• Anonym (ts)

    Lever vi i diktatur?

    På pappret är vi en demokrati, vi har många partier att välja mellan. Men när nästan alla går ihop för att stänga ute några? Problemet här är att de fått mandat, men de vet inte av exakt vilken orsak. Många S-väljare hade nog inte tänkt sig det som C och L vill ha igenom, har vi ett sådant system att när man väl fått sina mandat kan man använda de till vad som helst, även något helt annat än det man sagt innan? Jag vet flera som röstade S för ''de är de enda som bryr sig om arbetares villkor och oss som bor i hyreshus''. Ja vad ska man säga?

    Den röda tråden i politiken är att hur man än väljer så får man någon form av liberalism. Partierna på vänstersidan är socialliberala, på högersidan ekonomiskt liberala. Nu visar det sig också att vänsterpartierna kan tänka sig att bli helliberala.

    Jag skulle vilja påstå att vi lever i en nyliberal diktatur. För vill man inte ha den ideologin finns det verkligen inget att välja. Skulle en sådan rörelse växa fram skulle den bli nedsmutsad med ord som ''nazism'' och liknande, och folk skulle vara så hjärntvättade att de tror på det. Nu pratar jag inte om SD, de är inget annat än ett borgerligt parti, det är DET som folk borde vara upprörda över när det gäller dem, inte deras migrationspolitik. 

    Egentligen avskyr jag konspirationer och det här kan lätt låta som en, men faktum är att nyliberalismen är något som man bara inte får ifrågasätta. Se Frankrike, folk från alla håll protesterar, med rätta, men blir behandlade som ligister. Lite lustigt att nyliberalers största hatobjekt är Sovjetunionen, när de gör allt för att skapa en likadan själva. Men en vanställd där man utgår från företags och bankers intressen istället för folkets, där man bara kan ta del av ''friheten'' om man har en massa pengar. Det finns även en del ''samfund'' som vi vanliga inte får inblick i, men där såväl Annie Lööf och Stefan Löfven varit med, t ex Bilderberggruppen. Det underliga var att Stefan Löfven var på möte år 2013, året innan han blev statsminister, och nu Annie Lööf. Vem är det som i dagens läge, trots sina knappt tio procent, har i princip hela makten? 

    Bilderberggruppen, Trilaterala kommissionen med flera är ingen konspiration. Det handlar helt enkelt om ett samarbete mellan västländerna till största del, där nyliberalismen står på agendan. Men jag fattar inte hur folk kan rösta för sånt. Det ligger inte i folkets intresse direkt. Den ''humanism'' nyliberaler talar om finns inte. Det är inte humant att arbetare förlorar sina jobb, att folk inte har råd att bo, att ta hit en massa nya outbildade människor som man tänkt ska jobba som någon sorts underklass, som i det gamla bondesamhället. Ironiskt nog hjälper ''vänstern'' gladeligen till för att detta ska bli verklighet.

    Vad tror ni, hur demokratiskt är det här egentligen? Vi vet ju att diktaturer sällan erkänner att de är just det. Finns bland annat ''Demokratiska Folkrepubliken Korea'' aka Nordkorea, DDR, ''Tyska demokratiska republiken''...

    Jag är inte så gammal, första gången jag fick rösta var förra året, men jag gjorde inte det. Om tom jag, som outbildad ''ungdom'' ser detta, varför verkar det som att ingen annan gör det?

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2019-01-16 14:55
    För att jag tydligen måste förtydliga saker här. Jag är inte SD:are, denna ts är skriven från ett vänsterperspektiv, det vill säga den riktiga vänstern.

    Jag använde ordet ''diktatur'', egentligen hade jag inte tänkt haka upp mig på just det ordet. Det användes lite i paradoxalt syfte då nyliberaler har gjort en ''grej'' av att vara superdemokratiska, samtidigt blir det en annan reaktion så fort något stör deras ordning.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2019-01-16 23:39
    Tyvärr ser jag att min tråd dragit iväg lite åt ''foliehatt-hållet'', som jag skrev i ts så gillar jag verkligen inte konspirationer och ville förtydliga att det som lätt kunde låta konspiratoriskt inte är det, jag ser inget konspiratoriskt med det jag beskrev. Och på något sätt, trots att jag skrivit flera gånger att så inte är fallet, verkar folk anta att jag är sverigedemokrat eller något annat ''högerextremt'', om man missade detta så har man missat hela trådens mening. Jag vill representera en sida som till synes inte verkar existera.

    Jag står fast vid att orden jag använt är korrekta, dock var hela poängen att det inte var en diktatur som i ''klassisk diktatur'' jag menade, utan mer att vi alla tillsammans kanske omedvetet skapat en helt ny sorts system med vissa strukturer som liknar diktaturers, som innefattar många länder. Inte något som syns direkt i form av diverse förbud men som omger oss hela tiden, där stora banker och företag dikterar ekonomin och där länder har mindre betydelse, och där ''vanligt folk'' mer ses som redskap, som ska konsumera, ta lån och bli fast med räntor osv. Sedan kan man flytta deras jobb som man vill, förstöra miljön och det finns liksom inget riktigt sätt att stoppa det här. Friheten finns för de som har mycket pengar. Som sagt använde jag just ordet diktatur i en paradoxal mening, med tanke på liberalismens natur.

    Jag vet inte riktigt hur jag ska formulera detta så att alla förstår, ska erkänna att denna tråd skapades lite i affekt. Jag borde ha förstått att mina ordval skulle kunna misstolkas, jag är liksom så inne i mitt perspektiv att jag ibland glömmer att många andra inte alls tänker likadant och jag märker nu att det är riktigt svårt att förklara med ord. Det jag från början reagerade på var att ett parti som egentligen på många sätt är extremt och som har 10% av rösterna lyckas få igenom betydligt mycket mer än vad de har mandat för.

  • Svar på tråden Lever vi i diktatur?
  • LFF
    Anonym (ts) skrev 2019-01-16 14:01:31 följande:
     MEN, vem hade räknat med att S skulle acceptera saker som de sa sig vara totalt emot? 
    Alla som sett hur de senaste 20 årens politik utvecklat sig och hur otroligt kåta S är på att behålla posten som statsminister.
  • Anonym (Greger)
    Wench85 skrev 2019-01-16 14:09:54 följande:
    "Egentligen avskyr jag konspirationer och det här kan lätt låta som en", " Well, ja, det gör det. För att bemöta några grejer du skriver: - Har vi ett sådant system att när man väl fått sina mandat kan man använda de till vad som helst, även något helt annat än det man sagt innan?  I korthet: ja. Ansvarsutkrävande sker först vid nästa val. Det finns exempel historiskt på personer som blivit politiska vildar och gjort helt uppror mot sitt egna parti - de väljs sällan om av partiet. Det finns exempel på personer som bytt parti under mandatperiodens gång och sedan röstat med sitt nya parti, även att de sitter på ett annat partis mandat. Det finns exempel på partier som gått upp som en sol i ett val, och sedan kraschat ned i nästa val då väljarna inte ger dem nytt förtroende. Det är så vårt system är uppbyggt. - Jag vet flera som röstade på S för ''de är de enda som bryr sig om arbetares villkor och oss som bor i hyreshus'' Om du läser S partiprogram står det bra mycket mer än just de punkter du tar upp ovan. Om någon väljer parti enbart utifrån ovan skulle jag tro att de snarare röstar på vänsterpartiet. Men visst är det så, om jag sympatiserar av 75% av vad ett parti står för och det lägger fokus på de andra 25%, då är det något jag får fundera på om jag vill engagera mig i partiet för att föränra, leva med eller rösta på ett annat parti nästa gång.  - Jag skulle vilja påstå att vi lever i en nyliberal diktatur. För vill man inte ha den ideologin finns det verkligen inget att välja.  Vi lever inte i en diktatur. Det är ett hån mot alla som gör det att ens påstå. Exempelvis står det dig fritt att starta ett parti som står för något annat och försöka vinna allmänhetens stöd. Eller så kan du rösta på ett parti som inte står för liberalism. Gillar du inte partierna i Riksdagen kan du exempelvis titta på de partier som fick under 4% Feministiskt initiativ, Alternativ för Sverige, Medborgerlig Samling, Piratpartiet, Direktdemokraterna, Landsbygdspartiet Oberoende, Enhet, Djurens parti, Kristna Värdepartiet... Få av dem är liberala. Ett par av partierna i dagens riksdag är inte heller liberala. Däremot har en majoritet  av befolkningen röstat på partier som i någon mån prioriterar liberalism och det är väl tämligen rimligt att den generella samhällsutvecklingen är åt det hållet?
    -Nu pratar jag inte om SD, de är inget annat än ett borgerligt parti, det är DET som folk borde vara upprörda över när det gäller dem, inte deras migrationspolitik.  I mina ögon är det SDs nationalistiska politik som är det mest skrämmande, kryddat med deras rasistiska bakgrund och deras inställning till jämställdet, klimat och globalt samarbete. Att deras ekonomiska politik under senaste 8 åren allt mer närmat sig moderaternas är kanske inte så konstigt att inte så många upprörs över, då moderaterna varit det nästa största partiet i Sverige rätt länge. -Bilderberggruppen, Trilaterala kommissionen med flera är ingen konspiration. Det handlar helt enkelt om ett samarbete mellan västländerna till största del, där nyliberalismen står på agendan. Men jag fattar inte hur folk kan rösta för sånt.  Du skriver att dessa grupperingar handlar om samarbete och nyliberalism. Det är liksom inte hemligt. Och att DU inte kan fatta hur folk kan rösta för sånt. Det fina i kråksången är att demokrati inte handlar om att alla ska rösta som DU vill utan som de själva vill. Uppenbarligen är det rätt många som kan fatta och välja att rösta på sånt.  -Jag är inte så gammal, första gången jag fick rösta var förra året, men jag gjorde inte det. Om tom jag, som outbildad ''ungdom'' ser detta, varför verkar det som att ingen annan gör det? Varför i hela fridens namn röstade du inte? Din argumentation förefaller dra åt socialismen, om du inte ens själv då röstade på ett socialistiskt parti är det för mig obegripligt hur du kan kritisera att liberala partier fick stort stöd i valet. Och jag skulle nog säga att anledningen till att "bara du" oh "ingen annan" ser detta beror på att alla andra inte faller för konspirationsteorierna...

    Bra svarat!
  • AndreaBD

    Det är att förfalska begreppen totalt. Sverige ÄR en demokrati och en diktatur är något helt annat. Och det går inte att prata bort det. Alla får rösta - om du inte gör det kan du bara skylla dig själv. Det är just så i en demokrati att det kan hända att majoriteten röstar på något som inte du gillar. Du får rösta på vad du vill - men alla andra får också det. Ingen har tvingat dem. Så är det inte i en diktatur.

    Att partierna har så lika program - kan det bero på att de försöker tävla om väljarna? Ibland dyker det upp något parti som tycker något helt annat, senast väl SD. De brukar fungera som missnöjesparti och de allra flesta försvinner igen. Om det stör dig att det inte finns något parti med mer extrema åsikter - bilda ett. Det är nämligen också en del av demokratin - du kan skapa ett nytt parti.

    Liberalism? Är det något fel med att vuxna människor ska kunna ha frihet där det går? Vill du till varje pris ha in ett extremt parti? Som sagt, alla får bilda partier. Det är demokrati. Demokrati innebär dock inte att just du kan få som du vill, utan det är majoriteten man går efter.

  • AndreaBD
    Anonym (Lisa) skrev 2019-01-16 14:14:00 följande:
    Angående Flashback, om det inte är en diktatur, varför försöker vänstern hela tiden hänga ut människor som skriver på flashback, särskilt om de skriver invandringskritiskt?

    Svenska folket ska inte få ha någon kanal där de får lufta sina äkta tankar och känslor kring hur landet styrs, särskilt med invandringen, EU, barnuppfostran (det är fult att vara pojke idag, alla ska vara trans eller fjollor) osv.

    Du ser ju t.ex. Robert Aschberg som har ett eget program på tv3 där han jagar "troll" och agerar polis och kallar "trollen" för alla möjliga ord. Men då människor blir less hans beteende och ger igen med samma mynt gömmer han sig bakom sin fru och är fegare än en 19 åring pojke.
    Är det en diktatur då? Är det Robert Aschberg som styr Sverige, eller vad? En diktatur skulle det vara om Stefan Löven skulle styra vad folk får säga och inte får säga. Att jaga troll är inte att förbjuda folk att yttra sig. De får bara stå för det också. Det kan man väl kunna kräva?!
  • Anonym (Lisa)
    CarinaL26 skrev 2019-01-16 14:19:54 följande:

    Folk tror alltså att sociala medier och diskussionsforum som FL och FB kontrolleras av staten och att andra partier förbjuds ställa upp i val?

    Ska man skratta eller gråta.


    Ingen bryr sig om du skrattar eller gråter på samma sätt som de flesta vet att google äger majoriteten av sociala medier.

    Har du någonsin sett en nyhetssändning där de talar om t.ex. flashback så borde du ha märkt att det är sällan neutral journalistik som förs iom att de kommenterar nästan alltid "på den högerextrema hatsajten flashback..." istället för att bara säga "på sajten flashback " som är så mycket närmare sanningen, men nyheterna (svt+tv4) = statlig television = staten svartmålar flashback som en hatsajt vars enda funktion är att hata invandrare trots att det är långt ifrån sanningen.

    Senare i samma inslag kan de berätta om stackars diktaturen Kina där folket får vridna nyheter från staten så tillslut vet de inte vad de ska tro. De lär sig att någonting är fult och om se mot förmodan skulle prova trots statens upprepade försök att berätta hur hemskt det är, så finns ju alltid chansen att bli uthängd i tv och tillslut hamna i fängelse för t.ex. "hets mot folkgrupp ".
  • AndreaBD
    Anonym (A) skrev 2019-01-16 14:13:30 följande:

    Det gör vi absolut. Eller ja, demokratur får man väl kalla det. Det spelar ingen roll vad folk röstar på i valen. Det blir inte så ändå och politikerna kör sin egen grej oavsett vad. Det gäller både riksdagsvalen och mer direkta val som t.ex. val om trängselskatter.


    I så fall har du inte förstått hur vår demokrati fungerar i detalj. Men det betyder förstås inte att det inte finns någon. Så du menar att det förekommer valfusk? Det tror jag inte. Jag har själv varit med och räknat röster en gång. Det brukar gå mycket korrekt till.
  • Anonym (ts)
    Wench85 skrev 2019-01-16 14:09:54 följande:
    "Egentligen avskyr jag konspirationer och det här kan lätt låta som en", "
    Well, ja, det gör det.

    För att bemöta några grejer du skriver:
    - Har vi ett sådant system att när man väl fått sina mandat kan man använda de till vad som helst, även något helt annat än det man sagt innan? 
    I korthet: ja. Ansvarsutkrävande sker först vid nästa val. Det finns exempel historiskt på personer som blivit politiska vildar och gjort helt uppror mot sitt egna parti - de väljs sällan om av partiet. Det finns exempel på personer som bytt parti under mandatperiodens gång och sedan röstat med sitt nya parti, även att de sitter på ett annat partis mandat. Det finns exempel på partier som gått upp som en sol i ett val, och sedan kraschat ned i nästa val då väljarna inte ger dem nytt förtroende. Det är så vårt system är uppbyggt.

    - Jag vet flera som röstade på S för ''de är de enda som bryr sig om arbetares villkor och oss som bor i hyreshus''
    Om du läser S partiprogram står det bra mycket mer än just de punkter du tar upp ovan. Om någon väljer parti enbart utifrån ovan skulle jag tro att de snarare röstar på vänsterpartiet. Men visst är det så, om jag sympatiserar av 75% av vad ett parti står för och det lägger fokus på de andra 25%, då är det något jag får fundera på om jag vill engagera mig i partiet för att föränra, leva med eller rösta på ett annat parti nästa gång. 

    - Jag skulle vilja påstå att vi lever i en nyliberal diktatur. För vill man inte ha den ideologin finns det verkligen inget att välja. 
    Vi lever inte i en diktatur. Det är ett hån mot alla som gör det att ens påstå. Exempelvis står det dig fritt att starta ett parti som står för något annat och försöka vinna allmänhetens stöd. Eller så kan du rösta på ett parti som inte står för liberalism. Gillar du inte partierna i Riksdagen kan du exempelvis titta på de partier som fick under 4% Feministiskt initiativ, Alternativ för Sverige, Medborgerlig Samling, Piratpartiet, Direktdemokraterna, Landsbygdspartiet Oberoende, Enhet, Djurens parti, Kristna Värdepartiet... Få av dem är liberala. Ett par av partierna i dagens riksdag är inte heller liberala. Däremot har en majoritet  av befolkningen röstat på partier som i någon mån prioriterar liberalism och det är väl tämligen rimligt att den generella samhällsutvecklingen är åt det hållet?
    -Nu pratar jag inte om SD, de är inget annat än ett borgerligt parti, det är DET som folk borde vara upprörda över när det gäller dem, inte deras migrationspolitik. 
    I mina ögon är det SDs nationalistiska politik som är det mest skrämmande, kryddat med deras rasistiska bakgrund och deras inställning till jämställdet, klimat och globalt samarbete. Att deras ekonomiska politik under senaste 8 åren allt mer närmat sig moderaternas är kanske inte så konstigt att inte så många upprörs över, då moderaterna varit det nästa största partiet i Sverige rätt länge.

    -Bilderberggruppen, Trilaterala kommissionen med flera är ingen konspiration. Det handlar helt enkelt om ett samarbete mellan västländerna till största del, där nyliberalismen står på agendan. Men jag fattar inte hur folk kan rösta för sånt. 
    Du skriver att dessa grupperingar handlar om samarbete och nyliberalism. Det är liksom inte hemligt. Och att DU inte kan fatta hur folk kan rösta för sånt. Det fina i kråksången är att demokrati inte handlar om att alla ska rösta som DU vill utan som de själva vill. Uppenbarligen är det rätt många som kan fatta och välja att rösta på sånt. 

    -Jag är inte så gammal, första gången jag fick rösta var förra året, men jag gjorde inte det. Om tom jag, som outbildad ''ungdom'' ser detta, varför verkar det som att ingen annan gör det?
    Varför i hela fridens namn röstade du inte? Din argumentation förefaller dra åt socialismen, om du inte ens själv då röstade på ett socialistiskt parti är det för mig obegripligt hur du kan kritisera att liberala partier fick stort stöd i valet.
    Och jag skulle nog säga att anledningen till att "bara du" oh "ingen annan" ser detta beror på att alla andra inte faller för konspirationsteorierna...
    Kanske är vår definition av ''liberal'' olika. I särskilt ekonomiska frågor är jag väldigt anti-liberal, så för mig drar i princip alla partier åt ''fel'' håll med råge. 

    Jag försökte förtydliga att jag inte såg de här ''samfunden'' som konspirationer, det är inget konstigt att några med en viss ideologi diskuterar tillsammans. Det konstiga är dock att folk röstar för detta trots att det inte är till gagn för ''vanligt folk''. 

    Visst kan jag eller någon annan starta ett parti, men har du märkt vad som händer med alla partier och liknande som drar iväg det minsta från den nyliberala agendan? De blir beskyllda för nazism, ''rysstroll'' (ironiskt då ryssarna var och är emot nazism), helt enkelt enormt smutskastade, isolerade. Sedan gillar liberaler att kalla allt annat för odemokratiskt. Allt detta påverkar folk, vi är inskolade med liberalism redan från skolåldern.  Skulle ett parti som är emot den nyliberala och globalistiska agendan faktiskt bli väldigt stora så skulle det göras allt för att förstöra det.

    Jag ville egentligen rösta men jag tyckte helt enkelt inte att det fanns något alternativ, just på grund av det som händer. Jag vill inte ge min röst till ett parti som sedan bara ska använda rösten för att få makten med med andra partiers politik. 

    När det gäller S står det inte i deras partiprogram att de vill införa marknadshyror och ändringar i LAS, vad jag kan minnas sa de snarare tvärt om innan valet, att de ville skydda hyresrätterna och arbetarnas intressen. Nu väljer de att samarbeta med partier som vill ha det som på tiden när arbetare levde som underklass. Centerpartiet, de är i grunden bönder. Vet du hur bönderna behandlade folk för bara 100 år sedan ungefär? Kan nästan garantera att du och alla andra i tråden har flera släktingar bak i tiden som levt i träldom, för det gjorde majoriteten av Sveriges befolkning för inte alls länge sedan. 
  • AndreaBD
    Anonym (Lisa) skrev 2019-01-16 14:33:35 följande:
    Ingen bryr sig om du skrattar eller gråter på samma sätt som de flesta vet att google äger majoriteten av sociala medier.

    Har du någonsin sett en nyhetssändning där de talar om t.ex. flashback så borde du ha märkt att det är sällan neutral journalistik som förs iom att de kommenterar nästan alltid "på den högerextrema hatsajten flashback..." istället för att bara säga "på sajten flashback " som är så mycket närmare sanningen, men nyheterna (svt+tv4) = statlig television = staten svartmålar flashback som en hatsajt vars enda funktion är att hata invandrare trots att det är långt ifrån sanningen.

    Senare i samma inslag kan de berätta om stackars diktaturen Kina där folket får vridna nyheter från staten så tillslut vet de inte vad de ska tro. De lär sig att någonting är fult och om se mot förmodan skulle prova trots statens upprepade försök att berätta hur hemskt det är, så finns ju alltid chansen att bli uthängd i tv och tillslut hamna i fängelse för t.ex. "hets mot folkgrupp ".
    Och det är inte heller google som styr Sverige. Att det finns företag som tjänar pengar är en helt annan sak
  • CarinaL26
    Anonym (Lisa) skrev 2019-01-16 14:33:35 följande:

    Ingen bryr sig om du skrattar eller gråter på samma sätt som de flesta vet att google äger majoriteten av sociala medier.

    Har du någonsin sett en nyhetssändning där de talar om t.ex. flashback så borde du ha märkt att det är sällan neutral journalistik som förs iom att de kommenterar nästan alltid "på den högerextrema hatsajten flashback..." istället för att bara säga "på sajten flashback " som är så mycket närmare sanningen, men nyheterna (svt+tv4) = statlig television = staten svartmålar flashback som en hatsajt vars enda funktion är att hata invandrare trots att det är långt ifrån sanningen.

    Senare i samma inslag kan de berätta om stackars diktaturen Kina där folket får vridna nyheter från staten så tillslut vet de inte vad de ska tro. De lär sig att någonting är fult och om se mot förmodan skulle prova trots statens upprepade försök att berätta hur hemskt det är, så finns ju alltid chansen att bli uthängd i tv och tillslut hamna i fängelse för t.ex. "hets mot folkgrupp ".


    1. Du verkar blanda ihop FB med Avpixlat, ge annars referens där de större media relaterat till FB som högerextrem hatsajt.

    2. Statlig television betyder INTE att innehållet kontrolleras av regeringen! Men du är inte ensam om det.

    3. Tv 4 är EJ statlig.

    4. Du visar att du har fullständigt noll koll på vad ordet diktatur betyder. Rekommenderar att du slår upp ordet i NE.
Svar på tråden Lever vi i diktatur?