Inlägg från: Anonym (Inget CV) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Inget CV)

    Skaffa/söka jobb utan CV

    Anonym (Vv) skrev 2018-10-14 22:14:37 följande:

    Kan man få sjukersättning utan SGI om jag oxp vill testa jobba 12 timmar


    Du försöker göra dig lustig över folk som inte fungerar som du gör. Vart vill du komma med din kommentar? Vad till för den till tråden?
  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (Vv) skrev 2018-10-14 22:14:37 följande:

    Kan man få sjukersättning utan SGI om jag oxp vill testa jobba 12 timmar


    och för att svara på din fråga så har sjukersättning inget med SGI att göra utan det är sjukpenning som är kopplat till SGI. Kan man inte jobba heltid pga. vissa bakomliggande medicinska eller sjukdomssjäl så har man rätt att med hjälp av ett läkarintyg att söka någon av dessa bidrag.
  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (Vv) skrev 2018-10-14 22:20:23 följande:

    Neeeee

    Jag har ju skrivit innan vännen

    Är i samma sits som du ju!!!!


    Ok. Tänkte inte på att du hade skrivit innan i tråden, sorry. Men läs min kommentar nr 206.
  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (Vv) skrev 2018-10-14 22:26:03 följande:

    Så jag kan få sån peng utan SGI? Även utan soc? Vågar inte eller ork ej gå dit men snart e pengar slut


    Har man en sjukdom eller nedsättning som gör att man ej kan arbeta heltid kan man ansöka hos FK om antingen sjukersättning (från 30 år upp till 65), aktivitetsersättning (upp till 30 år) eller sjukpenning (baseras på tidigare lön vilket kallas sjukpenningrundande inkomst, SGI). Då måste man först ha ett läkarintyg som styrker att man inte kan arbeta heltid. Därefter fyller man i en ansökningsblankett från FK för det bidrag man kvalificerar sig för att söka. Läkarintyget sänder läkaren in direkt till FK. Sen ska FK göra en bedömning på om man har rätt till bidrag eller ej vilket brukar ta 3-4 mån och därefter får man ett besked.

    Aktivitets- samt sjukersättningen baseras också till viss del på ens tidigare inkomst och har man haft låg eller ingen tidigare inkomst får man ändå en liten summa som kallas garantiersättning. Garantiersättningen ej jan jobba inte ens deltid ligger på typ 6500-7000 (minns inte exakt). Utöver detta kan man även ha rätt till bostadstillägg vilket man söker separat då efter att man har blivit beviljad sjuk-, aktivitetsersättning eller sjukpenning.

    Det är så det fungerar.
  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (Vv) skrev 2018-10-14 23:24:04 följande:

    Är det svårare få ersättning efter 30?! Får man inget aktivitets ersättning


    Ja det är svårare att få sjukersättning efter 30. Aktivitetsersättning kan man bara få till månade före sin 30-årsdag.

    Starta en egen tråd om din frågor och funderingar så får du säkert fler svar än i denna tråd där dina inlägg drunknar i mängden. Läs även på FKs hemsida, forsakringskassan.se/
  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (Hedvig) skrev 2018-10-14 23:06:18 följande:

    Ts, du pratar som om du bara kommer att få sjukersättning automatiskt beviljad på ett fat bara för att du har aktivitetsersättning nu.

    Kan bara tala om för dig (och andra i tråden) att sjukersättning idag är i princip nästan omöjligt att få om man inte bokstavligt ligger döende i svåra smärtor på sjukhus eller lider av en demenssjukdom (eller har ett funktionshinder av typ utvecklingsstörning ex Downs).

    Många gånger så skjuter tjänstemännen som handlägger aktivitetsersättning bara "problemet" (=vad som skall "göras med personen") framåt tills denne fyller 30 år för då får andra handläggare ta de tuffa besluten.

    Handläggningstiden för sjukersättning snittar också nu mot mer än 6 månader och det krävs otaliga läkarintyg med kompletteringar, utredningar av Af (man får träffa diverse arbetsterapeuter, arbetspsykologer etc som skall pröva ens "arbetsförmåga"), därutöver har nu försäkringskassan börjat göra egna arbetsutredningar som innebär att man skickas iväg till ett centra där man får vara ett antal dagar, träffa en massa folk och göra en massa test.

    Ts, du bör arbeta mot ett mål där du slipper ha med fk att göra överhuvudtaget. Och det första som Af kommer att "kräva" av dig, innan de gör något annat för dig, är att du läser in grundskolan (troligtvis också gymnasiet).


    Grundskolan har jag redan gått ut samt så har jag även läst upp grundskolans betyg vilket gjordes åren efter grundskolan fast i gymnasiets lokaler IV-programmet hette det då.

    Så för mig är det att komma igång med att plugga gymnasiet som är det viktiga. Dock kommer jag inte att orka heltid. Detta gör att jag måste få någon form av bidrag under tiden. Dessutom är det bra att pocva på nu att jobba och se hur mycket jag klarar av att jobba. Det är viktigt för framtiden, i och med att jag nu i dec mycket troligt kommer att få förlängt aktivitetsersättning fram till min 30-årsdag i början på juni. Om jag sedan skulle nekas sjukersättning får jag väl hoppa på CSN och studera deltid. Har man skäl som jag har kan man få full CSN (lån + bidrag) för deltidsstudier.

    Förresten varför är inte sjukreglerna utformade så att man själv kan förlägga sina tider hur man vill under veckan? Alltså om jag mår bäst av att jobba 2 fulla dagar och ha längre sammanhängande ledighet bör ju det tillåtas om alternativet istället är 100% sjukskrivning. Att dela upp så att man jobbar ett par timmar varje dag kanske inte fungerar för en del. Sen bör det inte heller vara så inrutat till att endast omfatta x antal % utan antalet % på sjukskrivningen bör regleras i samspråk med den sjuke, FK, läkare, AF och arbetsgivare.

    Alla regler är så himla fyrkantiga, svartvita och föråldrade enligt mig. Vi lever faktiskt på 2010-, snart 2020-talet och inte på 1960- eller 70-talet.
  • Anonym (Inget CV)

    Fortfarande har ingen svarar på varför det ser ut som det gör kring att man inte helt själv tillsammans med läkare, arbetsgivare etc. kan förlägga timmarna osv. vid sjukskrivning.

  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (Hm) skrev 2018-10-15 08:46:25 följande:

    Spelar det någon roll? Reglerna är sådana. Ödsla inte energi på det du inte kan förändra.

    Har du sökt information om någon arbetsplats än?


    Nej det gör jag när det om ett tag blir dags att på riktigt börja söka jobb ev. börjar jag kit innan att söka konkret information om specifika yrken/arbetsplatser. Det blir nog om låt säga 2-4 veckor som planen ser ut nu. Sen kanske det dröjer några veckor till innan jag vågar ta steget att faktiskt skicka in en ansökan till en arbetsgivare.

    Detta har inget med lathet eller ovilja att göra utan med att jag vill ha så mycket kunskap i ämnet före så jag slipper känna ni osäker samt göra fel.
  • Anonym (Inget CV)
    Anonym (Spåkulan) skrev 2018-10-15 11:42:15 följande:

    Våra sjukförsäkringar är "dag till dag" försäkringar som ger ersättning för varje enskild persons schemaläggning. Detta för att täcka in olika personers olika scheman. Rätten till sjukpenning på deltid baseras i regel med andra ord på ens egen arbetstid. Är man anställd 8 timmar per dag så är det också utifrån det man ska fördela sin arbetstid som sjukskriven på deltid. Har man ett annat slags schema så fungerar det likadant, ordinarie arbetstid per dag är det som ska ersättas inget annat.

    I samråd med läkare kan man, om det är medicinskt motiverat och hjälper dem försäkrades rehabilitering, ändra på det. Det finns forskning som tyder på att den som kan fortsätta ha sina vanliga rutiner, följa ordinarie arbetsvecka och ha kontinuitet lättare kommer tillbaka i arbete. I ditt fall tror jag det vore direkt kontraproduktivt att förlägga timmar ojämt fördelat. Du har själv sagt att du behöver kontinuerlig återhämtning och har stort sömnbehov och verkar känslig för just rutinändringar. Försäkringskassans uppdrag är att få en person tillbaka i arbete, inte att möjliggöra långhelger och lediga dagar utifrån ett "det hade varit gött"-perspektiv. Har själv sett exempel på båda tillvägagångssätten, den som bara jobbade en dag per vecka men fler timmar blev tillbakadragen och hade ångest för just den dagen, och uteblev ofta, eftersom det avvek från rutinerna, en återgång till kortare arbetspass med samma rutiner som övriga i teamet var mycket fördelaktigt. Ett uteblivet pass gav inte alls kaka på kaka effekt när det handlade om ett av 20 pass per månad, som när det handlade om 1 av 4 pass. Det blev också mycket enklare att gradvis höja arbetsbördan med ett antal min per dag än att plötsligt lägga till ytterligare en arbetsdag.

    Ladda ner och läs FKs handledning för handläggare "Sjukpenning och samordnad rehabilitering" för mer information.


    Det där känner jag mycket väl till men fortfarande fattar jag inte varför man inte kan få komma överens om marbetstider tillsammans i varje enskilt fall.

    För mig är det bäst att få vara ordentligt utvilad vid varje arbetsdag/arbetspass. Detta uppnår jag inte om nattsömnen ska bli lidande vilket den blir om jag arbetar varje dag.

    Att förlägga arbetet till färre dagar och längre arbetspass tror jag som jag känner nu skulle fungera bäst just nu. Då skulle jag få mer sammanhängande återhämtning vilket leder till mer ork, lust, vilja, motivation osv att jobba de dagar jag ej är ledig.
  • Anonym (Inget CV)
    Sandraberg skrev 2018-10-15 13:03:17 följande:

    Hur kan du veta detta? Du säger ju att du aldrig har haft ett jobb?


    Nej jag har inte haft ett jobb tidigare förens detta snickeri som jag har varit på i snart två mån. Dock är det en form av arbetsträning eller vad de nu var kallade det.

    Sen har jag även haft perioder där jag har varit tvungen att gå upp kl 5.30 varje morgon vilket var när de renoverade min lägenhet under ett par månader 2017. Då fick jag för lite sömn. Hantverkarna kom kl 7 varje morgon.

    Sen minns jag även att jag var as trött när jag gick i skolan. Förstod inte då att det berode på sömnbrist utan det hr jag förstått först efteråt när jag har lärt känna mig själv bättre och vet att jag är i behov av minst 10-12 timmars sömn per natt.

    Sömnbriste och tröttheten var en orsak till att jag inte klarade av gymnasiet och fick hoppa av. Sen var det fel linje också men det är en annan sak. IT är inte det kommer att välja nu när gymnasiet ska läsas in snarare samhälle eller liknande.

    Så att påstå att jag inte känner till mitt eget sömnbehov och sömnmönster bara för att jag aldrig tycker jag låter knasigt. Jag har inte gjort annat de senaste 10 åren än att lära känna mig själv typ. Så hur jag själv fungerar vet jag ganska bra.
Svar på tråden Skaffa/söka jobb utan CV