Inlägg från: Anonym (Carina) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Carina)

    Hemmafru: För och nackdelar?

    Jag har varit hemmafru i 16 år. Jag ser inte mkt nackdelar med det just nu. Problemet skulle vara det ekonomiska om vi separerade, och självfallet så har jag ju ingen pension. Vi har städhjälp men städar en hel del däremellan med, lagar mat två ggr dag och tar hand om en stor trädgård så visst har jag måsten att sköta. Vi har inga barn så jag har mkt tid för vänner, utekvällar och museer. Maken jobbar åt sig själv och kan styra en hel del när och hur mkt han vill jobba så vi reser flera gånger per år. Visst kan det kännas lite ensamt ibland men jag föredrar det framför strikta arbetstider och 40-timmars veckor. Tidigare hade vi en hund och det kändes bra att inte behöva oroa sig för hunddagis mm. Det är oftast ett väldigt bekymmersfritt liv, som det ser ut just nu i alla fall, inget jag någonsin skulle vilja byta bort.

  • Anonym (Carina)
    Anonym (mimmi) skrev 2017-08-19 11:40:55 följande:

    Har du någon utbildning? Tidigare arbetslivserfarenhet? Hur kommer det sig att du blev hemmafru? Saknar du aldrig jobba lite? Vad skulle du göra om det blev skilsmässa tror du?


    Jag har en universitetsutbildning men ingenting att falla tillbaka på. Det har gått för lång tid, den är omodern nu. Jag har haft lite "skitjobb" innan jag började studera. Jag kan sakna kollegor när jag se aw bilder på fb eller när jag har tråkigt ibland men i det stora hela nej, jag trivdes aldrig med att jobba. Blev det skilsmässa har jag stora problem. Jag har levt ekonomiskt oberoende så länge att jag nästan glömt hur det var att behöva kolla kontot.
  • Anonym (Carina)
    Anonym (mimmi) skrev 2017-08-19 11:53:18 följande:

    Jag hoppas ni inte har något ofördelaktigt äktenskapsförord eller att du har ett eget sparande.


    Tyvärr ingetdera, jag var ung när vi gifte oss och gick med på äktenskapsförord. Så visst finns det vissa nackdelar men som sagt var, jag trivdes tyvärr aldrig med att jobba.
  • Anonym (Carina)
    Studentpappa skrev 2017-08-20 16:21:37 följande:

    Är han extremt ful som nöjer sig med att du går hemma och latar dig och han får ligga eller vad är grejen? Har man barn finns det ju en uppsida med en hemmafru men utan?


    Fast jag har varit hemmafru i 16 år (inga barn) och bara för att man är hemma behöver det inte betyda att man latar sig. Det finns alltid ngt att göra. Städa, laga mat, trädgård...
  • Anonym (Carina)
    Anonym (Peter) skrev 2017-08-20 20:13:58 följande:

    Visst kan man hitta på att göra, men jämför det inte med jobb.


    Fast det är ju mitt jobb, att hålla ordning på allt. 600 kvm, stor trädgård, två måltider varje dag, handla mm
  • Anonym (Carina)
    Anonym (Peter) skrev 2017-08-20 20:57:53 följande:

    Ja, det låter ändå inte betungande.


    Nej det är det inte, alla jobb är inte betungande.
  • Anonym (Carina)
    Anonym (Anna sjuksköterska) skrev 2017-08-20 21:05:04 följande:

    Nä jobbig kanske men inte ett jobb . Det du gör fixar vi andra på fritiden efter jobbet.


    Fast nej det gör ni inte. Jobbar man heltid hinner man inte ha allt i toppskick utan damm. Man hinner inte laga två mål mat från grunden. Visst, det är inget slitigt heltidsjobb men jag kan inte ligga kvar i sängen och spela tv-spel utan går upp på morgonen och sköter mina sysslor under dagen. Skillnaden är väl att kvällar är jag "ledig" medans andra måste tvätta och handla då.
  • Anonym (Carina)
    Anonym (Anna sjuksköterska) skrev 2017-08-20 21:21:53 följande:

    Va jag lagar två mål mat från grunden ( utan att koka egen ketchup för det) definiera toppskick. Vi har rent och snyggt hemma och alltid rena kläder.


    Men ofta är man två vuxna som hjälps åt. Min man har under våra 18 år aldrig städat, tvättat eller handlat utan han tjänar pengarna och jag tar hand om resten.
  • Anonym (Carina)
    Anonym (Peter) skrev 2017-08-20 21:46:07 följande:

    Så skulle jag aldrig kunna leva.


    Varför?
  • Anonym (Carina)
    Anonym (Anna sjuksköterska) skrev 2017-08-20 22:10:10 följande:

    Oj. Är han sjuk eller skadad på något vis. Beklagar, förstod inte det.


    Nej? Vore det så skulle jag vara tvunget att tjäna pengar.
  • Anonym (Carina)
    sextiotalist skrev 2017-08-21 07:44:12 följande:

    Nu har jag följt tråden och ja, mina "fördomar" bekräftas.

    Det är inte ett heltidsarbete att vara hemmafru, för då skulle man inte ha tid med nagelförlängningar och jaga dammkorn med förstoringsglas.

    Visst, man kan ha ett genuint intresse i att laga komplicerade maträtter, heminredning, mode och skönhetsbehandlingar. Man kan ha ett genuint äkta intresse att se vacker ut för sin partner. Men fortfarande är det inte ett arbete, det är ett fritidsintresse.

    Personligen funderar jag på att arbete tills jag blir 67, dels för att jag gillar mitt arbete, men samtidigt misstänker jag att jag skulle bli rätt otrevlig om jag var tvungen att sluta redan vid 65. En nedtrappning, absolut.

    Jag är alltså närmare pension än många andra här och jag inser att jag måste skaffa ett genuint äkta intresse för att stå ut att vara pensionär.


    Jag kan inte ha långa naglar, skulle inte kunna fixa i trädgården då. Bara för att man är hemmafru behöver man inte vara fixerad vid skönhet och mode. Jag sminkar mig inte ens. Visst, hemmafru är inte ett heltidsjobb men som jag skrev tidigare delar man oftast inte på sysslorna utan gör det själv. Pga att det inte är ett klassiskt arbete har vi inte heller någon pension, skilde vi oss har jag stora ekonomiska problem. Att gå från ekonomiskt oberoende till att jobba på Pressbyrån är ett stort steg. Att flytta från 600 kvm till en tvåa likaså. Det är inte bara ett liv i lyx och "slapphet" (som ngn skrev) man väljer utan också en stor risk. Både plus och minus. Men så länge jag går upp på morgonen och sköter det jag under dagarna för att allt ska rulla på tycker jag det är en form av jobb. Så länge det är han som drar in pengarna är resten mitt ansvar.
Svar på tråden Hemmafru: För och nackdelar?