Inlägg från: Anonym (Oldie) |Visa alla inlägg
  • Anonym (Oldie)

    Alla ni som upplevt 70- och 80-talet

    Arjahi skrev 2019-01-06 08:42:31 följande:

    Jag minns att bilar var en lyxvara som inte alla hade råd att ha. Och de som ägde en bil, hade oftast både rost och startproblem. Men musiken var bättre på 70-talet. Då gjordes det gjordes riktig musik som håller i längden.


    Jaså? Jamen då går det ju lite ihop med personens erfarenheter av att inte ha råd med julskinkan. Så privatekonomin var generellt inte så bra på den tiden alltså?

    Ja, musiken är helt otrolig. Jag lyssnar på Vinyl varje jobbdag, från morgon till eftermiddag/kväll. Inte nog med att musiken faktiskt är en fröjd för örat och alla sinnen, jag har inte hört orden "fuck", "ass" och annat förbaskat skit i låtarna. Låttexterna verkar ha varit mer anständiga då, likaså artisternas framträdanden. Sen vet jag om det här med droger och sexliberalism osv.
  • Anonym (Oldie)
    Anonym (Born in the 60's) skrev 2019-01-06 10:20:29 följande:

    Man fick skicka en en skriftlig ansökan till Televerket, sedan tog det i vissa fall månader innan den blev inkopplad och då kom det först en orange televerketsbil med en installationstekniker som installerade kabeln senare kom en annan som mätte upp att kabeln var riktig och denne televerkare hade även med sig en grå telefon som var televerkets egendom så apparaten fick man hyra.


    Intressant. Höll det sig länge, det där med ansökan? Jag minns att vi också hade en exakt likadan telefon, fast -86 och framåt. Det tog lång tid att ringa upp någon, speciellt om de hade långa nummer som i Sthlm eller om de hade många siffror som var längre ned

    Tack för det, Televerket!
  • Anonym (Oldie)
    Kjell2 skrev 2019-01-06 10:40:46 följande:

    Jämför saker som boendyta, bilar, tv, utlandsresor, sommarstugor, flygresor, exklusiv mat, klädinköp så kommer du se att den genomsnittliga levnadsstandarden har gått upp mycket.

    Möjlighet att få dagisplats var också begränsat vilket påverkade familjeekonomin.


    Det är ju positivt i alla fall. Var detta något man tänkte på, på den tiden? Att man liksom kände att man hade låg levnadsstandard? Eller kändes det som normalt?
  • Anonym (Oldie)
    Gizmo skrev 2019-01-06 10:52:32 följande:

    Det bästa med 80-talet var musiken! Satt som klistrad vid radion/bandspelaren när "Tracks" & "Rakt över disc" sändes.

    Tonårstiden var som en fest, det mest roliga som fanns var när gymnasieskolorna hade gemensamma fester.

    Man (jag) vågade gå hem ensam nattetid som ung tjej i kortkort etc.

    Saknar "Jane Hellen" schampoot som doftade helt underbart.


    Åh, min mamma använde Jane Helen...

    Vad kul med dina upplevelser. Jag minns också 80-talet som mest roligt, fast jag var barn och inte ungdom eller vuxen. På tal om radio så hade hade vi en liten svart bandspelaren med radio- och inspelningsfunktion. Så när det kom upp en låt vi gillade i radion så tryckte vi på inspelningsknapparna och spelade in låten direkt. Lite den tidens "olagliga" nedladdning. Vi kunde även spela in våra egna röster. Tror du inte då att vi barn gick bärsärk på den stackars apparaten?!
  • Anonym (Oldie)

    Jag är så glad över responsen i tråden. Och vilka erfarenheter. Helt otroligt! Jag lämnar tråden ett tag för idag men återkommer så fort jag får möjlighet. Hoppas att tråden under tiden fylls med massa olika erfarenheter <3

  • Anonym (Oldie)

    Oj, tråden fullkomligt exploderar av inlägg! Vad glad jag blev när jag kom tillbaka och såg detta. Jag har läst exakt vartenda inlägg. Så häftigt när ni i detalj beskriver livet på den tiden. Ni är så många som skriver om så många olika och även likadana erfarenheter. ALLA era erfarenheter sammanlagt ger en ganska bra bild över åtminstone 70-talet.

    Jag tackar för svaren jag fått på mina frågor om t.ex Arbetsförmedlingen, hyra av telefon, gräddpulvret osv.

    Vad häftigt också att inte bara jag är fascinerad av dessa årtionden. Jag menar bland annat dig som länkade till tråden om likheter mellan 70-talet och 00-talet.

    Jag beklagar de av er som inte har så positiva minnen från de tiderna. Jag lider med er. Sådär känner inför en stor del av 90-talet. Vi sitter i samma båt fast gällande olika decennier.

    Till dig som skrev att det nog kommer att finnas de som blir avis på mig som fått uppleva 90-talet och milleniskiftet. Vilket perspektiv du gav mig! Har aldrig tänkt såhär! Men jag skulle nog inte ha så mycket positivt att säga till de personerna, tyvärr...

    Jag är glad att diskussionen om invandrare och mångkultur dog ut eftersom den höll på att ta en vända åt ett håll som inte kändes roligt att diskutera. Jag och min familj kom till Sverige under 80-talet från ett krigshärjat land. Så låt oss gräva ner just den här typen av diskussion så det inte blir den typiska pro-invandring vs anti-invandringsdiskussionen som tenderar att ta över vilken harmlös diskussion som helst.

    Jag hoppas att jag inte har glömt att nämna fler inlägg med svar till mig. Ber om ursäkt i så fall. Det har skrivits så mycket i tråden att det blev svårt att kommentera var och en. Så jag fick sammanfatta.

    En sak jag tycker är roligt är kommentarerna om de starka färgerna och hur en del härinne tycker att de var fula. Helt ärligt tycker jag det också även om de färgerna är en del av charmen med 70-talet. Dock tycker jag bättre om de mildare färgerna på 80-talet (vad gäller hem och inredning). Visserligen var det mycket färg på 80-talet också men åtminstone färger som gick ihop bättre och inte gjorde så ont i ögat

  • Anonym (Oldie)

    Och tack för svaren om min fråga om privatekonomin...

  • Anonym (Oldie)
    Anonym (Born in the 60's) skrev 2019-01-07 12:26:02 följande:

    TS du skrev "Jag och min familj kom till Sverige under 80-talet från ett krigshärjat land." det vore intressant att få höra mer om dina upplevelser.

    Starta gärna en ny tråd som beskriver Sverige ur ditt perspektiv, jag är övertygad att du har mycket intressant att berätta.


    Åh, vad kul att du visar intresse för mitt perspektiv. Jag vill gärna dela med mig men utifrån min erfarenhet av Familjeliv är att sådana här trådar efter en kort stund brukar domineras av bråk mellan främlingsfientliga och anti-främlingsfientliga. Då försvinner lusten att fortsätta skriva och man ger upp
  • Anonym (Oldie)

    Det är riktigt härligt att läsa allt ni skriver. Kan verkligen se allt ni skriver i bild! Och så många saker jag fått googla för att lära mig vad de ens är och även se bild på Igår kväll fick jag för mig att youtuba Bagen. Så häftigt! Speciellt delen där Freak Out lärde ut hur man breakdansar.

    Så många som bekräftar dåtidens enkelheter och mer avslappnade tillstånd. Mindre stress, mindre oro för eventuella faror osv. Vissa detaljer kanske upplevdes som omständiga men i helhet inte så att livet blev jobbigt. Precis den bilden jag jag av de tiderna. Nu fanns ju jag under hela 80-talet och har mina tidigaste minnen från runt -83/-84. Dvs från innan vi ens kom till Sverige. Minns nåt tillfälle när nån i släkten hade skaffat en Atari och det blev värsta grejen bland oss barn. Det var superhäftigt att se den lilla pricken studsa mellan två streck som bollade pricken mellan sig. Så häftigt att styra med joysticken Väl här i Sverige fick jag uppleva en del av det många skrivit om, så jag känner igen en hel del. Och så trots att jag var barn kunde jag vara lite medveten om vad vuxna gjorde och hur de hade det. Visserligen var första tiden svår för mina föräldrar men det blev bättre med åren. Minns när en tonåring i området vi bodde i hade fått en moppe. Då skulle vi alla samlas och få en gratistur.

    Det var rätt bra i skolan. Definitivt inte den stressen jag ser att dagens barn upplever. Idag ska de vara experter redan i lågstadiet. Vi fick vara barn och lära oss i lugnare takt. Att jag tyckte om skolvärlden spelade kanske också stor roll i att jag tyckte att skolan var bra. Minns att vi ibland skulle dansa bugg på idrottslektionen. Då fick flickorna stå i linje mot ena väggen och pojkarna likaså mot en annan vägg. På lärarens signal skulle pojkarna gå fram till flickorna och "be om lov". Och så dansade vi bugg till lärarens favoritlåtar

  • Anonym (Oldie)

    Tom Araya, tack filmtipset. Ska komma ihåg att se den när jag får tid över!

  • Anonym (Oldie)
    Anonym (Born in the 60's) skrev 2019-01-08 18:24:03 följande:

    Visst det kan tyvärr bli så, men du kanske kan skriva in en blogg eller liknande? Jag tror att du skulle kunna berika många med dina erfarenheter. 


    Bra tips Vi får se om jag får för mig att göra det nån dag. När jag gått i pension kanske? Då har jag all tid i världen
  • Anonym (Oldie)
    Anonym (anonym) skrev 2019-01-08 18:45:06 följande:

    När vi hade maskinskrivning på gymnasiet i mitten på 70-talet var det mäkta imponerande att de var elektriska ännu mer imponerande var de nyare modellerna som kom där det fanns raderingsband så man slapp att ta ur papperet och kladda  med Tip-ex


    Vi hade också maskinskrivning en kort period när jag gick i sexan. Då var det -91. Sen när jag började sjuan flyttades vi till en helt annan skola där det bara var högstadiet. Där fick vi veta att skolan snart skulle köpa in datorer. Det blev en stor grej Antagligen var kommunen jag bodde i lite efter i utvecklingen...Men när datorerna väl var på plats så fick vi lära oss hur man skriver på tangentbordet. Sen fick vi lära oss hur man skickade ett meddelande från sin dator till någon annans. Och naturligtvis skickade man fula meddelanden...
  • Anonym (Oldie)
    Flash Gordon skrev 2019-01-08 19:19:52 följande:

    Absolut inte! I beg to differ.

    Oron för ett kärnvapenkrig var monumental på alla nivåer i samhället.

    Om något enstaka fenomen ska pekas ut som dominerande vid den här tiden så skulle jag säga att det var kärnvapnen. Öst mot väst. Salt II-avtalet. Medeldistansrobotar i Europa. IBM. Stjärnornas krig.

    Björn och Benny skrev en musikal om konflikten (Chess) och Sting skrev en låt om att han hoppades att ryssarna älskade sin barn lika mycket. "How can i save my little boy from Oppenheimers deadly toy?" (

    )

    Och så president Reagan som skrämde skiten ur världen i världshistoriens största media-blooper.





    .

    Gällde oron miljön så var det oljeutsläpp från grundstötta tankers, försurade sjöar & skogar och DDT i fågeläggen det handlade om.

    Terrorismen på den tiden handlade om flygkapare eller bomber som sprängde flygplan i luften. Olika Palestinagrupper (tex PLO), tyska Rote ArméFraktion, ETA och IRA var de vanligast förekommande på nyheterna.

    .

    Så nä, det var absolut inte mindre oro. Bara för andra saker än idag.


    Jag var nog otydlig. Jag menade inte katastrofer likt de du beskriver.
  • Anonym (Oldie)
    Tom Araya skrev 2019-01-08 20:54:02 följande:

    En liten kul anekdot angående TV-programmet Bagen, är att programledaren Cia Berg ett tag sjöng i ett rockband där Henrik Schyffert spelade bas och detta var inte innan de var kända från TV.

    Bandet blev nog inte långlivat och de hade nog bara en skiva och en hit-singel....

    Googla på bandet Whale.

    Jag tror vi snackar sent 80-tal eller tidigt 90-tal...


    Jo, jag kommer ihåg Whale. Den var jämt på TV. Inget jag tyckte var wow direkt fast jag tycker att Schyffert är rätt festlig
  • Anonym (Oldie)
    Anonym (Oldie) skrev 2019-01-11 19:52:40 följande:

    Jo, jag kommer ihåg Whale. Den var jämt på TV. Inget jag tyckte var wow direkt fast jag tycker att Schyffert är rätt festlig


    Med "den" menar jag då låten som Flash Gordon länkar till.
  • Anonym (Oldie)

    Det här med att piska matta. Jag tänkte faktiskt på det för ett litet tag sen. Det finns såna här mattställningar här och var utanför byggnaderna men jag inte sett någon piska mattor sen jag var barn. Det är liksom ingen grej man avsätter tid för tydligen...

  • Anonym (Oldie)

    Finfina berättelser. Jag har nog fastnat i de här perioderna permanent

  • Anonym (Oldie)

    Wow, vilket gehör tråden fick! Lovely

    Naturligtvis finns det bra och dåliga saker med alla tidsåldrar. Hos vissa triggar vissa årtal och årtionden negativa känslor medan det för andra triggar igång positiva känslor. Jag tar såklart del av allas upplevelser. Ju fler olika sätt att se på samhället på den tiden desto större blir perspektivet och helhetsbilden.

Svar på tråden Alla ni som upplevt 70- och 80-talet