• jaktenpaflow

    Vi som blivit gravida efter IVF

    Hejsan!

    Skapar en tråd för alla oss som fick kämpa ett tag för att få ett plus på stickan, oavsett om det är genom IVF eller på naturlig väg. Vill gärna dela resan som gravid med andra som har varit i liknande situation. Spelar inte heller någon roll när BF är:)

    Har försökt med ett syskon i ett och ett halvt år och blev gravid nu i augusti och BF 22 april!

    Välkomna!

  • Svar på tråden Vi som blivit gravida efter IVF
  • Mjbo
    Ellencassandra skrev 2019-01-21 12:46:06 följande:
    Ja eller hur! :/ det ska inte va lätt :P

    Nä det är säkert inga problem. Man ska bara se till så att läkaren skriver noggrant varför man måste bli sjukskriven. Skriver dom för enkelt så brukar FK säga nej å vill att man kompletterar. Men ja om du varit på akuten å haft så mycket ont å så så tror jag inte det är nåt problem alls.

    Jag vill egentligen inte bli sjukskriven helt. Inte riktigt än. Skulle vilja gå ner i tid bara. Men min chef å samordnare verkar vilja att jag slutar helt istället.. det blir väl för jobbigt för dom å göra ett schema för en halv dag bara xD min ev plan är att jobba deltid i februari, ta semester hela mars å sen gå på graviditetspenning i april! :p får se hur det går!
    okej.. ja men det låter väl som en bra plan! Men jag tänker precis som du att jag inte vill bli sjukskriven helt.. kanske jobba 50% hade räckt... Jag tror dock inte att det här kommer vara hela graviditeten ut.. ett par veckor eller någon månad kanske.. Får de vad hon säger, ska prata med henne imorgon igen :) 

    Jag vet ju inte exakt hur de blir nu än med sjukskrivningen, men det som är klart är att jag ska gå hem från jobbet helt och hållet 1 maj, då tar jag semester, Sen börjar ja ta ut föräldrapenning när hon kommit :) 
  • Ellencassandra
    Mjbo skrev 2019-01-21 12:56:50 följande:

    okej.. ja men det låter väl som en bra plan! Men jag tänker precis som du att jag inte vill bli sjukskriven helt.. kanske jobba 50% hade räckt... Jag tror dock inte att det här kommer vara hela graviditeten ut.. ett par veckor eller någon månad kanske.. Får de vad hon säger, ska prata med henne imorgon igen :) 

    Jag vet ju inte exakt hur de blir nu än med sjukskrivningen, men det som är klart är att jag ska gå hem från jobbet helt och hållet 1 maj, då tar jag semester, Sen börjar ja ta ut föräldrapenning när hon kommit :) 


    Okej jag förstår :) ja men det är nog välbehövligt. Att du får ta det lite lugnt så kanske sammandragningarna minskar :)

    Låter som en bra plan! :) när jag väl blir sjukskriven så kommer jag ju inte tillbaka till jobbet så skulle kännas väldigt långtråkigt att vara hemma från nu typ till juni :P så 50% siktar jag på!

    Kan man känna sparkar så högt upp som nästan under brösten? Satt ner nu en stund och kände som typ 5-10 sparkar på raken. Ganska så högt upp. Alltid bara känt mest runt naveln å på sidorna! Kändes så konstigt :) men härligt såklart. Antar att dom har ganska mycket plats nu!
  • 170909
    Fröken Rabarber skrev 2019-01-21 06:33:44 följande:

    Hejhej, funderar över det här med träning under graviditeten. Under IVF varken orkade jag eller riktigt vågade före äggplock, och har tagit det rätt lugnt nu första veckorna av graviditeten med. Men nu är jag sugen på att komma igång så jag går så stark som möjligt genom graviditet och förlossning. Hur har ni andra gjort? Vad har ni tränat? Vågar inte riktigt springa då jag inte är en van löpare, och hitintills undvikit all studsig jympa. Jag har börjat gå en Mamma mage-kurs som är för att stärka bålen och bäckenbotten, rekommenderas ofta efter förlossningen, men tänkte det inte skada att förebygga. :)


    Jag har tränat på som vanligt med styrka kondition och smidighet. Men lyssnat på kroppen så kondition är inte löppass i skogen utan spinning på gymmet t.ex. 
  • 170909
    Mjbo skrev 2019-01-20 14:08:42 följande:
    Sant! Jag vet dock inte hur man gör, nån annan som kan ta tag i gruppen? :D
    Jag skulle kunna försöka men vad ska den då heta?
  • 170909
    Inalina skrev 2019-01-21 11:51:46 följande:
    nä precis - det är ju nu vi egetnligen ska vara lugna - vi kan inte göra något åt de små liven och ansvaret sen när de väl är ute är ju MYCKET större!Tungan ute

    ok, skönt att höra att det är normalt med sammandragningar - bara känt det en vecka ungefär, mina kommer ofta kvällstid också. mitt jobb låter lite som ditt - jag jobbar med sälj och marknadsföring men sitter ju stilla - har ju dock en hel del press med budgetar etc - men kan ju inte jämföra med tjejerna härinne som jobbar som undersköterskor etc - herregud så tufft!!!

    ja jag lever som 'vanligt' (förutom att mina underbara högintensiva träning blivit vilande) jag har promenerat långa sträckor i helgen vilket jag mår bra av men är fortfarande lite orolig över att eventuellt föda för tidigt då min livmoderhals är förkortad av en tidigare konisering. (vet dock ej hur mkt). ska kolla upp det med ultraljud med min gyn nästa gång - men det är ju först nästa torsdag... vill bara veta med säkerhet att den är tillräckligt lång så man inte behöver oroa sig för det.

     i februari har jag en del roliga saker planerade som resor o så - så då tror jag tiden kommer börja gå fortare :) jobbar med ett rätt trist projekt på jobbet nu som är slut efter denna veckan så efter det blir det nog roligare på jobbet ocksåSkrattande

    menar du att du skulle bli sjukskriven 100%? har du haft fler 'onda' sammandragningar sen du åkte in på sjukhuset i julas? ja den ekonomiska biten är ju en del i det hela - tror min man är mer orolig för den delen. då man bara får 14 veckors betald mammaledighet i det här landet börjar ju vissa arbeta direkt efter, men många blir 'stay at home mum's' under flera år. har inte bestämt hur jag ska göra ännu mer än att jag vill vara med den lilla i alla fall ett år - och då hon föds i maj (förhoppningsvis inte tidigare) så känns det vettigt att kanske börja jobba i sep året efterGlad det är nog min plan.... 
    Du är svensk medborgare va? Har du jobbat i Sverige något? Om du svarar Ja på båda frågorna så kan det vara idé att kolla med försäkringskassan om du kan få bidrag. 
  • 170909
    jaktenpaflow skrev 2019-01-21 11:56:15 följande:
    Åh vilket bra tips!:) Jag tränar regelbundet men svårt att veta vilka övningar som hjälper förutom höftlyft:) Har du några tips? 
    Höftlyft kan du ju variera ganska mycket för att utmana kroppen på olika sätt. 
    Ett ben i luften.
    Fotsulorna i hop och knäna så tätt ihop du kan. Vilket blir för mig ca en halvmeter mellan knäna.
    Jag har provat med viktstång över höften, den hamnade under magen på blygdbenet så ingen fara för barnet. För mig iaf. 

    Knäböj med vikt i händerna framför kroppen. 
    Knäböj med gummiband.
    Knäböj utan vikter och gummiband och andra redskap.
    Enbents knäböj med och utan vikt. 

    Gummiband runt smalbenen typ mitt på, sen gå åt sidan. Liter enkelt men gummibandet ska vara sträckt hela tiden och du kommer känna av benen.
    Kan även ta ett gummibandshopprep och ställa dig på sen ta tag i motsatta handtag. Och gå åt sidan det blir samma som med gummibandet och benen jobbar en hel del. 

    Innan jag satsade på mer träning kring höft, lår, rumpa, hela ryggen så kunde det bli lite urinläckage vid nysningar och skrattanfall. Men inte nu och då har jag inte gjort så mycket knipövningar. Det var en oväntad trevlig effekt
  • Fröken Rabarber
    gammelpysen skrev 2019-01-21 07:23:14 följande:

    Har du gjort en färskinsättning? Min klinik var övertydlig med att inte träna förrän äggstockarna var återhämtade. Jag kom igång efter VUL v 9, då var det precis att det funkade med äggstockarna.

    Risken med att köra igång för tidigt är att de vrider sig och du skadar dem.

    Nu kör jag ganska mycket igen, simmar och går på skivstång och liknande. Däremot får jag anpassa en del (v 27) men är underbart att träna igen.

    Kan ju även nämna att jag tränar MYCKET i vanliga fall, dvs det handlade inte om att plöts?igt börja träna.

    Sedan vet jag att många tränar ändå men efter 7 insättningar är man extremt noggrann med att inte göra fel. Fick ett tidigt missfall gången innan och då tränade jag som vanligt. Vet inte om det påverkade men mådde dåligt över att eventuellt ha bidragit till det genom att inte ta det lugnt.


    Jo, precis, det var ett färskförsök. Dock inte fått information om att inte träna före v. 9. Det var inget som nämndes under vul i v. 7...tur att jag inte tränat överdrivet mycket...och utan studs som sagt. :) jag är nog en hyfsat vanlig motionär, har som mål att träna drygt 3 gånger per vecka. :)
  • Inalina
    Mjbo skrev 2019-01-21 12:26:25 följande:

    14 veckors föräldraledighet är jag inte avundsjuk på.. Låter så konstigt, men alla land har ju olika så de är väl så.. Då förstår jag verkligen att det är lite "press" ekonomiskt om man ska va hemma ett helt år extra utan någon som helst inkomst.. :P 

    Skönt att du kan leva som vanligt under graviditeten.. Och dessa långpromenader saknar jag. Tränar styrketräning och går mycket långpromenader och vandringar osv i natur när jag inte är gravid, men i och med allt detta nu så har jag inte gått en enda kilometer på flera månader, det är lite frustrerande absolut, men vad gör man inte för de små liven ;) 
    Ja, jag har haft ont flertalet gånger, har dock inte åkt in men pratat med min bm om det nästan varje gång. Det har varit gånger då jag tex vart och storhandlat och gjort många/stora ärenden på en dag, när det varit extra mycket på jobbet eller när jag vart på ikea och promenerat en heldag.. Då har det kommit på kvällen och dagen efter. Antar att det är anledningen till att hon nu vill sjukskriva mig, och med tanke på att vi har det stressigt/rörigt på jobbet nu oxå så bidrar det nog med. Vet inte ännu om det blir 100%, men jag hoppas på typ 50% eller nått så man kan jobba litegrann iallafall, annars blir det dyrt, och tiden kommer gå SÅ sakta :P

    Skönt att ett tråkigt projekt äntligen är över! Det är alltid roligt med nånting nytt, då får man lite extra krafter, kul! Just det, ni skulle till sverige i februari? hur länge stannar ni? :) 


    Nä schweiz är lite av ett U-land på det sättet. Ingen lagstadgad pappaledighet och bara 14 veckor för mamman (vilket kom 2005!!). Däremot är det ett land där lönenivån ligger väldigt högt (och skattenivån lågt..) så man kan ofta klara sig rätt bra på en lön även om man inte är VD på ett företag.

    Vi har sedan vi flyttade hit försökt se till att bara leva på min mans lön för att vi ska veta att det går - och det har funkat - inkl alla resor och annat kul man vill göra =)

    finns väl egentligen ingenting man inte skulle göra för det lilla livet - man förstår ju mer och mer att hon kommer bli viktigare än något annat.
    Jobbigt att du haft ont, men bra om du försöker vara lite 'mindful' och medveten om att du inte ska gå för mkt på en gång eller göra tunga saker. i dagsläget kan man ju alltid lägga sig i soffan med gott samvete också - det får ju vara ok om inte allt ser perfekt ut i hemmet heller - det kommer det ju knappast göra när babyn kommer haha!!

    hur funkar det om man blir sjukskriven - får man ändå betalt 80% ?   
  • Inalina
    170909 skrev 2019-01-21 13:30:17 följande:
    Du är svensk medborgare va? Har du jobbat i Sverige något? Om du svarar Ja på båda frågorna så kan det vara idé att kolla med försäkringskassan om du kan få bidrag. 
    Japp är svensk medborgare men har inte jobbat/bott i Sverige på 9 år så inte mkt att hämta där - men det vet vi ju om och har valt själva. Man ska ju inte kunna utnyttja försäkringskassan om man inte betalar skatt i Sverige så inget konstigt med det =) 
  • jaktenpaflow
    Fröken Rabarber skrev 2019-01-21 06:33:44 följande:

    Hejhej, funderar över det här med träning under graviditeten. Under IVF varken orkade jag eller riktigt vågade före äggplock, och har tagit det rätt lugnt nu första veckorna av graviditeten med. Men nu är jag sugen på att komma igång så jag går så stark som möjligt genom graviditet och förlossning. Hur har ni andra gjort? Vad har ni tränat? Vågar inte riktigt springa då jag inte är en van löpare, och hitintills undvikit all studsig jympa. Jag har börjat gå en Mamma mage-kurs som är för att stärka bålen och bäckenbotten, rekommenderas ofta efter förlossningen, men tänkte det inte skada att förebygga. :)


    Det var samma för mig, tränade mycket innan men sen i våras har jag inte vågat träna alls. Också kört lite appar mamma mage och mamma fitness. Men nu hat jag signat upp mig på en PT online inriktat på gravid och mamma träning. Kör en månad sen tänkte jag kopiera det programmet så långe jag orkar. Går hos sjukgymnast nu och har fått en del övningar:)
Svar på tråden Vi som blivit gravida efter IVF