• Isa3

    Treåringen bryr sig inte när det hamnar i blöjan

    Hej!

    Har en son på 3 år som fortfarande har blöja. Vi brukar hjälpa han till pottan med jämna mellanrum och det händer ganska ofta att det hamnar lite där.
    Vi har även provat att låta han gå i enbart kalsonger men det blir konstant olyckor så han har fått fortsätta med blöjan.
    Det som oroar oss lite är att han säger inte till när han har kissat/bajsat. Han bryr sig helt enkelt inte om det är fullt med bajs i blöjan när vi tex är ute.
    Frågar vi han om han har bajsat så säger han alltid nej.

    Vi har provat ett belöningssystem där han har fått samla stjärnor och när han har samlat ihop ett gäng välja en liten leksak men det har inte fungerat som vi hade hoppats.

    Har ni några tips på hur vi kan få sonen mer intresserad av att säga till när han har bajsat, eller ännu hellre, innan? :)

  • Svar på tråden Treåringen bryr sig inte när det hamnar i blöjan
  • Isa3

    Det med pottan fungerar helt ok och vi har provat att läsa för han ur en bok han väljer. Problemet är att han inte tar initiativet till att vilja sitta där utan det måste vi göra.
    Dock vägrar han att bajsa på pottan, kissa går bra. Vi brukar försöka sätta han på pottan när vi upptäcker att det är på gång men väl på pottan kommer det ingenting. En stund senare har givetvis allt hamnat i blöjan..
    Senaste halvåret har han konstant förnekat att han har bajsat och tar man tag i han för att gå o byta på han så blir han riktigt sur/arg. Fattar inte vad som har hänt med han senaste halvåret.
    Om det är någon idé han helt plötsligt har fått? Man tycker ju att det inte borde vara allt för bekvämt att gå runt med en massa kladd i blöjan.

    Blöja utanpå kalsongen har vi inte provat, det kanske man skulle testa. Dock vet jag inte om det blir något större skillnad när det gäller bajseriet.

  • Isa3

    Tack för tipset med Pampers podden. Fanns en hel del intressanta tankar där. Inser att jag nog har varit lite väl hård och tjatig.
    Det bästa kanske vore att ta ett steg tillbaka och låta han själv bestämma mer när han vill sitta på pottan än att vi ska tjata och tvinga honom dit.
    Detsamma gäller kanske vid bllöjbyte. Istället för att tjata på han att han har bajsat, som alltid leder till gap o skrik, kanske vi ska låta han själv känna efter och säga till när han är redo att byta?
    Känner mig lite smånojjig över detta speciellt då hans två jämnåriga kusiner som han leker ofta med, helt är blöjfria sedan ett bra tag tillbaka.

  • Isa3

    Det där med klocka var en intressant idé, tack för den :)
    Vi tänkte prova att införa någon form av "pott-klocka" som kanske ringer varannan timme. Istället för att vi tjatar på han att gå på pottan.
    Hoppas att det kan få upp hans intresse att självmant vilja gå på pottan.

    Försöker byta så fort att vi upptäcker att han har bajsat men det är inte alltid det lättaste. Det beror oftast när det har hänt.
    Som häromdagen när vi va ute och lekte i skogen med några vänner, upptäcker givetvis när vi kommer hem att han har gjort ett ordentligt lass i blöjan och det såg inte nygjort ut.  :(
    Inte ett ord, inte ett tecken, ingenting under hela tiden vi var ute i skogen. Förr kunde man se någon form av tecken att han hade bajsat men nu verkar han göra allt för att dölja det.
    Jag vet inte om det beror på att förr avbröt vi lekandet för att gå hem och byta. Att han nu fattar vad som händer om han säger till att han har bajsat?

  • Isa3

    Nu har vi testat i nästan en vecka med pottklocka och det har fungerat bättre än förväntat. Tillsammans bestämde vi att när den ringer ska han gå och sätta sig på pottan en stund.
    Åkte även till affären där han själv fick välja ut ett par kalsonger och valde då några med bilar på. Provade att ta bort blöjan och lät han ha på sig sina nya kalsonger och påtalade att bilarna blir ledsna om han kissar på dom.
    Tyvärr fungerade inte detta alls utan det kom i byxorna. Vi gick kanske lite väl fort fram här utan får låta han ha kvar blöjan.
    Han vill iaf ha på sig kalsongerna men över blöjan. Får väl se det som något positivt att han i alla fall är intresserad av att ha kalsonger på sig.

    Fick ett tips på att, när han har bajsat, tömma det i toaletten och låta han vara med under hela processen. Det är inget som vi har provat ännu men tror att det kan bli svårt då bajset har en förmåga att vara utkladdat i hela blöjan.
    Vet inte om det kan vara värt att ta duellen/bråket och försöka ha koll på när han bajsar och då försöka ta han direkt innan han sätter sig.
    Eller så väntar man detta och kör vidare med pottklockan. Det kanske blir för mycket för han?

  • Isa3

    Det började riktigt bra med pottklockan. Sonen sprang iväg och satte sig på pottan när den ringde. Han verkade tycka att det va redigt roligt även om det aldrig kom något i pottan. Detta fungerade i knappt 2 veckor sen började han helt att ignorera pottklockan. Vi påminde vad man skulle göra när klockan ringde men fick till svar, inte nu.


    Har istället gått över till att han får bestämma mer själv. Till exempel när vi kommer hem från förskolan får han själv välja om han vill ha en ny blöja eller ett par kalsonger på sig. Hittills har han alltid valt kalsongerna så blöja är inget han väljer frivilligt i alla fall vilket kanske är ett steg i rätt riktning. Vi har även flyttat in pottan till hans rum så han ser den när han sitter och leker. Påminner även att om han väljer kalsongerna så måste han även sätta sig på pottan när han känner sig kiss/bajs-nödig.


    Hur har detta då fungerat? Inte alls :( Vi vet att han brukar bajsa när vi kommer hem från förskolan och påminner att han måste säga till innan eller sätta sig på pottan om han känner sig bajsnödig. Men nä, allt hamnar istället i kalsongerna. Samma sak när han blir kissnödig. Från att vi kommer hem runt 15 tills nattblöjan åker på runt 19 så får vi byta kalsonger 2-4 gånger. Känns helt hopplöst detta.


    Han säger fortfarande inte till när det har skett en olycka utan det gäller att ha ordentlig koll. Ser jag att han har bajsat brukar jag försöka lura med han ut i badrummet genom att säga att jag ska visa han något och ta han i handen. Men när han ser att det är till badrummet vi ska springer han iväg. Gör man ett nytt försök blir det gap, skrik o spring i hela huset. Han har blivit så otroligt trottsig när det gäller detta. Det har bara blivit värre o värre. Det är inte redigt samma problem när det gäller kissolyckor. Där går det lättare att byta kläder/blöja.

    Har frågat på förskolan om han är lika trottsig där men det är han inte. Jag vet inte vad vi gör för fel
    ?


    Sambon har gett upp. Han tycker vi ska låta han ha kvar blöjan. Men jag är envis.

    Är det någon här som har något tips?
  • Isa3

    Tusen tack för alla svar.


    Pratade lite med personalen på förskolan idag när jag var och hämtade sonen. På förskolan brukar de sätta han på pottan innan/efter de äter och går ut. Ibland kommer det något ibland inte. Men där har han blöja och de tycker inte han är  mogen ännu att ta bort den. Dom tycker även att han är en mycket envis, upptagen liten kille men inget som var ovanligt i den åldern.


    Jag är dock lite småorolig för att han inte känner att han är kissnödig och behöver kissa eller om det är att han bara är lat? Det har hänt flera gånger om kvällarna när han har suttit i mitt knä, att jag har känt att det har blivit varmt under rumpan och då frågat om han sitter i mitt knä och kissar. Först rycker han till lite som om han blev rädd sen börjar han bara och skrattar och säjer näää. Jag berättar lugnt för han att man måste säga till innan och att man kissar på pottan.


    Det är lättare att upptäcka när han är bajsnödig för då drar han sig undan och mer eller mindre gömmer sig. Detta sker nästan dagligen efter förskolan när vi brukar leka inne på hans rum. Frågar man sen när han kommer tillbaka vad han har varit och gjort får man till svar, Inget? Frågar man sen om han har bajsat/ska byta blöjan är det bara nej till svar. Brukar ibland skämta med han o fråga om han har stoppat en boll i byxorna och om vi ska ta bort den. Det tycker han bara är roligt men det funkar inte det heller. Går man hårdare fram blir det ett jädra liv ?  Utan det slutar alltid med att han får sitta i det tills vi ska äta. Då har vi som en rutin att vi alltid byter blöja innan och det vet han väl om. Då går det betydligt lättare att få med han ut i badrummet. Jag fattar inte varför det ska vara såhär. ?


    Jag vet inte redigt hur vi ska gå vidare. Han blir fyra år i februari och som det känns nu så kommer han inte vara torr till dess. Börjar bli lite jobbigt att höra från släkt och vänner att, ?Är han inte torr än? (Även om de inte utrycker det så ordagrant så tolkar man det så). Det gör bara saken värre och man pressar sonen ännu mer.

  • Isa3

    Vi har försökt att få han till att bajsa på pottan när vi har sett att det har varit dags men då sitter han och håller sig istället. Vi läser för han för att han ska försöka slappna av, men icke. Har kanske blivit lite fega rörande detta sen vi började potträna sonen runt två års ålder. Vi gick antagligen för hårt ut då vilket ledde till att han blev helt förstoppad och grät varje gång han försökte bajsa. Slutade med att vi fick ge han lösande för att det skulle släppa. Kändes då att han kanske inte var redigt mogen. Sen dess har jag varit lite rädd att detta ska inträffa igen och inte vågat pressa han till att bajsa på pottan.


    Försöker givetvis att byta så fort han har bajsat men det går sällan särskilt bra. När han kommer tillbaka från sin ?bajstur? försöker jag fånga han innan han sätter sig för att slippa allt extra kladd i blöjan. Men nä, det går inte utan får till svar, ?inte nu, sen? och jag kontrar med att det går jättesnabbt. Men nää, sen går han bort till sitt lego eller till det han höll på med. Påminner han sen med jämna mellanrum att vi skulle byta blöjan, men det blir hela tiden, ?har inte tid? eller ?inte nu, sen?. Det har hänt att jag bara har gått in och lyft ut han i badrummet och bytt, men det är otroligt jobbigt och påfrestande. Man skulle verkligen behöva dubbelt så många armar för att klara av det. Skrik, tjut, krångel och spring som om sista stunden var kommen. Detta gör jag främst när det är kalsonger han har på sig. Det är för tröttsamt att få bajsfläckar lite varstans.
    Jag fattar inte, varför han ska böka, så fort han har bajsat? Kan det ha något att göra med att han fick problem med förstoppning när han var två? Kan det sitta i än?
    En kissblöja går desto lättare att byta, ibland hjälper han själv till att ta av sig den gamla och dra på sig den nya blöjan. Det räcker att vi säger till han att den där blöjan ser lite väl kissig ut så kan han ibland gå iväg och hämta en ny ????


    Senaste veckan som vi har skippat blöjan helt på eftermiddagen och det har skett en kissolycka har han kommit och sagt till efter ett tag. Antar att han känner det blir kallt och blött. Men vi berömmer han när han kommer och säger till.


    Förskolan tyckte vi skulle försöka med mer regelbundna turer på pottan och med belöningssystem. Samt att vi kanske skulle skippa kalsonger och gå tillbaka till blöja även på eftermiddagen tills han börjar kissa på pottan iaf. Något som vi testade för knappt ett år sedan men det är kanske värt att testa igen. Han älskar lego och det finns flera olika byggsatser som han vill ha, kanske en lämplig belöning?


    Just nu vet jag inte hur vi ska gå vidare, känner mig allmänt förvirrad och småorolig. ?

  • Isa3

    Det stämmer nog. Vi började nog för tidigt och gick all in direkt. Vi tyckte han såg intresserad ut då och lät han själv välja ut en potta som han ville ha.
    Vi ska prata igenom det med han i morgon och berätta att han kan samla ihop till lite lego om han är duktig och kissar på pottan istället för i blöjan. Att tvinga han till pottan för att bajsa känns inte helt bra just nu.

    Det andra bekymret är hur sjutton ska man få med han ut i badrummet när han har bajsat. O slippa utbrottet/trottsen som blir varje gång man försöker. Sambon tycker jag ska låta han va. Det blir bara värre när jag tjatar på sonen. Vill helst byta direkt men det slutar alltid med att han sitter för länge i det :(

  • Isa3

    Vi tog ett litet lugnt samtal med sonen efter maten idag och berättade för han om vår plan. :) Om han är duktig och börjar använda pottan så kan han samla stjärnor som tillslut leder till lite lego. Han verkade givetvis jätteintresserad ska bli spännande att se om det går lika bra :)
    Försökte även förklara varför vi vill byta direkt när han har bajsat och inte vänta så länge som det brukar bli. Det händer att han gnäller om att han får ont(lite röd) på snoppen när vi byter. Försökte förklara att man kan få det om man går i en blöja med bajs för länge. Jag vet inte om han förstod det, det får framtiden utvisa.


    Är lite fundersam till hur sjutton man ska få han till pottan? Det är otroligt svårt/omöjligt att avbryta han när han är inne i något för att gå på pottan. Det jag kan tänka mig är då vi byter blöja när vi kommer hem från förskolan, innan middagen samt innan nattblöjan åker på.

Svar på tråden Treåringen bryr sig inte när det hamnar i blöjan