Inlägg från: Anonym (naiv) |Visa alla inlägg
  • Anonym (naiv)

    Otrohet, förlåta eller inte.

    Anonym (okej) skrev 2019-01-08 21:57:08 följande:
    Instämmer helt. Jag tycker inte att man måste avsluta ett förhållande på grund av otrohet - att det kan förlåtas. Tänker att ni borde prata på allvar om vad som saknas er/din fru. Hur vill ni bägge leva tillsammans. Är monogami något som ni bägge fortfarande tror på och vill? Om inte - kan ni hitta alternativ som passar er båda? För om din fru har intresset riktat mot en annan man är hon nog inne i ngn form av process som rör ert förhållande likaså. Det knepiga är när den ena vill ha exklusiv rätt till sin partners kropp och sexualitet men den andra vill vara öppen.
    Jag tycker du missar poängen totalt, problemet med en otrohet handlar INTE om sexet. Så det har inte ett skit att göra med om den ene är polly mono eller utomjordling. Det VERKLIGA problemet med en otrohet är lögnerna och missbruket av förtroendet. 

    Så faktiskt, börjar man ljuga och gå bakom ryggen på varandra så ÄR förhållandet dött för man har då effektivt slagit sönder den absolut viktigaste stöttepelaren i ALLA slags förhållanden mellan människor, förtroende och tillit. För vem vill leva med en lögnare? Vem vill ens umgås med en människa som man inte kan lita på? Inte ens i polly förhållanden är det ok att ljuga för varandra.

    Det går däremot att bygga ett NYTT förhållande, men det är något jag personligen inte skulle rekommendera eftersom det är extremt svårt och blir sällan helt bra. Visst man kan säkert förlåta men glömmer gör man aldrig och otroheten kommer alltid ligga kvar och förpesta förhållande i många många år framåt och blir sällan helt bra.

    Kort sagt det kostar mer än det smakar och ingen partner i världen är värd det. De allra flesta som gör det, gör det pga av att de inte vill mista halva tiden med sina barn. Det är egentligen den enda anledningen då det är ens värt att överväga att fortsätta tillsammans efter en otrohet. Det är att avvägande mellan att leva i ett trasigt förhållande och mista eller behålla tid med sina barn. 
  • Anonym (naiv)
    Anonym (okej) skrev 2019-01-09 11:16:25 följande:
    Jag tänker att otrohet kan vara en katalysator att öppna upp för en diskussion. Lever själv i ett mycket långt och troget äktenskap men inser att en överenskommelse man bestämde när man var 20 kanske inte är densamma som man skulle göra i 50-årsåldern. Livet händer och man är inte längre samma person. Jag menar inte att ett öppet förhållande är ett universalmedel vid otrohet men onekligen saknar den parten som är otrogen något. Om allt var frid och fröjd i den monogama relationen så är man förmodligen inte intresserad av andra. Men om man är intresserad av andra kanske inte monogami är ens melodi, längre. Och då infinner sig det allra svåraste - kan man hitta ett sätt att leva ihop som fungerar för bägge?
    Fast du ser det från "fel" håll sas... det är lätt att filosofera över om man kan eller inte kan tillåta varandra att ha sex med andra när man lever i ett förhållande där förtroendet för varandra är intakt. Kommer man GEMENSAMT överens om att man kan tillåta varandra snedsteg så är det ff ett gemensamt beslut som man fattat. Eller om du på egen hand kommer fram till att du skulle kunna acceptera ett snedsteg så är det fortfarande något som DU beslutat. Men det är väldigt stor skillnad från det och att TVINGAS in i en sån situation MOT sin vilja utan att ha fått någon som helst.

    Om du tänker såhär, du kanske inte gillar att äta bajsmacka men skulle kunna tänka dig göra det i värsta fall, men då vill du väl förmodligen att det ska vara DITT beslut och inte att någon annan trycker in en bajsmacka i munnen på dig vare sig du vill det eller ej?

    Så när du skriver att "det kan vara en katalysator som öppnar upp för dialog"  så stämmer det inte riktigt, en dialog blir sällan bra om man inleder den genom att ge den andra en fet smäll på käften föst och snackar sen.
  • Anonym (naiv)
    Anonym (okej) skrev 2019-01-09 11:36:19 följande:
    Jag håller med dig om att lögner och bedrägeri är förfärligt, vare sig om det handlar om sex eller annat. Det jag funderar på är samhällsnormen att en person ska täcka alla ens behov och omfattas av en exklusivitet där allt annat är otrohet mot den personen. Ett missbruk av förtroende. Men att det i många fall är en överenskommelse som är mer eller mindre outtalad för att man är gift och till giftermålet kom denna bit som en del av det normativa paketet. Jag lever själv på detta sätt men har nu i mogen ålder börjat inse att livet inte är så svartvitt för mig - att jag behöver rannsaka mig själv och mina val ibland.

    Här på FL verkar en stor majoritet vara överens om att en otrogen person är ett svin som ska sparkas ut, äktenskapet är över - punkt slut. Det går inte att hitta en annan väg. Inte heller fundera över varför det har gått snett och ordet förlåtelse provocerar. 
    De är absolut en intressant fråga, men en helt separat fråga från otrohet. Det finns ju inget som tvingar någon att gå med på ett exklusivt förhållande. Man gör det självmant. Har man själv valt ett exklusivt förhållande kan man ju sen inte komma och skylla på normer. Om det senare visar sig  att man inte trivs med sitt val så är man alltid fri att välja något annat alternativ. MEN det viktiga är att man gör det öppet i dialog med sin partner.

    Man kan ju inte börja leva polly i smyg bakom ryggen på sin partner och SEN skylla det på att man inte trivdes med mononormen. För den självklara frågan som dyker upp då är... ok, men varför tog du inte upp det med mig FÖRST. Varför ljög du och gick bakom min rygg?

    Att göra saker mot andra människor som orsakar dem väldigt mycket lidande är något som fördöms i ALLA andra sammanhang inte bara på FL utan även IRL, varför skulle otrohet vara ett undantag?
  • Anonym (naiv)
    Anonym (okej) skrev 2019-01-09 15:31:30 följande:
    Nu är ju frågan otrohet - förlåta eller inte. Otroheten har redan skett. Öppenheten verkar inte ha funnits innan det skedde. Så hur går man vidare? Och det är här jag tänker att man som par kan fundera några varv tillsammans innan man kastar ut den otrogne. Att lösningen kanske inte alltid är den första som dyker upp när man är som mest upprörd.
    Japp, och det är liksom det som är min poäng otroheten har redan skett, dvs käftsmällen är redan utdelad och utgångsläget är alltså inte speciellt bra för samtal. Samtalat skulle TS partner gjort INNAN otroheten.

    Fundera gör alla, ingen går utan att tänka något alls. Men i brist på erfarenhet så vet man inte vad som väntar och det är antagligen anledningen till TS tråd. Att få andras tankar och erfarenheter kring sin situation. Och min erfarenhet precis som ka skrivit är att det är väldigt väldigt svårt att få ett normalt förhållande efter en otrohet. De allra flesta jag känner som varit med om det har gjort försök att försonas, främst pga barnen men de allra flesta har förr eller senare gått isär och av de som ff är kvar tillsammans är det ingen som är speciellt lycklig utan gjorde helt enkelt valet att vara kvar i ett trasigt förhållande för barnens skull. De som lämnade och började om är i regel betydligt lyckligare.

    Så att lämna är inte enbart något man gör i blint raseri, det är oftast pga av att en otrohet förstör för mycket i ett förhållande för att det ska vara möjligt att fortsätta vara lyckliga  tillsammans även om man velat det. Att "förlåta" en otrohet är ingen som helst garanti för att man ska kunna fortsätta tillsammans.

    Jag får känslan av att du ser på en otrohet som vilket misstag som helst, riktigt så enkelt är det inte. Det går mycket djupare än så. Vissa "misstag" gör att man helt ändrar uppfattning om sin partner vilket i sin tur kommer påverka vad man känner för personen. Ett svek kan ganska lätt ta död på kärlek. Det handlar alltså inte bara om ilska.
Svar på tråden Otrohet, förlåta eller inte.