Inlägg från: Anonym (Hur göra?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hur göra?)

    Börja studera eller göra som FK vill och vänta?

    Anonym (Qwerty) skrev 2019-10-30 23:59:56 följande:

    Du studerar och måste då själv planera dina studier. Är ännu viktigare när du studerar på distans och dessutom har svårigheter med studierna.


    Ja och det gör jag. Men om jag studerar allt som är uppsatt för en dag och inte hinner detta på en dag utan två, då måste jag ju skjuta på det som ääav läraren är planerat att arbetas med dagen efter och på så sätt blir det till sist att jag måste sova mindre (lägga mig senare eller stiga upp tidigare) ibland för att komma i fas enligt kursplaneringen samt kunna lämna in uppgifter, övningar och examinationer i tid enligt planerat datum.
  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (Qwerty) skrev 2019-10-31 12:58:37 följande:

    Du vet att du behöver längre tid på dig att slutföra uppgifter än vad läraren bedömer att studenterna behöver. Då får du lägga upp din egna studieplanering efter det.

    Du måste göra en egen studieplanering för att hinna med det som är in kursplaneringen. Vet du att en uppgift ska in ex 7/11 och du vet att just du behöver minst två dagar på dig så får du planera att du startar med den uppgiften senast 5/11. På så sätt får tid tid till ordentligt med sömn, träning och mat.


    Fast det går ju inte om jag redan har fullt av annat arbete från kursplaneringen att arbeta med de andra dagarna. Det jag vill komma till är att det mesta tar längre tid för mig än av läraren har ansett när denne satte ihop kursplaneringen. Självklart måste jag göra en egen planering och laga efter läge. Men om de vakna timmarna inte räcker till hur man än väljer att planera och lägga upp det hela då finns bara alternativet att öka på de vakna timmarna.
  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (Qwerty) skrev 2019-10-31 13:30:26 följande:

    Du måste prioritera studierna framför träning och umgås med vänner. Och du måste göra en egen studieplanering utifrån kursplanen det första du gör. Gör en planering från mån-fredag mellan ex 9.30-17.30/18 med paus för lunch, middag och ha småpauser under dagen. Sedan har du helgen att ta igen det du inte har hunnit under dagen. Sov mellan 20/20.30 til 8.30/9. Om du inte får till att studera runt 8h per dag hur ska du då kunna jobba senare? Tänk att det är ett heltidsjobb med 40h per vecka (plus ev "övertid") då hae du helgerna att ev sova ut, träning, umgås med vänner och ta igen det du inte hunnit av studier i veckan.


    Att strikt följa ett schema sådär är inte och har aldrig varit min grej. Faktiskt så jobbar jag lite bättre när jag vet att jag bara har typ två dagar kvar innan inlämning osv. Dessutom är jag kvällsmänniska och sover bäst om jag somnar runt 22-00, aldra bäst efter 00. Sover tio-tolv timmar och vaknar runt 10-12. Sover kortare (7-9 timmar) om jag har mycket att plugga men då sover jag längre nätten efter samt natten före. Just nu har det upplägget fungerat i föregående kurs och jag fick ett A. Hellre samla ihop och streckplugga järnet i massa timmar med några matpauser för att sedan Inte plugga alls en-två dagar och då sova as mycket.

    Jag får liksom mera gjort om jag sträckpluggar och kommer in i ett flow där allt bara rasslar fram när jag skriver något eller på annat sätt skapar något. Om detta är en bra taktik eller ej vet jag inte men hitintills har det fungerat och jag fick ju som sagt ett A med den metoden.
  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (kp) skrev 2019-10-31 15:28:39 följande:

    Man får beräkna att TS faktiskt har nedsatt funktionnivå och heltid har väl aldrig varit meningen även med jobb. Har man problem med att orka så kan extra mycket sömn efter avslutad kurs eller att det kan ta längre tid att plugga än vad dag-för.dag/veckoplaneringen av läraren vara helt i sin ordning. Även om man pluggar på helger så måste man lyckas göra mat, städa och tvätta även på miniminivå. Jag kan själv krascha totalt på lediga dagar och knappt orka röra mig. Att kroppen vägrar öppna ögonen även om man verkligen försöker. När jag studerat på heltid så har det inte varit tal om umgås med vänner eller träna och då har jag egentligen inte ens kunnat studera bra. Vilket kanske gått under bättre förutsättningar och med stöd men heltid vore inte optimalt under en längre period.


    Ja under min samhällskurs har jag varit helt isolerad från att träffa folk förutom att grymma någon gång per vecka samt gå till köpcentret och handlat. Den kursen var på 50% och jag kände att jag ej hade varken ork eller tid att träffa folk. Nu kommer jag att studera 100% så vi får se vad jag hinner/orkar med förutom själva pluggandet.
  • Anonym (Hur göra?)
    Kjell2 skrev 2019-10-31 15:42:20 följande:

    Om det är möjligt eller inte att leva på mindre pengar för TS går att diskutera. TS verkar inte vilja göra uppoffringen att gå ner i studietempo och få sämre ekonomi


    Min hyra ligger på 4 585 och dessutom har jag fått ett återkrav av CSN på ca. 10.000 kr därför att jag slarvade bort en avi och när jag sedan fick den avin igen så hade jag förlängt kursen med en veck vilket blev 45% och därmed var jag ej berättigad dessa pengar. Dock behöver jag bara betala 400 kr/mån året ut och sedan skulle vi göra upp en ny plan för fortsatt avbetalning.

    Att studera mindre än 100% skulle bli knepigt rent ekonomiskt.
  • Anonym (Hur göra?)
    Kjell2 skrev 2019-10-31 15:57:15 följande:

    Då har du hitta en upplägg som funkar för dig. Fortsätt med det i så fall.


    Ja fast man bör ju orka/hinna med att umgås med folk också vilket jag inte gör. Då kan det ju hända att man förlorar kontakten med de man känner osv. Att i 3-5 år eller mer inte umgås med en enda levande käft är ju optimalt.
  • Anonym (Hur göra?)
    Kjell2 skrev 2019-10-31 16:02:36 följande:

    Då är det 100% som gäller.


    Till att börja med ja, men sedan måste jag kanske tvingas att misslyckas med en kurs och sedan söka om att få behålla fullt studiemedel när jag studerar halvtid. Jag tror inte 100% är optimalt i längden för mig.
  • Anonym (Hur göra?)

    Att bara ha 50% studiemedel som ligger på strax över 5000 kr per mån fungerar inte då min hyra ligger på 4585 kr/mån. Sedan på det tillkommer mat (ca 600 kr/veckan med tvål, tandkräm, schampo, deo, diskmedel osv. inräknat), internet, mobil, försäkring, el samt återbetalningen till CSN.

    Anledningen till att jag fick ett återkrav berodde på att jag förlängde en kurs på 50% med en vecka vilket gjorde att kursen blev lägre än 50%. Då är man inte berättigad studiemedel. Dock ska man få behålla det man redan har fått, men i mitt fall försvann min avi och jag fick en ny. Den nya avin kom flera veckor efter att kursen hade förlängts till mindre än 50% och då hade jag alltså inte rätt till dessa pengar enligt CSNs knepiga regler. Numera kommer studiemedlet direkt in på mitt bankkonto.

    Att flytta är inget alternativ då det knappast finns en billigare förstahansdbostad I närområdet eller på annan vettig plats i Stockholm. En studentbostad tror jag inte man har rätt till som komvuxstunden. Att bo inneboende skulle inte fungera för mig. Andrahand är dyrare eller likvärdigt som förstahand. Sedan är det mycket tidskrävande osv. Att flytta vilket skulle göra att jag ev. inte kan studera samtidigt och då förlorar jag min inkomst i form av studiemedel. Så att flytta är en dålig i idé för mig och inget jag tänker ge mig in på just nu.

    Att studera 75% kanske skulle kunna vara ett alternativ. Då blir det en kurs på 100p tillsammans med en på 50pnom jag kör dem på 10 veckor. Det går säkert att köra en kurs också på ett annat antal veckor det får jag kolla upp. Sedan får jag kolla upp hur mycket studiemedel man får vid 75% och utvärdera om den lägre summan skulle kunna gå att leva av I mitt fall.

    Hitintills har de kurser jag har påbörjat just nu gått som ett rinnande vatten. Det som har tagits upp i matten hitintills har varit hur lätt som helst.

  • Anonym (Hur göra?)

    Om resten av matten är på samma nivå kommer nog betyget bli rätt högt men jag vet inte. Det som talar emot ett högt betyg i Eng och matten är tiden och att jag kör två kurser samtidigt.

  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (Qwerty) skrev 2019-10-31 21:06:09 följande:

    På 75% studier får du 8016kr per månad.


    Ok.
  • Anonym (Hur göra?)

    Om någon vill veta så kan jag meddela att jag idag fick ett B på Eng 5 vilket inte känns så bra då jag vet att jag hade kunnat fixa ett A.

    Till saken hör att jag ju som jag har skrivit tidigare i tråden det att jag ju har pluggat denna engelskakurs en gång tidigare under början av 2019 och då fått ett F. Detta därför att jag missade att skicka in "reading log" Nu skickade jag in denna samt övriga uppgifter. Dock var det två av uppgifterna som jag hade typ tre ofullständigt uppfyllda kriterier på vardera uppgift på. Detta drog ner betyget till ett B.

    Den ena uppgiften jag skickade in var gjorde jag nästan identiskt som förra gången och den gången fick jag alla kriterier uppfyllda. Så varför jag ej fick det Denna gången då uppgiften var nästintill identisk vet jag ej. Jag väntar på svar från läraren om det. Kanske har det mer med att det är två olika lärare samt att olika personer gör olika bedömningar.

    Vad gäller den andra uppgiften där inte allt var uppfyllt så beror det på att min förmåga att prata på engelska är dålig, resterande så som att förstå tal, text osv. samt skriva har jag inga problem med. Dock förekom det knapp någon träning i att prata på engelska i denna kursen. Kanske brukar man träna på detta mer i grundskolan än gymnasiet/komvux.

    Dock känns det inte helt ok med ett B, det är just en av uppgifterna jag är frågande till varför jag inte uppnådde full pott på. Den med att prata på engelska kan jag förstå. Dock innehöll den uppgiften två delar, en del där man skulle förbereda en presentation vilket gick kanon enligt läraren. Sedan delen där man fritt skulle prata och diskutera med läraren kring två bilder där gick de ju som sagt sämre då jag ej är flytande i att tala på engelska.

    Jag har ju sedan kursen Engelska 6 att genomföra senare också där kanske jag kan få ett A.

  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (X) skrev 2020-01-13 17:24:33 följande:

    Engelska 5 är ganska likt 9:ans engelska.

    Engelska 6 är ett större kliv upp, med mer krav på analys och formellt språk, så förvänta dig inte ett A om du inte fick det på Eng 5.


    Analys på vilket sätt, utveckla gärna.
Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?