• Anonym (ts)

    Lever vi i diktatur?

    På pappret är vi en demokrati, vi har många partier att välja mellan. Men när nästan alla går ihop för att stänga ute några? Problemet här är att de fått mandat, men de vet inte av exakt vilken orsak. Många S-väljare hade nog inte tänkt sig det som C och L vill ha igenom, har vi ett sådant system att när man väl fått sina mandat kan man använda de till vad som helst, även något helt annat än det man sagt innan? Jag vet flera som röstade S för ''de är de enda som bryr sig om arbetares villkor och oss som bor i hyreshus''. Ja vad ska man säga?

    Den röda tråden i politiken är att hur man än väljer så får man någon form av liberalism. Partierna på vänstersidan är socialliberala, på högersidan ekonomiskt liberala. Nu visar det sig också att vänsterpartierna kan tänka sig att bli helliberala.

    Jag skulle vilja påstå att vi lever i en nyliberal diktatur. För vill man inte ha den ideologin finns det verkligen inget att välja. Skulle en sådan rörelse växa fram skulle den bli nedsmutsad med ord som ''nazism'' och liknande, och folk skulle vara så hjärntvättade att de tror på det. Nu pratar jag inte om SD, de är inget annat än ett borgerligt parti, det är DET som folk borde vara upprörda över när det gäller dem, inte deras migrationspolitik. 

    Egentligen avskyr jag konspirationer och det här kan lätt låta som en, men faktum är att nyliberalismen är något som man bara inte får ifrågasätta. Se Frankrike, folk från alla håll protesterar, med rätta, men blir behandlade som ligister. Lite lustigt att nyliberalers största hatobjekt är Sovjetunionen, när de gör allt för att skapa en likadan själva. Men en vanställd där man utgår från företags och bankers intressen istället för folkets, där man bara kan ta del av ''friheten'' om man har en massa pengar. Det finns även en del ''samfund'' som vi vanliga inte får inblick i, men där såväl Annie Lööf och Stefan Löfven varit med, t ex Bilderberggruppen. Det underliga var att Stefan Löfven var på möte år 2013, året innan han blev statsminister, och nu Annie Lööf. Vem är det som i dagens läge, trots sina knappt tio procent, har i princip hela makten? 

    Bilderberggruppen, Trilaterala kommissionen med flera är ingen konspiration. Det handlar helt enkelt om ett samarbete mellan västländerna till största del, där nyliberalismen står på agendan. Men jag fattar inte hur folk kan rösta för sånt. Det ligger inte i folkets intresse direkt. Den ''humanism'' nyliberaler talar om finns inte. Det är inte humant att arbetare förlorar sina jobb, att folk inte har råd att bo, att ta hit en massa nya outbildade människor som man tänkt ska jobba som någon sorts underklass, som i det gamla bondesamhället. Ironiskt nog hjälper ''vänstern'' gladeligen till för att detta ska bli verklighet.

    Vad tror ni, hur demokratiskt är det här egentligen? Vi vet ju att diktaturer sällan erkänner att de är just det. Finns bland annat ''Demokratiska Folkrepubliken Korea'' aka Nordkorea, DDR, ''Tyska demokratiska republiken''...

    Jag är inte så gammal, första gången jag fick rösta var förra året, men jag gjorde inte det. Om tom jag, som outbildad ''ungdom'' ser detta, varför verkar det som att ingen annan gör det?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2019-01-16 14:55
    För att jag tydligen måste förtydliga saker här. Jag är inte SD:are, denna ts är skriven från ett vänsterperspektiv, det vill säga den riktiga vänstern.

    Jag använde ordet ''diktatur'', egentligen hade jag inte tänkt haka upp mig på just det ordet. Det användes lite i paradoxalt syfte då nyliberaler har gjort en ''grej'' av att vara superdemokratiska, samtidigt blir det en annan reaktion så fort något stör deras ordning.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2019-01-16 23:39
    Tyvärr ser jag att min tråd dragit iväg lite åt ''foliehatt-hållet'', som jag skrev i ts så gillar jag verkligen inte konspirationer och ville förtydliga att det som lätt kunde låta konspiratoriskt inte är det, jag ser inget konspiratoriskt med det jag beskrev. Och på något sätt, trots att jag skrivit flera gånger att så inte är fallet, verkar folk anta att jag är sverigedemokrat eller något annat ''högerextremt'', om man missade detta så har man missat hela trådens mening. Jag vill representera en sida som till synes inte verkar existera.

    Jag står fast vid att orden jag använt är korrekta, dock var hela poängen att det inte var en diktatur som i ''klassisk diktatur'' jag menade, utan mer att vi alla tillsammans kanske omedvetet skapat en helt ny sorts system med vissa strukturer som liknar diktaturers, som innefattar många länder. Inte något som syns direkt i form av diverse förbud men som omger oss hela tiden, där stora banker och företag dikterar ekonomin och där länder har mindre betydelse, och där ''vanligt folk'' mer ses som redskap, som ska konsumera, ta lån och bli fast med räntor osv. Sedan kan man flytta deras jobb som man vill, förstöra miljön och det finns liksom inget riktigt sätt att stoppa det här. Friheten finns för de som har mycket pengar. Som sagt använde jag just ordet diktatur i en paradoxal mening, med tanke på liberalismens natur.

    Jag vet inte riktigt hur jag ska formulera detta så att alla förstår, ska erkänna att denna tråd skapades lite i affekt. Jag borde ha förstått att mina ordval skulle kunna misstolkas, jag är liksom så inne i mitt perspektiv att jag ibland glömmer att många andra inte alls tänker likadant och jag märker nu att det är riktigt svårt att förklara med ord. Det jag från början reagerade på var att ett parti som egentligen på många sätt är extremt och som har 10% av rösterna lyckas få igenom betydligt mycket mer än vad de har mandat för.

  • Svar på tråden Lever vi i diktatur?
  • Anonym (Wtf)
    nihka skrev 2019-01-19 13:28:53 följande:

    Alltså människor som ifrågasätter om vi lever i en demokrati eller inte här i Sverige, har de några som helst referensramar?

    Verkar som en hel del av dem har suttit framför datorn när de skulle ha varit på samhällskunskapslektioner och i stället spelar dataspel och får sin omvärldskunskap från gamers från andra länder som inte heller satt sin fot utanför sitt eget tonårssovrum.


    De kan knappast fått godkänt i samhällskunskap. Såvida de inte fuskade.
  • Anonym (...)
    Anonym (Wtf) skrev 2019-01-19 13:32:18 följande:
    De kan knappast fått godkänt i samhällskunskap. Såvida de inte fuskade.
    Bara undra vilken skola landsdel och utbildningsår syftade du på, de är nämligen olika.
  • Anonym (Wtf)
    Anonym (...) skrev 2019-01-19 13:40:25 följande:

    Bara undra vilken skola landsdel och utbildningsår syftade du på, de är nämligen olika.


    Menar du att det finns skolor i Sverige som inte undervisar om hur Sverige styrs?
  • nihka
    Anonym (...) skrev 2019-01-19 13:40:25 följande:
    Bara undra vilken skola landsdel och utbildningsår syftade du på, de är nämligen olika.
    Demokratibegreppet har varit en del av samhällskunskapsundervisningen så länge som någon som diskuterar det i dag har levt, och längre.

    Finns inga ursäkter.
    Om du vill få tillbaka min röst Kristersson, får du ge SD foten!
  • Anonym (ts)

    Om ni nu undrar så hade jag betyg B i samhällskunskap och valde frivilligt den linjen på gymnasiet. Fick ofta höra av lärarna att jag var väldigt smart och tänkte utanför boxen. Det är just det den här tråden handlar om. Bara för att någon en gång myntat ett begrepp behöver inte just den betydelsen stå fast i all evighet. Världen förändras. Så bara för att ni en gång lärt er ''det här är demokrati'' så går det inte att tänka längre? Att det kanske möjligtvis finns flera dimensioner? Det finns t ex något som heter direktdemokrati, vilket Sverige inte har.

    Vi ser nu hur det planeras reformer som en majoritet inte röstat för, och som kommer försvaga det vi byggt upp de senaste 100 åren som gjort Sverige till ett av världens bästa länder. Vet ni hur det såg ut i Ryssland på 90-talet, när de fick sina ''liberala reformer''? Inte blev det bättre för folket i alla fall. Många verkar ha missat denna del i historien, ett exempel på där nyliberalism förvandlar ett land till katastrof, men det ska bara sopas under mattan. Sedan blev nyliberalerna sura när ryssarna röstade fram Putin som lovade lag och ordning, de hade alltså inte en tanke på att folket svalt ihjäl och levde i misär, det enda de såg framför sig var alla tillgångar som de kunde stjäla, som tidigare tillhört staten. Sverige har i grunden bättre förutsättningar, men varför tillåter vi denna ideologi styra oss?

    De som tjänar på den liberala ideologin är storkapitalister, finansmän, ägare av stora företag. Och de styr världen, varför måste alla socialistiska länder angripas på ett eller annat sätt? För att de som styr världen vill ha en större spelplan och suga ut ännu mer pengar, och då blir det förstås så. De länder som lyckats hålla sig undan detta pågår det en hatkampanj mot. 

  • Anonym (...)
    Anonym (ts) skrev 2019-01-19 15:27:18 följande:

    Om ni nu undrar så hade jag betyg B i samhällskunskap och valde frivilligt den linjen på gymnasiet. Fick ofta höra av lärarna att jag var väldigt smart och tänkte utanför boxen. Det är just det den här tråden handlar om. Bara för att någon en gång myntat ett begrepp behöver inte just den betydelsen stå fast i all evighet. Världen förändras. Så bara för att ni en gång lärt er ''det här är demokrati'' så går det inte att tänka längre? Att det kanske möjligtvis finns flera dimensioner? Det finns t ex något som heter direktdemokrati, vilket Sverige inte har.

    Vi ser nu hur det planeras reformer som en majoritet inte röstat för, och som kommer försvaga det vi byggt upp de senaste 100 åren som gjort Sverige till ett av världens bästa länder. Vet ni hur det såg ut i Ryssland på 90-talet, när de fick sina ''liberala reformer''? Inte blev det bättre för folket i alla fall. Många verkar ha missat denna del i historien, ett exempel på där nyliberalism förvandlar ett land till katastrof, men det ska bara sopas under mattan. Sedan blev nyliberalerna sura när ryssarna röstade fram Putin som lovade lag och ordning, de hade alltså inte en tanke på att folket svalt ihjäl och levde i misär, det enda de såg framför sig var alla tillgångar som de kunde stjäla, som tidigare tillhört staten. Sverige har i grunden bättre förutsättningar, men varför tillåter vi denna ideologi styra oss?

    De som tjänar på den liberala ideologin är storkapitalister, finansmän, ägare av stora företag. Och de styr världen, varför måste alla socialistiska länder angripas på ett eller annat sätt? För att de som styr världen vill ha en större spelplan och suga ut ännu mer pengar, och då blir det förstås så. De länder som lyckats hålla sig undan detta pågår det en hatkampanj mot. 


    Trodde inte man behövde förklara om sådant men för en del är det tydligen inte helt uppenbart.
  • AndreaBD
    nihka skrev 2019-01-19 13:53:51 följande:
    Demokratibegreppet har varit en del av samhällskunskapsundervisningen så länge som någon som diskuterar det i dag har levt, och längre.

    Finns inga ursäkter.
    Demokratibegreppet diskuteras inte bara i samhällskunskap, utan egentligen i alla ämnen. Det ska genomsyra all undervisning. Eleverna ska också lära sig demokratiska former i praktiken. T.ex. genom att ha klassråd och genom att få vara med och få välja mellan olika alternativ när det gäller undervisningen.
  • Anonym (X)
    Anonym (...) skrev 2019-01-19 13:40:25 följande:
    Bara undra vilken skola landsdel och utbildningsår syftade du på, de är nämligen olika.
    Kunskapsmålen är detsamma oavsett skola eller ort, både på högstadiet och gymnasiet.
  • AndreaBD
    Anonym (ts) skrev 2019-01-19 15:27:18 följande:

    Om ni nu undrar så hade jag betyg B i samhällskunskap och valde frivilligt den linjen på gymnasiet. Fick ofta höra av lärarna att jag var väldigt smart och tänkte utanför boxen. Det är just det den här tråden handlar om. Bara för att någon en gång myntat ett begrepp behöver inte just den betydelsen stå fast i all evighet. Världen förändras. Så bara för att ni en gång lärt er ''det här är demokrati'' så går det inte att tänka längre? Att det kanske möjligtvis finns flera dimensioner? Det finns t ex något som heter direktdemokrati, vilket Sverige inte har.

    Vi ser nu hur det planeras reformer som en majoritet inte röstat för, och som kommer försvaga det vi byggt upp de senaste 100 åren som gjort Sverige till ett av världens bästa länder. Vet ni hur det såg ut i Ryssland på 90-talet, när de fick sina ''liberala reformer''? Inte blev det bättre för folket i alla fall. Många verkar ha missat denna del i historien, ett exempel på där nyliberalism förvandlar ett land till katastrof, men det ska bara sopas under mattan. Sedan blev nyliberalerna sura när ryssarna röstade fram Putin som lovade lag och ordning, de hade alltså inte en tanke på att folket svalt ihjäl och levde i misär, det enda de såg framför sig var alla tillgångar som de kunde stjäla, som tidigare tillhört staten. Sverige har i grunden bättre förutsättningar, men varför tillåter vi denna ideologi styra oss?

    De som tjänar på den liberala ideologin är storkapitalister, finansmän, ägare av stora företag. Och de styr världen, varför måste alla socialistiska länder angripas på ett eller annat sätt? För att de som styr världen vill ha en större spelplan och suga ut ännu mer pengar, och då blir det förstås så. De länder som lyckats hålla sig undan detta pågår det en hatkampanj mot. 


    Direktdemokrati kan du bara ha där det inte är alltför många människor. Jo, det finns i små områden i Schweiz. Såna som bara har runt 30.000 invånare. Då kan alla stå på ett stort torg och räcka upp handen.

    Ryssland? Det som hände där, händer alltid om man ger en diktatur frihet. Landet är nedgånget, ekonomin fungerar inte, mycket fungerar inte. Det fungerar inte automatiskt, utan det måste skapas fungerande sätt.
  • Danniboy
    AndreaBD skrev 2019-01-19 22:30:10 följande:
    Direktdemokrati kan du bara ha där det inte är alltför många människor. Jo, det finns i små områden i Schweiz. Såna som bara har runt 30.000 invånare. Då kan alla stå på ett stort torg och räcka upp handen.

    Ryssland? Det som hände där, händer alltid om man ger en diktatur frihet. Landet är nedgånget, ekonomin fungerar inte, mycket fungerar inte. Det fungerar inte automatiskt, utan det måste skapas fungerande sätt.

    Dina argument mot direktdemokrati håller inte. Om landet är lite större och har fler invånare får man helt enkelt göra anpassningar. Mer komplicerat än så är det inte.


    Du glömde nämna att Ryssland är sanktionerat till botten. Man kan ju undra hur välfungerande Sverige och andra västerländska länder hade varit om de hade varit lika sanktionerade. Går redan ypperligt dåligt för Sverige som det ser ut idag, kan bara föreställa mig hur det hade varit om vi var lika sanktionerade som Ryssland.


    Hemska tanke.

Svar på tråden Lever vi i diktatur?