• Anonym (Ledsen)

    Skolan fryser ut mitt barn

    Jag känner att skolan åsidosätter mitt barn. Han går inte på fritids och det gör alla andra i hans klass. De går i förskoleklass måndag till torsdag 8-14. Ledig fredagar från skolan. Dom är 17 st i klassen och 16 går alltså på fritids. Jag och mannen jobbar natt varannan vecka och ledig varannan fast olika veckor. Alltså är någon av oss alltid ledig fredag=ej berättigad fritids. Mån-tor har dom alltid lektioner och fredagar gör hela klassen utom min son roliga saker.

    Exempel på Fredagsaktiviteter:

    Imorgon firar dom Lucia

    Bio

    Gympatimme

    Simskola

    Lekparkslek

    Biblioteket

    Bakning

    Dagsdisco

    Prova på instrument/måla/sång

    Cykeldag

    Osv osv

    Han har inte fått vara med på en enda av dessa aktiviteter och hela klassen ser fram emot och pratar om den roliga fredagen som kommer.

    Får dom göra så här? Eller det får dom säkert men det känns så taskigt mot min pojke.

    Vi hade möte för dom tyckte att min son blev utanför och ville att vi skulle uppmuntra honom att ta mer kontakt med andra barn.

    Den enda lösningen är att någon av oss byter jobb och går dagtid men då måste vi först få en ny förskola till de två minsta barnen som går på nattis (det är två års kötid till dagförskolan här om man redan har fungerande barnomsorg)

  • Svar på tråden Skolan fryser ut mitt barn
  • Bananböjaren
    Anonym (anonym) skrev 2018-12-14 14:51:04 följande:
    Lär ju inte gå att flytta om de flesta aktiviteter eftersom barnen de andra dagarna endast tillbringar några få timmar efter skolans slut på fritids några kanske 2 timmar andra 3 timmar. Den skollediga dagen innebär ju att de kan planera en en heldag med alla barn tex. mellan 8.30-14.00 och då lämna fritids om det ska vara biblioteksdag, cykelutflykt eller simhallen.
    Nu finns det inget som specifierar timplaneringen i förskoleklassen så att dessa aktiviteter inte skulle gå att ordna under förskoletid mellan 8:30-14. Förskoleundervisningen är inte detaljplanerad på samma sätt som grundskolan. Det handlar bara om vilja, eller avsaknad av den kanske.
  • Anonym (Kvinna, 27)

    I min förskoleklass är det också ett barn som inte går på fritids. Fritids gör väldigt roliga saker, såsom korvgrillning, bada och åka skridskor. Du kan inte tvinga dem att ändra på det, då det handlar om fritids och inte skolan eller undervisningen. Självklart är det tråkigt för ditt barn som inte kan vara med. Våra barn pratar också om fritidsaktiviteterna hela tiden men det är sådant man får leva med och acceptera om man inte har sina barn på fritids. Tyvärr.

  • Anonym (Bella)

    Här ligger också simskolan på fredagar men de barnnen som inte har rätt till fritids får ändå komma på simmningem. Sen är det ju jätte dumt att de lägger gympatimmen och biblioteket på den skolfria dagen. Så är det verkligen inge i vår skola.

  • Anonym (anonym)
    Bananböjaren skrev 2018-12-14 18:44:19 följande:
    Nu finns det inget som specifierar timplaneringen i förskoleklassen så att dessa aktiviteter inte skulle gå att ordna under förskoletid mellan 8:30-14. Förskoleundervisningen är inte detaljplanerad på samma sätt som grundskolan. Det handlar bara om vilja, eller avsaknad av den kanske.
    Självfallet är det så att de kan göra större aktiviteter om dessa barn som grupp tillbringar hela fredagen på fritids, andra dagar hinner de ju inte göra mer omfattande aktiviteter 
  • Inga bekymmer
    BossHoss skrev 2018-12-13 09:49:30 följande:

    Jag ser faktiskt inget fel i detta.

    När en av oss var arbetslösa så fick vi dra ner kraftigt på timmarna på i detta fall dagis, sonen missade massor med aktiviteter som de andra gjorde och såg fram emot. Men de kan givetvis inte anpassa sig till alla. Och det var inte så att vi kände oss särbehandlade bara för att en av oss var arbetslös, förstod dem helt och hållet faktiskt.[/quot

    [quote=79284199][quote-nick]Anonym (?) skrev 2018-12-13 10:14:00 följande:[/quote-nick]Jag fattar inte. Ska fritids sluta göra saker med barnen som går där för att ditt barn inte går där?


    Hur står det till med läsförmågan? Ingenstans står det att TS tycker att fritids ska sluta göra saker med barnen för att TS barn inte går där!
  • Inga bekymmer
    BossHoss skrev 2018-12-13 09:49:30 följande:

    Jag ser faktiskt inget fel i detta.

    När en av oss var arbetslösa så fick vi dra ner kraftigt på timmarna på i detta fall dagis, sonen missade massor med aktiviteter som de andra gjorde och såg fram emot. Men de kan givetvis inte anpassa sig till alla. Och det var inte så att vi kände oss särbehandlade bara för att en av oss var arbetslös, förstod dem helt och hållet faktiskt.


    Det är ju inte riktigt jämförbart med TS sons situation. Ditt barn fick fortfarande gå på förskolan 15 timmar per v (om du inte bor i Sthlm för i så fall hade din son rätt mkt tid på fs ändå). TS son får inte gå på fritids alls, ser du skillnaden där? I din sons fall fanns det sannolikt fler barn som bara hade 15 timmar per v eftersom det även gäller alla barn vars föräldrar är fl- lediga med syskon. Alltså blir det inget utanförskap för 15-timmars barnen på fs som det blir om man är den enda i klassen som inte får gå på fritids.
  • Inga bekymmer
    PH76 skrev 2018-12-13 10:57:59 följande:

    Jag trodde att det var skolplikt mån-fred när man gick i förskoleklass?


    Skolplikten gäller från klass 1 och inte från fs-klass!
  • Inga bekymmer
    Mrs Moneybags skrev 2018-12-13 10:58:10 följande:

    Förskoleklassen är numera obligatorisk, men inte fritids. Om klassen bara har undervisning mån-tor, så har de gissningsvis bara fritids hela dagen under fredagarna. Den verksamheten har egna regelverk. 

    Som tur är, TS, är det bara ett halvår kvar tills ditt barn går i skolan hela veckorna och får vara med på allt.


    Det blir ju samma sak nästa år. Att gå i skolan varje dag är inte samma sak som att gå på fritids! Nästa år kommer det vara undervisning på fredagar också och inte roliga utflykter och sånt varje fredag.
  • Inga bekymmer
    Anonym (Ledsen) skrev 2018-12-13 11:11:45 följande:

    Självklart gör vi dessa saker med sonen ändå, men det blir inte riktigt samma sak för honom att lussa i vardagsrummet med mamma och pappa.

    Har erbjudit mig att betala för hans simskola själv, följa med på alla aktiviteter och samtidigt naturligtvis betala fritidsavgiften.

    Ingen arbetsgivare vill ge mig ett extrajobb några timmar på fredagar, distanskurser läser jag redan men dessa berättigar inte till fritids då de anser att jag har hela lediga veckan att läsa och inte MÅSTE läsa på min lediga fredag.

    Tycker mest det är konstigt att allt detta, tom lucia är förlagt då han inte är där.


    Så du har tom erbjudit dem extra resurser gratis och de envisas ändå med att frysa ut ditt barn? Att personalen anser att du inte måste läsa på fredagar så är ju helt stört! De ska väl inte lägga sig i när du läser, om du läser på distans. De vill uppenbarligen inte ha ditt barn där? Hur är personalen i övrigt?
  • Inga bekymmer
    Anonym (Hmmmm....) skrev 2018-12-13 11:30:41 följande:

    Jag fattar kanske trögt, men anser du att skolan diskriminerar ditt barn för att det missar de aktiviteter som är på fritids, där ni bestämt att barnet inte ska gå? Det är ju ert fel väl? Eller har jag missat nåt?


    De har inte bestämt att han inte ska gå på fritids. Skolan har bestämt att barnet inte får gå på fritids för att en av föräldrarna är ledig på fredagar. Du fattar för förmodligen lite trögt eller så vill du inte förstå..
Svar på tråden Skolan fryser ut mitt barn