

    Vi hämtade hem vår katt i somras när hon var 3 månader. Först fick hon vara inne och bekanta sig med huset och vår andra katt.

    Efter någon vecka eller två  så fick hon börja vara ute under övervakning. Eftersom hon inte varit ute tidigare så var allt jätteskrämmande så hon gick inte så långt.

    De första veckorna var favoritstället under altanen...

    Sedan fick hon vara ute mer och mer självständigt och när hon var 5 månader fick hon komma och gå som hon ville. Hon gick sällan långt och det gör hon inte nu heller.

    Hon tog snabbt efter vår andra katt och lärde sig att hoppa upp på fönsterbrädan när man vill in.

    Nu är hon 10 månader och hon trivs som fisken i vattnet med att få gå in och ut som hon vill. Hon är inte längre bort än på ängen 300m bort och fångar möss och sorkar. 


    Vad härligt det lät :)

    Våran kommer nog inte heller gå så långt då vi på våran gård har en stor äng full med smådjur att fånga :)
  • EnBoll
    Bertram skrev 2017-02-21 13:09:31 följande:

    katten ska ju vid 12 veckor ha fått alla vacciner som behövs ett år framöver?

    Annars tycker jag du kan gå med henne i koppel fram tills hon kastrerats, då lär hon sig hitta i omgivningarna oxå och lär sig hitta hem.


    Detta är "bara" en huskatt/bondkatt så hon har inte blivit vaccinerad eller något där hon kommer från. Därför ska hon nu få vaccin och sen efter några veckor en gång till, sen blir det en gång per år.

    Koppel har jag också tänkt, jag köpte en sele för att vänja vid och den var verkligen inte populär :)
  • EnBoll
    Glinda från Oz skrev 2017-02-22 16:19:14 följande:

    Jag skulle inte släppa ut henne förrän hon är kastrerad och har läkt ihop ordentligt. Du kan kastrera redan vid 12 veckor, så vill du göra det tidigare kan du leta reda på en annan veterinär. Jag hjälper hemlösa katter och de kastreras då de är 16 veckor.

    Efter hon är kastrerad gå görna ut med henne i koppel i början så hon lär sig hitta och vänjer sig vid att vara ute.


    Ojdå kan man göra det så tidigt!! Om vi tar det vid 6 månader kan hon inte börja gå ut förän i juni, vore kanske roligt att komma ut lite tidigare då sommaren är så kort :)
  • EnBoll
    EnGladPingvin skrev 2017-02-22 17:03:35 följande:

    Vänta tills efter kastreringen. Våra kastrerade vid 6 månader, men var inte ute själva innan de var 1 år. Ett tips är att prägla kattungen på en bjällra eller liknande. Varje gång ni ger något extra gott slår ni i bjällran. Vi gjorde så och nu kommer de springande så snart de hör den. Ja, om de inte är mitt uppe i en musjakt


    Bra tips med bjällran, bäst att införa det redan nu så hon är van den.

    Det bästa är att jag är höggravid och kommer därmed bli hemma väldigt länge, så hon kommer aldrig behöva vara ute och vänta länge innan nån släpper in henne sen när hon är ute själv :)
  • EnBoll
    Guldbarb skrev 2017-02-24 22:16:16 följande:

    Fast om du börjar släppa ut henne tidigare hur har du tänkt göra efter kastreringen? Det känns ju inte som en bra idé att släppa ut henne när hon är precis ny kastrerad och har hon fått smak för att vara ute kan det vara svårt att hålla henne inne tills det läkt


    Precis, det var så jag menade. Om man tex kan kastrera henne vid 5 månader kan hon väl börja vara ute efter läkningen då!
Svar på tråden När låta kattunge gå ut?