Inlägg från: Anonym (What) |Visa alla inlägg
  • Anonym (What)

    Kvinna i Uppsala vägrade skaka hand - nekades jobb och fick 40 000

    Anonym (DO) skrev 2018-08-16 09:55:43 följande:

    Nämndemännen var ju långtifrån överens, så solklart är det icke.


    Har jag heller inte sagt. Men den ändrar ju inte vad domen säger.
  • Anonym (What)
    Anonym (DO) skrev 2018-08-16 10:00:57 följande:

    Så har de inte alls sagt. Däremot har de UPPDAGAT att vederbörande enligt sin religion inte ansåg sig få skaka hand med främmande män, vilket naturligtvis strider mot företagets jämställdhetspolicy.

    Din logik är därmed farligt nära påståendet att *alla kan kräva att få bli anställda*.


    I artiklarna står det "Företaget har å sin sida hävdar att man inte kan acceptera andra sätt att hälsa än handskakning." Alltså kräver dom att sina anställda hälsar på ett visst sätt.

    Vem säger att hon gör skillnad på män och kvinnor? Hon kan ju välja att på arbetet hälsa på samma sätt på kvinnor och män (alltså inget handslag).

    Jag anser verkligen inte att alla har rätt till att bli anställda. Men jag anser att alla ska ha samma chans och inte bli bort vald enbart pga att man inte vill ha fysisk kontakt med folk när jobbet inte kräver det.
  • Anonym (What)
    EnGladPingvin skrev 2018-08-16 10:04:06 följande:

    Riktigt så säger inte domen. I det här fallet ansåg en oenig domstol att jobbet inte krävde att man hälsade med handskakning, vilket är rimligt med tanke på att det verkar handla om telefontolk. Samtidigt säger DO att det kunde blivit ett annat utfall om jobbet krävde exempelvis personliga kundmöten. Så det kan finnas fall där arbetsgivaren faktiskt kan ha synpunkter på hur man hälsar.


    Absolut och det har jag skrivit tidigare också. Men om jobbet inte kräver en viss hälsning så kan inte arbetsgivare kräva att man hälsar på ett specifikt sätt.
  • Anonym (What)
    Anonym (DO) skrev 2018-08-16 10:02:41 följande:

    Det beror på att det troligen inte står någonting om kvinnor som arbetar överhuvudtaget.


    Fast det gör det.
  • Anonym (What)
    EnGladPingvin skrev 2018-08-16 10:07:12 följande:

    Här har vi domen. Jag har inte hunnit läsa den, men ska absolut göra det när jag får tid. 

    www.arbetsdomstolen.se/upload/pdf/2018/51-18.pdf


    "Semantix har tillämpat ett kriterium ? ett krav

    på handhälsning ? som särskilt missgynnar den grupp muslimer som F.A.

    tillhör och som av religiösa skäl inte tar personer av motsatt kön utanför den

    närmaste familjekretsen i hand. Bolagets policy med krav på handhälsning

    har visserligen berättigade syften, men den kan inte rättfärdigas som lämplig, nödvändig och proportionerlig."

    Arbetet var som internettolk. Tolkningar igenom video- och telefonsamtal. Alltså är handslag inte nödvändigt för arbetet. Så självklart gjorde arbetsgivaren fel.
  • Anonym (What)
    Hellmann skrev 2018-08-16 10:46:51 följande:

    Inte enbart lite lustigt det här. När jag kom från Tyskland till Sverige för 10 år sedan, fanns det inte en enda Svenne som kunde tänka sig skaka hand. Tvärtom, vissa kände sig faktiskt lite ställd för att det varit helt ovanligt "Snarare någon tysk tradition". Idag är det inte alls annorlunda. De flesta yrkesmässiga möten börjar typ  "Välkommen hit. Varsågod och sitt" helt utan fysisk kontakt. Bara när någon muslima vägrar skaka hand med sin potentiella chef blir det självklart ett tecken på att alla dessa islamister inte kan smälta in i det svenska samhället. Hur är det med autister då eller personer som ogillar att ha fysisk kontakt till främmande öht? Skulle det kunna påverka deras yrkeskompetens? Jag är helt övertygad att det inte finns något fel på hennes kompetens som tolk, men nej, arbetsgivaren ville absolut statuera något exempel och som resultat fått 40.000 i böter. Alldeles rätt. Han förtjänar inte bättre. Enklare att genomgå intervjun och efteråt tacka nej till den sökande (utan att nämna att anledningen till det varit att hon inte skakat hand med honom). Det var dumt gjort. Men viktigast är. Det är väl upp till var och en själv, vem personen vill ha kroppskontakt med. Jag är helt övertygad att det finns lika många svenskar som heller inte är särskild förtjust i den "nya svenska sedern".


    Fast att ta i hand är ingen ny sed. Det är snarare en gammal sed som sakta minskar.
  • Anonym (What)
    Anonym (Eh!) skrev 2018-08-16 12:10:16 följande:

    Fel. Kvinnan blir inte oren av att röra vid en annan man. Hon gör honom oren. I dessa kulturer anser man nämligen att kvinna och hennes kropp är oren.


    Du har fel. Det handlar enbart om att man inte ska kroppskontakt med någon annan än sin make (eller släkting), absolut inte om att kvinnan är oren.
  • Anonym (What)
    Anonym (vårdjobb) skrev 2018-08-16 13:24:10 följande:

    Vad pratar du om för jobb där du inte behöver ta i någon? Lager eller fabriksjobb är det enda jag kan tänka mej.

    Om du till exempel jobbar inom den otroligt stora vårdsektorn, i skolan, dagis/föris eller med vad som helst som innehåller kundkontakt då HAR du kroppskontakt, som minst ett handslag. Inom vården långt mer än så!

    Men vem fan vill anställa någon som vägrar att ta i hand? Det vore som att vägra uppge sitt cv eller vägra ge en kopia på ditt straffregister om det efterfrågas.

    Vissa saker måste man bara göra för att vara kapabel till arbete!

    Jag tycker det är jobbigt med tider och kan inte förstå att fem minuter till eller från ska spela roll för mitt arbete när alla ändå dricker kaffe och skvallrar fem minuter in i arbetsdagen. Men; det är åsikter jag får ha för mej själv och får koncentrera mej hårt för att vara på jobbet i tid, eller innan vi börjar varje dag. Det är nog ingen som förstår hur hårt jag får kämpa. Men skit samma om jag får duscha på kvällen och sova med kläder på, det är bara sånt man måste acceptera för att få stanna på arbetsmarknaden! Likaså undvika andra beteenden som anses oartiga.


    Hon sökte dock ett jobb som inte ens krävde att hon träffade människor, utan bara pratade med dom i video och telefonsamtal.
  • Anonym (What)
    Tecum skrev 2018-08-16 13:48:18 följande:

    Du tänker fel. Problemet är inte att hon inte ville skaka hand utan att hon inte ville skaka hand med en MAN. Alltså könsdiskriminering precis som när Mp-politikern inte ville skaka hand med kvinnor. Absurt att det ska premieras och dessutom gör domen så kort tid innan valet att Sd får x antal procentenheter mer i valet. Är det bra tycker du?

    Hon blir diskriminerad för att hon ev inte får jobbet men samtidigt diskriminerar hon mannen. Ett nollsummespel där inge borde få skadestånd.


    För att det ska räknas som diskriminering så måste det få en negativ konsekvens för den drabbade. Hur påverkade det mannen i fråga negativt att hon inte ville ta i hand?
  • Anonym (What)
    KarlaVonRymden skrev 2018-08-16 18:18:46 följande:

    Givetvis fel.

    Hon förutsätts att kunna handskas med olika kundkontakter. Går inte det så får hon gå.

    Hon diskriminerar män pga köntillhörighet.


    Fast nej. Hon hälsar på män och kvinnor på samma sätt. Och hon sökte ett jobb som inte ens kräver att hon träffar människor utan bara pratar i video och telefonsamtal.
Svar på tråden Kvinna i Uppsala vägrade skaka hand - nekades jobb och fick 40 000