• CitronTulo

    Ska man få gå fri i detta läget?

    Tycker att det är jäkligt läskigt med personer som springer runt utan reflex i mörkret! Men som bilist med säkerhetstänkt så ska man ALLTID räkna med att något kan komma utfarande i vägen eller t.ex en mörklädd person går över vägen utan reflex. Därmed inte sagt att personen som gick över vägen gjorde rätt, men kör en bilist på hen så är det självklart bilisten som bär huvudansvaret, denne är skyldig att hålla hastighet anpassad till vägunderlaget etc. så att denne hinner bromsa vid liknande tillfällen!

  • CitronTulo
    EmberEyes skrev 2019-01-14 22:30:10 följande:
    Poppy75 skrev 2019-01-14 22:22:47 följande:
    Inte de körskolor jag gick på. Jag gick på en i Falun och en i Stockholm. Jag fick lära mig att man ska kunna stanna på 30 väg eller lägre men på vägar med högre hastigheter så ska man visserligen även där anpassa hastigheten efter rådande omständigheter men inte vara beredd på att kreti o pleti kastar sig ut framför bilen. Även gångtrafikanter kan bli dömda för vårdslöshet i trafik. 
    [....]kan överblicka och framför varje hinder som går att förutse.

    "överblicka" torde inte vara öppet för tolkning. Vad du inte ser kan du inte överblicka.

    Och jag kan bara beklaga att du har valt att gå på dåliga körskolor.

    Precis!! Om man t.ex. kör förbi någon som går vid vägkanten så ska man som bilist göra en riskbedömning där det då ingår att personen kan kliva ut i vägen, den kan även snubbla eller halka, då ska man som bilist hålla tillräckligt avstånd eller hinna bromsa så att man inte kör på den.
Svar på tråden Ska man få gå fri i detta läget?