• modsey

    Ni som är emot höjda sjuksköterskelöner!

    Problemet är inte att nyexade sjuksköterskor tjänar flr lite. Problemet är avsaknaden av löneurveckling och en situation där erfarna sjuksköterskor måste byta jobb för att få upp sin lön.

    Det gynnar inte patientsäkerheten och sjuksköterskorna själva vill inte många gånger göra detta. Chefer kan inte höja lönen på erfaren person men får betala den högre lönen då de nyanställer för stt ersättaden erfarna....

  • modsey
    hammarhajen skrev 2017-05-21 14:01:07 följande:

    Jag håller med om att det kan vara problematiskt. Men det gäller ju väldigt många yrkesgrupper, så jag tror inte lösningen är att säga att sjuksköterskor tjänar för dåligt utan snarare att försöka påverka lönestrukturen i offentlig sektor i stort. 

    Jag arbetar kommunalt och vi får inte upp lönen om vi byter till en annan arbetsplats inom samma kommun, enda chansen är att byta kommun. Vilket leder till att många av de duktigaste och mest produktiva drar vidare efter några år, när nyexade matchar deras löner trots ett gäng extrauppgifter och extra ansvar. 

    Å andra sidan, går ingångslönerna upp följer ju resten av lönerna med så småningom. Man kan ju välja att byta. Finns som oftast fördelar och nackdelar....


    Nä lönerna går inte upp om de stannar ens så småningom och jag förstår de sjuksköterskor som bytet tjänst på det viset. Men det är ett oerhört stort resursslöseri med skattepengar som inte gynnar någon. Allra minst patienterna.

    Hur det ser ut i andra bristyrken vet jag inte . Är läkare ingenjörer och it tekniker också tvungna att byta jobb på samma vis är det så klart också illa. Men denna tråd handlar om just bristyrket sjuksköterskor
  • modsey
    Steven01 skrev 2017-05-21 17:52:30 följande:

    Det är en myt att det saknas vårdpersonal. Problemet är att man är så otroligt oeffektiv, men det är väl lättare att skylla på att det finns för lite folk än att organisera om verksamheten. Så nej, anställda i vården har inte alls för lite betalt


    Nja det stämmer inte...på en avdelning förra veckan sökte de 3 ssk tjänstet. Sökande 0

    Det är inget jätteunikt heller. Vare sig nationellt som internationellt
  • modsey
    pix skrev 2017-05-22 13:23:25 följande:

    Håller med Steven01! Det saknas inte vårdpersonal utan hela systemet är ineffektivt med undantag för akutvård. Inom vård och rehabilitering skulle det kunna fungera otroligt mycket bättre med den personal som finns. Lönelyft kommer inte att lösa denna ineffektivitet. 


    Utveckla gärna med förslag hur? Då jag jobbar med vårdutveckling är jag sjukt intresserad av hur vi kan få det bättre utan personal!
  • modsey
    TillFlorida skrev 2017-05-22 15:23:13 följande:

    Detta kan lösas genom att ändra på lagen om hur semester tas ut. Jag jobbar numera utomlands och min arbetsgivare måste godkänna att jag tar ut semester. Det finns inga regler om att man måste få en viss mängd semester under sommaren etc. Just nu jobbar vi med ett stort projekt och för att skydda verksamheten har ingen fått ta någon semester sedan nyår.

    Om man i Svensk sjukvård spred ut semestrarna under året så skulle inte sommaren bli så kaosartad.


    Tänkte du för alla i landet i alla yrken eller bara för vården?

    På vilket sätt tror du att fler kommer välja att läsa till sjuksköterskor då ?
  • modsey
    pix skrev 2017-05-22 15:17:28 följande:

    Utan personal kan du naturligtvis inte få det bättre. Jag kan utveckla med hur många förslag som helst men du får begränsa inom vilket område. Rehabilitering kanske som kostar mycket och är otroligt ineffektiv inom de områden jag varit inblandad. 


    Äh kör akutvård du. Där går de på knä i hela landet pga sskbrist.
  • modsey
    pix skrev 2017-05-22 20:42:34 följande:

    Vilken orsak har era utredningar visat är störst anledning till att personal lämnat eller inte söker till akutvård`?Den verksamhet jag personligen själv tycker har fungerat bäst inom vården. Min erfarenhet här är ifrån lokala akutmottagningen, Regionsjukhus i 2 län samt Uppsala universitetssjukhus. Jag tvivlar på att högre löner skulle få ssk att söka eller stanna kvar på sina tjänster. 

    Akutverksamheten är många gånger stressig och av det jag sett så är det väldig brist på det teamwork TS påstår är så viktigt. Ett flertal ggr har sköterskor haft synpunkter som gått emot läkare som besvarat arrogant och kort för att sedan avlägsna sig.Jag har flera inspelade konversationer där jag som sköterska själv hade blivit galet frustrerad av bemötandet. Av de jag frågat (frågar alltid pga att jag är nyfiken och intresserad) har ingen av sköterskorna haft reflektionstid. Uppföljningar av patienter fungerar inte och då talar jag inte bara om egna erfarenheter. 

    Detta var kortfattat men högre löner kan jag omöjligt se skulle lösa problematiken. Däremot ronderande akutschema. Sköterskor tjänstgör t ex 3 månader i annan verksamhet (avdelningar, mottagningar,,,,,) för att sedan ha 1 månad på akuten. Stressiga snabba möten med patienter (och läkare) blir tidbegränsad arbetstid. Man inför "golvpersonal" som städar, fyller på förråd, förflyttar patienter, ringer avdelningar mm mm OCH ser till att sköterskor och läkare snabbt och enkelt kan delegera ut arbetsuppgifter via datoriserade system. Man kvalitetssäkrar efter varje arbetspass med samma teknik som t ex elgiganten tar in betyg från sina kunder. En enkel terminal i varje omklädningsrum. Då kan man enkelt spåra om det finns något negativt knutet till olika akutmottagningar, ansvariga läkare, hög arbetsbelastning osv för att sätta in rätt åtgärder på rätt ställen. 

    Uppföljning som jag nämnde är viktigt att det förbättras. Idag kommer många patienter tbx till akuten för samma åkommor pga att de inte fått relevant vård efter akutbesök. Jag vet situationer där sköterskor varit frustrerade därför att de velat så mycket mer än läkare men inte har befogenhet att påverka. 

    MYCKET kortfattat beskrivet av hur det kan utvecklas för att göra arbetsmiljön bättre. 

    Vad är det som gör att du tror högre löner skulle få personal att stanna/söka till akutmottagningar? Tror du det skulle lösa alla problem med personalbrist?


    Kort svar . Självklart löser inte högre lön ALLA problwm

    Men i akutvården i dag så blöder de kompetent som går till bättre betalda verksamheter. Dessutom har dessa verksamheter många gånger bättre arbetstider och ett lugnare tempo. Tjänster lyses ut o det kan vara 1 sökande på 5 tjänster.

    Kanske, men vad vet jag efter snart 20 år från akuten....så skulle fler sköterskor söka och stanna om förhållandena var bättre där.

    För väldigt få vill tjäna mindre och jobba mycket kvälls natt och helgnatt. De kan ju välja och få det bättre. Lön och arbetsförhållanden
  • modsey
    sextiotalist skrev 2017-05-24 10:51:23 följande:

    Som jag uppfattat det så löser inte högre löner de grundläggande problemen i vården.

    Det jag tror behövs är att man fasar ut kontrollen av sjukvården från klåfingriga politiker (oavsett partifärg).

    Kortsiktiga beslut och årsbudgetar som nollas vid årskifte fungerar inte. Dessutom så bör en budget byggas på verkliga utfall och inte hypotetiska drömscenario.

    Med en långsiktig budget, inflytande från de som arbetar så tror jag att trivseln ökar bland personalen, personalkostnaden blir lägre och utrymme till lönehöjningar blir större.


    Högre löner kan lösa personalbristen som är akut.

    Tillgång och efterfrågan behöver helt enkelt styra även här så att den regionala vården kan konkurrera dom arbetsgivare.

    När vi har en bättre pertsonalstatus kommet vi kunna arbeta med arbetsmiljön, schema, utveckling etc. I dag är vi bakbundna där då vi hela tiden jagar ssk till luckor.
  • modsey
    TillFlorida skrev 2017-05-24 17:09:31 följande:

    Ja, man skulle i så fall ändra lagen för alla så att man inte måste ge en sammanhängande semester under sommaren. Om företagen eller sjukvården klarar av och vill ge sommarsemester skulle det naturligtvis vara ok, men om det ger för stora ekonomiska konsekvenser för företagen eller organisatoriska konsekvensker i sjukvåren så borde semestern kunna flyttas till andra delar av året.


    Och det gör att vi kan rekrytera sjuksköterskor i högre grad exakt hur?
  • modsey
    Anonym (Maj) skrev 2017-05-24 20:27:51 följande:

    De flesta yrken med någon slags utbildning brukar innefatta att man måste tänka med huvudet och vara duktig praktiskt. Har du satt dig in i något annat yrke på djupet eller har du bara subjektivt bestämt att det är mest krävande att vara ssk? Strejka är väl för övrigt just vad ssk gjort ett flertal gånger.

    Häromåret var det några ssk som strejka på vårt sjukhus. Det var så synd om dem och det var insändare osv. Varken ssk själva eller någon journalist kunde tala om vad exakt de hade för lön för deras lönemodell var för "invecklad". Till slut gick regionen ut på sin hemsida och förklarade att dessa stackare tjänar i snitt 44000 i månaden. Buhu! Skriverierna tvärdog och inga mer stöttande insändare.

    Anställ fler kringpersonal och uskor, utbilda fler ssk rekrytera från utlandet. Ssk-bristen beror på stora pensionsavgångar och en åldrande befolkning. Detta gäller hela välfärdssektorn där det nu är brist i många sektorer. Ssk-utbildningarna är populära och har inte svårt att locka studenter, så det är inte där problemet ligger, många lockas uppenbarligen av yrket som det är.


    Fast sorry det tror inte jag på. Snittlön på 44 000 stämmer inte. Jag är i branschen och inte ens enhetschefer har de snittlönerna!

    Jag har själv en specialistsjukskötetske kompetens även om jag inte jobbar som sjuksköterska längre. Efter snart 20 år i branschen uppskattar jag att jag kunde förhandla mig till ca 37-38 90 kr i mpbaden och tro mig då är jag jävligt etablerade här. Men 44 000 nä.....
Svar på tråden Ni som är emot höjda sjuksköterskelöner!