• Anonym (Hanna)

    Rimligt att få sova i värdparets säng?

    Nästa helg ska jag och maken hälsa på ett par som vi är goda vänner med och vi övernatta där i några dagar. Vi räknar då med att vi får sova i deras säng medan vi är där. Är det rimligt eller är det helt orimligt att "begära" en sån sak?

  • Svar på tråden Rimligt att få sova i värdparets säng?
  • Palestrina
    Anonym (Hanna) skrev 2017-09-11 22:13:54 följande:

    Nästa helg ska jag och maken hälsa på ett par som vi är goda vänner med och vi övernatta där i några dagar. Vi räknar då med att vi får sova i deras säng medan vi är där. Är det rimligt eller är det helt orimligt att "begära" en sån sak?


    Begära kan ni förstås inte, det är upp till värdparet vilken plats de vill erbjuda sina gäster. Personligen skulle jag föredra att erbjudas en madrass på golvet i något annat rum, inte så mycket för att jag inte vill vara till besvär som för att jag tycker att det känns lite intimt att sova i någon annans säng. Jag erbjuder som regel inte vår säng till gäster heller, men det har hänt att min mamma har sovit där när vi varit bortresta och haft henne som barnvakt.
  • Madida

    Totalt och fullständigt orimligt! Jag är förvånad över att någon ens tänker tanken på allvar.

    Givetvis sover jag och min sambo i vår säng i vårt sovrum när vi har gäster hemma. Nu bor vi så stort att vi har gästrum där våra gäster kan sova i en skön säng och ha tillgång till eget badrum. Men även när vi bodde mindre så sov vi i vår egen säng och bäddade åt gäster i soffan/på extrasängar.

    Skulle aldrig nånsin förvänta mig att sova i värdparets säng om jag var gäst. Skulle avböja om jag blev erbjuden. De är snälla nog att bjuda in oss i deras hem, det räcker för mig.


    I'm not bossy. I just have better ideas than you
  • Anonym (Helt orimligt)

    Självklart helt orimligt. Skulle aldrig tänka mig att erbjuda våra sängar (om inte det vore specialfall som någon ovan nämnt) och inte heller ens vara bekväm med att sova i någon annans säng. 


    Tre gånger har jag ändå sovit i värdparets säng:


    - Som ung när jag var på språkskola och bodde i familj några veckor. Då bodde jag i föräldrarnas sovrum och de i vardagsrummet. Kändes lite obekvämt, men visste ju att de valt det för att ha en studerande och få en inkomst. Jag hade ju betalat för att få ett sovrum.


    - Mannen i familjen skulle upp vid femtiden på morgonen och då jobba vid datorn, som fanns i rummet med gästsäng. Logiskt han skulle sova där då, men kände mig inte bekväm med att sova i dubbelsängen med kvinnan. Speciellt inte som jag var så otroligt gasig i magen att jag drog ut på sänggåendet i en evighet. :D


    - När min nuvarande sambo och jag nyss blivit ett par, bodde på olika orter men skulle ses på ett evenemang i en tredje stad och då sova hos en kompis. Första natten sov vi i hopfällbar säng resp madrass nedanför den. Inför andra natten skulle kompisen vara bortrest och hon sade att hon bäddat ur sin breda säng så vi kunde sova i den. Kändes först jättekonstigt, men vi gjorde sedan det.

  • Rikard

    Naturligtvis ska värden inte bara erbjuda sin säng till gästerna, utan även sin hustru.
    Även värdinnan ska fråga om gästerna vill låna hennes säng och hennes man.
    Något annat är rent ohövligt!

  • Anonym (Varför??)

    Varför i hela friden skulle dom upplåta sin säng till er?? Som gäst förväntar jag mig soffa, bäddsoffa eller nån slags madrass och våra övernattande gäster förväntar sig samma. Har aldrig varit med om någon som velat sova i vår säng och vi har övernattande gäster relativt ofta.

    Hade nog faktiskt inte varit bekväm med att sova i någon annans säng på det viset inte pga av nån hygiengrej utan det känns liksom lite för.... kommer inte på nåt bättre ord än intimt.

  • That girl
    Stårschan skrev 2017-09-12 08:15:20 följande:

    Men där är folk olika. En del resonerar som du - att den egna sängen är lika personlig som tandborsten. Andra tycker liksom jag att en säng är en praktisk möbel, precis som en stol eller soffa, som vem som helst kan använda utan att den på något sätt tar skada.


    Ja?

    Jag resonerar väl utifrån mina personliga åsikter och ingen annans? Och som du ser så håller de flesta med mig.
  • LFF

    Visst skulle gäster kunna få låna vår säng... men de får räkna med att få sällskap nån gång under natten av två st 4-åringar. Eller så sover de på den stora, höga luftmadrass vi har till gäster istället. Gissa vilket alternativ som brukar väljas?

  • Annita

    Det är orimligt att vänta sig eller begära, naturligtvis.

    Det kan vara praktiskt att låna ut dubbelsängen till gäster med flera barn, så att de kan sova i samma rum - praktiskt för både gästerna och värdarna. Jag skulle också låna ut säng till en gäst med tex ryggproblem; det skulle kännas självklart.

    Annars får det duga med soffa eller madrass på golvet, om man inte har gästrum förstås, eller har extrasängar att ställa fram.

    Om en gäst "väntade sig" att få sova i min säng skulle jag känna mig väldigt illa till mods... jag är typen som inte säger ifrån, utan jag skulle säkert gå med på detta och ligga på soffan själv. Men det skulle inte kännas okej att bli hunsad på det sättet!

Svar på tråden Rimligt att få sova i värdparets säng?