Inlägg från: Anonym (Hur göra?) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Hur göra?)

    Börja studera eller göra som FK vill och vänta?

    Anonym (S) skrev 2018-11-16 13:40:46 följande:

    Tycker absolut att samhället har ett ansvar i att ha låtit dig gå hemma och inte göra nåt i typ 10 år. De borde definitivt ha tvingat ut dig på praktik eller jobb mycket tidigare, men nu är det som det är. Du har ju inte heller tagit på dig att plugga tidigare när det hade varit enklare, så nånstans får du ju stå ditt kast och acceptera att du nu har färre möjligheter.

    Att du ska få hjälp att få jobb är ju självklart, men då handlar det om ETT JOBB, inte ditt drömjobb. Du måste inse att du inte kan vara kräsen i din situation. Även om du skulle klara av gymnasiet så kommer dina möjligheter att vara väldigt begränsade och säkert inte mycket bättre än nu.

    Vissa jobb är såklart omöjliga att få utan viss utbildning, andra väldigt svåra att få utan särskild utbildning och för en del jobb spelar det inte så stor roll. Problemet är ju att du vägrar sikta in dig på de jobben som du realistiskt sett skulle kunna få.


    Jag tänker boka ett möte med AF och se hur de ser på saken samt de skulle kunna hjälpa mig att få ett arbete, arbetsträning osv. i dagsläget. Om dom säger att det finns chancer för mig att kunna få ett arbete eller något annat än just daglig verksamhet så kan jag ju skriva in mig där och ta hjälp av dem. Jag fyller ju liksom 30 i juni och bör ju i så fall ha hittat något innan dess. Daglig verksamhet kan jag ju i te vara på efter 30 pga. att jag ej kommer kunna få sjukersättning. Sjukpenning får man bara om man har ett jobb med lön. Aktivitetsersättning upphör när man fyller 30.
  • Anonym (Hur göra?)
    AnnaZL skrev 2018-11-16 13:41:22 följande:

    Du kan ju lägga det på en nivå du klarar av, är 25% för mycket kanske 10 eller 5% funkar.

    Att tenta av betyder att du gör ett prov.


    Jag vet vad det betyder att tenta av. Men man brukar väl ha delprov i kurserna under dess gång. Detta missar man ju vid självstudier eller?
  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (Hmm..//) skrev 2018-11-16 13:41:18 följande:

    Jag uppfattar dig som att du verkligen inte VILL jobba utan att det är lättare för dig att studera på låg nivå.

    För nej, fullständiga gymnasiestudier gör INTE att du kommer kunna få ett bättre jobb än du skulle få nu utan studier.

    Följ planen och försök skaffa jobb så du kommer ut i arbetslivet och blir självförsöjande. Att arbetsträna är bättre än att bara gå hemma och det ger dig chansen att få ett riktigt jobb inom en snar framtid. Att börja studera på 25% kommer bara dra ut på allt och försvåra möjligheterna för dig att få jobb över huvud taget.

    När det gäller barn tycker jag du ska släppa de tankarna helt och hållet i nuläget. Du bör enbart fokusera på jobb och försörjning. Du har ett enormt stöd runtomkring dig och borde vara väldigt tacksam över det. Det är få förunnat att få så mycket stöttning och hjälp som du får, absolut ingen självklarhet att få den hjälpen av myndigheter. Många skulle vara galet tacksamma, medan du mest vill kräva mer. Bedrövligt faktiskt.


    Tanken på barn är flera år fram i tiden typ 5-7 kanske. Men vad gäller att utbildning inte leder till jobb, varför ska alla 16-åringar då gå gymnasiet om det ändå kan få arbete enligt dig?
  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (S) skrev 2018-11-16 13:59:41 följande:

    De som går praktiska linjer får ju jobb med bara gymnasiekompetens. Andra pluggar vidare och då behövs gymnasiet.

    Sen, allt annat lika mellan två 19-åringar, så är ju gymnasieexamen en merit. Men som 35-åring, utan arbetslivserfarenhet och nedsatt arbetsförmåga, så tillför det ju inte alls lika mycket.


    Du menar att man har svårare att ta till sig utbildningen bara för att man är äldre?

    Jag fattar att jag har svårt att få ett jobb. Men har jag utbildning bör ju de väga upp frånvaron från arbetslivet även om det inte väger upp helt. Men då ser de ju också att jag klarar av att ta för mig saker och ting genom att jag har klarat en utbildning.
  • Anonym (Hur göra?)

    När det gäller självstudier så finns det förresten ingen (läraren) som kan bekräfta för andra (arbetsgivarna) att jag faktiskt har studerat och hur mycket, studietakt osv. Det ändå som finns är ett betyg i kursen från prövningen. Det säger ju ingen om självstudiernas längt. Har jag självstuderat i åratal eller 10 veckor per kurs ingen kan veta det mer än det jag talar om.

  • Anonym (Hur göra?)
    Bunny on speed skrev 2018-11-16 14:20:50 följande:
    Och det spelar ju ingen som helst roll.
    Anonym (Hmm..//) skrev 2018-11-16 14:28:51 följande:
    Men va? Ingen arbetsgivare kommer kolla med din/dina lärare om du närvarat på lektioner eller ej. Det spelar liksom absolut ingen roll.
    Du borde fokusera på att komma ut i arbete. Släpp alla tankar på studier och barn i många många år och se till att börja jobba. DET är det enda viktiga i din situation.
    Jag tänkte att det kanske har betydelse i mitt fall eftersom att jag inte har arbetat tidigare. Då kanske arbetsgivaren har nytta av att veta hur duktig jag är på att studera osv. i och med att det är det enda de i en sådan situation har att gå på.
  • Anonym (Hur göra?)
    Anonym (Hmm..//) skrev 2018-11-16 14:50:49 följande:
    Precis vad jag försöker få fram också. Att studera i ts situation är bara att kasta bort massa tid!

    Kanske en YH utbildning kan vara nåt för dig? Kan inte reglerna för det men antar att det är på heltid så det kommer inte heller fungera tyvärr.

    Jag kan hålla med om att det kan finns saker som gör att vänta med studier och satsa på arbete först. Men studier bygger upp mig psykiskt på kort tid på ett helt annat sätt än vad något arbete kommer kunna göra någonsin. Jag får bättre självförtroende, blir starkare mentalt osv osv. Detta gör att jag på längre sikt har lättare för att klara av att arbeta.

    När jag sedan har studerat en tid och märker vad jag klara av och hur bra det går, mitt självförtroende ökar osv. då kanske jag även kan klara av att arbeta samtidigt. Jag menar då känner jag mig mer säker på en arbetsplats och har lättare för att klara av arbetsuppgifterna på egen hand. Allt detta är ju en fördel för att kunna få en anställning och klara av att arbeta.

  • Anonym (Hur göra?)
    Ms H skrev 2018-11-16 15:22:15 följande:
    YH är eftergymnasial utbildning, grundläggande behörighet för gymnasiet är antagningskrav.
    Anonym (Hmm..//) skrev 2018-11-16 14:50:49 följande:
    Precis vad jag försöker få fram också. Att studera i ts situation är bara att kasta bort massa tid!

    Kanske en YH utbildning kan vara nåt för dig? Kan inte reglerna för det men antar att det är på heltid så det kommer inte heller fungera tyvärr.
    sv.wikipedia.org/wiki/Yrkesh%C3%B6gskola_i_Sverige

Svar på tråden Börja studera eller göra som FK vill och vänta?