Inlägg från: Anonym (Hur göra?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hur göra?)

    Börja studera eller göra som FK vill och vänta?

    Anonym (??) skrev 2019-07-14 17:38:32 följande:

    Har du räknat på hur många veckor (år?) du skulle behöva ansöka om extra?


    Nej inte exakt, men troligtvis ganska många såvida jag inte ökar dagens studietakt vilket jag inte tror att jag kommer att klara. Men det beror ju även på hur mycket jag kan spara eller hur stor högre studiemedel jag kan få beviljat. Får jag bara 75% beviljat för 50% takt då behöver jag ju söka dispens för färre veckor sen när de ordinarie är slut.
    Tiina87 skrev 2019-07-14 17:55:46 följande:

    För att det är det du gjort hittills...


    Ja på första ordentliga kursen som jag pluggar sedan 10 år och där hela läroplanerna för både grundskola och gymnasie är förändrad så känns det rimligt att jag missade ett moment. Dessutom var det när jag inte hade CSN så de räknar ju inte den kursen.

    Dessutom har säkerligen saker flyttats om i kurserna mellan grundskolan och gymnasiet. En del moment som tidigare ingick i gymnasiets engelska kanske har flyttats till åk 9. Då betyder ju det att jag måste plugga den delen på egen hand bredvid ordinarie engelska gymnasiekurs som jag pluggade. Så summan an kardemumman tycker jag att jag gjorde bra ifrån mig i den kursen.
  • Anonym (Hur göra?)
    Fiona M skrev 2019-07-14 18:13:33 följande:

    CSN är väldigt restriktiva med att bevilja fler veckor. Varför skulle de ge just dig när majoriteten får avslag?


    Det måste jag förklara i ett personligt brev till dem. t. ex. bl. a. att jag har nedsatt arbetsförmåga och därmed inte har kunnat studera klart inom de ordinarie veckorna o. s. v.
  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (X) skrev 2019-07-14 18:28:49 följande:

    Varför inte testa ett deltidsjobb för att se vad du klarar, och så plugga 25%?


    Därför att 25% studier inte ger något CSN. Dessutom skulle det ta onödigt lång tid att bli klar med studierna med en så låg studietakt.
  • Anonym (Hur göra?)
    Fiona M skrev 2019-07-14 18:27:13 följande:

    Som jag tolkar det kan man få ett fåtal extra veckor om man kan ange särskilda skäl.

    Här behöver du i princip be om dubbelt bidrag och lån från början?


    Inte om jag tar ut 75% studiemedel för bara 50% studier. Eller om jag begär ut 100% studiemedel (om det är möjligt) för 50% studier, då kan jag kanske använda 90% och spara resten privat. Då har jag ju egna pengar att leva av sedan.
  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (??) skrev 2019-07-14 19:12:43 följande:

    Jag menar när du läser 100% för att visa att du inte klarar av det. Jag trodde din plan var att misslyckas.


    Ja om jag måste plugga 100% för att visa för CSN att jag inte klarar det, vilket jag vet att jag ej kommer att göra. I det läget kommer jag ju misslyckas med en del kurser. Beviljad jag då inte högre CSN för lägre takt, ja då kanske jag tvingas studera utan studiemedel helt i och med deras regler om antal poäng för att beviljad nytt CSN.
  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (??) skrev 2019-07-14 20:00:55 följande:

    I det läget är det väl utmärkt om du kan se dig om efter ett extrajobb? Här duger kanske även ett tråkigt, enformigt jobb, eftersom det är av anledningen att du skall kunna studera vidare.


    De jobb jag kan få utan en examen varken klarar eller orkar jag med. Dessutom orkar och hinner jag knappast både plugga och studera samtidigt.
  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (??) skrev 2019-07-14 20:24:14 följande:

    Du har ju uttryckt att det på något vis SKA gå att klara studierna. Motivationen bakom ett sådant extrajobb som tex innebär att slipa träklossar dagarna i ända borde vara att det är enda chansen att få råd till studier. Du behöver inte göra det samtidigt. Det går också bra att jobba i några månader, sedan ha sparat för att klara en kurs osv.


    Fast om jag arbetar deltid (säg 50%) då blir ju lönen låg, bör bli svårt att spara något då tänker jag, fast det beror ju på vilken nivå en deltidslön kan tänkas hamna på.

    När jag var på snickeriet (DV) fick jag ju bara 6 kr /tim utöver aktivitetsersättningen. 6 kr/tim klarar man sig inte på.
  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (anonym) skrev 2019-07-14 20:43:42 följande:

    På daglig verksamhet får man ingen lön utan en liten ersättning i vissa kommuner får man inget alls. DV är inget lönearbete och de som finns där är där för att ha en sysselsättning om dagarna och har aktivitetsersättning som sin inkomst


    Om man inte kan få aktivitetsersättning och kommunen, AF, FK osv. Bedömer att arbete inte är dags för mig än vad får jag för bidrag då?
  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (??) skrev 2019-07-14 21:23:32 följande:

    Du får antagligen försörjningsstöd, men behöver då antingen söka jobb aktivt eller ha en sjukskrivning från att vara arbetslös. Kan du spara lite av försörjningsstödet kanske du kan vara utan det emellanåt och läsa en och annan kurs då.


    Försörjningsstödet går knappt att spara såvida man inte lever på vatten och bröd.
  • Anonym (Hur göra?)
    Tiina87 skrev 2019-07-14 22:35:57 följande:

    Du inser att csn inte är en hög inkomst? Du kan ju inte spara något hittills så vaeför tror du att du ska kunna spara av csn utan att dra in på dina utgifter?


    Nu har jag en ordentlig frys och kan t. ex. köpa det billiga kycklingpaketet på 2 kg istället för det lite dyrare på 1 kg. När det är rea på någon mat vara kan jag köpa massor och frysa in. Jag kan köpa rotgrönsaker, laga till och frysa in osv. osv.
Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?